تیروئید، عامل اصلی ریزش موها
میلیونها نفر در سراسر جهان، که اکثر آن را زنان تشکیل میدهند، از بیماری تیروئید رنج میبرند. وقتی بدنتان مقدار کمی هورمون تیروئید تولید کند، هورمونی که مسئول متابولیسم بدن، ضربان قلب و روحیه است، یعنی به کمکاری تیروئید دچار هستید. اگر بدنتان مقدار زیادی از هورمون تیروئید تولید کند پرکاری تیروئید دارید.
هورمون تیروئید مسئولیت زیادی در بدن دارد، از سرعت سوخت و ساز پایه سرعتی که بدنتان برای فعالیت اکسیژن و انرژی مصرف میکند گرفته تا رشد موها، پوست و ناخنهایتان. اما وقتی مقدار کافی و مناسب از این هورمون در بدن وجود نداشته باشد، برخی از عملکردهای بدنتان دچار تغییر میشود.
نقش ویتامین ها در سلامت پوست و مو
دکتر احسانی متخصص پوست و مو در گفتگو با خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران، گفت: از جمله ویتامینهای مورد نیاز برای جلوگیری از ریزش مو ویتامینهای C,B,A,D است که مهمترین آنها ویتامین B و عنصر روی محسوب میشود.
وی افزود:مس و آهن نیز جز مکملهای مورد نیاز برای جلوگیری از ریزش مو هستند، هم چنین مولکول مو رشد سریعی دارد، حتی کسانی که ریزش مو آنها به خاطر زمینههای ارثی است مانند افرادی که با کمبود ناشی از ویتامین D ریزش مو دارند، با مصرف این ویتامینها میتوان آن را جبران کرد.
ریزش مو هورمونی چیست؟
ریزش موی هورمونی موقع زمان تغییر هورمون ها ایجاد می شود. در شایع ترین شرایط، تبدیل هورمون تستوسترون به نوع کم تاثیرتر خود یعنی دی هیدرو تستوسترون یا همان DHT متهم ردیف اول است.
در این شرایط DHT با حمله با فولیکول های مو فعالیت آنها را کم کرده و البته در بسیاری از موارد کلا آنها را از بین می برد. پس موها کم پشت و نازک می شوند و خیلی وقت ها رشد آنها به کلی متوقف می شود.
تفاوت دلایل ریزش مو در مردان و زنان
تهرانچی بیان کرد: ریزش مو در آقایان معمولا در قسمت جلوی پیشانی است که به طور معمول علت هورمونی و ارثی است البته میتواند به علت کمبود آهن یا یک بیماری عفونتی خیلی شدید تب دار، فرد برای مدت طولانی پیدا کرده باشد که با عمل جراحی درمان می شود.
وی اظهار کرد: در خانمها علتهایی همچون مسائل هورمونی مصرف قرصهای ضد بارداری، رژیمهای شدید، خونریزی شدید، پرکاری و کم کاری تیروئید و کمبود آهن را میتوان بیان کرد.
علل و راههای درمان ریزش مو خانم ها
سعی کنید در برنامه غذایی خود از سبزیها و میوههای تازه به مقدار زیاد استفاده کنید. به این منظور خوردن سبزیهایی چون کرفس، جعفری، کاهو و اسفناج بیشتر توصیه میشود. گفتنی است اسفناج علاوه بر خاصیت تقویتکنندگی رنگدانههای مو، یک منبع غنی از آهن است که باعث تقویت استخوانها، ناخنها و موها میشود. اسفناج به تنهایی در بدن جذب پایینی دارد و باید برای اثرگذاری بیشتر همراه با آبلیمو و یا ماست مصرف شود.
پس از حمام کردن اگر موهای شما خشک و پرحجم میشود به جای ژل که باعث خفه شدن مو میشود از روغنهای مفید و سالم گیاهی استفاده کنید. به علاوه به خاطر داشته باشید که هیچ روغنی نباید بیش از ۳ ساعت روی سر بماند و پس از آن باید به خوبی شسته شود.
حنا برای مو، گیاه مفیدی است اما تاثیر خود حنا با شامپوهای آن به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. اگر رنگ حنا به نظرتان ناخوشایند است میتوانید از گیاهان بیرنگکننده استفاده کنید.
سبوس برنج نیز گیاه بسیار مفیدی است که میتوان از دمکرده آن به جای چای برای تقویت موها استفاده کرد.
گرد و خاک، دشمن موها
از تماس گرد و خاک و دود زیاد به موها خودداری کنید که دشمن مو هستند. در پایان نیز توصیه میشود در حد امکان به جای شانه پلاستیکی از شانه چوبی استفاده کنید. همچنین تا حد امکان از سشوار استفاده نکنید و درصورت ضرورت، حرارت آن بسیار کم باشد.به علاوه از شانهکردن موها در حمام بپرهیزید.
درمان مخصوص برای ریزش مو
رژیم غذایی سرشار از پروتئین و آهن میتواند کیفیت مو را به طور بارزی تحت تاثیر قرار دهد.البته برخی کارشناسان میگویند؛ مکملهایی نیز با تبلیغ پرپشت کردن مو وارد بازار شده، ولی نتیجه عکس دارد. اگرچه ممکن است بعضی از این مکملها واقعا نتیجه بخش باشد، اما چه بهتر که با کمک تغذیه صحیح به هدف خود برسیم. همچنین در موارد نادری ملاحظه شده که مصرف بیش از اندازه مکمل ویتامین آ منجر به ریزش مو شده است.
نام داروهای مفید برای ریزش مو
فیناستراید که عامل مختل کننده DHT یا دی هیدرو تستوسترون است روزی یک عدد نوع یک میلی گرمی.
کپسول زینک سولفات یک روز در میان (نوع خارجی به همراه ویتامین سی و ویتامین دی به صورت یک روز در میان)
قرص ویتامین ب کمپلکس به صورت یک روز در میان.
ویتامین E . اگر نوع 100 میلیگرمی بود هر روز و اگر 400 میلیگرمی بود یک روز در میان.
ویتامین سی 250 میلی گرمی هر روز.
روزانه یک قاشق از آب دریا. که حاوی عناصر ارزشمند ید و منیزیم است. آب دریا ریز مغزی های مهمی دارد.
کلسیم به صورت قرص جوشان هفته ای یک یا دو بار (بیش از آن نیازی نیست مگر کسانی که آفتاب ندارند و یا کمبود عنصر کلسیم دارند. کلسیم در رشد مو نقش مهمی دارد.
گزارش از نازنین قاضی سعیدی
انتهای پیام/