به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "امین اسدی" کارشناس مسائل غرب آسیا و دبیرکل جمعیت دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران طی یادداشتی به بررسی پیگیری های حقوقی فاجعه منا پرداخت.
متن این یادداشت به شرح زیر است فاجعه منا از دو منظر حقوق بینالملل و حقوق بشر، قابل بررسی است و عربستان در هر دو حوزه، تعهدات خود را نقض کرده است، بنابراین مسئولیت حقوقی آل سعود در این فاجعه بههیچ وجه نباید به فراموشی سپرده شود، فاجعه منا و حادثه جرثقیل نباید فراموش شود زیرا این دو سندی بر جنایات آل سعود است . دشمنی آل سعود با شیعیان برگرفته از همان خوی وهابیت است، بی تدبیری و سوء مدیریت رژیم آل سعود در فاجعه منا کاملا مشهود است و اجازه ندادن به پزشکان ایرانی و غیرایرانی در کمک به حادثه دیدگان نشانه عمدی بودن این فاجعه است.
برخی از مقامات سعودی چنین القا می کنند که این حادثه قضا و قدر الهی بوده است درحالی که قصور و بی کفایتی آل سعود و ممانعت از خدمات رسانی اولیه، عمق فاجعه را بیشتر کرد،مراسم حج سالهاست که درحال برگزاری است و آل سعود نیز دولت فقیری نیست که نتواند خدمات و امکانات رفاهی برای زائران خانه خدا فراهم کند.
دولت عربستان بر اساس قوانین عرفی که در قوانین بینالملی وجود دارد، متخلف است و با توجه به آثار تخلف، این مسؤولیت، قابل پیگیری است،چند تعهد بینالمللی متوجه دولت عربستان است که در فاجعه منا، نقض شده است؛ اما دولت عربستان به دلیل بسته بودن و عدم رعایت قوانین به این تعهدات پایبند نیست.
اگر به عنوان مثال چندین نفر از اتباع آمریکایی دریک فاجعه ای به مانند فاجعه منا کشته میشدند از سوی کمیسیون حقوق بشر اعلام میشد که حقوق بشر نقض شده است یا اگر يك توريست اروپايي در ايران دو روز گم شود مسئولان آن كشور چند بار سفير ما را احضار ميكنند حالا در اين ماجرا ميبينيم كه توجه لازم نميشود و از طريق مجامع بينالمللي براي احقاق حقوق جانباختگان فعاليت چشمگيري صورت نميگيرد، رسانههای غربی نیز به نفع عربستان کار کردند و نگذاشتند خبر این فاجعه گستره بینالمللی پیدا کند ، تنها کشوری که پیگیر فاجعه منا شد و اجساد قربانیان این فاجعه انسانی را طلب کرد، دولت جمهوری اسلامی ایران بود. بیتدبیری و سوءمدیریت عربستان در وقوع این فاجعه امری آشکار است و عربستان زیر بار مسئولیت نمیرود و همچنان به دنبال مقصر است.
زنده نگه داشتن پیگیری ها و جلوگیری از فراموشی این فاجعه بسیار با اهمیت است و اگر در عرصه داخلی و بین المللی راهکارهای موجود حقوق بین الملل راه ها را برای ما محدود کرده است بیان ابعاد آن در داخل و صحنه بین الملل از طریق هم سو کردن سایر کشورهای آسیب دیده کاری ضروری است عربستان که خود نقضکننده حقوق بشر است، اکنون به عنوان یکی از اعضای کمیسیون حقوق بشر محسوب میشود و در انجام تعهدات بینالمللی که نسبت به این فاجعه دارد، کوتاهی میکند و تاکنون هیچ کمیته حقیقتیابی برای بررسی فاجعه منا تشکیل نشده و عربستان نیز نسبت به نقض حقوق بشر که به صورت آشکار انجام شده است، هیچ مسئولیتی را نمیپذیرد.
برای دریافت پیامکها واخبار باشگاه خبرنگاران جوان به کانال تلگرامی ما بپیوندید.
انتهای پیام/