سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مذاکره کنندگان تا کنون بر سر چه محورهایی به توافق رسیده اند

آغاز شمارش معکوس برای پایان مهلت نگارش توافق جامع همزمان شد با رونق بازار گمانه زنی ها. هرکس از زبان کارشناسانی که خود می شناسد مطالبی با عیارهای متفاوت ارایه می کند که نتیجه ای جز سردرگمی ندارد. سردرگمی مردمی که بیش از همه از تحریم ها رنج برده اند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران به نقل از  ایرنا، مهمترین نکته ای که مذاکره کنندگان بر سر آن توافق دارند، تمدید نکردن مهلت مذاکرات است. به گفته یکی از مذاکره کنندگان « بناست که مرحله دیگری نباشد مگر آن که سناریوی جدیدی پیش بیاید.»

این عضو تیم مذاکره کننده ایران گفت: می خواهیم تا 10 تیر به جمع بندی برسیم . دهم تیر زمان را متوقف و ساعت ها را صفر می کنیم. ممکن است هفت یا هشت روز طول بکشد ولی تمدیدی در کار نخواهد بود.

وی افزود: آمریکایی ها درگیر تاریخ 9 جولای وتعطیلات کنگره هستند و می خواهند تا قبل از هشت جولای به نتیجه برسند.

این عضو تیم مذاکره کننده تاکید کرد که اگر مذاکره ادامه یابد به مثابه مرحله ای جدید خواهد بود، یعنی این آخرین دور از این نوع مذاکره به لحاظ موضوع و محتوا خواهد بود.

طرف مذاکره کننده ایران در مرحله نگارش متن توافق جامع تاکنون هلگا اشمید معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود که طبق قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به لحاظ جایگاه حقوقی نقش تسهیل کننده مذاکرات را ایفا می کند. 

کار او البته دشوار است چون هماهنگ کردن 6 کشور با سلیقه های متفاوت چندان آسان نیست .‎

در سطح کارشناسان هم هنگام بحث های فنی استفان کلمنت و زمان طرح موضوع های تحریمی فرانچسکو فینی هدایت مذاکرات را درطرف مقابل به عهده دارد و در طرف ایران هدایت هر دو موضوع با حمید بعیدی نژاد است.

متنی که تاکنون نوشته شده، در بخش اصلی حدود 20 صفحه است که چهار ضمیمه برایش نوشته شده. شاید ضمیمه پنجمی هم باشد اما هنوز تکلیف آن مشخص نیست. ضمائم شامل جزییات فنی هسته ای، تحریم ها، همکاری های صلح آمیز هسته ای و کمیسیون مشترک ایران و 1+5 است.

ضمیمه احتمالی پنجم مربوط به برنامه اجرایی است که شاید محتوای آن درمتن اصلی توافق بیاید. در مجموع ، ضمائم حدود 60 صفحه است.‎

قرار است قطعنامه شورای امنیت این توافق را تایید و قطعنامه های گذشته را لغو و ترتیبات جدیدی تعیین کند که متن آن هم در حال مذاکره است. یعنی همزمان با متن توافق، درباره پیش نویس قعطنامه شورای امنیت هم بحث و مذاکره می شود.

تمامی نگارش ها بر اساس راه حل های لوزان است و از منابع دیپلماتیک نقل می شود که اجرای توافق سه روز متفاوت و مشخص دارد:

1-روز توافق؛ یعنی روزی که متن و ضمائم به عنوان سند سیاسی ارائه می شود.

در این روز شورای امنیت قطعنامه می دهد و آمریکا هم باید متن را به کنگره بفرستد که رسیدگی به آن حداقل 30 روز طول می کشد.

2-روز اجرا یا روز عملیات؛ آمریکا و اروپا تحریم های خود را لغو می کنند و ایران هم اقدامات خود را شروع می کند. همزمانی این دو محل مذاکره است. در این مرحله زیرساخت تحریم ها برداشته می شود ولی برچیدن انهامنوط به اقدامات همزمان هر دو طرف است.

3-روز اجرایی شدن؛ همه کارهای تکمیلی برای اجرای توافق دراین مرحله انجام می شود.

پیش بینی می شد که مرحله یک تا دو حدود 60 روز و مراحل دو تا سه حدود 2 ماه یا چهار ماه طول بکشد. لغو تحریم ها هم اواخر سال عملی خواهد شد.


انتهای پیام /
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.