سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

وقتی آقای همسایه دبه می‎کند/ اختلاف گازی ایران و ترکیه در بن‌بست

زنگنه معتقد است دبه کردن جزو لاینفک در قرارداد صادرات گاز با خط لوله است از این رو نباید از چانه زنی همسایگان عصبانی شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران و ترکیه در سال 1996 میلادی (1375) برای صادرات سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز قرارداد 25 ساله ای را امضا کردند که بر اساس آن قرار بود روزانه 30 میلیون متر مکعب گاز از کشورمان به ترکیه صادر شود،بر همین اساس کشورمان در سال 2013 با صدور حدود 8 میلیارد متر مکعب گاز، پس از روسیه دومین تامین کننده گاز ترکیه شد.

اما اواخر بهمن ماه سال 92 بود که شرکت بوتاش ترکیه با دو ادعا که اولا در 53 روز گذشته سال 92 صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده و 25 درصد از حجم آن کاسته شده است و از سوی دیگر قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه نسبت به دیگر کشورهای منطقه بالا است به دادگاه بین المللی لاهه شکایت کرد تا قیمت گاز صادراتی را کاهش دهد.

دلیل این درخواست ترک‌ها، استناد آنها به قیمت ناچیز گاز در قرارداد مشهور صادرات گاز ایران به یکی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس است که سال‌ها پیش منعقد شده اما هنوز اجرایی نشده است.

ترکیه ادعا می کند گاز صادراتی ایران به ترکیه گران است و باید قیمت آن کاهش یابد، بر این اساس آنها خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه شده اند. در صورت پذیرش کامل درخواست ترکیه، قیمت گاز صادراتی ایران به حدود 35 سنت در هر مترمکعب کاهش خواهد یافت.

در زمان بررسی شکایت گازی ترکیه از ایران در دادگاه لاهه پیشنهاد افزایش صادرات گاز به ترکیه هم مطرح شد بطوریکه معاون امور گاز وزیر نفت از آمادگی ایران برای تغییر در شرایط قراردادهای گازی با ترکیه خبر داده بود و اینکه با توجه به کاهش قیمت نفت و فرآورده های نفتی در جهان آمادگی این را داریم در صورت درخواست حجم گاز بالاتر از سوی ترکیه قرارداد جدید را با قیمت پایین تر امضا کنیم؛ که طرف ترک این پیشنهاد را نپذیرفت.

لازم به ذکر است که و مقامات بوتاش ترکیه در طول مذاکرات خود با مقامات ایرانی بیش از آنکه بر گران بودن بهای گاز صادراتی ایران تاکید داشته باشند، محور اصلی گفتگوها را بر سر حذف بند Take or pay قرار داده بودند که مسئولان وزارت نفت زیر بار حذف این بند از قرارداد صادرات گاز به ترکیه نرفتند.

در این بین بیژن زنگنه وزیر نفت درباره کشیده شدن موضوع گاز ایران به داوری بین‌المللی توسط ترکیه، گفته بود که دبه کردن جزو لاینفک در قرارداد صادرات گاز با خط لوله است، از این رو نباید از دبه در قرارداد صادرات گاز عصبانی شد.

همزمان با این اظهارنظرها، حمید رضا عراقی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران طی گفتگویی باباشگاه خبرنگاران جوان، گفت: تاکنون در چندین نوبت دفاعیه‌های محکم و مستندی توسط ایران در داوری بین‌المللی انجام گرفته و قرار است آذرماه سال جاری نتیجه داوری بین‌المللی ICC درباره شکایت گازی ترکیه از ایران اعلام می شود.

عزیزالله رمضانی مدیرامور بین‌‌الملل شرکت ملی گاز ایران درباره اینکه چه زمانی نتیجه رای دیوان داوری بین المللی درباره ادعای دوم آنکارا مبنی بر گران بودن قیمت گاز صادراتی ایران اعلام می شود، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: تمهیداتی برای ادامه مذاکرات دو طرف اندیشیده شده است؛ هم اکنون این مذاکرات ادامه دارد و هیئتهای دو کشور سعی دارند ظرف یک ماه آینده این مسائل را حل کنند.

وی درباره پیشنهاد ایران به ترکیه مبنی بر این که آنکارا در صورت خرید گاز بیشتر می تواند این سوخت پاک را با قیمت کمتری از ایران دریافت کند، ادامه می دهد: ایران آماده افزایش صادرات گاز طبیعی به ترکیه است.‎

براساس این گزارش با گذشت بیش از دوسال از شکایت ترکیه مبنی برگران فروشی و کم فروشی گاز طبیعی توسط ایران هنوز این شکایت در دادگاه لاهه به نتیجه نرسیده است و طبق گفته مسئولان شاید ظرف یکماه آینده نتیجه این دعوا اعلام شود در این میان ایران مدعی است که تمام مستندات را ارائه داده و به زودی برنده این پرونده خواهد بود.

برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
ناشناس
۱۳:۵۵ ۲۶ آبان ۱۳۹۴
اینها عادت کرده اند گاز مفت بسوزونند