سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشروح/ صالحی در برنامه متن و حاشیه:

گزارش آژانس در خصوص پرونده PMD مثبت است/ تدوین 3 سند برای بازطراحی راکتور اراک

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که دو هفته پیش مقدمات برچیدن سانتریفیوژها آغاز شده است و ادامه دارد گفت: فعلاً اقدامی برای فوردو صورت گرفته است

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "علی‌اکبر صالحی" رئیس سازمان انرژی اتمی امشب 23 آبان در برنامه متن و حاشیه به بررسی عملکرد سازمان انرژی اتمی پرداخت.

صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در ابتدا برنامه در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه پیرامون بحث تروریسم گفت: زمانی که بحث سوریه مطرح می‌شد دائماً گله می‌شد که چرا از مردم سوریه حمایت می‌کنیم لذا به کشورهای اروپایی و غربی می‌گفتیم افغانستان به عنوان کشوری که از دید شما محلی برای تروریسم است شما به زودی شاهد خواهید بود که در چند کیلومتری کشورتان زمینه پرورش تروریسم فراهم خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که انعکاس این صحبت‌ها برای آن‌ها جالب نبود و می‌گفتند این صحبت‌ها اشتباه است افزود: اما حالا می‌بینیم که اتفاقات تروریستی در لبنان و پاریس چه فجایعی را به وجود آورده است.

وی با اشاره به این دو اتفاق غم انگیز تروریستی ادامه داد: ملت‌های اروپایی باید از دولت‌هایشان بپرسند که وقتی قبلاً دیگران به شما  متذکر می‌شوید که دچار مشکل می‌شوید چرا به صحبت‌های آن‌ها گوش ندادید.

صالحی  بیان کرد: امیدوارم قضیه داعش و تروریست با وحدت جامعه بین‌المللی ریشه کن شود

رئیس سازمان انرژی اتمی  در ادامه در پاسخ به سؤال دیگری پیرامون سفر دو هفته پیش به ژاپن گفت: در سالگرد حادثه ناکازاکی در ژاپن بودم و زمانی که به موزه مخصوص ناکازاکی رفتم آثاری را مشاهده کردم که نتیجه بمباران اتمی بود.

وی با اشاره به این که غریب به چند دهه ژاپنی‌ها نظاره گر این فاجعه بودند افزود: ملت ژاپن این حادثه را فراموش نمی‌کند به طوری که این حادثه دردناک غریب به 100 هزار نفر در هیروشیما و 100 هزار و اندی در ناکازاکی کشته بر جای گذاشت.

صالحی با اشاره به این که این حادثه تلخ توسط آمریکا که مدعی جلوگیری از عدم استفاده از سلاح اتمی است صورت گرفت خاطر نشان کرد: بیش از 12 سال است که پرونده ساختگی جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی مطرح است.

رئیس سازمان انرژی اتمی  با بیان این که ژاپنی‌ها ظاهراً حرف نمی‌زنند و ملاحظه سیاسی می‌کنند ادامه داد: آن‌ها در باطن عقده علیه کسانی دارند که این فاجعه به بار آوردند.

 ژاپنی‌ها در همه امور، ملاحظه سیاسی می‌کنند

وی با اشاره به این که  چندین پایگاه بزرگ آمریکایی در ژاپن است اظهار داشت: مردم ژاپن بعد از این واقعه محتاطانه در همه امور سیاسی عمل می‌کنند.

صالحی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که آیا اجرای برجام در ایران آغاز شده است گفت: اگر اجرا به معنای برطرف شدن تحریم‌ها باشد خیر، و اما اگر به معنای شروع اقدامات طرفین برای رسیدن به‌روز اجرا باشد آری.

شروع به اقداماتی برای رسیدن به‌روز اجرا کرده‌ایم

رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به این که شروع به انجام اقداماتی برای رسیدن به‌روز اجرا کرده‌ایم ادامه داد: تقلیل تعداد از سانتریفیوژها، تبدل سوخت از جمله اقداماتی است که باید توسط جمهوری اسلامی ایران انجام شود.

وی افزود: روزی آژانس اعلام کند ایران طبق تعهدات برجام وظیفه خود را انجام داده است طرف مقابل هم باید همان روز تحریم‌ها را بردارند لذا اقداماتمان را در نطنز آغاز کرده‌ایم.

صالحی با اشاره به این که مقدمات برچیده سانتریفیوژ را در نطنز آغاز کرده‌ایم بیان کرد: حدود 20 هزار سانتریفیوژ داریم که ده هزار سانتیریفیوژ غیرفعال و ده هزار تای دیگر فعال هستند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در نامه‌ای که رهبر معظم انقلاب به رئیس‌جمهور ارسال فرمودند دو مورد عنوان شده بود تا حصول تضمینات لازم اقدامی صورت نگیرد  که یکی مربوط به خارج کردن استوانه فولادی داخل چاله مربوط به اراک و دیگری تبادل سوخت بود لذا در این دو مورد هیچ اقدامی نباید انجام شود

باید ضمانت لازم گرفته شود تا تکلیفمان نسبت به PMD مشخص شود

وی بیان کرد: تا ضمانت لازم گرفته نشود و تا زمانی که تکلیفمان نسبت به PMD مشخص و روشن نشود اقدامی در این دو مورد انجام نمی‌شود.

صالحی با اشاره به این که فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با رفع تحریم‌ها که باید بیانیه از سوی رئیس‌جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا داده شود گفت: صرفاً نباید یک بیان باشد بلکه باید به صورت مکتوب صورت گیرد و فرمانی از سوی رئیس‌جمهور آمریکا و اتحادیه صادر شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی  ادامه داد: هیئت نظارت بر برجام باید بررسی و اعلام کنند که اعلامیه رئیس‌جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا مستند لازم را دارد.

 نخستین جلسه هیئت نظارت بر برجام تشکیل شده است

وی با اشاره به این که باید هیئت نظارت بر اجرای برجام اعلام کند که اعلامیه رئیس‌جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا سندیت لازم را دارد عنوان کرد: نخستین جلسه هیئت نظارت بر برجام تشکیل شده است.

صالحی با اشاره به این که در اولین جلسه موضوع تضمین کتبی مطرح شده است گفت: نتیجه بعداً اعلام خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: وقتی رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام می‌کند مقدمات برچیدن سانتریفیوژها را شروع کنیم باید مبنای لازم داشته باشد.

وی با تاکید بر این که طبق فرمان رهبر معظم انقلاب عمل می‌کنیم افزود: برچیدن سانتریفیوژها چیزی نیست که لحظه‌ای انجام شود.

 قریب به دو هفته پیش مقدمات برچیده شده سانتریفیوژها آغاز شده است

صالحی با اشاره به این که  غریب به دو هفته پیش مقدمات برچیدن سانتریفیوژها آغاز شده است اظهار داشت: طبق دستورالعمل رئیس‌جمهور عمل می‌کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که باید  برچیدن این‌ها با  حساسیت لازم انجام شود ادامه داد: ماشین‌های سانتریفیوژها بسیار حساس هستند لذا باید بین 20 تا 30 درصد در هنگام برچیدن از بین می روند.

وی با اشاره به این که باید در زمان اجرایی شدن برجام فرصت را از دست ندهیم عنوان  کرد: باید از فرصت‌ها به خوبی استفاده کرد.

صالحی با اشاره به این که سانتریفیوژهای جمع‌آوری شده غیرفعال بودند و تنها نصب شده بودند افزود: این تصمیم در دولت دهم گرفته شده به طوری که تصمیم سیاسی محسوب می‌شد که غیرفعال بماند و غنی‌سازی انجام نشود.

رئیس سازمان انرژی اتمی  با اشاره به این که یک ماه طول می‌کشد که سانتیریفیوژها را جمع‌آوری کنیم افزود: نصب مجدداً آن‌ها نیز یک تا دو  ماه زمان می‌خواهد .

وی با اشاره به این که این سانتریفیوژها اولین نوع سانتریفیوژها بودند که با مهندسی معکوس ساخته‌شده بودند گفت: این سانتریفیوژها مشکل طراحی ذاتی دارند.

صالحی با اشاره به این که تذکرات را رئیس‌جمهور و مقام معظم رهبری می‌توانند به ما بدهند گفت: تذکر باید از جانب مقام رسمی صورت بگیرد پس تذکر باید کتبی باشد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان این که بنده هیچ‌وقت متناقض حرف نزده‌ام ادامه داد: وقتی مردم حرفی را از مسئولی در سازمان  و نهادی می‌شنوند باید آن حرف اعتبار داشته باشد.

 طبق دستورالعمل رئیس‌جمهور عمل می‌کنیم

وی با بیان این که طبق دستورالعمل و طبق زمان‌بندی اقدام می‌کنیم ادامه داد:باید به گونه‌ای عمل کنیم که حداقل صدمات به سانتریفیوژ وارد شود زیرا آن‌ها سرمایه کشور محسوب می‌شوند.

صالحی با اشاره به این که رئیس‌جمهور به ما دستور می‌دهد و سرخود شروع به برچیدن نمی‌کنیم بیان کرد: در فوردو جمع‌آوری نداشتیم بلکه برچیدن سانتیریفیوژها را در نطنز داریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: در فوردو دو هزار و اندی سانتریفیوژها داریم که آن‌ها را برای لحظات آخر گذاشته‌ایم.

پس از اعلام گزارش آژانس در خصوص پرونده PMD اقدام به جمع‌آوری سانتریفیوژهای فعال می‌کنیم

وی در بخش دیگری از  صحبت‌های خود درباره این که چه زمانی سانتیریفوژهای فعال جمع‌آوری خواهد شد اظهار داشت: به گونه‌ای زمان‌بندی می‌کنیم  که وقتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در 15 دسامبر نظرش را اعلام کرد و آن نظر مطلوب جمهوری اسلامی ایران بود ما شروع به جمع‌آوری سانتریفیوژهای فعال کنیم.

صالحی همچنین اضافه کرد: البته در این مقطع مرجع، هیئت نظارت بر اجرای برجام خواهد بود به این معنی که اگر این مرجع  نسبت به گزارش آژانس رضایت داشته باشد به ما اعلام می‌کند که گزارش آژانس مطابق آن چیزی است که جمهوری اسلامی ایران می خواسته و شما می‌توانید کارتان را شروع کنید آن زمان است که ما نسبت به راکتور اراک و تبادل سوخت اقدام خواهیم کرد.

8 الی 9 تن اورانیوم ذخیره شده 4 درصد داریم

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در تشریح چگونگی حضور جمهوری اسلامی ایران در بازار تجارت هسته‌ای اظهار داشت: ما 8 الی 9 تن اورانیوم ذخیره 4 درصد غنی‌شده داریم که طبق برجام تکلیف آن در زمان اجرای برجام باید روشن شود یعنی این اورانیوم غنی‌شده باید رقیق‌شده و به اورانیوم طبیعی تبدیل گردد که دراین‌باره سازمان انرژی اتمی نپذیرفت که این کار را انجام دهد.

وی اضافه کرد: از آن جایی که تبدیل اورانیوم غنی‌شده به اورانیوم رقیق بی‌معنی بود چرا که ما این همه سال غنی‌سازی کرده‌ایم و حالا باید اورانیوم‌های غنی‌شده را رقیق کنیم بر این اساس سازمان انرژی اتمی زیر بار این اقدام نرفت و عنوان کردیم که ما این اورانیوم غنی‌شده را می‌فروشیم که بر این اساس فروش این اورانیوم ما را وارد یک عرصه و فاز جدیدی در بین کشورهای جهان می‌کند و ما به عنوان فروشنده اورانیوم غنی‌شده در جهان مطرح خواهیم شد که انگشت‌شماری از کشورها در این عرصه حضور دارند.

صالحی تصریح کرد: ما به ازای فروش این 8 الی 9 تن اورانیوم غنی‌شده 139 تن اورانیوم طبیعی وارد کشور خواهیم کرد.

تدوین 3 سند برای بازطراحی راکتور اراک

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در خصوص بازطراحی راکتور اراک نیز اظهار داشت: در خصوص راکتور اراک طبق فرموده رهبری ما باید یک سند رسمی دیگری غیر از سندی که رئیس‌جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص تحریم‌ها صادر کرده‌اند سند رسمی دیگری داشته باشیم که این سند به امضای کشورهای 5+1 رسیده باشد که در آن سند تعهدات این کشورها در خصوص بازطراحی راکتور اراک به صورت روشن آمده باشد.

وی اضافه کرد: برای این که این کار انجام بگیرد سه مرحله را طی کردیم که اولین سند طی صحبتی که با همتای آمریکایی و چینی خودمان انجام شد سندی را تحت عنوان سند " بیانیه نیت‌ها " در 6 بند صادر کردیم.

صالحی ادامه داد: سند دوم  تحت عنوان MOU یا تفاهم‌نامه اولیه است که این سند بین اعضای مجموعه 1+5 نگاشته شده است که البته این تفاهم‌نامه به رویت ما نیز رسانده شده است و ما نیز نظراتمان را به آن‌ها اعلام کردیم.

 محتوای سند رسمی در مورد بازطراحی راکتور اراک مورد تأیید اعضا است/ امیدواریم این سند ظرف این هفته یا هفته آینده امضا شود

رئیس سازمان انرژی اتمی  تصریح کرد: سند سوم سند رسمی است که روی آن کار شده و محتوای این سند مورد تأیید اعضا است و ما فقط منتظر امضای این سند توسط اعضا هستیم که امیدواریم در اجلاس وین که در ارتباط با سوریه برگزار خواهد شد این فرصت فراهم شود لذا ما امیدواریم این سند ظرف هفته جاری یا هفته آینده امضا گردد.

بازدید آمانو از پارچین کاملاً تشریفاتی بود

وی همچنین در خصوص بحث بازرسی‌ها و همچنین این که آقای آمانو اعلام کرده بود که ایران از لحاظ موضوع نظارتی یک موضوع خاص است اظهار داشت: این که ایران تحت یک نظارت ویژه و خاص قرار دارند را تأیید نمی‌کنم، بلکه در برجام یک بندی آمده است که هر کسی سعی دارد آن را به گونه‌ای تفسیر کند.

صالحی اضافه کرد: منظور از این که ایران از لحاظ موضوع نظارتی یک موضوع خاص است این است که پرونده ایران که به این شکل در چارچوب برجام حل شده، این موضوع و نسخه خاصی است و انتظار نرود که این نسخه را برای کشورهای دیگر نیز ببندند.

رئیس سازمان انرژی اتمی  با بیان این که بازدید آمانو از پارچین یک بازدید تشریفاتی بود گفت: در این بازدید حتی یک دانشمند ما در مقابل آن‌ها قرار داده نشد و نمونه‌گیری نیز توسط بچه‌های خودمان انجام گرفت که چند روز پیش نیز آقای آمانو اعلام کرد ما هیچ‌چیز غیرعادی در پارچین مشاهده نکردیم که این دستاورد بزرگی بود.

حدس می‌زنم گزارش آژانس در خصوص پرونده PMD گزارش مثبتی باشد

وی در پایان درباره این که گزارش نهایی آژانس در خصوص PMD چه زمانی اعلام خواهد شد گفت: تاریخ 15 دسامبر برای ارائه این گزارش اعلام شده اما ما این خبر را نیز شنیده‌ایم که ممکن است آقای آمانو این کار  را زودتر انجام دهد که ما نیز از این موضوع استقبال می‌کنیم.

صالحی همچنین با بیان این که بنده از محتوای گزارش آژانس اطلاعی ندارم گفت: با توجه به صحبت‌های آقای آمانو بنده حدس می‌زنم که این گزارش ، گزارش مثبتی باشد.

انتهای پیام/


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.