سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاثیر تروریسم داعش در بحران مهاجرت

اروپا طی سال های اخیر با بزرگ ترین بحران مهاجرت مواجه شده است. طرح های مختلف کشورهای اروپایی تاکنون چندان چاره ساز نبوده.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان بحران فزاینده پناهجویان خارجی همچنان دغدغه بزرگ کشورهای اروپایی است. کمیسیون اروپا در جدیدترین گزارشی که منتشر کرده وضعیت کنونی را وخیم ترین بحران مهاجرت به اروپا از هنگام جنگ دوم جهانی تا امروز دانسته است، که البته ریشه این معضل به سیاست های غلط اروپا در حمایت از صهیونیست ها و دخالت در دیگر کشورها باز می گردد.

**جزیره کاس
این روزها مهاجرت غیرقانونی به اروپا و وقایع مربوط به آن در صدر رسانه های غربی قرار گرفته است. این هفته نوبت به جزیره کاس در یونان بود که بیشترین خبرها را به خود اختصاص دهد. در این جزیره توریستی دریای اژه، کنترل اوضاع از دست نیروهای پلیس خارج شد. از ده روز پیش، انبوهی از مهاجران وارد جزیره شده اند. گاهی اوقات صدها نفر طی 24 ساعت پا به این جزیره می گذارند. اغلب آنها اتباع سوریه، افغانستان و عراق هستند که بدون کمترین امکانات مجبورند شب را زیر آسمان پرستاره جزیره به صبح برسانند. جزیره کاس ظرفیت میزبانی از این حجم مهاجر را ندارد. بیش از 7000 نفر از آنها در انتظار دریافت مجوز خروج از کشور و رفتن به شمال اروپا هستند. پس از هفته ها انتظار، بسیاری از مهاجران ناراضی در نهایت ساختمان پلیس را در جزیره کاس به محاصره خود درمی آورند. شهردار جزیره از دولت یونان درخواست کمک کرده است. او نگران شورش هایی با تبعات بسیار سنگین تر است. 250 پلیس ضدشورش بتازگی به جمع نیروهای پلیس اضافه شده اند. گروه پزشکان بدون مرز مستقر در کاس نیز موج فزاینده بدرفتاری و استفاده از خشونت توسط نیروهای پلیس را محکوم کرده است.

یونان نیز هفته گذشته برای رسیدگی به امور مهاجران و دادن مجوزهای لازم به آنها برای ترک کشور، نیروهای کمکی به جزیره کاس ارسال کرد. مهاجران جدید همچنان از راه می رسند. صدها مهاجر که تعداد زیادی زن و کودک در میان آنهاست زیر آفتاب و بدون دسترسی به آب آشامیدنی برای مدت ها در صف می ایستند. این وضعیت می تواند مهاجرانی را که در پی دریافت مجوز عبور از جزیره هستند، عصبانی و خشمگین کند.

**آمار مهاجران
البته در اینجا خالی از لطف نیست اگر به کشورهای مهاجرپذیر پیش از بحران مهاجرت در اروپا بپردازیم. بیشترین شمار مهاجران یعنی 46 میلیون نفر در آمریکا زندگی می کنند. ایالات متحده در سال 2013 حدود 13 میلیون مهاجر مکزیکی را در خود جای داد. مرز مکزیک ـ تگزاس نیز همچنان بزرگ ترین کریدور مهاجران در جهان است. اما شمار مهاجران از چین (2.2 میلیون) و هند (1.2 میلیون) به آمریکا نیز افزایش یافته است. در جایگاه دوم این فهرست روسیه قرار دارد. آلمان و فرانسه نیز در اروپا بیشترین شمار مهاجران بخصوص از ترکیه و الجزایر را به خود اختصاص داده اند.
البته در روزهای اخیر، فرار مهاجران از جنگ در کشورشان و تلاش برای سکنی گزیدن در مکانی که بوی آرامش و ثبات از آنجا به شمام می رسد، باعث شد اروپا یکباره به میعادگاه اصلی مهاجران تبدیل شود. در سال 2014 شاهد گسیل عظیم مهاجران به ایتالیا بودیم که ورود 170 هزار مهاجر به این کشور باعث شد ایتالیا سال گذشته به عنوان کشوری با داشتن بیشترین آمار مهاجر در اتحادیه اروپا معرفی شود. البته عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشترین شمار نیروی کار از جنوب آسیا را دارند، به طوری که تنها 84 درصد از جمعیت مهاجر در امارات زندگی می کنند.

در حقیقت کارشناسان، بحران مهاجران را در اروپا پیروزی بزرگ داعش می دانند، چراکه مبدا اصلی مهاجرانی که وارد اروپا می شوند از سوریه، افغانستان و پاکستان است.

هجوم مهاجران عازم آلمان به ایستگاه های قطار بوداپست و وین مشکلاتی را برای این کشور به همراه داشته است. پلیس مجارستان سه شنبه گذشته ایستگاه اصلی قطار بوداپست، پایتخت این کشور را از وجود صدها مهاجری که در تلاش برای رسیدن به اروپا بودند پاکسازی کرد و ورودی ایستگاه را بست؛ اما این اقدام پلیس مجارستان باعث تجمع اعتراضی و تظاهرات حدود 200 نفر از مهاجران در خارج از ایستگاه شد.

مهاجران افغان به طور میانگین دارای بیشترین طول مدت عنوان پناهنده در جهان هستند. این نکته را آنتونیو گوترش، رئیس کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد ماه گذشته هنگام بازدید از اردوگاه پناهندگان افغان در پاکستان اعلام کرد. گوترش گفت برخی پناهندگان افغان در پاکستان از 30 سال پیش تاکنون چند بار اقامت خود را به عنوان پناهنده تمدید کرده اند.

**بحرانی جهانی
بحران مهاجرت، بحرانی منطقه ای نیست و مواجهه با آن نیز همکاری جهانی می طلبد. فردریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص لزوم همکاری اعضای این اتحادیه می گوید کشورهای عضو اتحادیه اروپا، کشورهای نامزد عضویت در اتحادیه و نیز نهادها باید همکاری هایمان را بیشتر از این تقویت کنیم و از سرزنش یکدیگر دست برداریم. در این میان سباستین کورز، وزیر جوان امور خارجه اتریش بر ارزش های مشترک اروپایی تاکید می کند. وی با اشاره به حرکت خیل عظیم مهاجران در بوداپست مجارستان گفت اروپا نابسامان شده است و امیدوارم شرایط موجود نهیبی باشد تا بدانیم شرایط موجود نمی تواند برای همیشه ادامه یابد.

سیاست اتحادیه اروپا درخصوص مهاجران خارجی همواره مورد انتقاد سازمان های حقوق بشری بوده است. بتازگی نیز این سیاست ها که بر سر راه رسیدن مهاجران به مرزهای اروپایی اعمال می شود، مورد انتقاد قرار گرفته است. آژانس امور پناهندگان سازمان ملل، طی گزارشی هشدار داد برخی کشورهای اتحادیه اروپا، مانع ورود پناهندگان بویژه مردمی که از جنگ سوریه و عراق فرار کرده اند به مرزهای این کشورها می شوند. سخنگوی کمیسیون عالی امور پناهندگان سازمان ملل چندی پیش در گفت وگو با خبرنگاران در ژنو تشریح کرد این نهاد به طور جدی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا که مانع دسترسی پناهندگان به خاک این کشورها می شوند می خواهد هر چه فوری اقدامات خود را متوقف کنند.

وی در این باره گفت: عدم اجازه ورود به این افراد و بازگرداندن آنها موجب افزایش خطر مرگ برای آنها و ایجاد صدمات جسمی و روحی خواهد شد. اتحادیه اروپا اساسا با پذیرش مهاجرانی موافق است که چند ویژگی عمده داشته باشند: یا ثروتمندانی باشند که بتوانند با سرمایه خود در آن کشورها سرمایه گذاری کنند و موجب رشد اقتصادی شوند یا افراد تحصیلکرده سطح بالا و متخصصان شناخته شده ای که بتوانند منافع زیادی در جامعه آنها به وجود آورند.

در حقیقت کارشناسان، بحران مهاجران را در اروپا پیروزی بزرگ داعش می دانند، چراکه مبدا اصلی مهاجرانی که وارد اروپا می شوند از سوریه، افغانستان و پاکستان است. به گفته هدر کانلی، کارشناس مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی، مهاجران از مسیر زمینی به یونان می رسند و از آنجا پس از عبور از کشورهای مقدونیه، صربستان، مجارستان و اتریش وارد آلمان می شوند.

آلمان پیش بینی می کند تا پایان سال جاری میزبان حدود 800 هزار مهاجر تقریبا برابر با جمعیت سانفرانسیسکو باشد.کارشناسان بر این باورند حقیقتی که اغلب مهاجران از سوریه گریخته اند موید واقعیتی آزاردهنده است. به اعتقاد آنها، جنگ آمریکا با داعش که اوباما آنها را به یک تیم مبتدی بیسبال تشبیه کرد، سوریه را تقریبا غیر قابل سکونت کرده است. از نظر آنها بحران پناهجویان پیروزی داعش است، چون مردمی را که با آنها همفکر نیستند مجبور به ترک سوریه می کند.

ست جونز از از بنیاد رند (RAND) می گوید مسأله مهاجران سبب اصطکاک و اختلاف نظر درون دولت ها می شود؛ مساله ای که هر روز دامنه دارتر شده و رسانه ای شدن آن پیروزی روانی بزرگ داعش محسوب می شود. جدای از این پیروزی تحلیلگران معتقدند داعش می تواند براحتی به سیل مهاجرانی که به اروپا سرازیر شده اند نفوذ کند و همفکران یا عوامل خود را به اروپا بفرستد. احتمال می رود همین موضوع باعث شود اروپایی ها به فکر یافتن یک راه حل اساسی به منظور مقابله با بحران بیفتند و حداقل به خاطر منافع خود هم که شده با چالش روبه رو شوند.

**آخرین آمارها
براساس آخرین آمارها 7.6 میلیون سوری هم اکنون آواره هستند و یک پنجم جمعیت آوارگان را در جهان تشکیل می دهند. از اوایل مارس تاکنون نیز نیم میلیون یمنی آواره شده اند. تنها در ماه آگوست، 50 هزار مهاجر که عمدتا از کشورهای سوریه، عراق و افغانستان بودند، وارد مجارستان شدند. در واقع، سیاست پذیرش پناهندگان و مهاجران از سوی اتحادیه اروپایی، سیاستی گزینشی است و بیشتر از هر چیزی منافع کشورهای اروپایی را لحاظ می کند و این امر مغایر با کنوانسیون ١٩٥١ ژنو در مورد پناهندگان و سازمان های ذی ربط است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/
برچسب ها: تروریسم ، داعش ، مهاجرت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.