به گزارش خبرنگار
دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛سوم آذرماه بود که یک هواپیمای جنگی سوخو-24 که در عملیات هوایی بر ضد گروه تروریستی داعش در سوریه شرکت کرده بود، در خاک سوریه در چهار کیلومتری مرزهای ترکیه سرنگون شد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است این جنگنده در حریم هوایی سوریه با یک موشک هوا به هوا که از یک جنگنده اف 16 ترکیه شلیک شده بود، ساقط شده است اما مقامات ترکیه تاکید می کنند که این هواپیمای جنگی روسیه حریم هوایی ترکیه را نقض کرده است.
بنا به اعلام وزارت دفاع روسیه، این جنگنده در حریم هوایی سوریه و در نزدیکی مرزهای ترکیه هدف قرار گرفته است.
روزنامه روسی "کومرسانت" نوشت: ارتش روسیه در نظر دارد حدود 10 فروند جنگنده دیگر در سوریه مستقر کند. این روزنامه به نقل از یک منبع نظامی روسیه اعلام کرد این کشور در حال بررسی امکان اعزام 10 تا 12 فروند جنگنده دیگر به پایگاه حمیمیم سوریه است تا مأموریت 24 بمب افکنی را که در حال حاضر در عملیات بر ضد تروریستهاشرکت دارند، پوشش دهند.
این منبع نظامی گفت: «از این پس هر یک از 24 فروند بمب افکن خط مقدم به همراه یک جنگنده دیگر به پرواز در خواهد آمد. بدین منظور، ستاد مشترک ارتش امکان اعزام بین 10 تا 12 جنگنده دیگر را به پایگاه حمیمیم بررسی می کند تا هر « سوخو-24 ام » و « سوخو-34 » به همراه یک جنگنده « سوخو-27 اس.ام » یا « سوخو-30 اس.ام » به اهداف مورد نظر حمله کند.»
پیش از حمله ترکیه به جنگنده سوخو-24 ام، بمب افکن های روسیه بدون همراهی جنگنده ها پرواز می کردند، زیرا این خطر وجود نداشت که از زمین هدف قرار گیرند؛ چرا که براساس اطلاعات موجود، تروریست ها موشک های زمین به هوای قابل حمل در اختیار نداشتند و خطر حمله با هواپیماهای ائتلاف به رهبری آمریکا نیز جدی گرفته نشده بود. کمک خلبان سوخو کشته شده است، اما خلبان آن به دست تروریستها اسیر شد. پس از این واقعه، یک تیم ویژه از کماندوهای نیروی هوایی سوریه طی عملیاتی، خلبان روسی را از دست تروریستها آزاد کردند.
نکته جالب ماجرا آنجاست که ترکها ابتدا مسئولیت این سقوط را بر عهده گرفتند، اما پس از مشاهده مواضع مقامات روس این سقوط را بیارتباط با خود دانستند.
"محمد فاتح جیلان" نماینده دائم ترکیه در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو) در این باره گفت: دو هواپیما وجود داشته است و در عرض پنج دقیقه ده بار به آنها هشدار داده شده بود که به حریم هوایی ترکیه وارد نشوند اما با این حال، آنها این کار را انجام دادند. زمانی که آنها وارد حریم هوایی ما شدند و آن را نقض کردند(!) از سوی هواپیماهای اف 16 ما که در آن محل در حال گشت زنی بودند رهگیری شدند.
یکی از دو هواپیمای روس، حریم هوایی ما را ترک کرد اما دیگری باقی ماند و در حریم هوایی ما هدف قرار گرفت و در خاک سوریه افتاد. حالا سوال اینجاست که ترکیه با چه موشکی سوخو 24 روس را هدف قرار داده که این جنگنده غولپیکر را به داخل خاک سوریه پرتاب کرده است؟؟!!
من ملزم به ادای دین و گرفتن انتقام فرمانده خود هستم.
خلبان نجات یافته روس که بعداز سرنگونی هواپیمایش توسط ترکیه با چتر نجات فرودآمد و پس از اسارت به دست تروریستها توسط کماندوهای ارتش سوریه و رزمندگان حزبالله نجات یافت، گفت ما در ارتفاع 6 هزار متری پرواز می کردیم و هوا روشن بود و پرواز حتی در لحظه انفجار موشک هم تحت کنترل من بود، به خوبی نگاه کردم، حتی بر روی نقشه و نیز بر روی زمین که مرزها کجا بود و ما کجا هستیم.
وی تاکید کرد که حتی خطر ورود به ترکیه نیز وجود نداشت. این خلبان روس همچنین با بیان اینکه هیچ هشداری از سوی ترکیه درباره نقض حریم هوایی این کشور دریافت نشد، گفت: درواقع هیچ هشداری داده نشد نه از طریق بی سیم و نه از طریق تصویری. به هیچ وجه تماسی از طرف ترکیه با ما گرفته نشد، از این رو، ما در وضعیتی عادی، داخل مسیر نظامی شده بودیم.
رئیس جمهور روسیه بر گرفتن انتقام اقدام ترکیه در سرنگون کردن هواپیمای نظامی روسیه تاکید کرد.
این حادثه در کوتاه مدت باعث شادی دل رقبا و مخالفان روسیه در منطقه (عربستان سعودی، قطر و امارات) و در جهان (آمریکا) و ترمیم وجهه آسیب دیده آنکارا و اردوغان و ضربه به وجهه روسیه می شود اما در میان مدت و بلندمدت باعث آسیب دیدن منافع ملی ترکیه خواهد شد.
ترکیه با این اقدام در جایگاه آلت دست قدرت های جهانی و منطقه ای رقیب روسیه قرار گرفت. رقبایی که نمی توانند به هنگام پرداخت هزینه در کنار آنکارا باشند، همانگونه که گرجستان و اوکراین در رویارویی با روسیه نتوانستند حمایتی تاثیرگذار، ملموس و سرنوشت ساز از بزرگترین رقیب مسکو دریافت کنند.
حملات گسترده جنگنده های روسیه علیه مواضع داعش،نارضایتی دولت ترکیه را به اوج خود رسانده است.
دخالت نظامی روسیه در سوریه به نقشه سرنگونی سیاسی یا مسلحانه بشار اسد در سوریه پایان داد. جنگنده های روسیه علاوه بر بمباران داعش در حال هدف قرار دادن دیگر گروههای تروریستی و مخالفان مسلح بشار اسد هستند و این یعنی نقش بر آب شدن احیای امپراطوری عثمانی اردوغان. همان نیروهایی که توسط ترکیه مسلح و آموزش داده شده اند و مورد حمایت همه جانبه آنکارا هستند و به راحتی از مرزهای ترکیه رفتوآمد میکنند، امروز زیر آتش سنگین روسیه و سوخوهایش هستند.
اختلاف اصلی روسیه با ترکیه که موجب تشدید بحران در روابط بین دو کشور شده این است که روسیه از مشروعیت در سوریه و ترکیه از گروههای تروریستی تکفیری در این کشور حمایت میکند.
کاسه صبری که بالاخره لبریز شد
ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اعلام کرده است که این اقدام عواقب سنگینی به همراه خواهد داشت و پیامدهای وخیمی بر روابط روسیه و ترکیه خواهد داشت. ما هرگز تحمل نخواهیم کرد جنایاتی مثل جنایات امروز علیه ما صورت گیرد. از آمریکایی ها می خواهیم دهان سگ هارشان را در ترکیه ببندند.
پوتین گفت: انتقام پاسخی است که دیکتاتور ترکیه دریافت خواهد کرد. برای حل سیاسی بحران سوریه تلاش بسیاری کردیم، ولی برخی طرف های بین المللی از جمله ترکیه به دنبال آتش افروزی هستند. ترک ها با اقدامشان در سرنگون کردن جنگنده ما، علیه ما اعلام جنگ کردهاند. صبرمان از دست اردوغان و حزب جنایتکارتش که در تمامی تجاوزات گروه تروریستی داعش دست داشته، به سر آمده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه سهشنبه سرنگون شدن هواپیمای روس به دست ترکیه را ضربه خنجری از پشت به روس ها توصیف کرد.
پوتین با اشاره به اینکه که هواپیماهای ما به هیچ وجه تهدیدی برای ترکیه نبودند گفت: جنگنده سوخو ۲۴ این کشور در حریم هوایی سوریه بوده و توسط موشک هوا به هوای جنگنده اف ۱۶ ترکیه ساقط شده است. جنگنده ما ۴ کیلومتر با مرز ترکیه فاصله داشته و در خاک سوریه سقوط کرده است.
پوتین همچنین گفت که ترکیه در این قضیه به گونهای رفتار میکند که گویا جنگنده روسیه توسط خود روسها ساقط شده است.
ترکیه خودزنی میکند
عملیات روسیه در سوریه نه تنها هرگز متوقف نخواهد شد بلکه با قدرت بیشتری ادامه خواهد یافت، زیرا کسانی که فکر میکنند بدی به روسیه عملیات این کشور در سوریه را متوقف خواهد کرد، ضعیف هستند، بلکه بهعکس این اقدام منجر میشود که روسیه سرسختتر شده و بهسرعت مرزهای سوریه با ترکیه را ببندد و راههای امدادرسانی به تروریستها را قطع کنند. این حادثه در روابط آنکارا و مسکو تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت، زیرا شخص پوتین سیاستهای خود را بر اساس معیار اخلاقی میگیرد و در مورد خون مردم این کشور با هیچ کس شوخی ندارد.
حادثه سرنگونی جنگنده روسیه، ضربه ناتو به روسیه است که اولین استفاده کننده از آن نیز مربع آمریکا ـ اسرائیل ــ ترکیه و عربستان خواهد بود.
واکنش مسکو به خنجر آنکارا کلید خورد
تشدید بمباران تروریستها، استقرار سامانه موشکی اس400 و اعزام ناوشکن مسکوا
روسیه در نخستین واکنشها به ساقط شدن جنگنده این کشور توسط نیروی هوایی ترکیه، ناو بزرگ «مسکوا» را روانه آبهای استان «لاذقیه» سوریه کرد، سامانه موشکی اس-400 را در سوریه مستقر و روابط نظامی و اقتصادی خود را نیز با ترکیه قطع کرد.
در پی ساقط شدن یک فروند جنگنده «سوخو-24» روسیه در آسمان استان لاذقیه سوریه توسط جنگندههای ترکیه، تاکنون دست به سه اقدام عملی زد؛ سیستم موشکی ضد هوایی فوق پیشرفته «اس400» را در استان لاذقیه مستقر کرد؛ روابط نظامی و همکاریهای اقتصادی با ترکیه را قطع کرد؛ و ناو 11هزار و 500 تنی «مسکوا» را به آبهای ساحلی لاذقیه سوریه اعزام کرد. موشکهای اس-400 نوع ارتقا یافته «اس-300» هستند. با این موشکها میتوان هواپیماهای تاکتیکی و استراتژیکی و همچنین موشکهای بالستیک و کروز را تا ابعاد 400 کیلومترمربع پوشش داد.
سیستم موشکی ضد هوایی اس-400 شامل تعدادی رادار، سکوهای پرتاب موشک و پستهای فرماندهی بوده و تنها ارتش روسیه به آن مجهز است. علاوه بر این نقل و انتقالات، جنگندههای روسی حمله به مواضع داعش در خاک سوریه را شدت بخشیدند.
در حوزه اقتصادی نیز روسیه همه گردشگرهای روسی را از ترکیه فراخوانده است. علاوه بر آن، «دیمیتری مدودف» نخستوزیر روسیه اعلام کرد، همه پروژههای مشترک میان دو کشور لغو میشود.
گزارشها حاکی است از زمان ساقط شدن سوخوی روسی تاکنون شهر مسکو شاهد تظاهرات پیدرپی مردم خشمگین روسیه علیه ترکیه است؛ معترضان در راهپیماییهای خود، پلاکاردهایی در دست دارند که روی آنها نوشته شده است: «ترکیه متحد داعش»، «اخراج سفیر اولین پاسخ»، «حمایت از تروریسم جنایت است».
ترکیه؛ دایهای مهربانتر از مادر برای داعش
از اولین ماههای آغاز بحران داخلی در سوریه، ترکیه بیشترین دخالت را در این جنگ داشت و بیش از هر کشور دیگری در منطقه با ادامه حکومت "بشار اسد،" رئیس جمهور سوریه، مخالفت کرد.
مرزهای ترکیه اولین و مهمترین کانال ورود تروریستها از هر گروه شناخته شده و ناشناخته بود و از طریق همین خط مرزی حجم گستردهای از تسلیحات جنگی به دست تروریستهای داخل سوریه رسید.
فرودگاههای بین المللی ترکیه از آغاز جنگ داخلی سوریه بسیار پرکار و شلوغ شدهاند. میتوان گفت اغلب این فرودگاهها به مقصد اصلی تروریستهای خارجی تبدیل شدند که قصد داشتند برای پیوستن به داعش راهی سوریه شوند. آمارهای غیررسمی نشان میدهد 15 تا 20 هزار تروریست خارجی از طریق فرودگاههای ترکیه به داعش در سوریه ملحق شدهاند.
امروز داعش به لطف حمایتهای ترکیه در بخشهای شمالی و شرقی سوریه تسلط یافته است. رئیس جمهور و دولت ترکیه سالهای زیادی وقت صرف کرد تا بشار اسد را آنگونه که در ذهن دارد آموزش دهد و به دلیل همسایگی دو کشور ترکیه و سوریه، از او یک متحد بی چون و چرا برای خود بسازد. زمانیکه اردوغان متوجه شد اسد راه خود را در پیش گرفته است و به جبهه مقاومت تمایل دارد و تمایلی به فرمانبرداری از او نیست، راه دشمنی با اسد را در پیش گرفت. همین دشمنی اردوغان با اسد باعث شد سوریه به انجا برسد.
درحالیکه عناصر گروه تروریستی داعش در جریان یورش به مناطق مختلف سوریه و عراق، تخریب اماکن مقدس و زیارتی و قبور را در اولویت برنامههای خود قرار دادهاند؛ در کمال تعجب قبر "سلیمان پاشا" جد عثمانیها در مناطق تحت کنترل داعش در سوریه همچنان در امنیت کامل قرار دارد. داعش نه تنها از تخریب قبر جد عثمانیها صرف نظر کرده، بلکه ورود نیروهای ترکیه برای حفاظت از این مکان را تسهیل کرده است. در هر حال ارباب و نوکر به خوبی هوای یکدیگر را دارند.
کارشناسان غربی ترکیه را در کنترل داعش که خود آن را تقویت کرد، ناتوان میدانند. وقوع دو حمله تروریستی آنکارا این موضوع را ثابت میکند. ترکیه تسلطی بر داعش ندارد و نمیتواند خود را از گزند آسیبهای این گروه تروریستی دور نگه دارد. به همین دلیل مجبور به تحمل داعش و حفظ فاصله با آن است. به نظر میرسد اتهام پوتین به اردوغان مبنی بر همدست بودن او با تروریستها کاملا درست باشد.
بازنده نهایی، آمریکا و ترکیه هستند
شاید در این میان، ترکیه و آمریکا بیشترین ضرر از شکست طرح براندازی نظام اسد را متحمل شده اند. ترکیه به دلیل نرسیدن به آرزوی دیرینه خود که همان احیای امپراطوری عثمانی است و آمریکا هم به دلیل اینکه اضلاع جبهه مقاومت هر لحظه قویتر میشوند. دولت عدالت و توسعه اردوغان به وعده انتخاباتی خود عمل کرد، آنها عدالت را توسعه ندادند، بلکه تجاوز و وحشیگری را توسعه دادند و هیچ عدالتی در این دولت دیده نمیشود. رویای قدرت بر منطقه ترکیه را به قهقرا خواهد برد. اردوغان که زمانی بزرگترین دشمن اسرائیل بود، هم اکنون در ردیف یاران اسرائیل و اهدافش قرار گرفته است.
رویای قدرتی ترکیه را به قهقرا خواهد برد
به گفته کارشناسان مسائل سیاسی، دولتمردان ترکیه در چند سال اخیر، ماهیت خبیث خود را نشان دادند. آنها رویای احیای دوباره امپراطوری عثمانی را درسر میپرورانند و برای تحقق این رویا دست به هرکاری میزنند، مستقیمترین کار برای رسیدن به این رویای خام، تسلط بر عراق و سوریه است، ترکها همه مناطق سوریه و عراق کنونی را حق خود میدانند، پس از گروههای تروریستی در منطقه حمایت میکنند تا شاید آرزوی دیرینهشان برآورده شود. از طرفی سران ترکیه قصد تبدیل شدن به قدرت اصلی منطقه را دارند و ایران را به عنوان اصلیترین رقیب منطقهای خود میپندارند.
جنگ قدرتی که به نام مذهب کلید خورده است
گفتنی است بزرگترین معضل جهان امروز جنگ قدرت است، همه درگیریها به خاطر بدست آوردن قدرت است، اما راههای رسیدن به این هدف متفاوت است. جنگهای نیابتی، مبارزه با تروریسم، مبارزه با حاکمان کشورها، جنگها مذهبی و جنگهای نژادی از جمله راههایی هستند که قدرتطلبان برای رسیدن به قدرت از آنها استفاده میکنند. به عنوان مثال تروریستهای فعال در سوریه و عراق که معتقدند برای خدا و اسلام میجنگند، نه قدرت. اگر برای قدرت نمیجنگیدند هرگز با یکدیگر درگیر نمیشدند پس جنگ امروز جنگ قدرت است. اگر هدف اسلام و پیاده کردن آن است، هیچ اختلافی به وجود نمیآید. نمونه بارز این امر هم 8 سال دفاع مقدس ایران در مقابل جنگ نیابتی آمریکا از جانب عراق بود، ایران در8 سال دفاع مقدس مردانه جنگید و هیچ ترس و واهمهای به دل خود راه نداد. اکنون ایران این پیغام را به همپیمانان خود منتقل کرده و حتی در این راه به یارانش کمک میکند. سوریه و عراق نیز پیام انقلاب ایران را دریافت کرده و با مقاومتی که از خود نشان دادند، قطعا سربلند از این آزمون الهی خارج خواهند شد زیرا امروز جبهه مقاومت در بهترین مقعیت خود قرار دارد و روز به روز قدرتمندتر میشود.
به هر حال ترکیه بار دیگر نشان داد که اولین و سرسختترین حامی منطقهای داعش است و حتی برای اثبات آن پنجه در پنجه روسیه میاندازد. حریفی که خود ترکها هم میدانند که مغلوبش خواهند بود. ترکیه یا حمله به سوخو 24 روس کاری کرد که آمریکا سالها در انتظار انجامش بود اما نوعی ترس مانع از انجام آن میشد. حالا ترکیه باید منتظر پدرخوانده خود باشد که آیا پا در میانی میکند یا خیر؟؟!!
پدر خواندهای که تاریخ بارها ثابت کرده است در مواقع سختی از پشت خنجر میزند.
گزارش از حمیدرضا قربانی
انتهای پیام/