به گزارش دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پروتکل اینترنت نسخه ۶ (Internet Protocol version 6) یا به اختصار IPv6 جدیدترین نسخه پروتکل اینترنت (Internet Protocol) است که ارتباطات اینترنتی بر پایه آن شکل میگیرد. این نسخه قرار است جای نسخه ۴ این پروتکل (IPv4) را که هماکنون استفاده میشود بگیرد.
IPv4 از فضای آدرسی ۳۲ بیتی استفاده میکند و این فضای اجازهی آدرسدهی ۲۳۲ یعنی حدود ۴ میلیارد آدرس در اینترنت را میدهد. با توجه به اینکه امروزه بسیاری از دستگاهها افزون بر کامپیوترها مانند موبایلها، دوربینها و حتا لوازم خانگی و قاب عکسهای دیجیتال به اینترنت متصل میشوند، این فضا رو به اتمام است و تاکنون با تمهیداتی مانند NAT سعی در جبران این کمبود داشته اند. IPv6 اما از فضای آدرسدهی ۱۲۸ بیتی استفاده میکند که اجازه داشتن ۲۱۲۸ آدرس یگانه را به ما میدهد و مشکل فضای آدرسی که هماکنون با آن روبرو هستیم را رفع میکند.
امنیت در IPv6
امنیت یکی از مشخصات داخلی پروتکل IPv6 است که دارای هر دو مشخصه تصدیق هویت(Authentication) و رمزنگاری(Encryption) در لایه IP پروتکل جدید است. IETF سازمانی است که به گروه کاری امنیت در IP معروف است. این سازمان وظیفه دارد که مکانیزمهای امنیتی مورد نیاز در لایههای مختلف IP را هم در IPv6 و هم در IPv4 جهت گسترش و بهبود استانداردهای مورد نیاز بر عهده گیرد.
همچنین این گروه وظیفه دارد پروتکلهای مدیریتی کلید عمومی(Key Management Protocols) را جهت استفاده بیشتر در شبکه جهانی اینترنت توسعه و گسترش دهد. تصدیق(Authentication) این قابلیت را به گیرنده بسته میدهد که مطمئن شود آدرس مبدا معتبر بوده و بسته در طول زمان انتقال دچار تغییر و دستکاری نخواهد شد. رمز نگاری(Encryption) اطمینان میبخشد که تنها گیرنده اصلی بسته میتواند به محتویات آن دست یابد. به عبارت دیگر رمز نگاری باعث میشود که تنها گیرندهای که بسته به نام او ارسال شدهاست، میتواند به محتویات آن دسترسی داشته باشد.
برای بررسی و تحلیل این مزایا یک سیستم کلیدی بکار گرفته میشود که به موجب آن فرستندهها و گیرندهها بر روی یک مقدار کلیدی که مورد استفاده قرار میگیرد با هم به توافق میرسند. سیستم مدیریت کلید عمومی که توسط طراحان IPv6 پذیرفته شدهاست، مکانیزم ISAKMP میباشد، که با ایجاد و تولید کلید رمز سر و کار دارد و روشهای اجرای عمومی پروتکل مدیریت کلید را تامین میکند. پیغامهای ISAKMP با استفاده از پروتکل UDP رد و بدل میشوند و از شماره پورت ۵۰۰ استفاده میکند.
IPv6 لزوم IPSEC را اجباری میکند و در نتیجه یک قالب امنیتی یک پارچه برای ارتباطات اینترنتی ایجاد میکند. IPSEC برای پیادهسازی رمزنگاری و نیز تصدیق استفاده میشود. در بسیاری از پیادهسازیهای IPv4 امکان فعال سازی IPSEC نمیباشد و در نتیجه سطح امنیت کاهش مییابد.
انتهای پیام/