به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در دوم مهرماه سال جاری مقارن با 10 ذیحجه 1436ه.ق،فاجعه ای تلخ در خیابان 204 و در حین انجام مراسم رمی جمرات حادث شد و تعداد کثیری از زائران خانه خدا در این روز به دیار حق شتافتند.
پس از این رخداد تلخ،به تدریج آمار کشته شدگان افزایش یافت و در نهایت طبق آخرین آمار اعلام شده قریب به 464 ایرانی در این حادثه جان به جان آفرین تسلیم گفتند.
ایران تنها کشوری نبود که حجاج خود را در اثر بی کفایتی خاندان آل سعود از دست داد،بلکه کشورهای دیگری همچون نیجریه،مالی،مصر،اندونزی و...نیز در این حادثه تلخ قربانی دادند اما بیشترین آمار تلفات جهان اسلام در این فاجعه حزن انگیز و تاسف آور از ایران بود و بدون اغراق رساترین اعتراض و پیگیرترین کشور در دفاع از حقوق قربانیان و بازماندگان نیز ایران بود.
ابعاد تاثر برانگیز این حادثه به اندازه ای بود که به سرعت در صدر اخبار رسانه های جهان قرار گرفت و موجی از حزن و اندوه را در جامعه ایرانی جاری و ساری ساخت.
حادثه ای که گفته می شود به دلیل حرکت کاروان محمد بن سلمان،جانشین ولیعهد سعودی و انسداد و اختلال در تردد برخی معابر همچون خیابان 204 رقم خورد،که البته با وجود محرز بودن سو مدیریت و بی کفایتی آل سعود، حاکمیت عربستان علت آن را بی نظمی زائران و حجاج عنوان نمود !
بهانه ای واهی و بی پایه ای که بیشتر به فرافکنی شباهت داشت وگویی دولت عربستان با هدف مبرا قرار دادن خود از مدیریت غیراصولی آن را مطرح کرد.
البته این رخداد مسبوق به سابقه نیز بود و در ادوار گذشته نیز اتفاقاتی مشابه حادث شده بود که همگی موید عدم شایستگی آل سعود برای مدیریت چنین اجتماع عظیمی است.
عدم همکاری آل سعود و گستاخی آنها نیز مزید بر علت شد تا عمق جراحت و اندوه این غم بیش از پیش بر دل نشیند.
سایه سنگین ابهام و سردرگمی در فضای غمبار این حادثه سنگینی می کرد که در تاریخ 9 مهرماه(یک هفته پس از رقم خوردن این فاجعه)مقام معظم رهبری در مراسم دانش آموختگی،تحلیف و اعطای سردوشی دانشجویان دانشگاه افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره)نوشهر در واکنش و بیاناتی قاطع،صریح و کوبنده فرمودند:اندک بی احترامی به حجاج ایرانی و عمل نکردن به وظایف در قبال بدن های مطهر،عکس العمل سخت و خشن ایران را در پی خواهد داشت.
اندکی پس از بیانات معظم له گره های کوری که در دستان آل سعود فشرده شده بود آرام آرام باز شد و با باز شدن ناگهانی فضا،امکان تعامل میان مسئولان دو کشور برای پیگیری حق و حقوق متوفیان و بازماندگان آنها،شناسایی و انتقال اجساد به ایران تسهیل شد.
اقدامات مثبت بسیار سازنده ای از سوی سازمان حج و زیارت،وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی،دستگاه دیپلماسی و نهادهای ذیربط انجام شد و با عزم و تلاشی جهاد گونه در آن فضای ملتهب،حجاج ایرانی قربانی شده شناسایی و به ایران بازگشتند.
تاکید مقام معظم رهبری و رئیس جمهور بر لزوم تشکیل کمیته حقیقت یاب،یکی دیگر از موارد حائز اهمیتی بود که با هدف روشن شدن ابعاد،عمق و علل فاجعه مطرح شد.
اقدامات،پیگیری ها و تحقیقات متعددی از سوی سازمان حج و زیارت و دستگاه های مسئول عملیاتی شد که در نهایت ریاست سازمان حج و زیارت برخی از عوامل موثر در شکل گیری این حادثه را به شرح ذیل عنوان کرد:
-استقرار 25 هزار نفر در 220 متر فضا و عدم وجود راه خروجیِ اضطراری
-ناهماهنگی میان نیروهای پلیس آل سعود
-عدم نظارت کافی از اتاق کنترل به دلیل فقدان دوربین های کافی در محدوده وقوع حادثه
-عدم وجود فن،پنکه و سیستم تهویه مناسب
-مسدود بودن مسیرهای خروجی
-فقدان امکانات امداد رسانی به میزان کافی
-عدم وجود درمانگاه هلال احمر مناسب در خیابان محل حادثه
-توقف خودروی پلیس و کم عرض شدن بخشی از خیابان 204
-تاخیر در ورود آمبولانس و...
برخی از دلایل ایجاد این فاجعه بود که همگی موید یک موضوع است و آن بی تدبیری خاندان آل سعود در مدیریت جمعیت انبوه زائرین خانه خدا به عنوان کشوری که مسئولیت اصلی تامین امنیت زوار را بر دوش دارد.
با توجه به میزبانی عربستان،مسئولیت این حادثه تماما بر عهده حاکمیت این کشور است و قاعدتا دولت مذکور است که باید پاسخگو مطالبات بازماندگان این فاجعه باشد.
**مجازات،غرامت و مستند سازی
مجازات عوامل این فاجعه،پرداخت غرامت به بازماندگان متوفیان و مستند سازی عربستان از آن روز تلخ و غمبار از مطالباتی است که از سوی مسئولان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان تکلیف وظیفه عربستان مطرح شده است.
سعید اوحدی،رئیس سازمان حج و زیارت نیز در تاریخ 7 آذرماه در گفتگو با یکی از سایت های خبری بر تلاش مجموعه تحت مدیریتی خویش و وزارت امور خارجه برای پرداخت غرامت از سوی عربستان خبر داد.
اگر چه بعد از وقوع این فاجعه اقدامات بسیار سازنده ای از سوی دستگاه های ذیربط و متولی همچون سازمان حج و زیارت،سفارت ایران در عربستان،وزارت امور خارجه و بعثه مقام معظم رهبری در عربستان عملیاتی شده است،اما متاسفانه تاکنون اقدامی جدی از سوی دولت عربستان برای جبران مافات انجام نشده است.
شاید تنها اقدام مثبت عربستان به بازگرداندن اجساد قربانیان باز می گردد که آن هم نه از سر حسن نیت آل سعود،بلکه نتیجه اقتدار و پیام صریح مقام معظم رهبری و پیگیری های سازمان حج،وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه بوده است.
بطور یقین با توجه به عهده دار شدن مسئولیت پیگیری این فاجعه از سوی وزارت امور خارجه(معاونت کنسولی)، تدابیر مقتضی در این خصوص اندیشیده شده،اما سکوت عربستان در برابر این فاجعه نیز تامل برانگیز به نظر می رسد و ظاهرا آل سعود مُتِرَصِد این است تا با خرید زمان از عمق فاجعه بکاهد.
نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مردم داغدار ایران همچنان چشم انتظار محاکمه عوامل این حادثه،پرداخت حق و حقوق خانواده متوفیان هستند.
امری که شاید با عجین شدن صلابت و اقتدار کم نظیر ایران اسلامی به نحو مطلوب تری منتج به نتیجه شود، تا شاید اندکی از درد و آلام خانواده های داغدار را آرم سازد.
آخرین اخباری که در خصوص پیگیری این فاجعه بر خروجی رسانه ها و سایت های خبر قرار گرفته مربوط به اظهارات سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی می شود.
نوذر شفیعی،در تاریخ اول دی ماه از نشست اعضای کمیسیون با معاونت کنسولی وزرات امور خارجه(حسن قشقاوی)و رئیس سازمان حج و زیارت(سعید اوحدی)خبرداد.
ظاهرا برای پیگیری حقوقی این فاجعه مواردی همچون اقامه دعوا در مجامع بیل المللی،دیوان بین المللی کیفری طرح شکایت در دادگاه های داخلی و اقامه دعوا در دادگاه های عربستان مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت انتخاب گزینه آخر به عنوان راهکاری برای پیگیری این فاجعه در اولویت قرار گرفته است.
امید آن می رود همچون گذشته آنچنان به ابعاد و مختصات این فاجعه پرداخته شود که روند عادی سازی این واقعه تلخ به شکست بینجامد وبه تعبیر مقام معظم رهبری این حادثه تلخ نباید فراموش شود و باید با قاطعیت تمام پیگیری شود.
امری که در صورت تحقق علاوه بر رسوایی هرچه بیشتر آل سعود و احقاق حق بازماندگان متوفیان منا،دقت نظر و ممارست جمهوری اسلامی ایران را درپیگیری حقوق حقه خویش،مجددا به رخ جهانیان خواهد کشید.
انتهای پیام/