مذاکرات 12 ساله هستهای سرانجام با موافقت ایران و گروه 1+5 درباره برنامه جامع اقدام مشترک یا "برجام" به پایان رسید.
بازخوانی برجام کمک میکند تا مسیر و جزئیات اجرایی نتایج این مذاکرات پیچیده و حساس بهتر شناخته شود.
برجام یک دیباچه، یک مقدمه و مفاد عمومی دارد بعلاوه 4 بخش.
در این صفحه از همه آنها مطلع خواهید شد.
ایران مجددا تأکید میکند که تحت هیچ شرایطی به دنبال تسلیحات هستهای، ساخت یا استحصال آنها، نخواهد بود.
ایران معتقد است که این برجام به این کشور اجازه خواهد داد، برنامه هستهای صرفا صلح آمیز و بومی خود را، با توجه به ملاحظات علمی و اقتصادی و با درنظر داشتن (ضرورتِ) اعتمادسازی و ترغیب همکاری بینالمللی، به پیش ببرد.
بر این اساس، بعد از محدودیتهای اولیهای که بطور متقابل تعیین شده و در این برجام توضیح آنها آمده است، تکامل تدریجی برنامه هستهای صلح آمیز ایران، شامل فعالیتهای غنیسازی {و تبدیل آنها آن فعالیتها به} یک برنامه تجاری، که صرفا اهداف صلح آمیز را در چارچوب هنجارهای بینالمللی عدم اشاعه دنبال میکند، طی مدت زمانی معقول دنبال خواهد شد.
گروه 1+5 معتقد است اجرای این برجام به آنها اجازه خواهد داد نسبت به ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کند.
برجام پارامترهایی را که بطور متقابل تعیین شدند و براساس محدودیتهای مورد توافق در زمینه دامنه برنامه هستهای ایران شامل فعالیتهای غنیسازی و تحقیق و توسعه مورد توافق قرار گرفتهاند منعکس میکند.
برجام نگرانیهای گروه 1+5 را از طریق اقدامات جامعی مانند شفافسازی و راستی آزمایی مورد توجه قرار میدهد.
برجام به برداشتن جامع تمام قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز تحریمهای چند جانبه و یک جانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران منتهی خواهد شد و امکان دسترسی ایران در حوزههایی مانند تجارت، فناوری، امور مالی و انرژی را فراهم خواهد آورد.
بعد از دیباچه مقدمه و مفاد عمومی در شانزده ماده تشریح شده است در بند اول تأکید شده است برجام یک فرایند گام به گام است و شامل تکالیف متقابل ایران و 1+5 میشود.
در بند دوم مقدمه و مفاد عمومی هم تصریح شده که اجرای کامل برنامه برجام موجب حصول اطمینان از ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هستهای ایران خواهد بود.
بقیه بندهای برجام
5- این برجام به برداشتن تمام قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز تحریمهای چند جانبه و یک جانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران منتهی خواهد شد و امکان دسترسی ایران در حوزههایی مانند تجارت، فناوری، امور مالی و انرژی را فراهم خواهد آورد.
گروه 1+5 از جایگزین ساختن تحریمها و اقدامات محدودیتساز مشمول این برجام به وسیله الزامات مقرراتی و آیین نامهای تبعیض آمیز خودداری خواهند ورزید. این برجام بر پایه اجرای "برنامه اقدام مشترک" (توافق ژنو) که در تاریخ 24 نوامبر 2013 (3 آذرماه 1392) در ژنو مورد توافق قرار گرفت، استوار میگردد.
بنابراین براساس بند 10 دیباچه برجام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مرجع نظارت و راستی آزمایی مفاد برنامه جامع اقدام مشترک تعیین شده است.
بر این اساس گزارشهای آژانس مبنای مواضع و عملکرد شورای امنیت قرار خواهد گرفت.
موضوع مرجع بودن آژانس بارها و بارها در متن و ضمائم برجام تکرار شده است.
ادامه دارد...