سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اصفهان؛

افزایش دو برابری برداشت از منابع استاتیک دشت کاشان

دبیر شورای حفاظت از منابع آب دشت کاشان گفت: به استناد مطالعات مشاور در سال آبی 92 – 91 موازنه منفی آبخوان دشت کاشان به میزان 67 میلیون مترمکعب آب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش دو برابری داشته است.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران اصفهان، مصطفی گنجی در اولین جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان که به ریاست معاون استاندار و فرماندار کاشان تشکیل شد افزود: اصلی‌ترین دلیل این افزایش دو برابری و تداوم افت شدید در منابع زیرزمینی؛ ناشی از برداشت بی رویه چاههای مجاز و غیرمجاز و همچنین خشکسالی و کاهش شدید نزولات جوی می باشد که همچنان این روند ادامه دارد.

وی افزود: در خصوص چاههای مجاز هرچند از نظر میزان آبدهی در حد مجاز و گاهی کمتر از آن انجام می شود ولی از لحاظ حجم برداشت بیش از حد مجاز است.

این بدان معنی است که برداشت از بعضی از چاههای مجاز 6 هزار ساعت در سال انجام می گیرد که می باید تا 3000 ساعت در سال کاهش پیدا کند.

گنجی یادآور شد: از 1200 حلقه چاه مجاز در دشت کاشان روی 360 حلقه چاه کشاورزی کنتور هوشمند نصب شده است که سالانه 20 درصد از این مازاد کاهش پیدا می کند و قرار است میزان برداشت طی یک برنامه 5 ساله تا حد مجاز کاهش پیدا کند .

وی تصریح کرد: بر اساس مطالعات مشاور و اعلام وزارت نیرو طی 20 سال گذشته 110 میلیارد مترمکعب از ذخایر استاتیک آبخوان کشور از دست رفته است که سهم دشت کاشان بر اساس برآورد 800 میلیون مترمکعب می باشد که ناشی از میزان تخلیه بالا نسبت به تغذیه منابع زیرزمینی می باشد.

گنجی یادآور شد: مهم ترین عامل تخلیه منابع زیرزمینی برداشت چاههای مجاز و غیرمجاز از منابع است که متوسط کشوری در این خصوص برای بخش کشاورزی 92 درصد صنعت 2 درصد و شرب 6 درصد است.

وی تصریح کرد: در دشت کاشان تنها موردی که با متوسط کشوری مشابه است مصرف آب منابع زیرزمینی در حوزه شرب است که 6 درصد از منابع است ولی کشاورزی یک درصد سهم متوسط کشوری حوزه صنعت را تصاحب نموده است.

مدیر امور منابع آب کاشان گفت: تقسیم آب در دشت کاشان در حوزه های کشاورزی و صنعت متفاوت با متوسط کشاورزی نگران کننده است. در حالی که کاشان شهری صنعتی است و رتبه 13 تا 17 کشوری در میان استان ها را به خود اختصاص داده است ولی سهم آب این حوزه یک درصد کمتر و کشاورزی یک درصد بیش از متوسط کشوری است و این موضوع جای نگرانی دارد.

دبیر شورای حفاظت از منابع آب شهرستان کاشان گفت: متوسط مصرف آب در حوزه صنعت و کشاورزی در کشورهای توسعه یافته صنعت 60 درصد و کشاورزی 30 درصد است و این رقم برای کشورهای در حال توسعه برعکس است. و درایران شرایط حادتری دارد؛ سهم کشاورزی 92 درصد و بقیه مصارف از جمله صنعت و شرب در مجموعه 8 درصد است و این آمار در کاشان وضعیت به مراتب بدتری دارد.

مدیر امور منابع آب کاشان گفت: هم اکنون طبق آمار رسمی 800 چاه غیرمجاز در دشت کاشان داریم که از این تعداد 750 حلقه در ارتفاعات حفر شده است و بیش از 50 چاه عمیق در کاشان قرار گرفته که در مرحله قضایی برای اخذ حکم به منظور مسدود کردن چاهها می باشیم ولی به علت این که در وسط سال آبی هستیم می تواند این اقدام با تنش های اجتماعی همراه باشد.

نیروی نظامی و قضایی تا کنون برای همکاری خوبی با مدیریت امور منابع آب داشته اند ولی انتظار می رود همکاری بیش از گذشته باشد و البته تا مشارکت و همراهی مردمی وجود نداشته باشد نمی توانیم در این خصوص به نتایج مطلوبی دست یابیم.

گنجی مهم ترین عامل در جلوگیری از برداشت بی رویه ازمنابع زیرزمینی دشت کاشان را مشارکت مردمی ذکر کرد و گفت: تنها راه نجات از وضعیت موجود عزم ملی است.

مشارکت مردمی را می خواهد. مسدود کردن چاههای غیرمجاز ، نصب کنتور هوشمند برای چاههای مجاز و اصلاح الگوی مصرف باید مورد توجه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: تدبیر مدیریتی ، قاطعیت قضایی و مشارکت مردمی سه عامل مهمی است که در صورتی که در کنار هم قرار بگیرد می توان با مشکلات موجود مقابله نموده و آبخوان دشت کاشان را نجات بدهیم و در غیر اینصورت ظرف ده سال آینده و با وجود موازنه منفی شدیدی که بر آبخوان کاشان وارد می شود شاهد فاجعه خواهیم بود.

گنجی در پاسخ به نماینده جهاد کشاورزی که گفت «ما از لحاظ شرعی نمی توانیم به کشاورز بگوییم چه کاشت کند و چه کاشت نکند» گفت: تغییر و اصلاح الگوی کاشت در رأس برنامه های شورای حفاظت از منابع آب قرار دارد.

طبق قانون کشت بعضی از صیفی جات در کشور ممنوع است ولی ما همچنان درکشاورزی دشت بی آب کاشان بر آن اصرار می ورزیم.

شایان ذکراست ذخایر استاتیک ،آب هایی هستند که طی سالیان دراز در دل زمین جمع می شوند و پشتوانه آبی کشورند و ذخایر دینامیک، آب هایی هستند که هر ساله جمع و مصرف می‌شوند.  

انتهای پیام/ز

برچسب ها: برداشت ، دشت ، کاشان ، اصفهان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.