سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشروح/ نهاوندیان در نگاه یک:

اقتصاد مقاومتی پس از تحریم با قوت بیشتر ادامه می‌یابد/ به انزوا کشاندن دشمن صهیونیستی یکی از دستاوردهای بزرگ برجام است

محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور با حضور در برنامه نگاه یک به تشریح عملکرد دولت در پی دو سال گذشته پرداخت.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "محمد نهاوندیان" رئیس دفتر رئیس جمهور با حضور در برنامه نگاه یک به تشریح عملکرد دولت در پی دو سال گذشته پرداخت.

اولین وظیفه دولت، کاهش التهاب در حوزه اقتصادی کشور بود

وی در ابتدای این برنامه در پاسخ  به این که برنامه دولت برای تک نرخی کردن تورم چیست اظهار داشت: در شرایطی که دو سال قبل در اقتصاد ما حاکم بود یک شرایط بسیار ملتهبی بود که این نگرانی نسبت به وضعیت قیمت‌ها بازار کالا و ارز و نرخ تورم در اذهان مردم به وجود آمده بود.

نهاوندیان با بیان این که تورم 40 درصدی تورمی بود که مردم پیش از این رقم را احساس می‌کردند اظهار داشت: بر این اساس اولین وظیفه دولت این بود که التهاب کاهش پیدا کند و آرامشی ایجاد شود تا فعالان اقتصادی بتوانند برای آینده فعالیت خود برنامه ریزی و اقدام کنند.

رئیس دفتر رئیس جمهور تصریح کرد: نکته اصلی در رویکرد یک اقتصاد فعال و آینده نگر ایجاد زمینه برنامه ریزی و اقدام برای فعالان اقتصادی است و در این راستا لازم نیست دولت جانشین فعالان اقتصادی شود بلکه دولت باید فضا را فراهم کند، به نظر می رسد خوشبختانه این مسیر با یک انضباط جدی اقتصادی پیموده شده و ما از تورم بالای 40 درصد به تورم زیر 14 درصد رسیده‌ایم.

تا پایان دولت باید به تورم تک رقمی برسیم

وی تاکید کرد: از آن جایی که سیاست کاهش نرخ تورم کماکان ادامه پیدا خواهد کرد ما باید تا پایان دولت به تورم تک نرخی برسیم که مورد تایید مقام معظم رهبری قرار دارد.

نهاوندیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان این که پایین آمدن نرخ تورم یکی از دستاوردهای مثبت این دولت بود گفت: مهم این است که فعالان اقتصادی احساسشان این باشد که این مسیر ادامه پیدا می‌کند و خوشبختانه قرائن نشان از این امیدواری نسبت به آینده کند.

رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان این که در دو سال گذشته دو اولویت اصلی مورد توجه دولت بود که با عنایت الهی و همت مردم حاصل شد گفت: طوفان تحریم‌های اقتصادی و تهدید به تحریم بیشتر با مذاکرات عزتمندانه ای که صورت گرفت ما را به نقطه لغو قطعنامه های تحریمی رساند و از سوی دیگر شاهد انضباط جدی اقتصادی درد ولت و سیاست‌های پولی  اعتباری دولت در این راستا بودیم.

وی با بیان این که این آرامش مقدمه یک رشد و باروری است اظهار داشت: ما تنها مقدمه را پشت سر گذاشتیم و تازه کار ما آغاز شده است، فصل تلاش و شکوفایی اقتصاد کشور باید از این پس آغاز شود که این محتاج تلاش تک تک فعالان اقتصادی است.

اولین ضمیمه برجام که نهایی شد ضمیمه اقتصادی بود

نهاوندیان در بخش دیگری از این برنامه در تشریح فضای روزهای مذاکرات وین و این که آیا حضور وی در وین برای رساندن پیامی به تیم مذاکره کننده بوده است یا خیر بیان داشت: یکی از نکات درخشان مذاکرات وین این بود که گروه مذاکره کننده ایرانی پافشاری می‌کرد که اول می‌بایست بحث رفع تحریم‌ها مورد بحث قرار گیرد لذا اولین ضمیمه برجام که نهایی شد ضمیمه اقتصادی بود یعنی اول ما اطمینان حاصل کردیم که رفع تحریم‌ها به آن بحثی که در خطوط قرمز نظام اعلام شده بود باید حاصل شود و پس از آن بود که بحث‌های بعدی متعاقباً نهایی شد.

رئیس دفتر رئیس جمهور یادآور شد: در روزهای مذاکرات در کنار تیم مذاکره کننده یک تیم اقتصادی از ماه‌ها قبل شروع به کار کرده بود و جزئیات مواد تحریم مورد مطالعه کارشناسی قرار گرفت.
وی تاکید کرد: خوشبختانه این کارشناسی دقیق ما را به این موضع رساند که علاوه بر مواد رفع تحریم باید آثار اولیه رفع تحریم به صورت ایجابی در ضمیمه رفع تحریم بیاید که این مهم حاصل شد.

نهاوندیان خاطر نشان ساخت: دوستانی که در تیم اقتصادی کار می‌کردند می‌بایست در چند مورد تصمیم گیری می‌کردند که در این خصوص بنده سفری به وین داشتم.

آثار فرهنگی برجام بسیار فراتر از محتوای هسته ای و اقتصادی است

رئیس دفتر رئیس جمهور همچنین در خصوص ارزیابی متن برجام گفت: دستاورد برجام بیش‌تر از خود متن برجام است، به این معنا که در برجام آن چه که سخن گفته شده است از برنامه هسته ای ایران و همچنین رفع تحریم‌ها که جنبه اقتصادی دارد اما به نظرم آثار فرهنگی توفیق در این مذاکرات بسیار فراتر از محتوای هسته ای و اقتصادی است.

وی با تاکید بر این که ایران در مذاکرات هیچ تحریمی را نپذیرفته است و به هیچ وجه از حقوق هسته ای خود کوتاه نیامده بیان داشت: طرف مقابل تحریم‌های ظالمانه ای را بر اساس مذاکرات بر می‌دارد و این در ازای قبول موضعی است که ایران از روز اول گفته است لذا یک پیروزی منطقی و فرهنگی است.

نهاوندیان تصریح کرد: اثبات این که ایران اسلامی یک صلح دوست است اما این صلح دوستی همراه با کوتاه آمدن نیست بلکه همراه با عدالت طلبی است این تبلیغ برای موضع فرهنگی و سیاسی ما است.

رئیس دفتر رئیس جمهور یادآور شد: در شرایطی که گروه های تکفیری در حال ترسیم یک تصویر نادرست از اسلام هستند این انقلاب اسلامی است بعد از همه توطئه های تهدید آمیز در حالت نظام عائله‌مند مقتدر و دارای امنیت با پرچم صلح در جهان ظاهر می‌شود که این بهترین تبلیغ عملی برای مکتب اسلام است.

وی درباره این که آیا تا پایان مذاکرات دشمنان دست از تبلیغ علیه ما برخواهند داشت نیز اظهار داشت: از دشمن جز دشمنی نمی‌توان انتظار داشت اما مهم این است که ما عقل و تدبیر بتوانیم در فضای افکار عمومی جهان و در قلب مردم با احساس جهان حقایق را نشان دهیم.

به انزوا کشاندن دشمن صهیونیستی یکی از دستاوردهای بزرگ برجام است

نهاوندیان با تاکید بر این که کسی که هم اکنون منزوی شده رژیم غاصب صهیونیستی است گفت: حتی در داخل آمریکا که حامی همیشگی اسرائیل بوده تفرقه در حمایت از این رژیم ایجاد شده که به انزوا کشاندن دشمن صهیونیستی یکی از دستاوردهای بزرگ برجام است.

رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: ما با همان هوشیاری و بیداری می‌باید این سیاست خارجی تعامل سازنده و رویکرد برد برد را دنبال کنیم و دیگران در دنیا که مرتب دنبال این بودند تا از ایران تصویر یک جامعه غیر منطقی را معرفی کنند ما باید با ارائه تصویر واقعی ایران آن توطئه را بشکنیم و نشان دهیم که در تعاملاتمان با دنیا تنها به دنبال برنده بودن خودمان نیستیم بلکه به دنبال برد برد هستیم و قطعاً این مسیر را در سیاست خارجی خود دنبال خواهیم کرد.
وی در بخش دیگری از این برنامه در خصوص ابعاد سیاسی و اقتصادی متن برجام گفت: حوزه بسیار مهم در مذاکرات این بود که به طور صریح در برجام کلیه تحریم‌های اقتصادی مربوط به پرونده هسته ای لغو می‌شود و نکته دوم این است که زمان بندی لازم در اجرای تعهدات دو طرف به طور همزمان صورت گیرد.

نهاوندیان اضافه کرد: در گام اول طرف مقابل با تصویب قطعنامه در شورای امنیت که به عنوان تضمینی در برجام بود اقدامات خود را آغاز کرد.

رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان این که آن چه که ما از طرف مقابل لغو تحریم‌های اقتصادی بود گفت: ما نه تنها توانستیم تحریم‌های اقتصادی را برداریم بلکه آمریکایی‌ها بخشی از تحریم‌های اولیه ای را که نسبت به ما اعمال کرده بودند ناگزیر شدند که آن‌ها را بردارند که از جمله این تحریم‌ها می‌توانیم به تحریم‌های هواپیمایی اشاره کنیم که این فرصت خوبی برای نوسازی ناوگان هوایی بود.

وی اظهار داشت: نکته دیگر این است که شرکت‌های آمریکایی که بر اساس تحریم‌ها از کار با ایران ممنوع هستند از شمولیت تحریم‌ها در می‌آیند و نکته دیگر این است که تحریم‌ها در حوزه صادرات مواد غذایی برداشته خواهد شد.

نهاوندیان با بیان این که نقل و انتقالات بانکی بر اساس تحریم‌های اعمالی ممنوع شده بود گفت: این نقل و انتقالات اضافه هزینه مبادلات را گاهی تا 15 درصد می‌رساند.

نهاوندیان با اشاره به این که برای اینکه بتوانیم بیکاری را در حدی نگه داریم به رشد بیش از 6 درصد در تولید نیازمندیم گفت: اگر بخواهیم نرخ بیکاری را به پایین ده درصد برسانیم نیازمند رشد 8 ممیز یک درصدی هستیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به کاهش اتکا به درآمدهای نفتی عنوان کرد: درآمدهای حاصل از نفت باید به سمت سرمایه گذاری سوق یابد.

وی با اشاره به تقویت زیرساخت‌های اقتصادی گفت: باید بتوانیم بنادر و نیروگاه‌ها را گسترش دهیم بنابراین باید بتوانیم اقدام به جذب سرمایه گذار از بخش خصوصی داخلی و خارجی کنیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این که ایران ظرفیت ترانزیت منطقه به حساب می‌آید خاطر نشان کرد: بر روی صنعت ریلی تاکید جدی داریم لذا هنوز تحریم برداشته نشده اما هیئت‌های متنوع خارجی با ما ملاقات کرده‌اند و به ایران سفر داشته‌اند به طوری که ابراز علاقه برای سرمایه گذاری صنعتی و زیرساختی از سوی آن‌ها نشان داده شده است.

عزم جدی دولت برای کاهش بهبود فضای کسب و کار

وی با اشاره به این که بسیاری از مقررات در اقتصاد بروکراسی غیر لازم را ایجاد می‌کند  افزود: دولت عزم جدی در بهبود محیط کسب و کار دارد لذا عزم بر کاهش بروکراسی اقتصاد و بهبود کسب و کار جدی است.

نهاوندیان با اشاره به این که در طی دو سال گذشته به جهت رتبه بندی کسب و کار توانستیم به 20 رتبه ارتقا یابیم گفت: ان شاالله یک بار دیگر جهش خواهیم داشت.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به اقدامات خوب گمرک در راستای خدمت الکترونیک ادامه داد: اگر تحریم برای ما هزینه داشت باید اذعان کنیم که برای طرف مقابل هم این گونه بود.

وی با تاکید بر این که در مصاف سیاسی خوشبختانه به توفیق رسیده‌ایم ادامه داد: باید صرفه های حاصل از تحریم و هزینه سوء تدبیرها را بیان کنیم.

نهاوندیان افزود: با سیاست ارزی نادرست یارانه بیشتری به واردات داده‌ایم بنابراین با پایین آوردن مستمر و جدی تورم باید سیاست ارزی مناسبی را ایجاد کنیم تا بتوانیم به تولید کمک شایانی را انجام دهیم نه این که بخواهیم واردات از خارج داشته باشیم.

شکسته شدن موانع علم و فناوری یکی از دستاوردهای برجام بود

رئیس دفتر رئیس جمهور یکی از دستاوردهای برجام را شکسته شدن موانع علم و فناوری حتی در فناوری هسته ای دانست و عنوان کرد:قدرت‌های بزرگ پذیرفتند با ما در فناوری هسته ای همکاری داشته باشند.

وی با اشاره به این که معجزه با دستان فعالان اقتصادی کشور روی خواهد داد اظهار داشت:  مشکلات زیست محیطی کار یک شب، یک ماه و یک سال نیست که بتوانیم آن‌ها را برطرف کنیم بنابراین باید برنامه ریزی 10، 20 ساله داشته باشیم.

نهاوندیان با اشاره به اینکه نباید شعله امید را در دل مردم خاموش کرد گفت: نباید از شادمانی مردم بایت پیروزی ناراحت بود.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این حتی در شرایط تحریم با انضباط مالی به دستاوردهای خوبی رسیده‌ایم ادامه داد: اتکا بودجه به نفت به 36 درصد رسیده است و ما در این بخش شاهد کاهش بوده‌ایم.

وی با اشاره به این که در سال 93 رشد سرمایه گذاری منفی بود اما اکنون به 3 و نیم درصد مثبت رسیده است خاطر نشان کرد: با اقبال و امیدواری داخلی شاهد مشارکت‌ها برای سرمایه گذاری خواهیم بود.

نهاوندیان با بیان این که فرصت‌های جدید شغلی ایجاد خواهد شد ادامه داد: سرمایه گذاری عظیمی در صنایع به وجود خواهد آمد لذا با تصمیمات اتخاذ شده میزان تسهیلات تخصیصی سیستم بانکی رشد قابل توجهی پیدا کرده است.

رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید تجزیه منابع بیشتر شود عنوان کرد: باید از ظرفیت‌های موجود برای تولید بیشتر استفاده کرد.

وی یکی از اشکالات ساختاری تولید را اتکا بیش از حد صنعت و کشاورزی به منابع بانکی دانست و عنوان کرد: در اقتصادهای دیگر این گونه نیست به طوری که شرکت‌های بزرگ تأمین مالی  را در بازارهای سرمایه انجام می‌دهند.

 بازار سرمایه ایران آینده مثبتی دارد

نهاوندیان با اشاره به این که بازار سرمایه باید توسعه یابد اظهار داشت: با منطبق شدن و عادی سازی اقتصاد حباب در بازار سرمایه از بین رفته است لذا بازار سرمایه ایران آینده مثبتی دارد

رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان این که پتروشیمی‌ها در مسئله خوراک نوسان داشتند ادامه داد: این نوسان به بازار سرمایه منتقل شد بنابراین با اصلاحات ساختاری در بخش‌های مختلف و با اقبالی که برای سرمایه گذاری در ایران به وجود خواهد آمد بازار سرمایه روزهای مثبت و امیدبخشی را تجربه خواهد کرد.

وی با اشاره به این که بازار سرمایه نسبت به بازارهای دیگر کندتر حرکت می‌کند بیان کرد: عزم دولت در این حوزه جدی است به طوری که عادی سازی روابط اقتصادی علاوه بر اقبال داخلی به بازار سرمایه نیازمند است.

در طول سال گذشته 2 میلیارد دلار صادرات برق به کشورهای همسایه داشته‌ایم

نهاوندیان در پاسخ به سؤال دیگری پیرامون جذب سرمایه گذار گفت: یکی از استفاده های بهینه از منابع نفت و گاز تبدیل آن‌ها به برق و صادرات آن است به گونه صادرات برق در طول دو سال گذشته به کشورهای همسایه به دو میلیارد دلار رسیده است.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این که ظرفیت گردشگری ایران با توجه به جاذبه های مختلف عظیم است ادامه داد: درآمد ترانزیت و به ویژه میزان ترانزیت ریلی در طول دو سال گذشته رشد قابل توجهی یافته است به طوری که از ترانزیت ریلی می‌توانیم درآمد زیادی را کسب کنیم.

وی با اشاره به این که باید در صحبت با شرکت‌های خارجی هوشیار باشیم گفت: بسیاری از سرمایه گذاران خارجی بازار ایران را یکی از بکرترین بازارهای سرمایه گذاری یاد می‌کنند.

نهاوندیان با اشاره به سیاست‌های دولت برای پساتحریم عنوان کرد: دلیل اصلی سیاست هدفمندسازی یارانه که در اجرا تا حدودی به انحراف رفت این مسئله بود که از منابع خدادادی به خوبی استفاده نکردیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این که شدت و مصرف انرژی در ایران بالا است خاطر نشان کرد: با بهینه مصرف کردن انرژی می‌توان منابع عظیمی را برای صادرات ذخیره کرد به طوری که در بهینه مصرف کردن انرژی صنایع مختلف می‌تواند کمک ساز باشند.

وی با اشاره به این که بخش خصوصی ایران باید آمادگی لازم برای مشارکت داشته باشد افزود: مشارکت در سرمایه گذاری سبب انتقال دانش فنی می‌شود.

نهاوندیان با اشاره به این که دانش حقوقی نیست به این مورد وجود دارد گفت: دانشجویان بهتر است در حقوق تجارت و در قراردادهای سرمایه گذاری تخصص خود را بالا ببرند.

فصل جدید همکاری‌ها را باید با هوشیاری آغاز کرد

رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید بر این که فصل جدید همکاری‌ها را باید با هوشیاری آغاز کرد افزود: یکی از اولویت‌هایمان ارتقاء صنعت ریلی کشور است بنابراین باید بتوانیم سرمایه گذار را تشویق کنیم.

وی با تاکید بر مشوق بهبود محیط کسب و کار داخلی افزود: رشد باید درون زا و برون نگر باشد پس باید تولید داخلی را تقویت کنیم اما از سوی دیگر باید نگاه صادرات گرا را به طور جدی دنبال کنیم.

 ضرورت سوق دادن اقتصاد ایران به سرمایه گذاری صادرات گرا

نهاوندیان با اشاره به این که سرمایه خارجی بازار صادراتی را برایمان تضمین می‌کند افزود: رویکردمان در قراردادهای جدید با هیئت‌ها باید این باشد که در آینده اقتصاد ایران را به سمت سرمایه گذاری صادرات گرا سوق دهیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور در پاسخ به سؤال دیگری پیرامون اقتصاد مقاومتی گفت: باید از تکرار اقتصاد مقاومتی عبور کنیم و به بررسی بندبند محورهای آن بپردازیم

وی با اشاره به تأمین شرایط برای توسعه کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه ادامه داد: دولت در طی دو سال گذشته به طور جدی بر روی تأمین شرایط پافشاری کرده است.

نهاوندیان افزود: شرکت‌های دانش بنیان ارزش افزوده مغز افزاری شان بالا است.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این که باید فرصتی را ایجاد کرد تا دانشجو بتواند شرکت دانش بنیان ایجاد کند و یا این که در این شرکت‌ها استخدام شود بیان کرد: هزار و 600 شرکت دانش بنیان تا کنون ثبت شده‌اند به طوری که در هدف گذاری مان به دنبال ثبت 3 و نیم برابری شرکت‌ها هستیم.

وی با اشاره به بند 6 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی گفت: توانستیم در طی دو سال گذشته حدود 8 میلیون تن گندم خریداری کرده‌ایم به طوری که این میزان برای مصرف نان کشور کفایت می‌کند

نهاوندیان با اشاره به این که ما به کشاورزان خارجی یارانه نمی‌دهیم گفت: شاید امسال نیاز به 1 میلیون تن واردات گندم برای صنایع غذایی داشته باشیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به افزایش 27 درصدی صادرات مواد غذایی در طول دو سال گذشته و کاهش 9 درصدی واردات آن گفت: بند 6 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی به تأمین امنیت غذا اشاره دارد به طور یکه در طول دو سال اخیر در طرح تحول سلامت 9 میلیون نفر به پوشش بیمه سلامت اضافه شدند که از کم درآمدترین اقشار جامعه بودند

اقتصاد مقاومتی پس از تحریم با قوت بیشتر ادامه می‌یابد

وی تاکید کرد: سیاست‌های اقتصاد مقاومتی |س از تحریم با قوت بیشتر ادامه خواهد یافت بنابراین باید از امکانات بین‌المللی در مسیر مقاوم سازی اقتصاد استفاده کرد.

نهاوندیان با بیان این که باید از فرصت به دست آمده بهترین استفاده را کرد تا اقتصاد ایران دیگر تحریم پذیر نباشد گفت: پیوندها باید بیرون اقتصاد متنوع و عمیق باشد به طور یکه هم پیوندی در اقتصاد ایران می‌تواند تضمین کننده تحریم ناپذیری باشد.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به چگونگی ورود شرکت‌های خارجی  برای سرمایه گذاری در ایران ادامه داد: در جلسه ستاد هماهنگی اقتصاد مقاومتی بحث کردیم تا زیر نظر این ستاد کارگروه پساتحریم تشکیل شود بنابراین بنای دولت در مدیریت هماهنگ و متمرکز مناسبات اقتصادی است.
وی با اشاره به این که در این حوزه همه دستگاه باید هماهنگ عمل کنند ادامه داد: بانک‌ها در تعهدات ارزی باید دقت داشته باشند به طوری که سیاست‌های کلی اقتصاد پساتحریم به همه دستگاه‌ها ابلاغ شود.

نهاوندیان با اشاره به این که اولویت دادن به بخش خصوصی یکی از سیاست‌هایمان است افزود: باید از فرصت برای اصلاح ساختارها استفاده کرد به طوری که فرصت دو سال اخیر فرصتی مناسب برای برنامه ریزی و طراحی نقشه راه در حوزه پساتحریم بود.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به این که دولت برای پساتحریم هم نیز برنامه ریزی می‌کند ادامه داد: ایران زمان عضو ناظر گات بود اما از زمانی که گات به سازمان تجاری تبدیل شد فرصتی را از دست دادیم.

وی افزود: 20 سال قبل ایران آمادگی خود را اعلام کرد اما آمریکا ممانعت از مطرح کردن موضوع الحاق ایران در داخل کشورهای عضو کرد.

نهاوندیان با اشاره به این که هدف ما اقتصاد مبتنی بر رشد درون زا است گفت: باید از فرصت WTOاستفاده کرد بنابراین بخش خصوصی آمادگی لازم را برای این کار فراهم کرده است.

انتهای پیام/



برچسب ها: نگاه یک ، التهاب ، تورم
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
منوچهر
۰۷:۵۲ ۰۹ شهريور ۱۳۹۴
سیاستهای اقتصادمقاومتی به نفع عامه مردم است
احمدرضا
۰۵:۰۹ ۰۹ شهريور ۱۳۹۴
فقط خدا کنه که در حد حرف زدن نباشه و بهش عمل بشه!