سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روابط اجتماعی در وضعیت هشدار

در روابط‌ اجتماعی ممکن است بحث‌هایی بین افراد پیش بیاید و ناخودآگاه به صحبت‌ها و حرف‌هایی بکشد که بر خلاف ارزش‌های اخلاقی انسان‌ها است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ هر چقدر که سنمان از دوره نوجوانی بالا می‌رود با بروز هر مسأله کوچک از خود عکس العملی نشان می‌دهیم که بر خلاف ارزش‌های اخلاقی ماست و بسیار کم طاقت می‌شویم، صدایمان را در برابر بزرگ یا کوچک، پیر یا کودک بالا می‌بریم و داد و فریاد راه می‌اندازیم و با این کارمان مثلاً می‌خواهیم حقمان را از آن‌ها بگیریم تا دلمان آرام شود ولی تا نگاه به اطرافمان می‌کنیم می‌بینیم جماعت کنجکاو و ماجراجویی دورمان جمع شده‌اند و تنها حرفهایی که در این حالت به زبانمان می‌آید این‌ها هستند «می‌خوای صدام بره بالا.... مثلاً بره بالا می‌خوای چیکار کنی؟ روی اعصابم رژه نرو، اعصابم ضعیفه، با روح و روان من بازی نکن!» این‌ها جملاتی هستند که هم جنبه منفی دارند و هم طرف مقابل را بیشتر عصبانی و جریح می‌کند که حتی منجر به بروز اتفاقات زیادی در سطح جامعه می‌شود. 

پزشکی قانونی می‌گوید: نزدیک به یک درصد مردم ایران هر سال به خاطر نزاع و ضرب و شتم به مراجع انتظامی و قضایی می‌روند که نتیجه آن مرگ بیش از ۱۱۰۰ نفر در هر سال است. 

سازمان پزشکی قانونی تصریح کرد: در دهه ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ بیش از ۱۱ هزار و ۱۰۰ نفر بر اثر اصابت سلاح سرد مرده‌اند آمار این سازمان نشان می‌دهد سالانه بیش از یک‌هزار و ۱۰۰ نفر به همین طریق از دنیا رفته‌اند و ۱۶۰۰ نفر در روز دعوا می‌کنند. 

غلامرضا رهبری پزشک آسیب‌شناس در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه علمی پزشکی حوزه بهداشت و درمان در رابطه با اینکه آستانه تحمل را در رابطه‌های اجتماعی خود بالا ببریم، می‌گوید: هر چقدر که تراکم جمعیت در جامعه زیاد نباشد به نوعی افراد با بافت مسکن، جمعیت و آلودگی‌ها همراه نباشند باعث می‌شود که آستانه تحمل آن‌ها در روابط اجتماعی بالا رود. 

بر اعصابتان مسلَط باشید! 
غلامرضا رهبری با اشاره به اینکه عصبانی شدن افراد منجر می‌شود که آستانه تحملشان خیلی زود پایین بیاید، گفت: از نظر روان‌شناسی، بهداشت روانی آدم‌ها، زمانی برهم می‌خورد که تحمل آن‌ها پایین بیاید و زود عصبانی شوند و آستانه تحمل به پایین برسد علتش در واقع زندگی امروز و فعلی جامعه ما است که باعث تنش و خشونت زیاد در ما می‌شود و در نتیجه وقتی این مسئله زیاد باشد آستانه تحمل ناخودآگاه پایین می‌آید. 

رهبری با اشاره به اینکه علت‌های اساسی نیز برای کم کردن آستانه تحمل وجود دارد که اگر به دنبال این علت‌ها باشیم مشکلات آستانه تحمل در ما از بین می‌رود، تصریح کرد: علت اساسی در کم شدن آستانه تحمل، زیاد بودن جمعیت در یک منطقه است مثلاً در تهران بیش از ۱۷ میلیون جمعیت داریم که زندگی می‌کنند و تناسب بین تعداد جمعیت و مسائل زندگی ایراد دارد و همین باعث می‌شود که روی یکدیگر اثر منفی بگذارند. 

این آسیب‌شناس ادامه داد: دومین عامل فقر، تورم، بیکاری و عدم استفاده از منابع انسانی است که باعث می‌شود افراد زود از کوره در روند زیرا افراد هر برنامه ریزی که برای بهبودی زندگی خود انجام می‌دهند نمی‌توانند وضعیت خودشان را تغییر دهند و به یک زندگی استاندارد برسند، همین موضوع باعث می‌شود که تحملشان پایین بیاید و زود از کوره در روند. 

نگذارید حقتان پایمال شود! 
غلامرضا رهبری با اشاره به اینکه افراد اطلاع ندارند که حقشان را چگونه باید بگیرند، اظهار داشت: افرادی که اطلاعات کم از مطالبه‌های حقوقی دارند و باید از ایده دیگران استفاده کنند و به یک شکلی جا افتاده که تکالیف افراد به خودشان گوشزد نمی‌شود یعنی در واقع آموزش داده نمی‌شود حقشان را چگونه از یکدیگر بگیرند و نمی‌دانند هر کجا که با مشکل رو به رو می‌شوند باید چگونه حقشان را به زور از یکدیگر بگیرند. 

رهبری عنوان کرد: چهارمین عاملی که می‌تواند آستانه تحمل را کاهش دهد تبعیض‌های مختلفی است که در زندگیمان شاهد آن هستیم در مثال ناکامی سیستم دالیمو که یک بخشش برمیگردد به سیستم پدر سالاری که بین زن و مرد فرق می‌گذارند یعنی این تبعیضات به نوعی با ساخت جوان جامعه ما هماهنگی ندارد و همین باعث می‌شود که آستانه تحمل کاهش پیدا کند. 

کاسه صبرتان لبریز شده است؟ 
وی با بیان اینکه شهر نشینی بی‌نظم و بی‌قواره نیز باعث پایین آمدن تحمل می‌شود، افزود: شهر نشینی بی‌قواره و بی‌نظم و تراکم زیاد نیز باعث پایین آمدن تحمل می‌شود یعنی هر چقدر که تراکم زیاد باشد و بی‌نظمی سرتاسر شهر را بگیرد بافت مسکن و جمعیت و آلودگی‌های زیاد به نوعی که افراد با این موارد رو به رو می‌شوند باعث پرخاشگری و پایین آمدن سطح تحمل آن‌ها می‌شود. 

این آسیب‌شناس اذعان کرد: ششمین عاملی که در اینجا مطرح می‌شود مربوط به افزایش ارتباط جمعی است یعنی افراد زندگیشان را با زندگی یکدیگر مقایسه می‌کنند و همین نکته باعث می‌شود که احساس ضعف بینشان پیش بیاید و در این حال احساس ناراحتی و ناتوانی‌شان بالا می‌رود. 

رهبری بیان کرد: و تنها عاملی که می‌تواند آستانه تحمل را بالا بیاورد عدم هماهنگی بین تکنولوژی و زندگی بومی است یعنی ناهماهنگی در تکنولوژی داریم و همین امر باعث به وجود آمدن آن چیزهایی می‌شود که یک بافت بومی دارد و همین امر از یک طرف باعث می‌شود که تحمل‌مان بالا رود. تمام این مواردی که گفته شد عواملی هستند که می‌تواند در ما بهداشت روانی اولیه را به وجود بیاورد. 

استرس‌هایت را مدیریت کن
حسین ابراهیمی مقدم روانپزشک با بیان اینکه یکی از علت‌هایی که آستانه تحمل را در فرد ایجاد می‌کند استرس است، گفت: آستانه تحمل به عوامل متعددی بستگی دارد اولاً به میزان استرس‌هایی که فرد دریافت می‌کند که می‌تواند استرس‌های غیر مرتبتی نیز باشد و مجموع و تراکم آن استرس‌ها به عنوان مثال می‌تواند یک ظرف با قطره قطره‌های آب و یا شربتی باشد که در آن ظرف می‌ریزد و این قطره قطره شدن آب می‌تواند روزی ظرف را پر کند که در ‌‌نهایت استرس هم چنین نقشی را ایفا می‌کند. 

ابراهیمی مقدم بیان کرد: استرس‌ها می‌تواند در زمینه‌های مختلف زندگی، در مسائل شغلی، مسائل اقتصادی، مسائل خانوادگی می‌تواند تأثیر گذار باشد و وقتی این‌ها روی هم متراکم می‌شوند می‌توانند به جایی برسند که دیگر فرد کاملاً پر می‌شود و با یک فشار روانی کوچک همچون یک موقعیت محیطی اجتماعی (تصادفی یا ارتباطات اجتماعی) به وجود آید و طاقت فرد را لبریز کند و ما حجم فرد را نمی‌بینیم فقط نیمه پر آن را مشاهده می‌کنیم که پر شده است و این کار، کار اشتباهی است. 

کدام کفه ترازو سنگین‌تر است؟ تجربه یا اخلاق؟ 
این روانپزشک با بیان اینکه هر چقدر که ظرف بزرگ باشد و قطره‌هایی که داخل آن می‌ریزند جلویش را بگیریم به یکسری نکات لازم داریم، تصریح کرد: طبیعی است هر فردی که اگر یک ظرف بزرگ بردارد یا جلوی قطره قطره‌هایی را که در ظرف می‌ریزد را بگیرد نیاز به تعلیم، تربیت، نیاز به یک فرد از نظر اخلاقی، از نظر اجتماعی دارد تا از این طریق آموزش‌هایی را ببیند و تجربه‌های مناسب در این زمینه را داشته باشد و از طرفی هم بتواند راه کارهای مناسب برای مواجه شدن با یک مسئله استرسی را داشته باشد و نیز از طرفی هم اگر آنی دچار مشکل شد آموزش ببیند و فرد باید بتواند استرس و عوامل محیطی را مدیریت و کنترل کند. 

علاج جرم پیش از وقوع حادثه
وی اظهار داشت: در ‌‌نهایت حرف ما این است که پیشگیری بهتر از درمان است و معمولا توصیه می‌کنیم قبل از اینکه فرد به آن مرحله غیر کنترلی برسد راه کارهایی را آموزش دیده باشد تا بتواند این قضیه را در خود کنترل کند و به مرحله خود کنترلی برسد ولی واقعیت امر این است که راه کارهای عادی و سریع هم وجود دارد در صورتی که فرد قبلاً در خصوص روان‌شناسی تمرین داشته باشد تا بتواند آن را استفاده کند و باید در آخر این را گفت که قبل از هر چیز باید در رابطه با هر موضوعی تمرکز داشته باشیم و فرد از حالت داغ به حالت سرد برگردد ولی این کار امکان پذیر نخواهد بود. 

در پایان می‌توانیم به این نکته اشاره کنیم که اگر  هر مسائلی برایمان در زندگی اتفاق می‌افتد چه در محیط کار، چه در بیرون و چه در تصادفات شهری، بتوانیم خونسردی خودمان را حفظ کنیم و هرچه سریع‌تر خود را از آن محیط دور کنیم تا با این کار هم ارزش خودمان حفظ شود و هم آن کسی که طرف مقابلمان است، زندگی زیباست و با این رفتار‌ها زندگی را به کام خود و دیگران تلخ نکنیم و همچنان زیبا بگذاریم. 

گزارش از فاطمه فلاح خیر

برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.