به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نزدیکی منطقه ویژه اقتصادی سلماس به فرودگاههای خوی و ارومیه، قرار گرفتن در جوار مرزهای جلفا، بازرگان، رازی و سرو در کنار همسایگی دو شهرستان تبریز و ارومیه موجب شده یکی از قطبهای مهم اقتصادی منطقه محسوب شود.
اولین وعده راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی سلماس سال ۷۶ در سفر رئیس جمهور وقت به استان مطرح و امید به حل مشکل اقتصادی، بیکاری و رفع محرومیتها را در این دیار در دل مرد زنده کرد، اما متاسفانه طرح مذکور تا سال ۸۷ بدست فراموشی سپرده شد.
در سال ۸۷ عملیات اجرایی این طرح مجدد مطرح و مورد تصویب هیئت وزیران قرار گرفت و یک سال بعد توسط شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی مورد پیگیری قرار گرفت اما در زمان حاضر بعد از گذشت نزدیک دو دهه، طرح هنوز وارد فاز اجرایی نشده است.
این در حالی است که با روی کار آمدن دولت یازدهم مجدد وقفه و تأخیر طولانی این طرح در دستور جلسه مسئولان استان قرار گرفت و نیمه اول سال ۹۳ مقرر شد منطقه ویژه اقتصادی سلماس از شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی منفک و توسط شهرداری سلماس ادامه یابد.
مهر ماه ۹۳ پیشنهاد انتقال طرح منطقه ویژه اقتصادی سلماس از شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی به شهرداری سلماس تأیید و این انتقال طرح نیز در همان سال به شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی برای تصویب ارسال شد.
با وجود تصویب این انتقال طرح در اردیبهشت ماه سالجاری توسط شورا، هنوز مصوبه آن برای اجرایی شدن در کنار حجم بالای علاقمندان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی به استان ابلاغ نشده تا وعده های توخالی باز هم پروژه را دچار رکود کند.
۵۰ واحد صنعتی چینی علاقمند به سرمایه گذاری در منطقه اقتصادی سلماس هستند
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار آذربایجان غربی در خصوص دلایل تأخیر طولانی اجرایی شدن این طرح به خبرنگار مهر گفت: منطقه ویژه اقتصادی سلماس تا سال گذشته یک طرح دولتی بود، متاسفانه بی توجهی و نبود اعتبارات مورد نیاز موجب شد روند اجرای طرح در سالهای گذشته طولانی باشد.
تقی کهوریان ادامه داد: نیمه دوم سال گذشته مقرر شد این طرح توسط بخش خصوصی از سوی شهرداری سلماس مجدد وارد فاز اجرایی شود که در این مدت زمان اندک اقدامات اساسی زیادی برای اجرایی شدن آن از جمله دعوت از سرمایه گذاران خارجی و... صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه منتظر ابلاغ مصوبه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در خصوص انتقال این طرح از بخش دولتی به خصوصی هستیم اظهارداشت: با وجود تصویب انتقال طرح منطقه ویژه اقتصادی سلماس اوایل سالجاری از سوی شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی برای آغاز عملیات اجرایی ، هنوز مصوبه به استان ابلاغ نشده است.
کهوریان با اشاره به تسریع در روند اجرایی شدن طرح توسط بخش خصوصی عنوان کرد: با تحویل منطقه ویژه اقتصادی سلماس به شهرداری این شهر، دعوت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی پیگیری شد که در این راستا هم اکنون ۵۰ واحد صنعتی چینی منتظر فراهم سازی زیرساختها برای حضور دراین منطقه و سرمایهگذاری هستند.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری آذربایجان غربی با اشاره به وجود معارض ملکی در منطقه ویژه اقتصادی سلماس گفت: شهرداری سلماس و بخش خصوصی برای تسریع در روند عملیاتی شدن طرح، اقدام به اجرای طرح در فاز بعدی کردهاند به طوری که در بخشی از زمین که معارض ملکی ندارد اقدام به ساخت و ساز و استقرار شرکت و سرمایه گذارهای خارجی و داخلی خواهند کرد.
۶ منطقه ویژه اقتصادی در آذربایجان غربی در دستور کار قرار دارد
کهوریان بیکاری را یکی از آسیبهای جدی پیش روی استان عنوان کرد و گفت: برای رفع محرومیتها، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی منطقه راه اندازی شش منطقه ویژه اقتصادی در دولت یازدهم در دستور کار استان قرار گرفته است.
وی منطقه ویژه اقتصادی مهاباد، سردشت، خوی، ارومیه، پیرانشهر، بوکان و میاندوآب، اشنویه و نقده را از طرحهای در دست اجرا برای ایجاد مناطق ویژه اقتصادی برشمرد و گفت: هم اکنون این طرحها در مرحله تصویب در شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هستند.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری آذربایجان غربی ادامه داد: در صورت تصویب راه اندازی این مناطق در جلسه هئیت وزیران ،شاهد تحولی شگرف در بخش اقتصادی استان و ایجاد اشتغال پایدار خواهیم بود.
کهوریان با بیان اینکه مکان یابی این مناطق ویژه اقتصادی در دست بررسی است گفت: تلاش میشود با حمایت بخش خصوصی روند اجرایی شدن این مناطق ویژه اقتصادی شتاب بیشتری بگیرد.
اظهار نظر کهوریان در خصوص معارض ملکی در منطقه ویژه اقتصادی سلماس در حالی است که فرماندار سلماس وجود هر گونه معارض ملکی را در این منطقه رد میکند.
مسعود حاج علیلو با بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی سلماس تنها منطقه مصوب دولت در آذربایجان غربی و اولین منطقه ای است که عملیات اجرایی آن آغاز میشود گفت: تعداد زیادی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در این منطقه به محض راه اندازی آن اعلام کردهاند.
وی در خصوص وجود معارض ملکی در این منطقه گفت: در حال حاضر مساحت در نظر گرفته شده برای این منطقه یک هزار و ۷۰ هکتار است که فاز اول در ۱۸۷ هکتار اجرایی شده و هیچ گونه معارض ملکی در این منطقه وجود ندارد.
حاج علیلو از صاحبان صنایع، تولیدکنندگان و صادرکنندگان دعوت کرد تا در اولین فرصت برای درخواست اراضی اقدام کنند چرا که اراضی مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی با کمترین تشریفات در اختیار فعالان این عرصه قرار میگیرد و این بزرگترین مزیت محسوب میشود.
فرماندار سلماس با بیان اینکه تمامی مراحل اجرایی طرح آماده شده و منتظر ابلاغ مصوبه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هستیم افزود: امسال سرمایه گذاران خارجی از کشور چین اعلام علاقمندی کردهاند و در صورت آغاز فاز اجرایی زمینه استقرار شرکتها و واحدهای سرمایه گذار داخلی و خارجی در منطقه فراهم میشود.
شورای عالی مناطق آزاد و ویژه تجاری مصوبه منطقه ویژه اقتصادی سلماس را ابلاغ نکرده است
شهردار سلماس در خصوص آخرین وضعیت منطقه ویژه اقتصادی سلماس و دلایل تأخیر در اجرایی شدن این طرح به خبرنگار مهر گفت: این طرح به دلیل تأخیر در روند اجرا، طی سال ۹۳ تحویل شهرداری سلماس شد و از زمان تحویل این طرح رایزنیها برای جذب سرمایه گذار و نیز فراهم کردن زیرساختها انجام شده است.
محمد رحیمی با بیان اینکه هم اکنون منتظر تحویل قطعی زمین از سوی منابع طبیعی استان هستیم افزود: در صورت تحویل زمین بلافاصله سرمایه گذاران داخلی و خارجی در محل مستقر خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه پیش نویس قراردادها با سرمایه گذاران تهیه شده و منتظر آغاز فاز اجرایی طرح هستیم عنوان کرد: پیش بینی میشود با توجه به اینکه هیچ منع قانونی در این خصوص وجود ندارد تا یک الی دو ماه آینده طرح به نتیجه برسد.
وی یادآور شد: بنا به توصیه استاندار آذربایجان غربی در مراحل مختلف ایجاد منطقه ویژه اقتصادی سلماس حتماً از تجارب موفق دیگر مناطق اقتصادی در کشور بهرهگیری میشود تا عاملی مؤثر در پیشبرد هرچه سریعتر اهداف تعیین شده قرار گیرد.
رحیمی با اشاره به ظرفیتهای بالقوه منطقه ویژه اقتصادی سلماس تصریح کرد: منطقه ویژه اقتصادی سلماس می تواند با فعالیت خود قطب های صنعتی تبریز و ارومیه را تغذیه کرده و باعث رشد آنها شوند و از طرفی زمینه برای احداث کارخانجات مختلف در صنایع وابسته فراهم می شود.
شهردار سلماس در خصوص اقدامات حمایتی از تولیدکنندگان و اعمال معافیتهای گمرگی در این منطقه گفت: در مناطق ویژه اقتصادی تسهیلاتی برای واردات کالا به صنعتگران داده شده تا بدون پروسه زمانی کالاهای خود را از گمرگ ترخیص کنند و همچنین از معافیت های گمرکی و مالی بهرمند شوند تا قیمت تمام شده محصول برای تولیدکننده های داخلی صرفه اقتصادی داشته باشد.
رحیمی گفت: منطقه ویژه اقتصادی سلماس در سه فاز اجرا می شود که فاز نخست آن با ۱۸۷ هکتار و با انجام اقداماتی از قبیل آماده سازی، دیوارکشی و ساخت ساختمان ها امسال به بهره برداری می رسد و فاز دوم و سوم آن با ۴۰۰ و ۵۰۰ هکتار در آینده اجرایی خواهد شد.
منطقه ویژه اقتصادی سلماس با توجه به نزدیکی به فرودگاههای ارومیه، خوی و تبریز و نیز نزدیکی به راه آهن قره تپه سلماس و مرزهای بازرگان، سرو و رازی و نیز مجاورت با شهرهای تبریز و ارومیه، درصورت راه اندازی یکی از مناطق استراتژیک اقتصادی خواهد بود که تاثیر مثبتی در روند فعالیت های اقتصادی استان داشته و نیز خروج شهرستان سلماس از بن بست اقتصادی را موجب می شود.
منبع: خبرگزاری مهر
برای آگاهی از آخرين اخبار و پيوستن به کانال تلگرام باشگاه خبرنگاران جوان
اينجا را کليک کنيد.
انتهای پیام /