سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ساری؛

کندس میوه ای قهوه ای با خواص وفرواده های فراوان

ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می‌شد و کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری؛ ازگیل وحشی (medlar ) یا همان میوه ای که در روستای فارسیان به آن کُندُس گفته می شود ، درختچه ای است خاردار و بومی ایران که در همهٔ جنگل‌های شمال ایران و در همهٔ بلندی‌های دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی میروید. این گیاه را در زبان گیلکی مناطق استان گیلان کونوس ( کنوس ) می نامند.

کندس را هم بصورت شور و هم بصورت ترشی مصرف می کنند.برگ و میوه و دانه کندس برای مبتلایان به ترشی معده بسیار مفید است.همچنین درد دهان و گلو را می توان با جوشانده برگ آن درمان کرد.برگ کندس بند آورنده خون هم هست و برای آبسه مناسب است،دانه آن هم حاوی اسید هیدرو سیاتیک است.

کندس

در گیلان نیز ازگیل میوه ای کم ارزش تلقی می شده و ضرب المثل هایی مانند" به هوای عراق انگور از گیلانه تورش کونوسم دکت" یا "تورش کونوس خور داخیل میوه بوگود" نشانگر این نکته است

میوه کندوس بسیار سخت و اسیدی است و به همین خاطر تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. (در زبان محلی فارسیان باید خوب "پُتو" شده باشد ، یعنی نرم شده باشد . ) برای جلوگیری از پوسیده شدن گندس بر روی درخت، معمولا میوه ها را زودتر برداشت می كنند و در محل مناسبی انبار می سازند تا برسد. گوشت ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تغییر می یابد و كاملا نرم و شیرین می شود.

آب کندس:

در استان گیلان میوه های ازگیل را موقعی كه هنوز سفت و نارس اند می چینند و مانند خیارشور درون ظرف های بزرگ یا کوچک می ریزند و سپس ظرف را از آب و اندكی نمك پر می كنند و آن را در جایی خنك نگه می دارند. این فرآورده كه «آب كندس » نامیده می شود به همراه نمک و گلپر با لذت فراوان در زمستان خورده می شود.

از آب ترش "آب کندس" نیز برای تهیه ی کاهو سکنجبین استفاده می کنند

کندس

سایر فراورده ها ی کندس (ازگیل وحشی) :

در روستای فارسیان و اطراف از گذشته های دور از میوه کندس برای پختن مربا استفاده می کردند و که البته امروزه دیگر رایج نیست اما در برخی نقاط دیگر دنیا همچنان از ازگیل مربا و ژله فراهم می سازند

گونه شناسی:

بلندی درختچه های ازگیل به ۸ متر هم می رسد. برگ های پهنی به رنگ سبز تیره، بیضی شكل به طول ۶ تا ۱۵ سانتی متر و به پهنای ۳ تا ۴ سانتی متر دارد. برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شكوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثلی ماده اند و توسط زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه کندس خودبارور است.

کندس در مكانی سایه روشن در جنگل های آفتابگیر رشد می كند و خاك مرطوب، سبك و شنی با خاك برگ یا خاك سنگین رسی و به خوبی زهكشی شده را می پسندد.

بذرهای کندس بسیار سفت و محكم و نفوذ ناپذیرند به همین خاطر بعید است در همان سال اول تا پیش از گذراندن دو زمستان جوانه بزنند.

مصارف دارویی کندس (ازگیل وحشی ) :

میوه کندس علاوه بر مصارف خوراكی دارای كاربردهای دارویی نیز هست. خواص دارویی کندس از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده بقراط کندس را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می‌پنداشت .

گوشت آن مسهل و برگ هایش بندآورنده خون اند. آبسه دهان و گلو و آنژین را نیز میتوان با جوشانده ی برگ ازگیل درمان کرد.

از گذشته های دور در گیلان از آب "آب کندس" برای درمان دهان درد استفاده می شده است .

دانه های کندس حاوی اسید هیدروسیانیك سمی اند. از پوست تنه آن نیز به جای گنه گنه در درمان مالاریا استفاده می شود اما چندان تایید شده نیست.

انتهای پیام /ش

برچسب ها: کندس ، میوه ، قهوه ای ، خواص ، فراورده
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۲۹ ۲۹ آبان ۱۴۰۰
کندس میوه خاص گیلان هست وقتی در این فصل میوه صفت کندس را داخل دبه ریخته شود اب نمک جوشیده ویک استکان سرکه بهش اضافه شود ومقدار کمی آویشن وقتی اب نمک کمی خنک شد داخل دبه رو کندس ریخته شود بعدازدوهفته بیارید نوشجان کنید خیلی عالی هست
فاطمه
۰۰:۵۴ ۱۴ آبان ۱۳۹۹
شیره کندس بطری نوشابه ای صدتومن سفارش قبول میکنیم باتشکر
Alireza
۲۱:۰۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
با سلام
ارزش میوه کندس رو فقط ساکنان شمال و بخصوص روستایی ها میدونن
از ارزش های کندس خیلی کم گفتید
ما هر سال پاییز برا کندس چیدن به جنگل میریم و از کندس مربا درست میکنیم که مربای اون بسیار خوش مزه و اشتها آور هست
از مزه اش هر چی بگم کم گفتم که البته درست کردن اون هم روش های خاص خودشو داره که راحت نیس
تو روستامون قدیمی ها بر این باورند که مربای #کندس تاثیر زیادی روی قند و چربی داره ولی ما فقط با مزه اش حال میکنیم
تشکر از مطالعه تون
بهناز عبدالرزاقی
۰۹:۴۲ ۰۴ دی ۱۳۹۸
از خواصش کم گفتید مهم ترین ویژگی این است که میوه جنگلی و دست انسان هیچ دخالتی نداره کاملا ارگانیک است
مهدی
۲۲:۰۵ ۱۰ تير ۱۳۹۸
سلام دو نکته اشاره شده واسه دهان درد اول نوشته از جوشاندن برگ ان درمان کرد بعد پایینترش نوشته از آب آن دهان درد و درمان کرد خوب حالا دقیقا کدوم شد ؟برگش یا آبش
محمدعلی زراعتکاری
۰۲:۲۱ ۲۹ بهمن ۱۳۹۶
سلام ممنون از اطلاعاتتون فقط یچیزی این میوه در روستایی زیارت شهرستان گرگان به فراوانی دیده میشود و از این میوه ترشی درست میکنن که کار خیلی سختی است ترشی این میوه واسه کسانی که قند دارن مفید است ممنون یاعلی
محمدعلی زراعتکاری
۰۲:۲۱ ۲۹ بهمن ۱۳۹۶
سلام ممنون از اطلاعاتتون فقط یچیزی این میوه در روستایی زیارت شهرستان گرگان به فراوانی دیده میشود و از این میوه ترشی درست میکنن که کار خیلی سختی است ترشی این میوه واسه کسانی که قند دارن مفید است ممنون یاعلی
ناشناس
۲۰:۰۷ ۱۲ فروردين ۱۳۹۵
با عرض سلام و خسته نباشید

وب بسیار زیبایی دارید و مطالب هم کاملا مفید.خواستم سوال کنم اگر از مظلب شما با ذکر منبع در سایت استفاده بشه مانعی نداره ؟
در ضمن خوشحال میشیم نظرتون رو راحعه به سایت ما بدونیم. با تشکر