به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران از مشهد، مسئول واحد زعفران سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در حال حاضر برداشت میانگین استانی سه و نیم کیلوگرم زعفران خشک در هکتار است که این رقم با ارتقاء به میانگین بیش از هشت کیلوگرم در هکتار، می تواند با همین میزان تولید، در نصف سطح کنونی زیر کشت صورت بگیرد و با استفاده از سطح زیر کشت کمتر و با میزان تولید فعلی، سطح زیر کشت زعفران را توسعه نمی دهیم.
رامین اسمی تصریح کرد: از 95 درصد زعفران کل جهان، 80 درصد آن از خراسان رضوی صادر می شود که این میزان برابر 250 تن تولید استان بوده که نیاز کل جهان را مرتفع می کند و تا سال 1404 این میزان به 500 تن می رسد.
وی با اشاره به وضعیت تولید کنندگان زعفران در بخش های تولید و خرید، در استان ادامه داد: در سال گذشته به دلیل مدیریتی که کشاورزان در فروش فصلی محصول داشتند، نوسانات مالی نداشتیم و تعادل در قیمت ها بوده است.
اسمی افزود: ارائه تسهیلات کم بهره به کشاورزان از جمله برنامه هایی است که در راستای ارتقاء بخشی به کار تولید کنندگان برنامه ریزی شده زیرا برای تولید زعفران، آنان نیاز به سرمایه زیادی دارند که با ارائه این تسهیلات عملکرد بالاتر رفته و هزینه های تولید کمتر شده و در نهایت کارایی رقبا پایین تر می آید.
مسئول واحد زعفران سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، با بیان اینکه کشت زعفران باید از حالت سنتی به کشت صنعتی تغییر کند، خاطرنشان کرد: گرمای تابستان و شرایط اقلیمی در وضعیت تولید زعفران اثر می گذارد و تاکنون برای برداشت محصول امسال وضعیت مطلوبی پیش بینی شده است.
وی با اشاره به ارائه برنامه جامع زعفران برای کسب اعتبارات مورد نیاز گفت: این برنامه در سال 91 به تصویب رسیده و تا پایان سال 93 در بخش های فرآوری، بازرگانی و تولید، 300 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز بوده است.
رییس اتحادیه زعفران خراسان رضوی هم از کاهش تولید زعفران سال 93 نسبت به سال 92 که به میزان بیش از 15 درصد بوده، خبر داد و گفت: با توجه به این آمار در بخش صادرات سال 93، 27درصد رشد داشته ایم.
غلامرضا میری افزود: همچنین صادرات زعفران ذخیره شده در فروردین 94 نسبت به فروردین سال 93، 29 درصد رشد داشته است.
یکی از تولیدکنندگان زعفران در شهرستان گناباد در گفتگو با خبرنگار ما می گوید از اوایل مهرماه مقدمات آبیاری و کوددهی زمین های زعفران آغاز و برداشت آن حدودا از نیمه آبان و به مدت 25 روز است.
علی ابراهیمی ادامه داد: در سال 94 قیمت فروش زعفران برای تولید کنندگان از هر مثقال 22 هزارو 500 تومان به مثقالی 26 هزار تومان ارتقاء یافت که برای این قشر از کشاورزان، بسیار مفید و امیدوار کننده است.
وی با اشاره به تهدیدهایی که برای توزیع زعفران پیش می آید، تصریح کرد: علاوه بر ایران، اسپانیا هم به تولید 10 درصد زعفران جهان اشتغال دارد که در این راستا اگر زعفران ایران با بسته بندی کشور خودمان به بازار نرود، احتمال تقلب در این محصول زیاد است و با اقدام به بسته بندی ایرانی، می توان به بازاریابی بهتری دست یافت.
وی فروش زعفران در ایران را توسط دلالان اعلام کرد و افزود: این افراد زعفران را یا بصورت گل و یا بصورت خشک از تولیدکنندگان خریداری می کنند که این موضوع باید ساماندهی شده و هدفمند صورت گیرد.
این تولیدکننده زعفران، ارائه تسهیلات با بهره پایین و بازپرداخت طولانی را از مسئولان خواستار شد و گفت: زعفران گیاهی است که برای آبیاری نیاز به آب شیرین دارد و از آنجایی که در وضعیت کنونی با خشکسالی روبرو هستیم، تجهیز مزارع به سیستم های آبیاری نیاز به هزینه های بیشتری دارد.
انتهای پیام/س