سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مؤسس بزرگترین انتشارات کشور درگذشت

عبدالرحیم جعفری، بنیانگذار انتشارات امیرکبیر نیمه شب گذشته به علت کهولت سن و بیماری ریه درگذشت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ، عبدالرحیم جعفری، بنیانگذار انتشارات امیرکبیر پس از مدت‌ها بستری در بیمارستان ایرانمهر به علت کهولت سن و بیماری سخت ریوی، نیمه شب گذشته دار فانی را وداع گفت.
 
عبدالرحیم جعفری که او را با نام «تقی جعفری» هم می‌شناسند، سال ۱۲۹۸ در خانواده‌ای تنگدست چشم به جهان گشود. نام مادرش کبری بود و پدرش میرزا علی‌اکبر. پدر پیش از تولد عبدالرحیم به مشهد رفت و هیچ‌گاه بازنگشت. ناگزیر، در غیاب پدر، نام خاندان مادر را بر پسر نهادند: «عبدالرحیم استاد محمدجعفر». وی بعداً نام خانوادگی خود را به «جعفری» تغییر داد.

در دوران کودکی، مدتی تحت سرپرستی خانواده منتخب‌الملک، معاون وقت وزارت امور خارجه قرار می‌گیرد و چندی طعم آسایش و رفاه را می‌چشد. این خانواده به وی نام «تقی» می‌دهند و او وقتی در مدرسه نام فامیلش را می‌پرسیدند، خودش را «تقی منتخب‌الملک» معرفی می‌کرد. دیری نمی‌گذرد که با انتقال آقای منتخب‌الملک به افغانستان، جعفری و مادرش دوباره تنها و بی‌سرپرست می‌مانند.

به ناچار جعفری، درس را رها می‌کند و به کارگری رو می‌آورد و چندی بعد، در چاپخانه «علی اکبر علمی» به کار مشغول می‌شود. در همین ایام با پیشنهاد آقای علمی، با دختر برادر وی ازدواج می‌کند و زندگی مستقلی تشکیل می‌دهد. از آن‌جا که کارگری و کارمندی، بلندنظری و روحیه دوراندیش او را ارضاء نمی‌کرد، با ده ـ دوازده هزار تومان پس‌انداز، در ۲۸ آبان ۱۳۲۸ در اتاقی در طبقه دوم چاپخانه آفتاب، واقع در خیابان ناصرخسرو انتشارات امیرکبیر را پایه‌گذاری کرد. با درایت و حسن مدیریت جعفری، طولی نکشید که انتشارات امیرکبیر به یکی از بزرگترین مؤسسات چاپ و نشر کتاب در کشور تبدیل شد تا جایی که می‌توان او و بنگاه انتشاراتی‌اش را، یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عوامل تحول فرهنگی ایران در پیش از انقلاب نام نهاد. جعفری در این دوران، کوشید تا در حوزه‌های مختلف، کاستی‌های موجود در زمینه کتاب را برطرف سازد.
 
جعفری در طول عمر افتخاراتی را در کارنامه خود به جا گذاشت که از آن میان می‌توان به تأسیس بزرگ‌ترین چاپخانه بخش خصوصی در ایران، ۳۰ سال خدمت به چاپ و نشر کتاب در مؤسسه انتشارات امیرکبیر، چاپ ۲۸۰۰ عنوان کتاب، تأسیس دوازده باب کتابفروشی و دریافت لوح تقدیر از «دائره المعارف بزرگ اسلامی» اشاره کرد.
 
زمان تشییع پیکر این فرهیخته گرانقدر متعاقباً اعلام می‌شود. 


منبع: ایسنا


انتهای پیام/ 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.