ابراهیمیان افزود: در بررسی اصلاح قانون انتخابات کشور به چند ابهام برخورد کردیم که بعد از رفع آنها از سوی مجلس نظر نهایی شورا اعلام خواهد شد.
* امروز؛ آخرین مهلت شکایت ردصلاحیت شدگان
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه امروز آخرین مهلت شکایت داوطلبان داوطلبان رد صلاحیت شده دوره دهم مجلس شورای اسلامی است گفت: از فردا به مدت 7 روز هیئتهای نظارت استانها به همراه هیئت مرکزی نظارت به این امر اعتراضها رسیدگی خواهند کرد.
ابراهیمیان ادامه داد: نظارت هیئت مرکزی هم شامل داوطلبان تأیید صلاحیت شده و هم رد صلاحیت شده خواهد بود تا بررسیها دقیقتر انجام شود.
وی افزود: به موجب قانون، 5 نفر برای عضویت در هیئت مرکزی نظارت انتخاب شدهاند که باید دارای سه شرط مسلم بودن، مطلع بودن و مورد اعتماد بودن باشند. در ضمن اعضای هیئت نظارت استانها را نیز همین 5 عضو هیئت مرکزی انتخاب میکنند.
وی افزود: شورای نگهبان طبق بررسیها و ارزیابیهای انجام شده از سوی هیئتهای اجرایی و اطلاعاتی که بدست آمده بررسیهای خود را انجام خواهد داد.
* 8 هزار داوطلب سابقه فعالیت سیاسی ندارند
سخنگوی شورای نگهبان افزود: طبق اعلام وزارت کشور در انتخابات امسال حدود 8 هزار داوطلب ثبت نام کردند که سابقه حضور در فعالیتهای سیاسی را ندارند.
ابراهیمیان ادامه داد: به موجب قانون انتخابات و ماده واحده مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام، تأیید صلاحیت شدگان هم باید در مرجع نظارتی موضوع اظهار نظر قرار بگیرند تا اگر احیانا به علت عجله و یا عدم دقت کوتاهی صورت گرفته باشد در بررسیهای نهایی مشخص شود.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: گاهی اوقات فردی سابقه محکومیت کیفری ندارد و صلاحیت آن در هیئتهای اجرایی تأیید میشود، اما به علت برخی تخلفات اداری باید در مرجع نهایی نظارت مورد بررسی بیشتر قرار گیرد تا بتوان با قاطعیت تمام اظهار کرد که آیا این فرد با این محکومیت اداری میتواند مسئولیت بزرگ قانونگذاری را به عهده بگیرد یا خیر.
ابراهیمیان ادامه داد: صلاحیت نداشتن به این معنی است که فرد شرایط حضور در انتخابات را چه الان و چه هرگز نخواهد داشت.
ابراهیمیان با بیان اینکه در انتخابات خبرگان شأن و احترام اشخاص بستگی به لباس و جایگاه آنها ندارد چرا که همه داوطلبان از علما و فضلا هستند، گفت: چنین افرادی چه به مجلس خبرگان وارد شوند و چه نشوند چیزی به آنها اضافه و یا کم نخواهد شد.
* شأن داوطلبان خبرگان نباید با تیترهای هیجانی مخدوش شود
وی با تاکید بر اینکه ما باید در این مسائل با متانت و وزانت برخورد کنیم، خاطرنشان کرد: شأن و جایگاه این افراد را نباید زیردست و پای تیترهای هیجانی رسانهها مخدوش کرد.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: رسانهها چه در بحث انتقاد از افراد و چه در حمایت از آنها نباید اصول و آداب را زیرپا بگذارند، با داوطلبان خبرگان نباید همانند دعواهای سیاسی معمولی و پیش پا افتاده برخورد کرد چرا که این بخش با دین و اعتقادات مردم ارتباط دارد.
ابراهیمیان در ادامه با اشاره به شیوه ارزیابی شرط علمی داوطلبان یا اجتهاد گفت: اجتهاد معنی ویژه و محدودی دارد اجتهاد در حد تجزی است این افراد باید برخی از مسائل را استنباط کنند و بتوانند در مورد رهبری واجد شرایط اظهار نظر کنند.
وی با انتقاد از برخی تیترهای رسانهها همانند «کنکور مجتهدین» گفت: رسانهها با بکارگیری چنین تیترهایی تصاویر درستی از این انتخابات و بررسی شرایط اجتهاد نمیدهند.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: به موجب تبصره 1 ماده 3 قانون انتخابات مجلس خبرگان مرجع تشخیص شرایط اجتهاد فقهای شورای نگهبان هستند.
* ترتیبات احراز شرایط اجتهاد داوطلبان موضوع قانون نیست
وی افزود: ترتیباتی که برای احراز شرط اجتهاد داوطلبان درنظر گرفته شده موضوع قانون نیست و فقهای شورای نگهبان ممکن است در هر دورهای شیوهای جدید برای احراز این شرط پیش بینی کنند و هر ابزاری که در نظر گرفته میشود به منظور اغنا و یقین فقهاست.
ابراهیمیان ادامه داد: برگزاری آزمون کتبی و مصاحبه ابزارهایی است که فقهای شورای نگهبان امسال برای احراز شرط اجتهاد داوطلبان در نظر گرفتهاند.
وی ادامه داد: قبل از برگزاری آزمون اخیر طبق مصاحبههایی که با صداوسیما و باشگاه خبرنگاران جوان داشتهام اعلام کردم که قانون مرجع نهایی تشخیص اجتهاد را برعهده فقها گذاشته است و این افراد در استفاده از ابزار آزاد هستند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: قبل از برگزاری آزمون اطلاعیهای صادر شد و طبق آن از همه داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان به جز چند گروه دعوت بعمل آمد تا در آزمون علمی شرکت کنند.
ابراهیمیان ادامه داد: عدم شرکت در آزمون یاد شده به موجب قانون به معنای انصراف نیست چرا که این انصراف باید کتبا به وزارت کشور یا فرمانداریها اعلام میشد لذا هیچ انصراف ضمنی مورد پذیرش نیست.
*ممکن است فقها حتی بدون اینکه کسی در آزمون شرکت کرده باشد، در مورد درجه اجتهاد یک نفر اطمینان حاصل کنند
وی در ادامه با اشاره به آزمون خبرگان رهبری گفت: کسانی که در آزمون شرکت نکردند، خصوصا افرادی که از اقتدار علمی که مورد تایید فقها است، برخوردار نیستند، تنها ابرازی که برای احراز اجتهاد لازم بود را از دست داده اند.
ابراهیمیان افزود: پرونده هر داوطلب باید بعد از پایان آزمون به صورت تک تک موضوع بررسی فقهای شورای نگهبان قرار بگیرد، ممکن است فقها بدون اینکه فردی در آزمون شرکت کرده باشد، براساس اختیاراتی که قانون به آنها داده است در مورد درجه اجتهاد یک نفر اطمینان حاصل کنند اما اگر این میزان اقتدار و توانایی علمی را نداشته باشد، عدم شرکت در آزمون باعث گرفته شدن تنها ابراز احزار علمی و اجتهاد از دست فقها می شود.
وی در این نشست همچنین ضمن محکومیت حکام سعودی در به شهادت رساندن آیتالله شیخ نمر گفت: این عمل خلاف اخلاق و قواعد شناخته شده بینالمللی است.
در ادامه سخنگوی شورای نگهبان به پاسخگویی به سوالات خبرنگاران پرداخت.
* فقهای شورای نگهبان اجازه تعیین روش برای احراز صلاحیتها را دارند
* احراز صلاحیتها مانع نظارت استصوابی شورای نگهبان نیست
ابراهیمیان با بیان اینکه طبق تبصره 4 ماده 16 آیین نامه مجلس خبرگان رهبری احراز صلاحیت داوطلبان توسط فقهای شورای نگهبان مانع نظارت استصوابی و عام شورا نیست افزود: فقها در زمان ارزیابی شرایط در واقع به منزله هیئتهای اجرایی در زمان انتخابات مجلس هستند و میتوانند در تمامی مراحل نظارت خود را داشته باشند.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: بنده به عنوان سخنگوی این هیئت نظارت صحبت میکنم و شورای نگهبان از لحاظ قانونی میتواند ناظر استصوابی در تمام انتخابات باشد.
* برخی داوطلبان انتخاب نشده از بنیههای تأثیرگذار نظاماند
وی با اشاره به انتخاب نشدن برخی داوطلبان خبرگان رهبری نیز گفت: برخی علما شاید تأثیرشان بسیار بیشتر از افرادی باشد که در مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی حضور پیدا میکنند. همچنین این اشخاص در تقویت بنیههای نظام و هدایت مردم تأثیرگذارتر از افرادی باشند که به این مجالس راه پیدا کردهاند.
ابراهیمیان در پاسخ به برخی انتقادات نسبت به چند صدا شدن و اظهارنظرهای متفاوت از سوی شورای نگهبان اظهار کرد: قسمتی از این انتقادات را وارد نمیدانم همانطور که از ابتدا بیان کردم ارزیابی داوطلبان براساس قانون برعهده فقهای شورای نگهبان است.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: زمانی که آیتالله مؤمن اظهار کردهاند شخص آن مقدار شناخته شده باشد که نیاز به امتحان نداشته باشد براساس قانون صحیح است و شخصی که صلاحیتش خود به خود محرز بوده و آقایان به حصول درجه علمی وی بدون شرکت در آزمون مطمئنا دیگر نیازی به حضور در آزمون را ندارند.
وی با بیان اینکه اگر اطلاعیه صادر شده توسط شورای نگهبان را در کنار قانون قرار دهیم این تعارض ظاهری از میان میرود گفت: در مجموع تعارضی میان متن اطلاعیه و قانون وجود ندارد و اگر قرار بود دعوتنامه فردی برای هر داوطلب فرستاده شود شاید مسائلی مطرح میشد که حل و فصل آن در قانون تعبیه نشده است.
ابراهیمیان اذعان کرد: زمانی که شورای نگهبان به صورت عمومی و از طریق سایت این شورا و رسانه ملی اطلاعیهای را اعلام میکند دیگر شائبهها از میان میرود و اکنون هیچ تعارضی میان اظهارات بنده و رهپیک که اعلام کرده بود -به برخی داوطلبان برای حضور در آزمون پیامک ارسال شده است- وجود ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه افزود: بنده اعلام کردم به منظور محکم کاری غیر از اطلاعیه پیامکی نیز به صورت احتیاطی برای داوطلبان فرستاده شود اگرچه همان اطلاعیه رسمی کافی بود.
وی تأکید کرد: همیشه میتوان با تغییر در آیین و روشها مشکلات را کمتر کرد. لذا ما هم باید به سوی کارآمدی و به روز کردن فرایند ثبتنام و احراز صلاحیتها از دورهای نسبت به دوره قبل افزوده و متفاوت باشیم.