سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگوی ویژه خبری امشب مطرح شد؛

بی‌توجهی مسئولان به درآمدزایی صنایع دستی/ از 30 میلیارد دلار حجم تجارت صنایع دستی و فرش تنها نیم میلیارد دلار درآمد ارزی داریم

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و پژوهشگر صنایع دستی در گفتگوی ویژه خبری امشب به بررسی موضوع حال و آینده صنایع دستی کشورمان پرداختند.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران، "بهمن نامورمطلق"، معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و "حسین یاوری" پژوهشگر صنایع دستی در گفتگوی ویژه خبری امشب چهارشنبه 20 خرداد، به بررسی موضوع حال و آینده صنایع دستی کشورمان پرداختند.

درابتدای این برنامه نامورمطلق در پاسخ به این سوال که ما بازارهای هدف داخلی و خارجی خود را در حوزه صنایع دستی از دست داده‌ایم یا خیر، گفت: بنده با این مسئله موافق هستم و این موضوع بیشتر به حوزه فرش مربوط می‌شود تا صنایع دستی؛ ضمن این که جهت استحضار نیز عرض می‌کنم متأسفانه امروز صنایع دستی از فرش جدا شده و به عنوان یکی از معاونت‌های سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری دو ساختار گوناگون دارند.

روند نزولی فروش صنایع دستی را همه حوزه‌ها قبول دارم

وی با بیان این که بنده روند نزولی فروش صنایع دستی را در همه حوزه‌ها قبول دارم، اضافه کرد: قبل از دولت یازدهم ما با یک سقوط آزاد در حوزه فروش و تولید مواجه بودیم و سال قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم 40 درصد از کارگاه‌هایمان تعطیل شدند ولی خوشبختانه امروز یک روند رو به رشدی در کیفیت بازرگانی و اشتغال داریم.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه به عواملی که در این روند نزولی دخیل بوده‌اند اشاره کرد و گفت: از جمله این عوامل می‌توان به بی‌توجهی و بی‌تدبیری مسئولین در دولت‌های قبلی اشاره کرد که به طور مثال می‌توان انتقال صنایع دستی به اصفهان را مثال زد که اقدامی غیرکارشناسانه بود؛ ضمن این که سازمان صنایع دستی به یکباره تعطیل شد و به یک معاونت تبدیل شد که این خود ضربه به حوزه صنایع دستی بود.

مسئولان ما به درآمدزایی صنایع دستی بی‌توجهند

در ادامه این گفتگو یاوری پژوهشگر صنایع دستی در تکمیل اظهارات نامورمطلق اظهار داشت: علاوه بر دلایلی که آقای نامورمطلق بیان کردند دلایل دیگری وجود دارد، من جمله این که هنوز مسئولان ما به این موضوع ایمان ندارد که صناعی دستی می‌تواند یکی از منابع مطمئن درآمد ارزی و تولید ناخالص داخلی و یکی از مهم‌ترین منابع ایجاد اشتغال باشد.

این پژوهشگر صنایع دستی در ادامه اظهار داشت: در سراسر جهان ما یک سازمان جدا برای صنایع دستی و یک سازمان جدای دیگر برای فرش نداریم، ولی متأسفانه در ایران این دو سازمان از هم جدا هستند که این موضوع تنها جز هدر دادن نیروی انسانی و امکانات بالقوه، یک ناهماهنگی فوق‌العاده‌ای پدید آورده است.

 بی‌تردید ما در حوزه مدیریت صنایع دستی ناموفق بوده‌ایم

وی با بیان این که بی‌تردید ما در حوزه مدیریت صنایع دستی ناموفق بوده‌ایم، گفت: ما از دولت نباید توقعات زیادی داشته باشیم ولی باید این توقع را از دولت داشته باشیم که برای ورود بخش خصوصی و تعاونی بسترسازی کند که این موضوع نیز در قانون اساسی محترم شمرده شده است ولی ما عملاً در این راستا کاری انجام نداده‌ایم.

 از 30 میلیارد دلار حجم تجارت صنایع دستی و فرش تنها نیم میلیارد دلار درآمد ارزی داریم

یاوری با بیان این که ما از بازاریابی غافل بوده‌ایم، گفت: هماهنگی که می‌بایست بین میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وجود می‌داشته، هنوز برقرار نشده و ما وقتی نیم میلیارد دلار درآمد ارزی از 30 میلیارد دلار حجم جهانی صنایع دستی و علی‌الخصوص فرش را داریم، هنوز کار مثبتی انجام نداده‌ایم، چرا که این عدد ناچیزی است، لذا ما چگونه می‌توانیم این بی‌توجهی را نادیده بگیریم، ضمن این که بازارهایمان را نیز به شدت از دست داده‌ایم و تا حدودی پاکستان جایگزین ما شده است.

انتظار داشتیم حداقل 5 میلیارد دلار از حجم تجارت جهانی در حوزه صنایع دستی را از آن خود کنیم

وی با یادآوری این که در حال حاضر درآمد ارزی ما از حجم تجارت جهانی در حوزه صنایع دستی تنها نیم میلیارد دلار است، اظهار داشت: این موضوع در حالی است که پس از پیروزی انقلاب در سال 1373 تنها صادرات فرش ما 1.6 میلیارد دلار بوده که با احتساب صنایع دستی این رقم به 1.67 میلیارد دلار می‌رسد، در حالی که انتظار داشتیم حداقل 5 میلیارد دلار از حجم تجارت جهانی صنایع دستی متعقل به ما باشد، در حالی که تولید ناخالص داخلی ما از صنایع دستی 4.8 تا 5 درصد است.

یاوری در ادامه برنامه در پاسخ به سوالی دیگری مبنی بر این که چرا هزینه تولید بالا است، گفت: هزینه تولید صنایع دستی در کشور بالا است.

این پژوهشگر صنایع دستی با اشاره به این که 95 درصد مواد اولیه در داخل کشور تولید می‌شوند و 5 درصد باقیمانده منشأ خارجی دارد، اظهار داشت: در داخل کشور مواد اولیه گران قیمت هستند.

وی با اشاره به این که تورم و گرانی نسبی در کشور حاکم بود، افزود: البته این تورم در حال کاهش است.

یاوری گفت: هنرمندان و استادان در اقصی نقاط ایران با منابع مطمئن و مواد اولیه با قیمت مناسب، روبرو نیستند.

این پژوهشگر صنایع دستی با اشاره به این که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون حدود 36 سال می‌گذرد، افزود: متأسفانه بازار جهانی را از دست داده‌ایم؛ بنابراین از این رو با مشکلات عدیده‌ای روبرو هستیم.

وی با بیان این که باید از برند به خوبی استفاده کنیم، خاطرنشان کرد: در فرش، خاتم‌کاری و میناکاری دارای برند هستیم.

یاوری با بیان این که از حسن شهرت جهانی به خوبی استفاده کنیم، گفت: در این رابطه باید بازاریابی صورت گیرد تا بتوانیم به نتیجه مطلوب دست یابیم؛ لذا در نمایشگاه برگزار شده به دنبال بازاریابی هستیم.

این پژوهشگر صنایع دستی با اشاره به این که هنرمندان باید محصولی را تولید کنند که مصرف کننده داخلی از آن کالا استقبال کند، گفت: باید از تولیدات داخلی به خوبی حمایت کرد.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه این برنامه با اشاره به این که سازوکار صنایع درستی به هم ریخته بود، گفت: کارشناسان معتقدند بودند که مسئولین صنایع دستی و هنرمندان نمی‌توانند مبالغ مورد نظر را جذب کنند.

نامورمطلق با اشاره به این که خوشبختانه جمعیت هنرمندان توانستند مبلغ مورد نظر را جذب کنند، گفت: با صندوق مهر امام رضا (ع) به توافق رسیدیم تا 50 میلیارد در اختیار هنرمندان قرار دهد.

صنایع دستی رو به سقوط آزاد بود، اما نجات یافت

وی با اشاره به روند رو به سقوط آزاد صنایع دستی در کشور خاطرنشان کرد: متأسفانه در کشور به سمت عدم صنایع دستی پیش می‌رفتیم، این در حالی است که خوشبختانه این مسئله به سمت بهبود پیش رفته.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یکی از مشکلات صنایع دستی را قیمت تمام شده بالای محصولات دانست و عنوان کرد: یکی دیگر از مشکلات صنایع دستی مربوط به دستمزدهای بالا می‌شود.

 در هدفمندی یارانه‌ها تولید به زمین زده شد

نامورمطلق با اشاره به افزایش قیمت حامل‌های انرژی در کشور، ادامه داد: باید هدفمندی یارانه‌ها به این امر منتج می‌شد که به حمایت از تولید بپردازد اما شاهد هستیم که در هدفمندی تولید به زمین زده شد.

وی با بیان این که رقابت‌پذیری را در حوزه صنایع دستی از دست داد‌ایم، گفت: متأسفانه کارگاه‌ها کوچک هستند و این امر موجب کم شدن تولید می‌شود و از سوی دیگر این مسئله سبب افزایش قیمت تمام شده خواهد شد.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این که باید کارگاه‌های خوشه‌ای را به صورت دسته‌بندی خوشه‌ای کرد، اضافه کرد: باید بازارهای از دست رفته را به دست آوریم، بنابراین از دست دادن بازارها راحت و به دست آوردن آن کاری سخت به شمار می‌آید.

نامورمطلق گفت: تجاری‌ترین نمایشگاه را در طول تاریخ 25 ساله کشور داشتیم، به طوری که حتی سال گذشته یک غرفه هم نداشتیم تا هنرمندان در آن اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

انتهای پیام/

برچسب ها: صنایع دستی ، فرش ، صادرات
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
یکی از هنرمندان صنایع دستی
۱۳:۰۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۴
مجری این گفتگو بسیار ناپخته بود و هیچ اطلاعاتی از صنایع دستی نداشت ، زمان برنامه بسیار بسیار کوتاه بود و این مجری اجازه نمیداد که یاوری و نامور حرف بزنه و بارها در صحبت آنها میپرید، جای بسی تاسف که موضوع به این مهمی که میتواند در اقتصاد مقاومتی نقش مهمی ایفا کند و با بحث و گفتگو راه کارهای تازه برای فروش و صادرات صنایع دستی ایجاد کرد با عملکرد بد مجری برنامه و وقت چند دقیقه ای سوخته شد