سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شریعتمدار در گفتگوی تفصیلی با باشگاه خبرنگاران؛

عربستان در باتلاق یمن/ نقش سردار قاسم سلیمانی در منطقه و عراق/ مغالطه عربستان برای حمله به یمن

یک کارشناس مسائل عراق با بیان اینکه امروز عربستان در باتلاق یمن باقی مانده است و می‌خواهد عملکرد خودش را که نافرجام مانده، توجیه کند، گفت: این کشور دستاویزهایی مانند مداخله ایران در سوریه و عراق و از طرف دیگر یمن را مطرح کرده اما در واقع همه می‌دانند، دیدگاه‌های باطلی است.

"محمدمهدی شریعتمدار" در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، در رابطه با تحولات عراق و به ویژه موضوع داعش اظهار داشت: از زمانی که داعش وارد موصل شد و بخش‌هایی از خاک این استان را اشغال کرد، البته از قبل داعش در بخش‌هایی از استان النبار حضور داشت و به صورت کلی در غرب کشور حضور داشتند.

وی در ادامه افزود: از طریق عراق راه‌های امدادرسانی به کشورهای اردن و بخش‌هایی از سوریه که در دست داعش بود، امکان‌پذیر بود.

شریعتمدار با اشاره به اینکه اگر تحولات اخیر را، بحث استان نینوا و شهر موصل و تکریت و صلاح‌الدین قرار دهیم، افزود: با توجه به فتوای آیت‌الله سیستانی و ایجاد گروه‌ها یا بسیج عمومی و نیروهای حشدشعبی که حدود صدها نفر معادل 2 و نیم میلیون نفر در این نیروها شرکت داشتند. 

این کارشناس مسائل عراق در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کمک‌های ایران به عراق در چه زمینه‌هایی انجام شده است؟ گفت: کمک‌های ایران در حوزه‌های برق‌دهی و مشاوره نظامی و زمینه‌های دیگر باعث شد، شاهد تحولاتی باشیم؛ در مرحله اول، توقف داعش مدنظر بود و در مرحله دوم دور کردن داعش از مناطق مرکزی و به ویژه شهرهای مقدس کربلا و نجف بود، زیرا این دو شهر در نزدیکی استان الانبار و منطقه جرف‌الصخر قرار داشت که از اول سقوط صدام در اختیار تروریست‌ها بود.

وی با تأکید بر اینکه در مرحله اول عملیات نظامی در استان‌های دیاله و کرکوک و جاهای دیگر که بغداد را تشکیل می‌دهند، منجر به پاکسازی شد و در مرحله بعد بخش‌هایی از شهر الانبار و تکریت قرار داشت، و از پیچیدگی خاصی برخوردار بود زیرا داعش در تمامی شهرهای تکریت حضور داشت و در بسیاری از مناطق موانع ایجاد کرده بود.

شریعتمدار با اشاره به اینکه در این مناطق مردم و سکنه غیر نظامی هم حضور داشتند و هر گونه حمله می‌توانست آسیب‌های جدی‌ای به آنها وارد کند، اما خوشبختانه نیروهای ارتش عراق و حشد شعبی توانسته بودند تکریت و بخش‌هایی از صلاح الدین را آزاد کنند افزود: مرحله بعدی می‌بایست به سمت استان نینوا بروند تا به معنای پایان حضور داعش و یا تضعیف بسیار جدی آنها در عراق شود، که البته این مرحله  هم زمان با بعضی از تحولات منطقه‌ای در سوریه و تغییراتی در سیاست بعضی از کشورها مانند ترکیه و کشورهای عربی بود.

این کارشناس مسائل عراق در ادامه افزود: تحولات یمن و حمله عربستان به یمن، مجددا باعث شد؛ نیروهای مناطق غربی عراق از جمله علی حاتم سلیمان  و احمد ابو ریشه که از سران اعضای مخالف هستند و در مناطقی مانند اربیل زندگی می‌کنند، به طور آشکارا اعلام کردند، در کنار عربستان به یمن نیرو اعزام خواهند کرد از این رو جبهه جدیدی به وجود آمد.

وی با بیان اینکه اگر چه بحث داعش هنوز در عراق پایان نیافته، مقداری از نگاه‌ها به سمت یمن رفته است، گفت: نیروهای داعش در مناطق مختلف و هم پیمانان آنها از بعضی از شیوخ، اعلام کردند، در کنار عربستان علیه یمن خواهند جنگید.

شریعتمدار با اشاره به اینکه امروز شاهد نوعی توقف و سستی در جریانات عراق هستیم افزود: علت این است که باید ببینیم که حوادث یمن به کجا می‌رسد.

*کمک‌های ایران به درخواست رسمی دولت مشروع عراق صورت  گرفته است

این کارشناس مسائل عراق تاکید کرد: کمک‌های ایران به درخواست رسمی دولت مشروع عراق صورت  گرفته زیرا عراقی‌ها به تنهایی نمی‌توانستند این مشکل را حل کنند، این به این معنا نیست که ارتش عراق و یا نیروهای حشد شعبی عراق توانمندی رویارویی را ندارند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نقش نیرورهای عراقی را در تحولات عراق چگونه ارزیابی می‌کنید؟ اظهار داشت: نیروهای عراقی مشغول جنگیدن هستند و پاکسازی مناطق توسط آنها صورت می‌گیرد، البته با توجه به تجربه مهمی که ایران در عرصه مقاومت در کل منطقه دارد و همچنین با توجه به دانش، تجربه نظامی بسیار زیاد جمهوری اسلامی ایران و به خصوص سپاه پاسداران، طبیعی بود که این مشورت‌ها نظامی و برنامه‌ریزی‌های برای حملات، علیه داعش با هماهنگی ایران و نیروی قدس به فرماندهی سردار سلیمانی صورت گیرد.

*نقش سردار قاسم سلیمانی در منطقه و عراق

شریعتمدار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نقش سردار قاسم سلیمانی را در تحولات عراق چگونه می‌بینید؟ تاکید کرد: تصاویر سردار سلیمانی در مناطق مختلف عملیاتی که معمولا بعد از پیروزی و آزاد سازی در کنار رزمندگان عراقی با لبخند پیروزی، امری انکار ناپذیر است و نشان دهنده نقش نیروی قدس سپاه پاسداران در همکاری با نیروهای ارتش عراق و حشد شعبی است.

 این کارشناس مسائل عراق با تاکید بر اینکه اگر فتوای آیت الله سیستانی  و نیروهای حشد شعبی و کمک‌های مشورتی ایران و حضور سردار سلیمانی نبود ، شاید شاهد تحولات نبودیم، افزود: زیرا ارتش عراق دچار مشکلاتی بود و همچنان از حضور بعضی از فرماندهان که در زمان صدام، سردار بودند، رنج می‌برد.

وی اظهار داشت: در بعضی از مواقع آنها آمادگی و انگیزه لازم را برای دفاع نداشتند و نیروهای حشد شعبی بودند که در کنار نیروهای ارتش عراق توانستند بر مشکلات فائق آیند و این پیروزی‌ها را با توجه به همکاری خوب با جمهوری اسلامی ایران تحقق بخشند.

*مهم ترین عنصر، در از بین بردن داعش

شریعتمدار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مهم ترین عنصر در از بین بردن داعش چیست؟ گفت: مهم ترین عنصر برای از بین بردن داعش، بسیج  عمومی است گفت: ارتش کلاسیک به دلیل مشکلاتی که داشت، در مواقعی سستی از خود نشان داد.

این کارشناس مسائل عراق  با تأکید بر اینکه فتوای آیت‌الله سیستانی باعث تشکیل نیروهای مردمی شد گفت: در گذشته پس از سقوط صدام شاهد حملات زیادی علیه شیعیان و مناطق شیعه‌نشین بودیم اما در هیچ کدام از آنها آیت‌الله سیستانی فتوای عمومی ندادند.

وی در ادامه افزود: اما وقتی شهرهای مهم سنی‌نشین مانند موصل با حمله مواجه شد، آیت‌الله سیستانی فتوایی برای آزادسازی مناطق سنی‌نشین از دست داعش را داد و این فتوا، نیروهای مردمی و کمک جمهوری اسلامی ایران و جریان مقاومت در منطقه به طور کلی باعث شد، که پیروزی‌هایی تحقق بخشد.

شریعتمدار با بیان اینکه توانمندی، تجربه و حس مقاومت باعث پیروزی بر داعش شد، اظهار داشت: در یمن شاهد مقاومت هستیم و علیرغم حملات ناجوانمردانه عربستان سعودی علیه مردم یمن، بخشی از جبهه مقاومت در یمن در حال مبارزه است و توانسته پیروزی‌هایی را تحقق ببخشد.

*مغالطه عربستان برای حمله به یمن تحت عنوان مداخله ایران در منطقه

این کارشناس مسائل عراق با اشاره به اینکه عربستان سعودی و طرفداران این کشور استدلال می‌کنند چرا ایران در عراق و سوریه می‌تواند، دخالت کند، چرا عربستان سعودی در یمن نتواند دخالت کند؟ گفت: باوجود اینکه ایران در عراق و سوریه مداخله نکرده و ایران به درخواست دولت‌های مستقر در دو کشور به همکاری و حمایت پرداخته است.

وی با تأکید بر اینکه ایران عملا مداخله نکرده و در سوریه و عراق همیشه دولت‌های مشروع با تمام نهادهای حاکمیتی، ارتش و همه آنچه که یک دولت نیاز دارد، وجود داشته، افزود: دولت‌های این دو کشور درخواست کمک کرده‌اند، درحالی که در یمن از رژیم سابق چیزی جز رئیس جمهور فراری باقی نمانده است، که گویای نماینده مشروعیت در حاکمیت یمن باشد.

شریعتمدار اظهار داشت: امروز ارتش یمن به طور کامل همراه با انصار‌الله می‌جنگد و تمامی سازمان‌های دولتی در کنار مردم یمن قرار گرفته‌اند وسخن گفتن در مشروعیت و حاکمیت یمن در پایتخت‌های مختلف اصلا منطقی نیست.

این کارشناس مسائل عراق  با اشاره به اینکه ایران به این دو کشور حمله نکرده افزود: این کشورها به عراق و سوریه هواپیماهای نظامی فرستاده و هواپیماهای عربستانی روزانه چندین بار مناطق یمن را بمباران می‌کنند.

*همکاری ایران با کشورهای منطقه در جهت مبارزه با تروریسم

وی با بیان اینکه اگر ایران با کشورهای منطقه همکاری کرده در جهت مبارزه با تروریسم بوده است گفت: اما کشورهایی که امروز مدعی این موضوع هستند، تروریست توسط آنها رشد و پرورش یافته است و همچنین آیا می‌توان مبارزه با تروریسم را با مبارزه با مردم یمن مقایسه کرد؟!

شریعتمدار تصریح کرد: در حقیقت می‌توان کشته شدن تروریست‌ها و اسیرکردن آنها را با حملات هوایی عربستان و کشته شدن کودکان، زنان و سالخوردگان یمنی مقایسه کرد؟! در واقع  روزانه ده‌ها تصویر از فجایعی که در آنجا صورت گرفته، منتشر می‌شود.

*عربستان در باتلاق یمن

این کارشناس مسائل عراق با تأکید بر اینکه این مغالطه آشکار از طرف عربستان سعودی است، که انجام می‌شود بیان کرد: امروز عربستان در باتلاق یمن باقی مانده است و می‌خواهد عملکرد خودش را که نافرجام مانده، توجیه کند لذا دستاویزهایی مانند مداخله ایران در سوریه و عراق و از طرف دیگر یمن را مطرح کرده اما در واقع همه می‌دانند، دیدگاه‌های باطلی است.

وی با بیان اینکه سوریه و عراق از یک دشمن مشترک و یک مسئله اصلی روبرو هستند افزود: در حملات اخیری که در عراق صورت گرفته همکاری وسیع نیروهای منطقه و جبهه مقاومت بسیار مهم بوده است و در اطلاعاتی که سوریه و سایر نیروهای جبهه مقاومت در مورد داعش و اماکن حضور آنها در اختیار قرار دادند، برای انجام عملیات بسیار مهم بوده است.

شریعتمدار اظهار داشت: عملیات علیه داعش در عراق و سوریه مکمل یکدیگر هستند لذا بدون همکاری و همفکری تحقق پیروزی ممکن نیست و با وجود اینکه بین عراق و سوریه اختلاف نظرهایی وجود داشته اما در دوره مالکی شاهد بودیم، موضع وی  از حمله داعش به موصل بسیار مثبت و شرافتمندانه‌ و همچنین بدون توجه به گله‌مندی‌های گذشته بود.

این کارشناس مسائل عراق در ادامه افزود: حتی اقدامات عملی‌ای دولت عراق برای جلوگیری از نفوذ تروریست‌ها به خاک سوریه از طریق خاک عراق انجام و همچنین سایر اقدامات را در این زمینه انجام داد.

وی با تأکید بر اینکه این دو کشور از یک مشکل مشترک رنج می‌برند گفت: همه باید برای مبارزه با موج تروریسم که مقدسات و آینده امت اسلامی و وحدت اسلامی و همچنین جبهه مقاومت را هدف قرار داده، تلاش کنیم زیرا عملکردش تنها به سود رژیم صهیونیستی است. 

گفت‌وگو از: سمانه عیوضی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.