در همکاری با مرکز آرشیو سازمان صداوسیما، مستندهای برگزیده دهه های 40، 50 و 60 از مستندسازان برتر ایران برای پخش در این برنامه انتخاب شده و مراحل مرمت این آثار در حال انجام است.
برخی از این مستندها تا به حال از تلویزیون پخش نشده اند و در قالب «گنجینه» با اجرای پریوش نظریه برای نخستین بار روی آنتن می روند.
بخش ابتدایی هر قسمت از برنامه مربوط به معرفی کوتاهی درباره آثار و مستندسازان است و این بخش هر بار در یکی از کافه کتاب های شهر تهران ضبط می شود.
«جام حسنلو» ساخته محمدرضا اصلانی این هفته برای پخش در «گنجینه» در نظر گرفته شده است. اصلانی فعالیت حرفهای خود در سینما را از سال ۱۳۴۶ و با ساخت فیلم مستند «جام حسنلو» آغاز کرد و سپس آثاری نظیر «بدبده»، «با اجازه»، «چنین کنند حکایت»، «تاریخانه»، «فهرج»، «مش اسماعیل»، «ابوریحان بیرونی»، «میراث شیشه»، چیغ و دل جهان را جلوی دوربین برد.
وی مستندسازی است که در دهه چهل شاعرانگی را به سینمای مستند ایران افزود. گرچه اصلانی «جام حسنلو» را با هدف اصلاح نسخه قبلی و افزایش کیفیت آن با استفاده از لنزهای جدید و سیستم تصویربرداری 4K در سال 93 دوباره مقابل دوربین برد اما «گنجینه» همان نسخه سال 1346 را روی آنتن می فرستد تا حال و هوای آثاری با فیلم 16 میلی متری را در «گنجینه» زنده نگه دارد.
جام تمام طلای حسنلو که در اواخر دهه 30 خورشیدی توسط یک گروه آمریکایی به سرپرستی دایسون باستانشناس پیدا شد، قصه اسطورهای شورش یک خدا علیه خدایان دیگر است.
«ایران سرزمین ادیان» ساخته منوچهر طیاب در ادامه این قسمت روی آنتن می رود. این فیلم ساخته سال 1349 درباره مراسم، آداب و رسوم ادیان مختلف مردم ایران است که در این سرزمین کنار هم زندگی می کنند.
او در این فیلم شیوه هایی را آزموده که در آن زمان کمتر به کار گرفته می شده و با استفاده از ضرباهنگ موسیقی لوریس چکناواریان فیلمی جذاب و زیبا خلق کرده است.
«گنجینه» هر هفته چهارشنبه ها ساعت 21 با اجرای پریوش نظریه و به تهیه کنندگی زهرا کشاورزی در جدول پخش شبکه مستند سیما قرار دارد و قسمت پنجم آن چهارشنبه 22 مهر پخش می شود.
تکرار این قسمت پنجشنبه 23 مهر ساعت 15 و جمعه 24 مهر ساعت 9 صبح خواهد بود.
انتهای پیام/