سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

جنگنده‌های ایرانی کابوس آمریکا و اسرائیل

جمهوری اسلامی ایران با طراحی و تولید انواع جنگنده و پهباد پیشرفته فرماندهان آمریکایی و اسرائیلی را وحشت زده کرد.

به گزارش  خبرنگار  دفاعی امنیتی  گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛  " نیروی‌هوایی " ارتش ایران کار خود را از زمان سلطنت پهلوی آغاز کرد و در آن زمان با خرید چندین فروند هواپیما از کشورهای غریی اولین ناوگان هوایی خود را تشکیل داد. در آن زمان نیروها برای آموزش خلبانی و تعمیر و نگهداری به خارج کشور اعزام می‌شدند و بعد از پایان دوره آموزشی به ایران بازمی‌گشتند؛ ولی با این وجود و داشتن نیروهای متخصص در زمینه تعمیر و نگهداری و خلبانان آموزش دیده باز هم ایران برای انجام ماموریت‌های خود از نیروهای خارجی استفاده می‌کرد و هیچ وقت از توان داخلی استفاده نکرد.


در زمان "محمد‌رضا پهلوی" با داشتن نیروهای متخصص در تمام زمینه‌ها، " نیروی‌هوایی " به نیروهای خارجی وابسته بود. در زمان سلطنت شاه دوم پهلوی ایران چند فروند هواپیما جنگی مانند " F14 تامکت "، " F4 " و " F5 " و جنگنده " نورتروپ " از کشورهای غربی خریداری کرد و کارهای تعمیر و " اورهال " آنها را نیز به " مستشاران " غربی سپرد.

در سال 1341 شاه پهلوی با خرید چند فروند " بالگرد کبری " و اعزام 10 نفر برای آموزش در این زمینه اولین یگان " هوانیروز " را تشکیل داد. در دوره پهلوی بیشتر دلارهای نفتی ایران برای خرید تجهیزات نظامی صرف می‌شد و این در حالی بود که در زمان محمدرضا پهلوی هیچ تلاشی برای رسیدن به خودکفایی در زمینه نظامی صورت نگرفت.














** " نیروی‌هوایی " بعد از پیروزی " انقلاب اسلامی "

بعد از پیروزی " انقلاب اسلامی " در سال 1357 و پیوستن یگان‌های ارتش به خصوص " نیروی‌هوایی " به مردم که به رهبری " امام راحل (ره) " این انقلاب را به ثمر رسانده بودند، " مستشاران " خارجی که تا آن روز به چپاول ایران پرداخته بودند؛ زمانی که منافع خود را در خطر دیدند از کشور فرار کردند و در هنگام خروج خود از کشور میزان زیادی از قطعات اساسی جنگنده‌ها که برای پرواز لازم بود را از جنگنده‌ها جدا کرده و متاسفانه توانستند بخشی از این قطعات را با خود از ایران خارج کنند، ولی با تیزهوشی ماموران در فرودگاه‌ها بخش زیادی از این قطعات به کشور بازگردانده شد.


کشورهای ابرقدرت که فکر می‌کردند با این کار توانسته‌اند توان نظامی ایران را در هوا با مشکل مواجه کنند و با این خیال واهی که می‌توانند با این کار " انقلاب اسلامی " را شکست دهند توسط دولت بعث عراق دست به حمله علیه ایران زدند و " جنگ تحمیلی " را آغاز کردند؛ ولی جوانان غیور و انقلابی " نیروی‌هوایی " در آن زمان با وجود همه تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و نظامی کار بزرگی را انجام دادند و جنگنده‌ها را " اورهال " (تعمیر اساسی قطعات هواپیما) کردند. این جوانان توانستند با باز کردن قطعات هواپیماها و نصب آن قطعات روی جنگنده‌های پیشرفته ولی زمین گیر شده آن‌ها را آماده پرواز کنند و همین امر باعث شد تا تیزپروازان " نیروی‌هوایی " بتوانند در همان روزهای آغازین " جنگ تحمیلی " ضربه سختی به دشمن متجاوز بزنند.













**شرایط " نیروی‌هوایی " بعد از پایان " جنگ تحمیلی "

بعد از پایان " جنگ تحمیلی " و پذیرش آتش‌بس از سوی دو کشور، جوانان غیور " نیروی‌هوایی " ارتش " جمهوری اسلامی ایران " دست از تلاش برنداشتند و روز به روز از دستاوردهای عظیم خود پرده‌ برمی‌داشتند. اولین گام آنها " اورهال " جنگنده‌ها بود که در زمان " جنگ تحمیلی " نیز این کار را انجام می‌دادند؛ ولی این بار به جای جایگزین کردن قطعات از یک جنگنده به جنگنده دیگر کار طراحی و ساخت قطعات را انجام دادند و آن‌ها را بر روی جنگنده‌های زمین گیر شده نصب کردند و این جنگنده‌ها را وارد خط پروازی نمودند.











**ورود ایران به باشگاه طراحی و تولید جنگنده 

در گام دوم نیروهای متخصص و متعهد به انقلاب کار طراحی جنگنده‌ها را صورت دادند. طراحی جنگنده از فن‌آوری‌های خاص و فوق‌پیشرفته‌ای است که فقط در اختیار چند کشور قدرتمند قرار دارد و " جمهوری اسلامی ایران " نیز که خود را در حال توسعه و پیشرفت می‌دید و همچنین به دلیل موقعیت ایران در منطقه پرتلاطم و ژئواستراتژیک غرب آسیا، کار طراحی و ساخت انواع هواپیماها اعم از مسافربری، نظامی، پهبادها و بالگردها از سال 1370 در دستور کار " نیروی‌هوایی " و " هوانیروز " ارتش ایران قرار گرفت و این یگان توانست در کمال ناباوری کشورهای غربی و با وجود همه تحریم‌های اقتصادی، نظامی، علمی و تکنولوژیکی که از زمان " جنگ تحمیلی " برای ایران وضع شده بود، انواع بالگرد و جنگنده‌های ایرانی را بسازد و هر چند سال یکبار نیز یا نمونه پیشرفت یافته آن‌ها را به نمایش بگذارد و یا نمونه جدید و پشرفته‌ای را رونمایی کند که در ذیل به معرفی نمونه‌هایی از این دستاوردهای هوایی می‌پردازیم. 












***جنگنده‌‌های ایرانی
  
**جنگنده " صاعقه "

" علی‌اکبر شوقی" رئیس دانشگاه " شهید ستاری "  توانایی طراحی و ساخت جنگنده " صاعقه " را در سال 1377 اعلام کرد و کار ساخت این جنگنده از همین سال در " دانشگاه شهید ستاری " آغاز شد. جنگنده " صاعقه " ساخت ایران است و در طراحی بدنه آن از نمونه " F5 " استفاده شده و این جنگنده دارای دو سکان عمودی V شکل است که هم میزان مانورپذیری هواپیما را افزایش می‌دهد و هم سطح مقطع راداری کمتری به وجود می‌آورد که تفاوت اصلی میان جنگنده " صاعقه " با نمونه " F5 " بوده؛ ولی از لحاظ موتوری و الکترونیک هوایی شبیه به جنگنده " F5  " می‌باشد. اولین پرواز آزمایشی " صاعقه " در بهار 1383 و در زمان سفر استانی " مقام معظم رهبری " به همدان انجام شد که در پی این پرواز موفقیت‌آمیز " مقام معظم رهبری " خطاب به خلبانان ارتش فرمودند: این موفقیت، نتیجه تلاش بی‌وقفه و ایمان پایدار جوانان دانشمند این کشور است. در سال 1388 اولین اسکادران تخصصی این جنگنده در پایگاه شکاری " تبریز " تشکیل شد و این جنگنده برای نبردهای نزدیک هوایی، پشتیبانی هوایی و پشتیبانی نیروهای سطحی کاربرد دارد و یک جنگنده چند منظوره است.










طول جنگنده " صاعقه " حدود 47 متر؛ پهنای بال این جنگنده بیش از 8 متر؛ ارتفاع بیش از 4 متر؛ وزن خالی آن حدود 8 هزار کیلوگرم و وزن بارگیری شده بین 15 هزار تا 18 هزار کیلوگرم و سرعت این جنگنده بیش از 2 ماخ ( بیش از 2400 کیلومتر بر ساعت )؛ شعاع عملیاتی حدود 300 مایل دریایی؛ سقف پروازی بیش از 55 هزار متر است. جنگنده " صاعقه " قابلیت حمل انواع موشک‌های " هوا به هوا "؛ " هوا به سطح " و " انواع بمب‌ها " را دارد. رادار کنترل آتش آن از نوع " Phazotron-NIIR N019 " بوده و رادار " N019 " ساخت " فازاترون " که به نام " Baaz " نیز شناخته می‌شود، قادر بوده 10 هدف هوایی را در حالت رهگیری به‌هنگام جستجو (TWS) از فاصلهء حدود 80 کیلومتری مورد شناسایی قرار دهد و هم‌زمان به دو هدف شلیک کند؛ توان این رادار، برابر رادار " RDM " ساخت " تامسون سی اس اف " مورد استفاده در " Mirage-2000H " ارزیابی شده است. خطای بسیار پایین در شلیک و نیز شتاب لحظه‌ای و سریع از دیگر ویژگی‌های این جت جنگی محسوب می‌شود.


درسال 1380 قرار بود تعدادی از این جنگنده به عنوان اولین هواپیمای نظامی تماما ایرانی تحویل " نیروی‌هوایی " گردد و به همین دلیل در ابتدا نام آن را " صاعقه 80 " گذاشتند ولی به دلیل مشکلات متعدد مرحله ساخت و پرواز آزمایشی این جنگنده متوقف شد و متخصصان " نیروی‌هوایی " طراحی جنگنده دیگری را در دستور کار خود قرار دادند.















**جنگنده " آذرخش "

جنگنده " آذرخش " اولین نمونه ساخته شده ایرانی است می‌باشد که در اختیار " نیروی‌هوایی " قرار گرفت. در بهار سال 1376 سرتیپ " ناصر آراسته " جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش خبر طراحی و ساخت اولین جنگنده تمام ایرانی را اعلام کرد. دلیل طراحی و ساخت " آذرخش " در آن زمان؛ بیشتر نمایش توانایی " مهندسی معکوس " ایران بود تا توان عملیاتی آن چون این هواپیما نمونه " مهندسی معکوس " شده جنگنده " F5 " است. در شهریور 1376 سرتیپ " آراسته " خبر تولید انبوه اولین جنگنده-بمب‌افکن تماما ایرانی را در آینده نزدیک اعلام کرد و در سال 1377 نیز سرتیپ " بقایی " فرمانده وقت " نیروی‌هوایی " ساخت جنگنده " اذرخش " را از دستاوردهای مهم این نیرو دانست.


تولید انبوه جنگنده " آذرخش " در سال 1380 آغاز شد و در همین سال تعداد 6 فروند از این جنگنده به " نیروی‌هوایی " تحویل داده شد، در 3 سال بعد قرار بود تعداد 30 فروند دیگر نیز به ناوگان هوایی ایران وارد شود ولی فقط بین 6 تا 9 فروند تولید شد و در سال 1387 نیز 3 فروند از آن در " تهران " به نمایش گذاشته شد. بعد از تولید جنگنده " آذارخش "؛ " نیروی‌هوایی " ارتش تولید جنگنده به شیوه " مهندسی معکوس " را متوقف کرد و ادامه کار ساخت و تولید انبوه جنگنده " صاعقه " را که قبلا طراحی کرده بود؛ در دستور کار خود قرار داد. در ماه مارس 2000 میلادی هفته نامه " جینزدیفنس" در گزارشی درباره جنگنده " آذرخش " نوشت: جنگنده " آذرخش " برخلاف تصورات؛ یک جنگنده ساخته شده از قطعات روسی و چینی نیست بلکه نمونه بزرگتر شده جنگنده " F5 " است.










جنگنده " آذرخش " یک جنگنده تهاجمی بوده و بیشترین کاربری آن در نبردهای هوایی و پشتیبانی هوایی است ولی قابلیت هدف قرار دادن سطح را نیز دارد و می‌تواند موشک‌های " هوا به سطح " را نیز شلیک کند. " آذرخش " مانند " F5 " یک سکان عمودی دارد ولی ارتقای آن باعث شده تا میزان مانورپذیری این هواپیما افزایش یابد. ابعاد جنگنده " آذرخش " 10 تا 15 درصد بزرگتر از نمونه " F5 " است و طول دماغه آن چند سانتی‌متر بزرگتر شده تا با رادار ایرانی آن که جایگزین رادار " F5 "  شده مطابقت داشته باشد. در ساخت راداری ایرانی که در این جنگنده نصب شده از فن‌آوری رادار روسی " KOPJO " استفاده شده است. وزن این جنگنده در حالت عادی حدود ۸ هزار کیلوگرم و در حالت بارگیری شده بین ۱۵ تا ۱۸ هزار کیلوگرم است و می‌تواند ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ کیلوگرم مهمات با خود حمل کند و حداکثر سرعت آن بیش از 1.5 ماخ میرسد.












**جنگنده " صاعقه 2 "

جنگنده " صاعقه 2 " نمونه پیشرفت یافته جنگنده " صاعقه " است که در بهمن سال 1393 و هشتمین روز از 36 سالگرد پیروزی " انقلاب اسلامی " رونمایی شد. این جنگنده توسط سازمان صنایع هوایی " وزارت دفاع " طراحی و ساخته شد. جنگنده " صاعقه 2 " به صورت دو کابین طراحی شده و مخصوص آموزش خلبانان تازه کار است.














**جنگنده " شفق "

جنگنده " شفق " یک جنگنده فوق‌پیشرفته طراحی شده کاملا ایرانی می‌باشد که طراحی آن در دانشگاه " مالک اشتر " صورت گرفت و نمونه‌ ماکتی آن در ابعاد واقعی توسط همین دانشگاه ساخته و رونمایی شد. این جنگنده یک هواپیمای فوق‌سبک و رادار گریز بوده که هم کاربری آموزشی و هم برای انجام عملیات هوا به سطح طراحی شده است. اولین معرفی " شفق " در سال 2002 میلادی و در نمایشگاه صنایع هوایی ایران صورت گرفت.









در سال 1381 اعلام شد که اولین پرواز آزمایشی " شفق " در سال 1383 صورت می‌گیرد اما در سال 1384 دوباره اعلام شد که پرواز آزمایشی در سال 1387 انجام می‌گیرد ولی بعد از سال 1387 و اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران و تهدید شرکت روس توسط دولت آمریکا؛ این شرکت پروژه را نیمه کاره رها کرد و متخصصان آن به روسیه بازگشتند.


جنگنده " شفق " قرار بود در 3 نمونه تولید شود؛ نمونه اول با کاربری آموزشی و به صورت دو نفره؛ نمونه دوم به صورت دو نفره تهاجمی و نمونه سوم به صورت تک نفره تهاجمی که به دلیل اعمال تحریم‌ها این پروژه متوقف شد. طول و پهنای این جنگنده بیش از 10 متر؛ ارتفاع آن بیش از 4 متر؛ وزن خالی آن بیش از 4 هزار کیلوگرم؛ بیشینه آن حدود 7 هزار کیلوگرم؛ سرعت بیشینه آن حدود 2.5 ماخ؛ سرعت پیمایش حدود 1 ماخ؛ سقف پروازی جنگنده بیش از 16 هزار متر و نرخ اوج‌گیری " شفق " بیش از 100 متر بر ثانیه است. این جنگنده قابلیت حمل تعداد 7 موشک را دارد که یک موشک در زیر بدنه نصب می‌شود و در زیر هر بال آن 3 موشک قرار می‌گیرد.














**جنگنده " قاهر 313 "    

" قاهر 313 " نام اولین جنگنده رادار گریز و تک‌سرنشین ایرانی است که در 14 بهمن 1391 توسط " محمود احمدی‌نژاد " از آن رونمایی به عمل آمد. این جنگنده دارای سطح مقطع راداری بسیار کم بوده و با تجهیزات پیشرفته ساخته شده و به سامانه‌های " الکترواویونیک " ( سیستم‌های ناوبری ) مجهز می‌باشد. " قاهر 313 " قادر به حمل تسلیحات پیشرفتهٔ بومی بوده و از قدرت تهاجمی بالایی برخوردار است. از ویژگی‌های این جنگنده می‌توان به قابلیت نشست و پرواز بر روی باندهای با طول کم، توانایی انجام عملیات پروازی در ارتفاع پست و تعمیر و نگهداری آسان و سریع نام برد. معنی نام این جنگنده برگرفته از دو عبارت؛ " قاهر " به معنای " چیره‌شونده " و ۳۱۳ برگرفته از ۳۱۳ یار برگزیده " امام مهدی "، امام دوازدهم شیعیان است.











" دیوید چنسیوتی " و " رابرت جانسون " در گزارشی در " بیزینس اینسایدر " نوشته‌اند که لبه‌های " قاهر313 " به لبه‌ها و زاویه‌های منحصر به فرد " F22 " شباهت دارد و شکل دم‌های آن بیشتر شبیه به " F35 " است. " قاهر313 " دو کانارد بزرگ دارد که به نظر ثابت می‌رسند، ایران به ساخت ماکت‌ها و سیستم‌هایی که هیچگاه قرار نیست پرواز کنند معروف شده اما اگر " قاهر313 " اینگونه نباشد و یک پیش‌نمونهٔ واقعی باشد برای تأمین یک نیاز منحصر به فرد ایرانی ساخته شده و از آنجا که برتری هوایی در مقابل حدود 200 هواپیمای ناوگان پنجم نیروی‌دریایی آمریکا که در بحرین مستقر است برای ایران غیرممکن به نظر می‌رسد، تنها کاری که ایرانی‌ها در مواجهه با آمریکا می‌توانند انجام دهند دست یافتن به برتری عددی در مقابل کشتی‌های آمریکایی با استفاده از " قایق‌های کوچک تندرو " و " موشک‌های ضدکشتی " آنهاست. اما این قایق‌ها به سرعت با یورش هلیکوپترها و هواپیماهای آمریکایی روبرو خواهند شد و اکثر متخصصان جنگ دریایی معتقدند که هلیکوپتر در جنگ با قایق به قدری برتری دارد که اصلاً نمی‌توان رویارویی آنها را نبرد توصیف کرد اما اگر یک تهدید هوایی علیه هلیکوپترها ایجاد شود و تمرکز آن‌ها را بر هم زند اوضاع تغییر می‌کند. ایران در یک دههٔ اخیر تلاش کرده با طراحی سلسله‌ای از هواگردها این پروژهٔ نظامی را تکمیل کند. پروژه‌ای که ایران به سختی بر روی آن تمرکز کرده اما به ندرت به آن اشاره می‌کند. این هواگرد باید بتواند از قایق‌های تندرو کلاس بردستون در جنگ با ناوگان پنجم نیروی‌دریایی آمریکا پشتیبانی کند. ایران برای این منظور چند هلیکوپتر سبک " تهاجمی‌شناسایی شاهد " در اختیار دارد اما آنها به خوبی مسلح نیستند و برد عملیاتی کافی هم ندارند. جت دیگر تولید داخلی ایران یعنی جنگنده صاعقه هم در مقابل توانایی‌های ناوگان جنگی آمریکا کاری از پیش نخواهد برد، اما شاید مدلی از قاهر بتواند نقطه ضعف قایق‌های بردستون را پوشش دهد.


" مجید بکایی " جانشین وزیر دفاع ایران در پاسخ به تحلیل‌های صورت گرفته درباره " قاهر313 " اظهار داشت: وقتی جنگنده رونمایی شد دشمن ابتدا می‌گفت که ماکت و مقوا است و بعد تجزیه و تحلیل کردند و گفتند جمهوری اسلامی آن را برای مقابله با بالگردها طراحی کرده است. زیرا نقاط قوت ما قایق‌های تندروست و دشمن برای مقابله با آن از بالگرد استفاده می‌کند و آنها تحلیل کردند که این جنگنده با تکنولوژی " گراندافکت " ( پرواز در ارتفاع پایین ) قادر است در یکی دو متری سطح آب پرواز کند و بالگردهایشان را بزند.










جنگنده " قاهر313 " یک جنگنده برای درگیر‌های با هداف زمینی است و قابلیت خوبی در نیرد " هوا به سطح " دارد ولی این جنگنده می‌تواند با حمل موشک‌های " هوا به هوا " وارد نبردهای هوایی هم بشود. این جنگنده قادر است دو " بمب 2000 پوندی " را حمل کند و در کنار آن هم می‌تواند موشک " هوا به سطح " داشته باشد و برای درگیری‌های هوایی نیز قابلیت حمل 6 موشک " هوا به هوا " را دارد. طول " قاهر313 " بیش از 16 متر؛ ارتفاع آن بیش از 5 متر و پهنای بال آن حدود 11 متر است.














در حال حاضر " نیروی‌هوایی " ارتش در کنار کار طراحی و ساخت جنگنده‌های تهاجمی و چندمنظوره؛ کار طراحی و تولید جنگنده آموزشی را در دستور کار خود قرار داده و نمونه‌هایی مانند " پرستو "؛ " هسادرنا "؛ " تذرو "؛ " فجر اف-3 " و " هسا شفق " را برای آموزش خلبانان جوان خود وارد اسکادران پروازی خود کرده است.













***پهبادهای ایرانی
 
**پهباد " ابابیل "

طرح " ابابیل "  پس از گذراندن مراحل تحقیقاتی خود در صنایع " مکانیک ساصد " در مهرماه ۱۳۶۵ به منظور تولید انبوه به " صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) "  منتقل شد. این پرنده با توجه به شرایط و ضرورتهای زمان جنگ تا سال ۱۳۶۸ به صورت یکبار مصرف با قابلیت حمل حدود ۴۰ کیلوگرم مواد منفجره تولید گردید. از سال ۱۳۶۹ با توجه به نیازمندی‌های جدید نیروهای مسلح، کارهایی مبنی بر بازطراحی تمامی بخش‌های بال و بدنه، سامانه‌های ناوبری و هدایت و کنترل این پهپاد صورت گرفت و از سال ۱۳۷۰ این هواپیما در خط تولید انبوه قرار گرفت و امروزه هواپیمای بدون سرنشینی استاندارد و چند بار مصرف است.










نمونه‌های جدید این پهباد مجهز به " سامانه ۱۲۳ " (پایدارکننده خودکار) و " جی‌پی‌اس " شده و  این سامانه دارای قابلیت‌های متنوعی ازجمله پرواز آسان با ایمنی بیشتر توسط خلبان غیرحرفه‌ای (در برد بلند و کوتاه)، برخاست خودکار و فرود نیمه خودکار، برنامه‌ریزی و هدایت روی یک مسیر دلخواه به کمک سامانه ناوبری جهانی، امکان قطع‌کردن ارتباط پایگاه با پهپاد، ارسال اطلاعات از پهپاد به پایگاه به‌صورت ۱۷کانال مجزا شامل کانال‌های دیجیتال مربوط به دور موتور، اندازه و زوایای اوج‌گیری، مقدار سوخت، ولتاژ باتری‌ها، ارتفاع، سرعت پیمایش و چند کانال آزاد است.
 

اسرائیل مدعی است که "حزب‌الله " لبنان دست کم دوازده پهباد " ابابیل " را پیش از جنگ ۲۰۰۶ لبنان دریافت کرد و تعدادی از آن را هم در جریان درگیری‌ها به سمت اسرائیل روانه کرد که جت‌های اسرائیلی پیش از آنکه هرگونه خسارتی توسط این پهبادها وارد شود، آنها را منهدم کردند. وزن این پهباد حدود 83 کیلوگرم؛ طول آن بیش از 2 متر؛ برد عملیاتی بیش از 200 کیلومتر و سرعتش حدود 300 کیلومتر بر ساعت است.


دلیل شهرت این پهباد آن است که؛ " ابابیل " جزء معدود پهپادهای ارتش ایران است که بر فراز ناو " وینسنس " آمریکا پرواز کرده و این ناو را شناسایی کامل کرده و بدون هیچ صدمه‌ای به ایران بازگشته و اطلاعات خود را در اختیار ارتش ایران قرار داده است.















**پهباد " مهاجر "

" مهاجر " نام دسته‌ای از پهپادها است که در ایران تولید شده‌اند و توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران در حال فعالیت می‌باشد. در زمان " جنگ تحمیلی " عراق علیه ایران نیروهای مسلح از پهبادها برای انجام عملیات و شناسایی استفاده می‌کردند و به همین دلیل کار تحقیق و توسعه پهبادها از این دوران در ایران آغاز شد. بعد از پایان " جنگ تحمیلی " نیروهای مسلح ایران کار برای ساخت انواع پهبادهای تهاجمی و چند منظوره را آغاز کرد و بعد از گذشت مدتی مقامات ایرانی خبر ساخت نمونه‌های پیشرفت‌یافته پهباد " مهاجر " را اعلام کردند.











پهباد " مهاجر " در 4 مدل به نام‎‌های " مهاجر1 "؛ " مهاجر2 "؛ " مهاجر3 " و " مهاجر4 " ساخته شد که در هر نمونه جدید قابلیت تهاجمی و راداری آن افزایش پیدا کرد. در حال حاضر " مهاجر " سرعتی در حدود 300 کیلومتر بر ساعت و قابلیت حمل حدود 40 کیلوگرم مواد منفجره را دارد.















**پهباد " حازم "


پهباد " حازم " ساخت " نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران " است و در اختیار یگان "پدافندهوایی " ارتش قرار دارد. فرمانده قرارگاه " پدافندهوایی خاتم‌الانبیا " اعلام کرد که پهپاد " حازم " در ۳ مدل " حازم 1 " برای پرواز برد بلند، " حازم2 " برای پرواز برد متوسط و " حازم 3 " برای پرواز برد کوتاه به صورت یک لایه‌پنهانی برای قرارگاه " پدافند‌هوایی " توسط مجموعه متخصصین این قرارگاه طراحی شده است.  از این پهپاد هم در بحث مورد اصابت قرار دادن اهداف و بمبارن، هم برای شناسایی و هم به عنوان محمول هوایی استفاده می‌شود. از  پهباد "  حازم" به دلیل لایه‌پنهانی می‌توان برای هدف قرار دادن سامانه‌های توپخانه‌ای و موشکی استفاده کرد و همچنین از این پهپاد در ماموریت‌های شناسایی نیز استفاده می‌گردد و  در صورت نیاز پهپاد " حازم " توانایی مسلح شده با محمول‌های انفجاری را دارد.















در حال حاضر نیز " نیروی‌هوایی " ارتش از پهبادهایی مانند " رعد " و " هدهد " که نمونه پیشرفته پهباد " مهاجر " است؛ " سفره‌ماهی " و چندین نمونه دیگر استفاده می‌کند و نیروهای متخصص این یگان در کنار استفاده از این پهبادها به طراحی نمونه‌هایی جدید نیز مشغول هستند.














** " هوانیروز " و طراحی بالگرد

" هوانیروز " ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در کنار " نیروی‌هوایی " ارتش دست به کار شده و در ابتدا با شیوه " مهندسی معکوس " بالگردهای تماما ایرانی را تولید کرد و در حال حاضر نیز دست به طراحی و ساخت بالگرد هم در زمینه تهاجمی و هم در زمینه تدارکاتی زده است و نمونه‌هایی را نیز تولید کرده که در ذیل نمونه‌هایی از آنها را معرفی می‌کنیم.












**بالگرد " ظفر 300 "

"ظفر300 " یک بالگرد آزمایشی ساخت سازمان " صنایع دفاعی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح " جمهوری اسلامی ایران است. این بالگرد در سال 1988 رونمایی شد و اصول طراحی و ساخت این نمونه آزمایشی بر پایه بالگرد " بل ای‌اچ-۱ کبرا " است. در بالگرد " ظفر300 " از سیستم جلو برنده " جت آلیسون C18 " استفاده گردیده و این بالگرد دو نفره توانایی حرکت با سرعت بیش از 200 کیلومتر بر ساعت و سقف پرواز بیش از 2 هزار متر را دارد.














**بالگرد " شاهد285 "

" شاهد285 " نوعی بالگرد سبک در کلاس " تهاجمی‌شناسایی " است که در ایران با " مهندسی معکوس " بالگرد " بل206 " طراحی و ساخته شد. این بالگرد که توسط " نیروی‌دریایی " سپاه ساخته شده در سال 1390 رونمایی شد و دارای یک برجک مجهز به تیربار " پی‌کا " در دماغه و لانچرهای شلیک راکت در بال‌چه‌های دو طرف بالگرد مسلح شده و در دو مدل ِ تهاجمی " سبک‌شناسایی "  و " گشت دریایی‌ضد کشتی " است. این بالگرد در دو مدل " ای‌اچ85-ای " و " ای‌اچ85-سی " که به ترتیب نمونه‌های " زمینی " و " دریایی " این هلی‌کوپتر هستند طراحی و تحویل نیروهای مسلح ایران داده شد.











بالگرد " شاهد285 " در زمان برخاستن از زمین بیش از 1 هزار کیلوگرم وزن دارد و طول آن بیش از 10 متر؛ عرض آن نزدیک به 3 متر؛ ارتفاع بیش از 3 متر؛ وزن خالی آن بیش از 800 کیلوگرم؛ سقف پروازی بیش از 4 هزار متر و سرعت آن بیش از 200 کیلومتر بر ساعت است. این بالگرد قابلیت حمل 14 راکت برای درگیری با اهداف زمینی دارد یا می‌تواند 8 موشک ضد کشتی " سدید " یا 2 موشک " میان‌برد کوثر " که ضد کشتی هستند را حمل کند و یک تیربار " 7.26 میلی‌متری پی‌کا " در دماغه آن نصب است.















یگان " هوانیروز " ارتش در کنار این بالگردهای ساخت ایران توانست بالگردهای " طوفان 1 و 2 " را که نمونه ارتقا یافته بلگرد " کبرا " است را در اختیار بگیرد.


















گزارش از امین ملکیان


انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۶
در انتظار بررسی: ۰
تحلیلگر
۱۲:۱۷ ۱۲ آبان ۱۴۰۳
واقعیت این است که ایران درسته نتوانسته صنعت هواپیماسازی خوبی داشته باشد اما از نظر موشکی و پهپادی یکی از قدرت های برتر دنیاست
و تولید سلاح های بسیار زیاد ویرانگر با هزینه کم هم امتیاز بسیار خوبی است
ناشناس
۱۸:۰۳ ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
فقط هلیکوپتر ها دهن آدم باز میمونه ازاین تکنولوژی وطراحی ساخت
محمد افتخاری
۰۸:۳۴ ۰۳ مرداد ۱۳۹۹
ظفر 300 خیلی باحاله واقعا با کبری برابری میکنه مخصوصا با اون نوک تیزش در نبردهای هوایی تن به تن لرزه به اندام دشمن میزنه
علی
۰۲:۱۷ ۱۸ خرداد ۱۳۹۸
فقط ظفر300
ا
۱۴:۱۹ ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر امریکا
کاظم
۲۲:۳۷ ۱۵ تير ۱۳۹۷
زودتر اف5.اف7.و...شفق و قاهر رو رونمایی کنید
ناشناس
۰۴:۲۶ ۰۸ خرداد ۱۳۹۷
ما در دوران دفاع مقدس با اقتدار تمام مقابل دشمنان ایستادیم به خاطر همین آمریکا و اسراییل میدانند امروز قدرت ما چندین برابر شده
ناشناس
۰۴:۲۳ ۰۸ خرداد ۱۳۹۷
درود بر ایران اسلامی
ناشناس
۱۱:۳۷ ۰۶ خرداد ۱۳۹۷
منظور از تصاویر ۳ نما از میگ ۳۱ و سوخوی ۲۷ در ابتدای مقاله چیه؟
ناشناس
۰۸:۵۸ ۱۸ دی ۱۳۹۶
فقط ایمان بخدا
دمتون گرم خسته نباشید
یاشاسین ایران دلاور
ناشناس
۱۸:۴۴ ۰۱ اسفند ۱۳۹۴
ببخشید اینها همه خوبه همیشه تلاش خوبه ولی من یک سوال دارم چرا مگه سما مهندسان الکترونیک قوی ّ.مهندسان مکانیک طراحی کاربردی و ساخت و تولید متالوژی و غیره ندارید چرا نمیرید بودجه بزارید یه مرکز مخفی درست کنید همه مخ های شریف و ..... جمع کنید توش و واقعا وقت بزارید و اصلا نه تقلید بلکه اختراع انجام بدید نیاز رو مطرح و وسیله یا تجهیز بیافرید چرا
ناشناس
۱۸:۴۴ ۰۱ اسفند ۱۳۹۴
ببخشید اینها همه خوبه همیشه تلاش خوبه ولی من یک سوال دارم چرا مگه سما مهندسان الکترونیک قوی ّ.مهندسان مکانیک طراحی کاربردی و ساخت و تولید متالوژی و غیره ندارید چرا نمیرید بودجه بزارید یه مرکز مخفی درست کنید همه مخ های شریف و ..... جمع کنید توش و واقعا وقت بزارید و اصلا نه تقلید بلکه اختراع انجام بدید نیاز رو مطرح و وسیله یا تجهیز بیافرید چرا
ناشناس
۱۲:۴۰ ۲۵ آذر ۱۳۹۴
جای تمامی شهدا خالی ای کاش آنها بودندومی دیدند این همه پیشرفتو.........پاینده باد ایران
ناشناس
۲۱:۴۶ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
زنده باد دمتون گرم
ناشناس
۱۶:۴۸ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
زنده باد ایران وایرانی .لطفا با تمام توان رو به پیشرفت وایستادگی بر روی پای خودمان .ارزوی ما خود کفایی ایران در همه موارد
ناشناس
۱۵:۱۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
سلام سربازان واقعي امام زمان عج شما هستيد خسته نباشيد خداوند يارو نگهدارتان په اميد موفقيت بيشتر وبهتر خدا يارو نگهدارتان انشااله
ناشناس
۱۵:۰۶ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
درود بر شما سپاه و ارتش امام حسین
ناشناس
۱۵:۰۶ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
آفرین برارتش ایران
ناشناس
۱۴:۲۴ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
فقط توکل به خدا وعنایت باری تعالی دست مریزاد اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل لولیک الفرج خدایا به رزمندگان اسلام قوت تفکر الهی عنایت کن
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
اقایون زحمتکش خواهشا عاجزانه میخوام که در مورد اون بالگرد اولیه بیشتر مطلب بزارید ما منتظریم همون که قیافه فضایی داره
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
کشور عزیزمان از این پیشرفته هاشو در اختیار دارد برا روز مباداست .
ناشناس
۱۰:۵۹ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
درود و افرین و احسنت و زنده باد و ... بر جوانان باهوش و فرهیخته و متخصص و غیور مردانایران. به امید به احتزاز نگه داشتن همیشگی پرچم وطنمان ایران بر بام جهان.
ناشناس
۱۰:۵۳ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
عالی
ناشناس
۱۰:۳۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
نابود باد اسراییل
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
مشت آتشین ایران آمریکارامی ترساند
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
مشت آتشین ایران آمریکارامی ترساند
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
مشت آتشین ایران آمریکارامی ترساند
ناشناس
۱۰:۱۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
مشت آتشین ایران آمریکارامی ترساند
ناشناس
۱۰:۱۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
مشت آتشین ایران آمریکارامی ترساند
ناشناس
۰۸:۵۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
خداقوت درود بر شما به امید پیشرفت های بیشتر
ناشناس
۰۴:۳۵ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
درود برخلبانان ودلاوران خطه ایران
ناشناس
۰۳:۱۵ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
ایران یعنی قدرت ایران یعنی غیرت
ناشناس
۰۱:۴۵ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
دمتون گرم هاخوب آمریکاییهاترسوندین
ناشناس
۰۱:۴۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
خدا قوت دلاورمردان الهی. امید وارم کوردلان داخلی بی صفت ضد نظام لااقل مثل دشمنان اسلام وایران این توانمندیها وپیشرفتها را باور کنند
ناشناس
۰۰:۴۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
یادمان باشد که آل سعود با تمام تجهیزات پیشرفته روز دنیا توان مقابله با یمن را ندارد چرا که ایمان قوی از هر سلاح پیشرفته برتری دارد .هر آنچه دشمن سلاح قوی تری داشته باشد نشانه ضعف ایمان واعتقادش هست.
ناشناس
۰۰:۳۲ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
زنده باد صنعت گر ايراني
گر صبر كني اف ٣٥ هم ميسازيم
دمتون گرم
ناشناس
۰۰:۳۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
دمتون گرم خسته نباشید
ناشناس
۲۳:۴۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
در دوران سلح نباید بیکار بود باید تلاش کرد در دورانی اگر خدای ناکرده جنگی رخ داد توان مقابله داشته باشیم افرین بر نیروهای نظامی کشورم درود خدا برشما باد دست حضرت مهدی پشت وپناهتان
ناشناس
۲۳:۲۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
بوس بوس به دستانی که به درد می خورن به مغزهایی که به فکرساختنن نه ویران کردن
ناشناس
۲۳:۲۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
انشالا به لطف خداوند ایران اسلامی زیر پرچم امام زمان همیشه سر بلند خواهد بود خداوند رهبر دانا وبا ایمان ما را نگهداره
ناشناس
۱۷:۱۳ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
یاشاسین ایران دلاور لری
ناشناس
۱۷:۱۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
دربرابر اف 35 هیچیه
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
خسته نباشید دلاوران
مرگ بر آل سعود
مرگ باد بر اسراییل
ناشناس
۱۵:۵۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
الله اکبر
الله اکبر
اشهد ان اله الا الله
اشهد ان محمدا رسول الله
اشهد ان علی حجه االله
ایران یعنی این یعنی اتقاد به خدا
ناشناس
۱۵:۵۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
الله اکبر
الله اکبر
اشهد ان اله الا الله
اشهد ان محمدا رسول الله
اشهد ان علی حجه االله
ایران یعنی این یعنی اتقاد به خدا
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
کاش ماشینم به همین خوبی میساختیم!!!!
ناشناس
۱۳:۰۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
دم ارتش گرم/خوشم میاد از تیپشون
ناشناس
۱۲:۵۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
دست مريضاد، دمتون گرم
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
درود
ناشناس
۱۲:۳۲ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
دمتون گرم جنگده f35 ومسافربری بویینگ درست کنید.
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
ماشالله بسیار گزارشه کاملی بود ممنون
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
ماشالله بسیار گزارشه کاملی بود ممنون
ناشناس
۱۲:۲۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
خدا قوت رزمندگان شیعه علی
ناشناس
۱۲:۱۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
merci merci
ناشناس
۱۲:۱۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
احسنت بر دلاور مردان نیروی هوایی
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
میشه درباره بالگرد اولیه(همونی که عجیب و غریبه)توضیح بدید؟
ناشناس
۱۱:۴۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
آفرین بر جوانان مومن و انقلابی ایـــــــــــــران
ناشناس
۱۱:۴۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
لا حول ولا قوه الا با الله
دست مریزاد غیور مردان
ناشناس
۱۱:۴۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
خیلی بهتراز اینا میتونسیم باشیم __نذاشتن ولی تونسیم
ناشناس
۱۱:۳۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
ما شاالله به این قدرت چشم دشمنان کور شود...
ناشناس
۱۱:۱۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
به به ...آفرین. ما پیروزیم . جنگنده های بومی ایران پیشرفته ترین جنگنده های جهان هستن ، الان اسرائیل نمیدونه در مقابل جنگنده ی شفق چه خاکی بر سر بریزه .. مرگ بر آمریکا
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
با سلام و خسته نباشید.خیلی خوب و عالی بود فقط شما رو به خدا.شمارو به علی شما ور به هرکی که باورش دارید و میپرستیدش یه گزارش نو هم از قاهر بگیرید تا دهن بدخاهانی که به این پروژه ملی و توانایی دانشمندان ایرانی شک دارن و میگن که قاهر یه ماکت بیشتر نبود بسته شه.خاهش میکنم .التماس میکنم.
یا تشکر فراوان.
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
هم من و هم همه ی مردم ایران اماده خدمت به حفظ ایران هستیم و برای رقابت در توان دفاعی ان هم دفاع هوایی باید در برابر دشمنان ایران یکجا نایستیم و نخواهیم ایستاد و تلاش میکنیم اگر دشمن F28 میسازد ما هم مقابله میکنیم و هواپیمای جنگنده قوی همسان او میسازیم تا عقب نمانیم از دشمن خود و پوزه هواپیماهای متجاوز به خاک ایران را به خاک میمالیم این جا یمن نیست اما دوستاران مردم یمن هست مرگ بر دیکتاتور ال سعود درود بر ازادگان!!
ناشناس
۱۱:۰۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
درود خدا بر بزرگمردان جمهوری اسلامی
درود بر غیرت شما
صاحب حق نگهدارتان باشد
ناشناس
۱۰:۵۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
جنگنده ی F4 phantom هم ساخت کمپانی مک دانل داگلاس ( mcdonnell douglas ) آمریکاست .
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
درباره RQ170ایرانی جیزی ننوشتین. یادتون رفته؟
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
نورثروپ گرومان ( Northrop Grumman ) نام کمپانی سازنده ی جنگنده های F14 tomacat و F5 tiger خریداری شده از آمریکاست ...
ناشناس
۱۰:۳۱ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
ارتش , سپاه , نیروی انتظامی , بسیج و... دمتون گرم !
ناشناس
۱۰:۲۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
یعنی الان جنگنده قاهر 313 کاملا ساخته شده و رسما رو نمایی شده؟
ناشناس
۱۰:۱۷ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
خدا قوت دلاورمردان ایران........انشالله به درجات بالای موفقیت برسید.یا حق
ناشناس
۰۹:۵۴ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
ماشاالله
زنده باد تمامی نیروهای مسلح کشور
ناشناس
۰۹:۴۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
افرین بر فرزندان توانمند وباهوش ایران.
ناشناس
۰۹:۴۰ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
افرین بر فرزندان توانمند وباهوش ایران.
ناشناس
۰۴:۲۵ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
باید این ها طرحها به دست دشمنان نیفتند. بچه ها متشکریم..
ناشناس
۰۹:۲۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۴
این توان نظامیم که نباشه به یاری خدا و طبق آیات نورانی قرآن 200 نفر سپاه مسلمانان 2000 سپاه کفر رو نابود میکنه..ان شالله
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۳ مرداد ۱۳۹۷
درود بر سپاه