سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چنگال سرطان ریه بر گلوی دودی‌ها

سرطان ریه جزو چهار سرطانی است که ایرانی‌ها درگیر آن هستند که در ابتلا به این سرطان پای سیگار و قلیان هم در میان است.

به گزارش خبرنگار كلينيك گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از کنار اتاق که رد می‌شود صدای سرفه‌های بی‌امانش توجهم را به خود جلب می‌کند شدت سرفه‌های پی‌درپی احمد 53 ساله پرستار را به داخل اتاق می‌کشاند دقائقی به طول می‌انجامد تا بتواند برای چند دقیقه آرام شود. کنار تخت می‌نشینم از چشم‌هایش می‌شود عمق دردش را حس کرد. می‌پرسم چند وقت می‌شود که با سرطان درگیر است؟ با دست اشاره می‌کند که یک سال، نایی برای صحبت کردن ندارد او را تنها می‌گذارم و به سراغ دکتر کریمی فوق تخصص ریه می‌روم.

دکتر با احترام از جا بلند می‌شود و اشاره‌ای به صندلی روبرو می‌کند، به احمد اشاره می‌کنم و علت ابتلایش را می‌پرسم، نگاه تلخی می‌کند و می‌گوید "سیگار" مصرف بیش از حد سیگار و عدم تشخیص به موقع متأسفانه روند درمان را منفی کرده است.

سرطان ریه در مراحل اولیه هیچ نشانه‌ای ندارد و بیماران اغلب زمانی به پزشک مراجعه می‌کنند که بیماری در مراحل پیشرفته قرار دارد. شاید به همین علت سرطان ریه از انواع کشنده سرطان در انسان به حساب می‌آید.

مهم‌ترین عامل سرطان‌زایی که سبب تغییرات سرطانی سلول‌های ریه می‌شود ترکیبات زیان‌بار مختلف در دود سیگار هستند مصرف سیگار هنوز هم مهم‌ترین عامل خطر ابتلا به سرطان ریه محسوب می‌شود و هر چه سن شروع مصرف پایین‌تر باشد خطر ابتلا به سرطان بیشتر است.

وی با اشاره به آلودگی هوای شهرهای صنعتی آن را از دیگر عوامل مؤثر در بروز این سرطان مهلک می‌داند.

شایع‌ترین نشانه سرطان ریه سرفه است که به صورت تهاجم تومور به لایه پوشاننده مجاری تنفسی به وجود می‌آید.

علائم زیر هم می‌توانند نشانه وجود یک توده در ریه باشند مثلاً افزایش تعداد یا شدت سرفه در فرد سیگاری، سرفه به همراه خلط خونی حتی اگر میزان خون اندک باشد. درد مبهم در قفسه سینه، خشونت یا تغییر صدا که بیش‌تر از 2 هفته طول کشیده باشد، بروز خس خس در سینه به صورت حاد. همچنین ممکن است با یک سری علائم غیراختصاصی مانند ضعف، خستگی، کاهش وزن وکاهش اشتها، علایم تهاجم به قسمت‌های دیگر بدن مانند درد استخوان و سردرد نیز همراه باشد کشف سریع و درمان زودهنگام این بیماری در بقاء و بهبود زندگی بیمار نقش مؤثری دارد.

در مورد راه‌های تشخیص بیماری که سوال می‌پرسم توضیح می‌دهد که با توجه به وضعیت عمومی سلامت فرد بررسی‌های تشخیص سرطان ریه ممکن است شامل :

عکس‌برداری از ریه‌ها با تابش اشعه X
آزمایش خلط
سی‌تی‌اسکن
پرتونگاری با استفاده از تشدید میزان مغناطیسی
آزمایش تنفس و آزمایش خون.

وی اشاره می‌کند: تشخیص زودرس بیماری به خود بیمار وابسته است. اگر این افراد زود متوجه شدند و به پزشک مراجعه کنند بیماری مهره زود تشخیص داده می‌شود ولی معمولاً بیماران وقتی مراجعه می‌کنند که شاید در حد خیلی کمی بتوانند از درمان قطعی استفاده کنند.

معمولاً آن‌قدر دیر مراجعه می‌کنند که بیماری به حدی پیشرفته است که هیچ کاری نمی‌توان انجام داد. متأسفانه در مواردی هم که بیماری به موقع تشخیص داده می‌شود چون حال عمومی بیمار خوب است بیمار زیر بار نمی‌رود و اصلا نمی‌خواهد قبول کند که دچار مشکل است و آن‌قدر صبر می‌کند که ریه کاملا از بین رفته و کاری از دست پزشک برنمی‌آید.

دکتر کریمی اضافه می‌کند که عوامل ژنتیکی نیز در ارتباط به سرطان ریه نقش دارند و می‌توانند در دوران بارداری از مادر به جنین منتقل شوند.

روش درمان سرطان ریه نیز شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی می‌باشند اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود امکان درمان تا حد زیادی بالا می‌رود ولی هر چه قدر از مدت زمان بیماری بیشتر می‌گذرد. امکان درمان تا حد زیادی پایین می‌آید و حتی در مراحلی از بیماری عملاً درمان قطعی وجود ندارد.

شاید بشود با پیشگیری و عدم استفاده از دخانیات به ویژه سیگار روند رشد این بیماری را به میزان چشم‌گیری کاهش داد.

انتهای پیام/

برچسب ها: سرطان ، ریه ، سیگار ، دود
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.