سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

فصل جدید روابط با "روس‌ها" قفل رکود را خواهد گشود؟

اقتصاد کشور مدت‌هاست با معضلات گوناگونی دست و پنجه نرم می‌کند که کارشناسان ابراز تمایل روسیه برای گسترش همکاری با ایران را، کلیدی برای عبور از این وضعیت می‌دانند.

به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "خروج از رکود" و "ایجاد رونق اقتصادی"، مسائلی است که دولت یازدهم از ابتدای کار، در راس اهداف توسعه خود قرار داده است. هدفی که چگونگی تحقق آن با وعده‌های کوتاه مدت دولت آغاز شد، اما موانع گوناگون داخلی و خارجی ، دولت را از دستیابی به آن بازداشت.

رکود به‌عنوان معضل بازدارنده اقتصاد کشور از رونق و توسعه، قفلی بر چرخ اقتصاد کشور زد که حتی بارها از سوی مسئولان اعلام شد دستاوردهای مثبت دولت در مذاکرات هسته‌ای از قبیل وعده لغو تحریم‌های هسته‌ای پس از اجرای برجام نیز، علاج مشکلات اقتصادی کشور نخواهد بود.




در این راستا دولتمردان تدبیر و امید به دنبال ایجاد ثبات در اقتصاد کلان کشور و نیز مهار تورم و خروج از رکود، برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت متعددی را اعمال کردند و حتی گاه مسئولان گذر از رکود را نوید می‌دادند، نویدی که کارشناسان اقتصاد و منتقدان دولت، همواره  آن را به دور از واقعیت خواندند. تازه‌ترین اقدام دولت در راستای خروج غیر تورمی از رکود نیز ارائه بسته‌ای اقتصادی بود که با آغاز اجرای آن، سیل انتقادات به سوی دولت روانه شد، به طوری که حتی صاحب‌نظرانی که این بسته را صرفا مسکن موقتی برای اقتصاد کشور می‌دانستند، به تازگی می‌گویند این بسته اقتصادی حتی مسکن هم نخواهد بود!

در این میان اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز که چندی پیش در تهران و با حضور روسای جمهور کشورهای عضو این مجمع برگزار شد، به دنبال حضور رئیس جمهور روسیه در ایران اتفاقات قابل تاملی را رقم زد. ابعاد و اهداف حضور "پوتین" در ایران به تنهایی موضوعی بحث برانگیز بود و توافقاتی که ضمن این سفر در دیدارهای دوجانبه وی با مقامات ایرانی حاصل شد نیز بر آن افزوده شد.

"پوتین" در نشست خبری که با رئیس جمهور کشورمان داشت، خبر از ضرورت ارتقای روابط تهران-مسکو داد و بیان کرد: در نظر داریم همکاری‌های اقتصادی بین ایران و روسیه را گسترش دهیم و در این راستا آماده سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری در ایران هستیم.



اظهارات رئیس جمهور روسیه خبر از تمایل روس‌ها برای گسترش همکاری‌های اقتصادی با ایران را می‌دهد که این مسئله در وضعیتی که اقتصاد کشورمان با معضلاتی چون رکود دست و پنجه نرم می‌کند، می‌تواند تحولات چشمگیری را در برنامه‌های توسعه اقتصادی کشور لحاظ کند.

*توافقات میان ایران و روسیه،مبنای ایجاد تحرک در اقتصاد

"حسین وکیلی" استاد دانشگاه و اقتصاد‌دان، در گفت‌وگو با خبرنگار دولت باشگاه خبرنگاران جوان،‌ اقتصاد کشور روسیه را اقتصادی متحول و توسعه‌یافته خواند و گفت: با روی کار آمدن "پوتین" به‌عنوان رئیس جمهور روسیه، طرح‌های کارامدی وارد برنامه‌های اقتصادی روسیه شد و سیاست های وی فضا را برای سرمایه‌گذاری خارجی، تمرکز بر توسعه اقتصادی و نیز اشتغال‌زایی باز و روسیه را به قدرت جدیدی دردنیای اقتصاد بدل کرد.

وی افزود: "پوتین" رئیس جمهوری است که توانست اقتصاد روسیه را که در اثر تسلط نظام کمونیستی، اقتصادی کهنه و ناموفق تلقی می شد به اقتصاد مدرن و موفقی تبدیل کند که اکنون نظر به روابطی که میان ایران و روسیه حاکم است و نیز اظهار تمایل این دولت برای گسترش همکاری‌های اقتصادی با ایران، دولت ما می تواند ظرفیت‌های گسترده‌ای را در فضای اقتصادی کشور پدیدار کند.

این اقتصاد‌دان با بیان اینکه روسیه در زمینه اقتصاد کشاورزی، صنایع زیربنایی، صنعت هوافضا و نیز انرژی هسته‌ای، کشوری با تجربه و پیشرفته است، اظهار داشت: دولت ایران با فراهم کردن امکان همکاری با روسیه در زمینه‌های یاد شده می تواند افق‌های روشنی را در راستای انتقال تکنولوژی و انتقال سرمایه به کشور ترسیم کند.

"وکیلی" توافقات انجام شده میان روسای جمهور دو کشور را مبنای ایجاد تحرک در چرخه اقتصاد کشور عنوان و تصریح کرد: اقتصاد ایران در حال حاضر در وضعیت نیمه راکدی قرار دارد که نیازمند فعالیت و توسعه است، در نتیجه اگر برنامه‌های میان مدت و بلند مدت اقتصادی کشور در مواردی که به بازسازی و تحول نیاز دارد مورد تمرکز واقع شود و از امکانات روسیه در راستای رفع این نقاط ضعف استفاده شود،‌ شاهد تحولات مثبت و سازنده‌ای خواهیم بود.



این استاد دانشگاه در بخش پایانی سخنانش وجود ظرفیت‌های مشترک میان ایران و روسیه را نقطه عطف همکاری‌های دو کشور دانست و تاکید کرد: شرکت‌های نفتی و گازی روسیه و شرکت ملی نفت و گاز ایران می‌توانند آغازگر همکاری های اقتصادی مطلوبی باشند و در این راستا، اجلاسی که در تهران برگزار شد بسترهای مناسبی را برای آغاز اینگونه فعالیت‌های بین‌المللی اقتصادی پایه‌ریزی کرد.

*دولت باید برای بهره‌وری از همکاری با روس‌ها برنامه‌ریزی کند

"حسین راغفر" استاد و کارشناس دیگر اقتصاد، با بیان اینکه نظر به پابرجایی تحریم‌های غرب علیه کشورمان اعلام آمادگی روسیه برای تجارت با ایران فرصتی مغتنم است، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: تحولات اخیر منطقه وضعیتی را ایجاد کرده است که روسیه نیز متوجه توطئه‌های گسترده علیه خود شده است که در این راستا مسئله سوریه نیز دامی برای درگیر کردن روسیه تلقی می‌شود، از این رو روس‌ها در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری لزوم برقراری رابطه نزدیک سیاسی و اقتصادی با ایران را حس می‌کنند.

این اقتصاددان ایران را شریک اقتصادی مناسبی برای روس‌ها دانست و اظهار داشت: ایران می‌تواند جایگزین مناسبی برای تُرک‌ها در بازار روسیه باشد و این، فرصت اقتصادی مناسبی را برای تولیدکنندگان ما خلق می‌کند که آن‌ها باید ضمن افزایش کیفیت تولیدات خود، جایگاه مناسبی در بازارهای روسیه پیدا کنند.

وی با اشاره به اینکه ورود خط اعتباری 5 میلیارد دلاری روس‌ها به بازار سرمایه‌گذاری ایران مستلزم برنامه‌ریزی منسجمی است، تأکید کرد: لازم است تصویر روشنی را از مطالبات خود در ارتباط با روس‌ها ترسیم کنیم تا بتوانیم بستر مناسبی را برای بهره‌وری از این رابطه اقتصادی فراهم کنیم.

"راغفر" در پایان بیان داشت: همکاری با روس‌ها دست کم از منظر  تجارت و سیاست پشتوانه مستحکمی برای ایران پدیدار می‌کند و دولت ایران باید با برنامه‌ریزی مناسب، فضای استفاده از همکاری روس‌ها را به بهترین شکل فراهم کند.

نظر به اظهارات کارشناسان، امید است دولت بتواند با تدوین برنامه‌ای کارآمد، زیرساخت‌های سیاسی و اقتصادی محکمی را از همکاری با روسیه ایجاد کند و از سویی دولت روسیه نیز با اعمال رفتار صادقانه، تحکیم روابط دو کشور را عملی سازد.

گزارش از فاطمه رهنما


انتهای پیام/




تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.