سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگوی ویژه خبری مطرح شد

برقراری نظام مراقبت در کشور/ آمار عفونت‌های بیمارستانی هیچ وقت به صفر نمی‌رسد

چرایی و راهکارهای مقابله با عفونت‌های بیمارستانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور میردهقان مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، چرایی و راهکارهای مقابله با عفونت‌های بیمارستانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور "میردهقان" مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

میردهقان در ابتدا در پاسخ به سؤال نخست مجری برنامه مبنی بر این که آمار ابتلا به عفونت‌های بیمارستانی در سال 93 چقدر بوده است گفت: بحث عفونت و نحوه کنترل آن از جمله مسائل مهم به حساب می‌آید به گونه ای که در هر مرکز و در هر بخشی 8 تا 10 درصد مربوط به کنترل بیمارستانی ذکر شده است البته این امر بستگی به نوع بخش و یا بیمارستان دارد.

*** 8 تا 10 درصد آمارها مربوط به عفونت‌های بیمارستانی است

مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت با اشاره به این که در کشورهای در حال توسعه این آمار بین 5.7 تا 19 درصد است خاطرنشان کرد: در ایران این آمار 8 تا 10 درصد است.

وی با اشاره به این که ما در وضع ایده آلی به سر نمی‌بریم اظهارداشت: اما در 5 سال اخیر با رشد بسیار خوبی در این مسئله روبرو بوده‌ایم.

میردهقان با اشاره به این که عفونت بیمارستانی به عنوان فرهنگ بیمارستان جا افتاده است ادامه داد: از بالاترین سطح بیمارستان که همان رئیس است تا کارمندان درگیر مسئله کنترل عفونت هستند.

***در ایران نظام دقیق ثبت عفونت وجود ندارد

مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت با اشاره به نوع جمع آوری دیتاها گفت: در ایران نظام دقیق ثبت عفونت وجود ندارد.

وی با اشاره به این که 900 و اندی بیمارستان در کشور داریم تعریف جامه‌ای در این رابطه در کشور وجود ندارد این در حالی است که معیارهای 20 گانه‌ای برای سنجش عفونت در بیمارستان‌ها وجود دارد که متأسفانه این مسئله به خوبی در بیمارستان‌ها تعریف نشده است.

"حسین معصومی اصل"  در ادامه برنامه طی گفت‌وگوی زنده تلفنی در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر این که در دنیا استاندارد عفونت بیمارستانی چقدر است گفت: آمار عفونت‌های بیمارستانی بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در کشورهایی نظیر آمریکا بین 6 تا 11 درصد است این در حالی است که در کشورهای در حال توسعه این آمار بالای 25 درصد ذکر شده و فوق تخصص عفونی  با اشاره به این که بر اساس مطالعاتی که در کشور انجام داده‌ایم آمار عفونت‌های بیمارستانی بین 10 تا 15 درصد در کشورمان عنوان شده است.

*** در کشور نظام مراقبت برقرار شده است

وی با اشاره به این که متوسط آمار عفونت‌های بیمارستانی کشورمان بین 10 تا 12 درصد است خاطر نشان کرد: در کشور نظام مراقبت برقرار شده است به گونه‌ای که در 400 بیمارستان دیتا بانک وجود دارد.

*** آمار عفونت‌های بیمارستانی هیچ وقت به صفر نمی‌رسد

"محمدمهدی گویا"  در ادامه برنامه طی گفت‌وگوی زنده تلفنی در پاسخ به این سؤال که آیا وضعیت را در بیمارستان‌ها مطلوب می‌بینید ادامه داد: عفونت بیمارستانی در همه بیمارستان‌های دنیا رخ می‌دهد بنابراین هر کجا که بسیار خوب کار کنند میزان عفونت کم می‌شود و این آمار هیچ وقت به صفر نمی‌رسد.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر با اشاره به این که ثبت عفونت‌های بیمارستانی با رخداد عفونت‌ها فرق می‌کند گفت: هر چه نظام ثبت قوی باشد این مسئله می‌تواند در کنترل عفونت تأثیرگذار باشد.

*** نظام ثبت عفونت‌های بیمارستانی کشور نظام جوانی است

گویا  در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که آیا در یک سال اخیر آمار عفونت‌های بیمارستانی بیشتر شده است اظهارداشت: بنده گمان می‌کنم آمارها بیشتر از این است و از آن جایی که نظام ثبت عفونت‌های بیمارستانی ما نظام جوانی است قضاوت در مورد این موضوع چندین سال طول می‌کشد.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر با بیان این که نظام ثبت عفونت‌های بیمارستانی در حال حاضر تقویت شده است گفت: در حال حاضر 400 بیمارستان وضعیت خود را در خصوص بیماری‌های عفونی گزارش می‌دهند.

در بخش دیگری از این برنامه پرستار بخش مراقبت‌های ویژه یک بیمارستان دولتی که از طریق تماس تلفنی در این برنامه حاضر شده بود نیز در خصوص چرایی ایجاد عفونت‌های بیمارستانی اظهارداشت: آموزش‌ها کافی است ولی نظارت در این بخش شدید نیست.

وی ادامه داد: مهم‌ترین عامل انتقال عفونت‌های بیمارستانی این است که شست و شوی دست به درستی توسط کادر بیمارستانی و به طور مثال برخی پزشکان تنها با یک بار شست و شوی دست خود چندین بیمار را مورد معاینه قرار می‌دهند.

در ادامه گفت‌وگوی ویژه خبری امشب میردهقان مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت در خصوص مرگ تعدادی از نوزادان در بخش مراقبت از نوزادان بیمارستان امام خمینی ضمن عدم تکذیب این موضوع اظهار داشت: بیمارستان امام خمینی از دی ماه دچار دو نوع عفونت نوزاد می‌شود.

میردهقان ادامه داد: آمار ورودی اورژانس در همه بیمارستان‌ها برای مادران پر خطر بین 5 تا ده درصد است ولی این آمار در اورژانس بیمارستان امام خمینی بالغ بر 50 تا 60 درصد است و اکثر مادرانی که وارد این بیمارستان می‌شوند مادران پرخطری هستند.

مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت با بیان این که اتفاقی که برای 9 نوزاد در این بیمارستان رخ داد در طی 3 ماه بوده است تصریح کرد: میانگین وزنی اغلب نوزادانی که در بخش ویژه مراقبت از نوزادان این بیمارستان هستند 1 کیلو و 200 گرم است و میانگین هفته‌‎های زایمان نیز 30 هفته است و این به معنای آن است که نوزاد نارس است و نوزادان با این شرایط در پایین‌ترین وضعیت ایمنی قرار دارند.

وی ادامه داد: روندی که در بیمارستان امام خمینی به وجود آمد روندی طبیعی بود که ممکن است در هر جایی اتفاق افتد.

میردهقان در ادامه در پاسخ به این سؤال که بعضاً در اتاق عمل یکی از بیمارستان‌ها عفونت گزارش می‌شود اما آن اتاق عمل همچنان به کار خود ادامه می‌دهد تا این که بعد از مدتی تعطیل و ضد عفونی می‌شود اظهارداشت: این موضوع نقص کار است که باید رسیدگی شود و باید مورد نظارت بیشتری قرار گیرد.

مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: همان طور که گفته شد یکی از محورهای بیست‌گانه کنترل عفونت‌های بیمارستانی ارائه گزارش‌های به موقع و تصمیم گیری به موقع است.

وی در پاسخ به این که چه اقدامی برای تشدید نظارت‌ها شده است اظهارداشت: در بیمارستان‌ها پزشک، سوپر وایزر، پرستاران و کمیته کنترل عفونت را داریم که آن‌ها بحث عفونت‌های بیمارستانی را نظارت می‌کنند و بحث دوم در این رابطه بحث اعتبار بخشی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

در بخش دیگری از برنامه امشب گفتگوی ویژه خبری معصومی فوق تخصص بیماری‌های عفونی کودکان که خود تدوین گر دستورالعمل کنترل عفونت‌های بیمارستانی است در پاسخ به این سؤال که آیا شما پس از 9 سال از اجرای دستورالعمل کنترل عفونت‌های بیمارستانی که خود آن را تدوین کردید آیا از روند اجرایی آن راضی هستید یا خیر گفت: خوشبختانه روند اجرایی خوب بوده است اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که هدف ما کاهش عفونت‌های بیمارستانی است نه این که آن‌ها را به صفر برسانیم چرا که بحث عفونت‌های بیمارستانی امری طبیعی است و ما باید تنها به دنبال کاهش آن باشیم چون هیچ گاه عفونت‌های بیمارستانی به صفر نمی‌رسد.

*** 80 درصد از عفونت‌های بیمارستانی قابل پیشگیری است

وی با تاکید بر این که حدود 80 درصد عفونت‌های بیمارستانی قابل پیشگیری است گفت: در این راستا لازم است مراقبت‌ها، تشخیص و گزارش به موقع انجام گیرد تا بر اساس آن اقدامات کنترلی را افزایش دهیم.

 در پایان برنامه میردهقان در خصوص وضعیت عفونت‌های بیمارستانی در کشور در مقایسه با کشورهای منطقه اظهارداشت: علی رغم این که پیشرفت‌های خوبی در چند سال گذشته حاصل شده  در وضعیت ایده‌آلی نیستیم ضمن این که باید مجدداً تاکید کنم عفونت‌های بیمارستانی امری طبیعی است و ما باید به دنبال کنترل آن باشیم.

میردهقان ادامه داد: نکته دوم بحث نظام ثبت عفونت‌های بیمارستانی است که این نظام تازه شروع به کار کرده که امیدواریم روز به روز بالغ‌تر شود.

مدیر کل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: تجهیزات بیمارستانی و استرلیزاسیون بیمارستانی و بحث تکنیک‌های مدرن روز نیز از جمله موارد دیگری است که باید برای کاهش عفونت‌های بیمارستانی مد نظر قرار دهیم ضمن این که ما در حال حاضر نیز نیاز مبرم داریم که مجدداً آموزش‌هایمان را ارتقاء دهیم.

انتهای پیام/
برچسب ها: راهکار ، مقابله ، عفونت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.