سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در برنامه گفتگوی ویژه خبری مطرح شد

اهمیت بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه نانو/ در حوزه نانو با آمریکا و ژاپن رقابت می کنیم + فیلم و تصاویر

پیشرفت ها و دستاوردهای نانو در کشور با حضور دبیر ستاد ویژه توسعه نانو و معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری بررسی شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی پیشرفت ها و دستاوردهای نانو در کشور پرداخت در این برنامه محمود شیخ زین الدین معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره اهمیت دیدار مقام معظم رهبری از نمایشگاه نانو  فناوری های پیشرفته کشور گفت: اهمیت این بازدید بر کسی پوشیده نیست و در یک دهه اخیر اقدامات خاص و ویژه ای در ای حوزه صورت گرفته که عمده آن به خاطر پیگیری جدی راس هرم نظام بوده است.

وی افزود: اهمیت این بازدید از یک طرف گفتمان سازی و فرهنگ سازی است و از طرف دیگر راه آینده را مشخص می کند.

شیخ زین الدین تصریح کرد: باور این که کشور ایران در حوزه نانو به رتبه قابل توجهی برسید بعید بود اما امروز خوشبختانه در رتبه مناسبی هستیم.

وی گفت: شرکت های خصوصی دانش بنیان که روی لبه تکنولوژی کار اقتصادی می کنند و محقیقین و دانشمندان و پژوهشگران در دانشگاه ها در این موفقیت سهیم هستند.

شیخ زین الدین افزود: در طول تاریخ ما سابقه نداشته که یک موضوع علمی در رای نظام و حکومت با این توان جدی پیگیری شود که این از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: قبلاً یا این قضیه نبوده یا اگر هم بوده از مستشار یا دانشمندان خارجی دعوت می کردیم و این شاید اولین بار است که همه کار این حوزه مبتین بر مبتکرین و فناوران کشورمان است.

*** ایران جزء کشورهای برتر دنیا در حوزه نانو

در ادامه این برنامه سعید سرکار رئیس ستاد توسعه فناوری نانو درباره تاکید مقام معظم رهبری در حفظ عوامل پیشرفت در این حوزه و فناوری ها و برنامه ریزی دقیق به عنوان رکن اصلی پیشرفت گفت: از توجه خاص مقام معظم رهبری به این حوزه تشکر می کنم و این توجه در ادامه حرکت یک دهه قبل است که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و سند ده ساله راهبری فناوری نانو را خدمت ایشان ارائه دادیم.

وی افزود: اهداف و چشم اندازی که ترسیم کرده بودیم تا رهنمودهایی را مقام معظم رهبری در آن زمان برای ما فرمودند این گونه بود که این فناوری باید در خدمت مردم باشد و هدف آن ارتقاء کیفیت زندگی مردم و تولید ثروت با استفاده از نانو و این که می خواستیم جزء 15 کشور برتر جهان در این حوزه باشیم و یک درصد تولید ثروت جهانی داشته باشیم.

سرکار تصریح کرد: مقام معظم رهبری با تایید این اهداف فرمودند که هدف گذاری برای تولید ثروت جهانی با توجه به قابلیت و توانمندی و سطح هوشمندی ایرانیان باید از یک درصد به 2 درصد هدف قرار دهیم.

وی گفت: امروز در انتهای آن سند هستیم که توانسته ایم دستاوردهای بزرگی را به دست آورده و در رتبه هفتم جهانی از نظر تولید علم و جزء 8 کشور برتر از نظر استاندادرهای بین المللی هستیم که در مکان پنجم قرار دادیم و با کشورهایی مانند آلمان و فرانسه یکسان عمل کردیم.

دبیر ستاد فناوری نانو اظهار داشت: از نظر دستاوردهای محصولی و صنعتی با حضور در نمایشگاه برتر دنیا با کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، آلمان ژاپن و کره جنوبی رقابت کرده و هم پای کشورهای پیشرفته در ساخت و ارائه محصولات و تجاری سازی نانو به عنوان کشورهای برتر هستیم.

وی افزود:همه این موارد مبتنی بر توانمندی داخلی است و تحریم ها ما را ملزم به اتکا بر خودمان کرده و حتی تجهیزات آزمایشگاهی را به سایر کشورها صادر می کنیم.

سرکار تصریح کرد: امروز حداقل 30 مورد از این محصولات را خدمت مقام معظم رهبری ارائه کردیم.

وی اظهار داشت: نانو تکنولوژی کشور روی پای خود ایستاده و ایران در دنیا در این زمینه جایگاه والایی دارد و همه کشورها ایران به عنوان یکی از ده کشور برتر دنیا در این حوزه می شناسند.

زین الدین معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به ایجاد شبکه آزمایشگاهی نانو در کشور گفت: این شبکه کمک بسیار خوبی برای دانشگاه و مراکز علمی و شرکت های دانش بنیان که در واقع امکان ایجاد آزمایشگاه های گران قیمت را نداشتند.

وی افزود: این امر به نوعی به اشتراک گذاشتن ظرفیت های آزمایشگاهی در کشور ما بوده است.

زین الدین در ادامه با اشاره به مبحث تجاری سازی نانو ادامه داد: نباید فراموش کنیم که در حوزه تجاری سازی نانو تامین مالی مهم است چرا که خدمات هم می تواند بسیار مهم و ضروری باشد.

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به نمایشگاه های دستاوردهای نانو ادامه داد: حضور دانش آموزان در برگزاری نمایشگاه نانو یکی از مهم ترین برنامه ریزی های صورت گرفته در این زمینه بود.

وی ادامه داد: حضور دانش آموزان در این نمایشگاه بی شک تاثیرات جدی در روند علمی کشور خواهد داشت.

وی درادامه متذکر شد: معاونت علمی و فناوری وظیفه خود می داند که تاثیر توسعه علمی و فناوری را در اقتصاد کشور متبلور کند که این امر بی شک بدون استفاده آحاد مردم امکان پذیر نخواهد بود.

سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در ادامه با اشاره به این که روند علمی کشور با فناوری نانو به هیچ وجه دچار پوچی استخوان نخواهد شد تصریح کرد: ما این حرکت را از قشر جوان و مقطع دانش آموزان شروع کردیم.

وی متذکر شد: در حال حاضر بیش از 300 هزار دانش آموز با فناوری نانو  و با روشهای مختلف آموزش آشنایی دارند.

** راه اندازی 50 آزمایشگاه در پژوهش سراهای کشور

سرکار در ادامه بیان داشت: خوشخبتانه امروز شبکه آزمایشگاهی را در بخش دانش آموزی مان داریم.

وی تصریح کرد: با کمک معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور و وزارت آموزش و پرورش تا پایان امسال 50 آزمایشگاه در پژوهش سراهای کشور ایجاد خواهد شد.

دبیر ستاد فناوری نانو در ادامه بیان داشت: ان شاالله 400 پژوهش سرا قرار است در سرتا سر کشور مجهز به آزمایشگاه های نانو شوند که دانش آموزان نه تنها به صورت تئوریک بلکه به صورت عملی هم به فعالیت های نانو آشنا شوند.

در ادامه زین الدین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چرا فناوری نانو به اعتقاد کارشناسان آن طور که باید و شاید در زمینه تولید ثروت دستاوردی نداشته گفت: بله این امر یک واقعیت است که شاید به این امر نرسیده باشیم.

وی افزود: مهم ترین مسئولیت معاونت علمی و فناوری بی شک پر رنگ تر کردن نقش علم و فناوری در کشور است.

زین الدین متذکر شد: باید گفت که ما یک طبقه ای از فناوری ها را داریم که نیاز امروز هستند و در مقیاس بزرگ به طور ملموس خود را نشان می دهند. این ها فناوری هایی هستند که ممکن است در طبقات علمی ما جزء هایتیک هم به حساب نیایند منتهی ارزش افزوده کمتری دارند و نیاز امروز ما را رفع می کند که ما به این فناوری ها در برنامه تجاری سازی مان توجه داریم.

زین الدین در ادامه بیان داشت: دولت دو هزار میلیارد تومان در صندوق توسعه و شکوفایی فناوری قرار داده و ما توزیع جغرافیایی را تامین کرده ایم که قشرهای مختلف و شرکت های دانش بنیان می توانند از این امر استفاده کنند.

زین الدین افزود: ما در حال حاضر دو هزار و 800 شرکت را ثبت نام کرده ایم و 2 هزار و 800 شرکت تا به حال بررسی شده است که  هزار و 800 شرکت تا به حال دانش بنیان شناخته شده اند و می توانند از این منابع استفاده کنند که این شرکت ها در حوزه های مختلف بوده و تنها نانو نمی باشند.

سعید سرکار در ادامه با بیان این که ما در حوزه نانو باید بنیه علمی خوبی داشته باشیم تاکید کرد: بی شک بدون یک بنیه علمی خوب توسعه علمی محقق نخواهد شد.

وی با بیان این که ما بنیه علمی خوبی در کشور داریم اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 23 هزار متخصص در سطح کارشناسی ارشد ظرف مدت 10 سال توانسته ایم تربیت کنیم.

وی افزود: ما در حال حاضر در حوزه رسوخ فناوری نانو در صنعت بسیار کوشا هستیم و فناوری نانو در حال حاضر در صنایع مختلف نمود پیدا می کند.

دبیر ستاد فناوری نانو در ادامه بیان داشت: ما در حال حاضر فناوری نانو در کشاورزی ، نساجی، آب و محیط زیست، خودرو، صنایع نفت و انرژی، پتروشیمی و صنایع دارویی به کار می بریم.

سرکار افزود: مثلاً ما در حوزه داروها و در حوزه سلامت کشور به خوبی پیشرفت کرده ایم که این امر به دلیل تعامل خوب و سازنده ای است که بین ستاد نانو و معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت ایجاد شده است.

دبیر ستاد فناوری نانو در ادامه گفت: در حال حاضر 800 محصول نانو تاییدیه وزارت بهداشت را کسب کرده است.

سرکار در ادامه برنامه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لیاقت و شایستگی مختصصان ایرانی گفت: ظرفیت های بسیار خوبی داریم تا به مدارج بالا دست یابیم .

** ضرورت بازنگری کلی در نظام دانشگاهی

دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این که باید زیر ساخت های لازم فراهم شود ادامه داد: باید در نظام دانشگاهی بازنگری کلی شود.

وی با بیان این که در دانشگاه ها دانشمندان خوبی را باید تربیت کنیم خاطر نشان کرد: دانش از جنس دانایی است اما فناوری از جنس توانمندی به حساب می آید.


دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این متاسفانه افراد توانمندی تربیت نکرده ایم تصریح کرد: محصولات دانشگاهی ما در خارج از کشور بازار دارد.

** جهش مان در حوزه علم قابل دفاع است

وی با اشاره به ضرورت توانمندی سازی دانشجویان در دانشگاه ها ادامه داد: توسعه علمی کشور در طی یک دهه گذشته بسیار خوب بوده است به گونه ای که جهش مان در این حوزه قابل دفاع است.

دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این که تبدیل علم به پول یعنی نوآوری گفت: محیط رشد مناسب را باید در کشور فراهم کنیم.

** در کشورهای پیشرفته 85 درصد فناوری ها راه به بازار نمی یابد

دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این که باید مولفه های خدمات فناوری تا بازار را فراهم کنیم افزود: در دنیا پیشرفته 85 درصد فناوری ها را فناوری را به بازار نمی یابد این در حالی است که در کشور این نرخ پایین تر است.

وی با اشاره به این که بسیاری از دستاوردهایمان از نوآوری ها خوبی برخوردار بوده اند اظهار داشت: باید در مجامع بین المللی اختراعاتمان ثبت شود.

دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این که باید در بحث فناوری رقیب داشته باشیم گفت: در موسسه ای که تاسیس کرده ایم 16 پایگاه را به وجود آورده ایم تا بتوانیم فناوری را با تمام خدمات ارائه دهیم.

وی با اشاره به کمک 80 درصد سوبسید اضافه کرد: این مسئله به نرخ موفقیت کمک می کندبه طوری که زمان رسیدن فناوری به بازار را نیز کاهش می دهد.

دبیر ستاد فناوری نانو با بیان این که در فناوری های جدید رقابت بسیار بالا است بیان کرد: اگر یک فناوری 3 تا 5 سال زمان ببرد تا به بازار راه بیابد باید بگوییم که آن فناوری دیگر کهنه شده است و ارزش افزوده اش را از دست داده است.

وی با بیان این که در کشورهای پیشرفته فرآیند زمانی یک تا دو سال است گفت: باید زیر ساخت ها را ارتقا دهیم.

دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به این که دولت ها سرمایه گذاری بسیار هنگفتی را در این عرصه انجام داده اند افزود: پتانسیل فناوری نانو بسیار زیاد است به گونه ای که آمریکا در این حوزه دو میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است.

** در حوزه نانو با آمریکا و ژآپن رقابت می کنیم

وی با اشاره به این که آمریکا، ژاپن و روسیه به ترتیب مقام های اول تا سوم را در این عرصه کسب کرده اند اظهار داشت: ما از دامنه کوه بالا رفته ایم و وارد صخره نوردی شده ایم

دبیر ستاد فناوری نانو با بیان این که ما باآمریکا و ژاپن رقابت می کنیم گفت: ماندن در این کلوپ احتیاج به سیاست و برنامه ریزی دارد

وی با اشاره به این که صخره نوردی نیازمند ابزار خاصی است بیان کرد: برای ادامه رقابت و ماندن در این عرصه به حمایت قابل توجهی نیازمندیم.

زین الدین با اشاره به این که ما پس از انقلاب در ظرفیت سازی خوب عمل کردیم گفت: اول سراغ آموزش و سپس به سراغ آموزش های عالی رفته ایم و پس از آن به سراغ تحصیلات تکمیلی، پژوهش و تحقیقات و فناوری هدایت شده ایم.

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به این که پارک ها و مراکز رشد را در طی این مدت ایجاد کرده ایم افزود: اکثر این استراتژی ها معطوف به عرضه این فناوری است به طوری که به دلیل توانمندی علمی مان محصولاتی را عرضه می کنیم.

** مشکل شرکت های دانش بنیان عدم تقاضا برای فناوری ها است

وی با اشاره به این که در حوزه ایجاد تقاضا همکاری کرده ایم خاطر نشان کرد: مشکل کلیدی شرکت های دانش بنیان در این است که تقاضا برای فناوری ها وجود ندارد.

زین الدین  با بیان این که گاهی اوقات به فناوری ها احساس نیاز نمی کنیم تصریح کرد: گاهی اوقات هم احساس نیاز می کنیم به طوری که نیازمان را از بیرون تامین می کنیم زیرا این امر برایمان ارزان تر تمام می شود.

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر این که باید اشکالاتمان را رفع کنیم گفت: باید در حوزه نظام مالکیت فکری و نظام استاندارد به خوبی عمل کنیم.

** سازمان ملی استاندارد در حال برنامه ریزی های جدید است

وی با اشاره به این که سازمان ملی استاندارد در حال برنامه ریزی های جدیدی است بیان کرد: باید به کمک تولید کننده برای عرضه محصولات دانش بنیان بشتابیم.

زین الدین با بیان این که استانداردهایی را باید بگذاریم که نگاه نظارتی نداشته باشد بلکه جنبه حمایتی را داشته باشد ادامه داد: باید در عرضه ایجاد تقاضا برای محصولات فکری به حال بیمه و کاهش ریسک بکنیم.

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید نظام داوری بسازیم تا اگر کسی ادعای تولید محصولات داخلی داشت بداند که چگونه باید محصولش را به فروش برساند.

وی با اشاره به این که ما به تربیت بوم و اکوسیستم نیازمندیم خاطر نشان کرد: متاسفانه سال های سال است که به درآمدهای نفتی تکیه کرده ایم

** ضرورت تکیه بر حوزه کشاورزی و گردشگری

زین الدین  با اشاره به این که روش ها و مکانیزم های مالی و بیمه مناسبی نداریم افزود: باید به حوزه های دیگری مانند کشاورزی و گردشگری تکیه کنیم

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان این که متاسفانه اقتصاد دانش بنیان و زیست بوم آماده برای کار نیست گفت: همه اقدامات مان زمانی به نتیجه می رسد که محصولاتمان در بازار داخلی به فروش برسد.

وی با اشاره به این که تولید کننده داخلی باید با نگاه به خارج از ظرفیت های داخلی برای صادرات استفاده کند افزود: 80 میلیارد دلار واردات سالانه داریم.

زین الدین با اشاره به این که باید به رشد اقتصادی کمک کنیم گفت: اقتصاد مقاومتی به معنای ایجاد رقابت پذیری و تنوع با تکیه بر توانمندی های داخلی است.

معاون فناوری و تجاری سازی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به این که باید بتووانیم از ظرفیت های داخلی استفاده کنیم گفت: در این صورت می توانیم مسئله اشتغال را حل کنیم.

وی با اشاره به این که در جشنواره که از 5 تا 7 اسفند ماه در کشور برگزار می شود 600 شرکت را دعوت کردیم تا در این جشنواره حضور یابند.

زین الدین  گفت: از سرمایه گذاران دعوت می کنیم که در جشنواره حضور یابند.

برای دیدن فیلم و تصاویر اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.