سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد:

رقم مبادلات تجاری ایران با چین در سال گذشته به 52 میلیارد دلار رسید

برگ جدید روابط ایران و چین امشب در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور مدیر کل آسیا اقیانوسیه وزارت خارجه و نائب رئیس اتاق چین بررسی شد

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "محمود فرازنده" مدیر کل آسیا اقیانوسیه وزارت خارجه و "مجید رضا حریری" نائب رئیس اتاق چین امشب 3 بهمن در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی برگ جدیدی از روابط ایران و چین پرداختند.

فرازنده در ابتدا در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه هم پیرامون سفر رئیس‌جمهور چین به ایران گفت: سفر رئیس‌جمهور چین پس از 14 سال به ایران از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که در این سفر 17 سند در زمینه‌های مختلف سیاسی اجتماعی، فرهنگی، حقوقی و قضایی به امضا رسید.

مدیر کل آسیا اقیانوسیه وزارت خارجه  سندهای اقتصادی را شامل اسنادی دانست که فراهم آورنده زمینه مناسبات و همکاری‌های گسترده با چین دانست و عنوان کرد: یکی از سندهای اجرایی شامل قطار سریع‌السیر مشهد به تهران است  به گونه‌ای که از 40 تا 330 کیلومتر سرعت می‌تواند داشته باشد.

 سند مشارکت جامع راهبردی ایران و چین اهمیت ویژه‌ای دارد

وی ادامه داد: یکی از سندهای بسیار مهم جدای از 17 سند به امضا رسیده مربوط به سند مشارکت جامع راهبردی دو کشور است که منتشر شده است لذا این سند از بعد سیاسی ، اقتصادی دارای اهمیت ویژه‌ای است

فرازنده با اشاره به این که  چین و ایران نگاه ژئواستراتژیک به یکدیگر دارند بیان کرد: چین به ایران به عنوان یک کشور تأثیرگذار در منطقه می‌نگرد.

مدیر کل آسیا اقیانوسیه وزارت خارجه  با اشاره به همکاری‌های ایران و چین در عرصه‌های بین‌المللی افزود: چین طی 10، 15 سال آینده به قدرت اول اقتصادی دنیا تبدیل می‌شود پس باید اذعان داشت که چین در منطقه آسیا قرار دارد و حائز اهمیت است.

 رقم مبادلات تجاری ایران با چین در سال گذشته به 52 میلیارد دلار رسید  

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که 600 میلیارد دلار مبادلات تجاری ایران و چین چگونه تحقق می‌یابد افزود: چین در طی 6 سال گذشته شریک تجاری اول ایران به حساب می‌آمد لذا در سال گذشته 52 میلیارد دلار مبادلات تجاری با این کشور داشتیم اما این در حالی است که به نظر می‌رسد در سال جاری با کاهش قیمت نفت این رقم دچار نوسان شود.

فرازنده با بیان این که در دوره پس از برجام در پی متنبه سازی روابط با چین خواهیم بود افزود: استفاده از امکانات مالی چین از عوامل افزاینده به عدد مورد نظر است.

مدیر کل آسیا اقیانوسیه وزارت خارجه  با اشاره به این که دو میلیارد دلار رقم فاینانس بانک صادرات واردات در پروژه قطار سریع‌السیر مشهد- تهران است  گفت: 600 میلیارد دلار رقمی است که نمای نگر اراده دو کشور برای توسعه مناسبات اقتصادی در سطح بالا است.

وی اضافه کرد: در دورانی که هم اکنون تحریم ها برداشته می شود و روابط منطقی تجاری در دنیا و برای جمهوری اسلامی حاکم می شود یقینا توانمندی و ظرفیت کارآفرینان ایرانی و صاحبان صنایع و دیگر زمینه های جذب سرمایه گذاری در ایران است که می تواند تعیین کننده نوع روابط باشد و این ما هستیم که تشخیص می دهیم و تخصیص های لازم را برای پروژه های مختلف در نظر می گیریم. 

فرزانده خاطر نشان ساخت: امروز ما دیگر محدود به فروش نفت به چین و واردات از این کشور نیستیم اما بر این باوریم که چین به عنوان یک شریک قابل اعتماد که در دوران سختی در کنار این کشور بوده هم اکنون نیز وجود دارد اما در این دوره می خواهیم در یک شرایط عادی و در یک اقتصاد بزرگ بتوانیم به عنوان یک کشور تعیین کننده اقتصادی با ذخایر منابع انسانی و دیگر امکاناتی که در کشور است برای سرنوشت و آینده کشور و تامین منافع ملی خود برنامه ریزی کنیم و یقینا چین می تواند تامین کننده بخشی از این برنامه ریزی ها باشد. 

 بیش از 25 درصد صادرات غیرنفتی ما به چین می رود 

در ادامه این برنامه مجید رضا حریری نایب رئیس اتاق چین طی گفتگوی زنده تلفنی اظهار داشت: براساس آمار رسمی گمرک ایران در 9 ماهه ابتدای امسال بیش از 25 درصد صادرات غیرنفتی ما به چین بوده است و در طول 25 سال گذشته همیشه تراز تجاری ایران و چین به نفع ایران مثبت بوده و ما همواره بیشتر از چینی ها به آن ها فروخته ایم و هم اکنون چین بزرگترین بازارهای قالی، زعفران، شیلات و خشکبار ماست. 

نایب رئیس اتاق چین با اشاره به 17 سندی که میان مقامات ایران و چین به امضا رسید گفت: براساس ابتکار رئیس جمهور چین برمبنای احیای جاده ابریشم با شعار یک جاده و یک کمربند ما از امکانات صندوق توسعه جاده ابریشم که 40 میلیارد دلار چینی ها سرمایه گذاری کرده اند می توانیم برای توسعه زیرساخت هایمان استفاده کنیم.  

وی اظهار داشت: 17 سندی که امضا شد عمدتا مربوط به توسعه زیرساخت ها بوده است.  

حریری هم چنین در خصوص تاخیر تکمیل اتوبان تهران شمال نیز اظهار داشت: سیستم بروکراتیک کشور و اختلاف بین دستگاه دلیل تاخیر در تکمیل اتوبان تهران شمال بوده است. 

در ادامه این بحث فرازنده مدیر کل آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در تشریح سفر رئیس جمهور چین به عربستان و سفر منطقه ای او اظهار داشت: باید یادآور شوم که چین به عنوان قدرت اقتصادی اول منطقه خواهان برقراری ارتباط با کشورهاست و ایده احیای راه ابریشم حدود 60 کشور و 4 میلیارد نفر را در بر می گیرد و این ایده بخشی از این پروژه است و برقراری ارتباطات مردمی استانداردسازی یکسان توسعه مناسبات اقتصادی و عوامل مختلف دیگر یک طرح جامع و ایجاد پیوستگی در کل سیستم است.  

وی اضافه کرد: ایران از این بابت مهم است که ما بخشی از مسیر تاریخی راه ابریشم بوده ایم و امروز با توجه به اهمیت ژئواستراتژیکی ایران چنانچه طرح های چین منطبق با طرح های آمایشی سرزمین ما باشد یقینا فرصت مناسبی را فاینانس های چینی می توانند برای اجرای پروژه هایی که در دستور کار توسعه ملی ما قرار دارد را فراهم کنند.  

فرزانده خاطر نشان کرد: در مجموع چین قدرتی است که خواهان تنش زدایی در منطقه و ایجاد آرامش برای توسعه اقتصادی است و براین اساس رئیس جمهور چین سفرش را با عربستان شروع و پس از آن به مصر و به ایران آمد و یقینا این گونه مباحث در دیدارهای ایشان با مقامات این کشورها نیز مطرح شده است.  

وی هم چنین در پاسخ به این سوال که آیا در مورد نزدیکی روابط ایران و عربستان گامی برداشته شده گفت: چین دیدگاه ژئواستراتژیک و ژئوپولتیکی ما را درک می کند و با ما نظرات مشابه و مشترک دارد و هم چنین بر باور دستیابی به حل اختلاف از طریق مشاوره و گفتگو و در مساعدت هایی که در فرآیند مذاکرات برجام اتفاق افتاده این حسن نیت را به خوبی نشان داده است 

فرزانده در خصوص میزان اموال بلوکه شده ایران اظهار داشت: ما چیزی به عنوان اموال بلوکه شده نداریم بلکه درآمد حاصل از فروش نفت بخش عمده ای در توافقاتی که انجام گرفت صرف فاینانس پروژه ها شده و بخش دیگری که در توافقات قبلی برای تامین مالی نقل و انتقالات مالی که در سیستم تحریم و ممنوعیت فعالیت بانکی ما مطرح بوده در جریان است و به نظر می رسد آن فرآیند کارش را انجام خواهد داد.  
 
در ادامه حریری نایب رئیس اتاق چین با تاکید براینکه ما هیچ مانعی در راه تجارت با چین نداریم گفت: ما امروز می توانیم هر کالایی از ایران به چین وارد کنیم و از سوی ما و چین منعی برای بازرگانان ما وجود ندارد و بازار چین آنقدر متنوع و بزرگ است که ما می توانیم هر نوع کالایی را به آن بازار عرضه کنیم. 

در پایان برنامه امشب فرزانده هم چنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران جزو پیمانی است که چین با 37 کشور دنیا دارد که براساس آن با واحد پول خود معاملات را انجام خواهد داد گفت: با توجه به اینکه ما در دوره جدید گشایش فعالیت های بانکی و ارزی هستیم این مورد از جمله مواردی است که در دستور کار خواهد بود ضمن آنکه چیزی که الان چین مطرح کرده بانک زیرساخت توسعه آسیایی است که طی آن فرآیندهای متعددی را ما برای تعاملات ارزی خواهیم داشت. 

وی هم چنین در پاسخ به این سوال که چین از عضویت ما در پیمان شانگهای حمایت خواهد کرد گفت: چین در سند راهبردی به صورت واضح حمایت کرده و امیدواریم که در فاصله نه چندان دور شاهد تغییر در عضویت از ناظر به عضو باشیم.  

انتهای پیام/ 


برچسب ها: گفتگو ، فرازنده ، چین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.