به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سرطان وقتی به وجود میآید که ماده ژنتیکی DNA که سیستم کنترل کننده اعمال سلول است، تغییر کند و رشد و تقسیم سلول از کنترل خارج شود. سلولهای سرطانی پستان و سایر ارگانها تغییرات زیادی در DNA خود پیدا میکنند، اما تقریبا تمامی سلولهای سرطانی پستان بعضی از خصوصیات طبیعی پستان را نیز حفظ میکنند.
تغییراتی که باعث میشوند سلولهای طبیعی پستان سرطانی شوند در مدت طولانی به صورت تصادفی روی میدهند. این بدان معنی است که هرچه سن شما بیشتر باشد،احتمال و قوع این تغییرات در سلول های پستان شما بیشتر است. اغلب سرطانهای پستان در خانمهای بالای 50 سال روی میدهد.
سرعت رشد تومور (توده سرطانی) پستان بر اساس مدت زمان دو برابر شدن سلول ها بررسی میشود. به عنوان مثال اگر یک سلول سرطانی ماهی یکبار دو برابر شود و پس از یک ماه دو سلول سرطانی و پس از دو ماه چهار سلول سرطانی و پس از سه ماه هشت سلول سرطانی و ... خواهیم داشت.
کوچکترین توده سرطانی پستان که توسط ماموگرام (عکس مخصوص پستان) قابل مشاهده است، دارای حداقل صد میلیون سلول است. اگر هر سلول در مدت یک ماه «دوتا» شود، بیشتر از دو سال طول میکشد تا این توده توسط ماموگرام قابل تشخیص باشد. اگر زمان دو تا شدن سلول به سه ماه افزایش یابد، قابلیت تشخیص به هفت سال افزایش مییابد. سرعت رشد سرطان در اشخاص مختلف متفاوت است.
علل سرطان پستان چیست؟
اغلب سرطانهای پستان علتی نامشخص دارند. میدانیم که شروع قاعدگی در سنین پایین تر، یائسگی در سنین بالاتر و تاخیر در تشکیل خانواده احتمال وقوع سرطان پستان را بالا میبرند. استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری و داروهای هورمونی، نوع تغذیه و شیوه زندگی ممکن است در این امر موثر باشند. اما تغییر شیوه زندگی احتمالا اثر چندانی نخواهد داشت.
بین پنج تا 10 درصد سرطانهای پستان ارثی هستند. در این موارد ژنهای مشخصی در سلول های شما ناسالم هستند. ژنهای شما از DNA (ماده ژنتیکی) که از والدین خود به ارث بردهاید تشکیل شدهاند. این ژنها چگونگی رشد و عملکرد بدن شما را مشخص میکنند.
شایع ترین ژنهای معیوب در این زمینه دو ژن "BRCA2 , BRCA1” هستند. اگر شما یکی از ژنهای ناسالم را به ارث برده باشید احتمال وقوع سرطان پستان و سرطانهای دیگر بخصوص سرطان تخمدان در شما بیشتر خواهد شد. تعداد زیادی از اعضای خانوادههایی که ژنهای BRCA2, BRCA1 را دارند به سرطان پستان در سنین جوانی دچار میشوند. اگر این مشکل در خانواده شما وجود دارد شما به مشاوره با یک متخصص ژنتیک نیاز دارید که در آن صورت ممکن است غربالگری سرطان پستان و آزمایشات ژنتیکی در مورد شما انجام شود.
در بسیاری از خانوادهها یک یا دو نفر دچار سرطان پستان هستند. احتمال وقوع سرطان پستان در اعضای این خانوادهها نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر است، اما به ندرت جهشهای ژنی مرتبط به سرطان پستان در آنها مشاهده میشود. در بعضی موارد اعضای این خانوادهها نیازمند غربالگری با ماموگرافی در سنین پایین تر هستند. اگر شما عضو چنین خانوادههایی هستید اکثر درمانگاههای پستان میتوانند شما را راهنمایی کنند.
علایم و نشانههای سرطان پستان
سرطان پستان توسط روش «ارزیابی سه جانبه» تشخیص داده میشود. این ارزیابیها شامل معاینه توسط متخصص، تصویربرداری و نمونه برداری، بافتی و مطالعه آن هستند.
بنابر اعلام مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علو پزشکی شهید بهشتی، متخصص شما را جهت یافتن احتمالی این نشانهها معاینه میکند:
- توده سرطانی: بیشتر بیماران مبتلا به سرطان، اولین بار وقتی به پزشک مراجعه مینمایند که تودهای در پستان خود احساس کنند. این تودهها اغلب بدون درد و سفت بوده و ممکن است شکل غیرمنظمی داشته باشند.
- تغییر در اندازه و شکل پستان: سرطان پستان ممکن است باعث فرورفتگی در سطح پوست پستان یا فرورفتگی نوک پستان یا تغییر در اندازه پستان شود. گاهی وریدهای پستان در اثر رشد توده سرطانی برجسته میشوند.
- خونریزی از نوک پستان: این علامت به ندرت یکی از علائم سرطان پستان است. اگر این علامت همراه با تومور پستان باشند،به احتمال زیاد سرطان است.
- درگیری پوست: در موارد پیشرفته سرطان پستان، پوست شروع به زخم شدن میکند. بعض اوقات شبیه پوست پرتقال میشود که اصطلاحا آن را «پوست پرتقالی شدن پستان» مینامند.
- بزرگ شدن غدد لنفاوی: بعضی اوقات تشخیص غده اولیه در پستان، غیر ممکن است و تنها علامت تشخیص، بزرگ شدن غدد لنفاوی در زیر بغل خواهد بود.
- درد: سرطان پستان به ندرت همراه با درد است.
منبع: ایسنا
برای آگاهی از آخرين اخبار و پيوستن به کانال تلگرام باشگاه خبرنگاران جوان
اينجا را کليک کنيد.
انتهای پیام