سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چگونه یک بازاریاب جلاد شد؟

جلاد داعش در کویت متولد شد و در 21 سالگی فروشنده‌ای فوق‌العاده «آرام و متین» بود. اما پس از بازگشت به انگلستان در سال 2010 ناپدید شد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، گاردین: محمد اموازی در انگلستان به عنوان جلاد داعش مشهور شده است. او پیش‌تر فروشنده یک شرکت فناوری اطلاعات در کویت بوده است. این مسئله شاید نکته‌ای مهم در شناخت مسیر زندگی او تلقی شود. شخصی که از یک انسان عادی به یک شرور تبدیل شد.


رئیس سابق او در گفتگو با گاردین اظهار داشت که اموازی متولد کویت و بزرگ‌شده‌ی لندن است. در ویدیوهای منتشر شده از داعش، او به راحتی گروگان‌ها را در سوریه سر می‌برد، ولی قبلا بسیار آرام بوده و استعداد بالایی در کارش داشته است.

رئیس سابق او در کویت‌سیتی درباره محمد اموازی می‌گوید: «او بهترین کارمندی است که من داشته‌ام. محمد روابط خوبی با مردم داشت. آرام و متین. او به سراغ ما آمد و رزومه کاری خودش را به ما داد.»

کارمندان دیگر از اینکه شخصی از لندن برگردد تا در کویت کار کند تعجب کرده بودند. چرا که اغلب همکارانش در این فکر بودند که بتوانند راهی از کویت به کشورهای غربی پیدا کنند. رئیس سابق او همچنین اضافه کرد پس از اینکه اموازی سال 2010 به لندن سفر کرد، ما دیگر هیچ خبری از او نداشتیم. او ادامه داد: «چگونه ممکن است شخصی تا آن اندازه آرام و متین به یک جلاد تبدیل شود؟ این اصلا منطقی نیست.»

گاردین همچنین آخرین عکس اموازی را از او خواست. این عکس درست قبل از زمانی است که او برای پیوستن به داعش به سوریه برود. این عکس سال 2010 در کویت گرفته شد.

اموازی بهترین کارمند ما بود

خانواده اموازی در کویت هستند. بازجویی‌های معمولی از پدرش جاسم، مادرش قانیه و برادرش عمر توسط نیروهای کویتی در حال انجام است.

ماموران اطلاعات به بزرگان قبیله اموازی در محله تایما از ناحیه‌ جهرا گفتند که هیچ‌گونه اطلاعاتی را در اختیار کسی نگذارد. اموازی شخصی عادی بوده که می‌توانسته با عملکرد خوبش در کار، کارفرمایان خود را شگفت‌زده کند. ماموران اطلاعاتی اولین بار زمانی به او مظنون شدند که او به تانزانیا سفر کرده بود.

اموازی در ابتدا در یک دوره سه ماه به صورت آزمایشی مشغول به کار شد. درآمد او 300 دینار کویت به علاوه 50 دینار مخارج بود. همچنین، پنج درصد سود قراردادهایی که او می‌بست نیز به خودش تعلق می‌گرفت. شرکت فناوری اطلاعاتی که او را استخدام کرده بود یک چیز را درست متوجه نمی‌شد. اینکه اموازی می‌توانسته در انگلستان یا کشورهای دیگر درآمد بیشتری داشته باشد. بنابراین، قصد او از کار کردن با این رقم معمولی در کویت چه بوده است.

رئیس سابق اموازی می‌گوید: «مسلمانان و به طور کلی اعراب از اینجا به لندن یا آمریکا می‌روند. دو سال می‌مانند تا یک شغل مناسب یا مسکن پیدا کنند. من همیشه به این فکر می‌کردم که چرا محمد اموازی به اینجا آمده است؟ گویا او مشکلاتی در لندن داشته است. مشکلات خانوادگی، اجتماعی یا روحی. من هیچ وقت از او نپرسیدم. او دنبال یک شغل خوب (در لندن) بود تا بتواند ازدواج کند. اما موفق نشد و همین مسئله برای او مشکل‌ساز شد.»

اموازی تنها یکی صدها برتانیایی است که اخیرا به منطقه سفر کرده‌اند تا به داعش بپیوندند. داعش به دنبال ایجاد خلافت خود در بیابان‌های سوریه و عراق است. اسکاتلندیارد گزارش داده که 60 زن و دختر بریتانیایی برای پیوستن به داعش به خاورمیانه سفر کرده‌اند.

گفته می‌شود که اموازی سال 2013 به سوریه سفر کرده است. همکاران سابق اموازی در کویت‌سیتی روز یکشنبه پس از یک تعطیلی سه‌روزه به سر کار برگشتند. آن‌ها به ناگهان متوجه شدند که همکار سابقشان اکنون یکی از خطرناک‌ترین افراد دنیاست. کسی که گروگان‌ها را جلوی دوربین به‌راحتی سر می‌برد. کارهای او دنیا را تکان داده است.

در طول مدتی که او در آن شرکت کویتی کار می‌کرد تنها دو بار مرخصی اضطراری خانوادگی گرفت تا به انگلستان برگردد. او با دست خط ساده انگلیسی در 10 ژانویه سال 2010 مقصد خود را «لندن» نوشت.

رئیس سابق اموازی می‌گوید: «دومین بار وقتی بود که او برای همیشه رفت. روز 25 آوریل همان سال. ما دیگر او را ندیدیم. اما او سیم‌کارت خود را با پست برای ما ارسال کرد.» به محض این که او به لندن برگشت، نیروهای ضد تروریسم او را دستگیر کرده و اجازه بازگشت به کویت را به او ندادند.

از رئیس سابق او پرسیدیم به نظر شما چگونه یک فروشنده جوان که دیگران را مجاب به خرید از شرکت شما می‌کرد، به انسانی چنین رذل تبدیل شده است؟ او در پاسخ گفت: «من هیچ جوابی ندارم که بدهم. او فردی اجتماعی نبود، اما صمیمانه برخورد می‌کرد. او لبخند نمی‌زد، ولی آدم بدی نبود. 17 سال است که یک هندیِ مسیحی در این شرکت برای ما کار می‌کند. ما با همه به یک شکل برخورد می‌کنیم. ما باید با دیگران برخورد خوبی داشته باشیم. نباید از زور و قدرت استفاده کرد. احتمالا اموازی بازیچه‌ی افراد شروری شده است.»

از رئیس سابق اموازی خواستیم که پیامی برای او بفرستد. او گفت: «از خدا بترس. زیرا اسلام کاری که تو انجام می‌دهی را ممنوع کرده است.»

امامان جمعه در کویت از اظهار نظر در این رابطه خودداری کردند. اموازی کویت را وارد چالش کرده است. چرا که نیروهای امنیتی در سه سال گذشته تدابیر امنیتی را بیشتر کرده‌اند تا شهروندانش وارد مسئله داعش در عراق و سوریه نشوند.

خانواده اموازی پیش از مهاجرت به انگلستان در اوایل دهه 90 میلادی در این منطقه زندگی می‌کردند. گفتنی است بخشی از ریشه قبیله آن‌ها به عراق برمی‌گردد، زمانی که در سال 1990 به کویت یورش آورد.

خانواده اموازی از لندن به جهرا بازگشته‌اند. آن‌ها در طبقه‌ «بدون کشور» یا بدون وطن قرار دارند. وضعیتی که حقوق عادی یک شهروند کویتی را از آن‌ها سلب می‌کند. خانواده اموازی و خانواده‌های دیگر این قبیله، زندگیِ نه چندان جالبِ اقتصادی را در یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا داشته‌اند. 

منبع فرارو
برچسب ها: بازاریاب ، جلاد ، داعش
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.