سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد

تحولات بازار جهانی نفت و اثرگذاری آن بر بودجه کشورهای تولید کننده طی سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تحولات بازار جهانی نفت و تاثیر آن بر بودجه کشورهای تولیدکننده را بررسی کرد.

به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران،‌ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تحولات بازار جهانی نفت و تاثیر آن بر بودجه کشورهای تولیدکننده را بررسی کرد.

دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز اعلام داشت: بانک جهانی، رشد اقتصادی جهان درسال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ را به ترتیب ۳/۴ و ۳/۵ درصد پیش بینی کرده است. در همین حال بر اساس شاخص قدرت خرید رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۱۳ برابر با ۳/۱ درصد و درسال‌های ۲۰۱۴ – ۲۰۱۶ به ترتیب، ۳/۴، ۴ و ۴/۲ درصد پیش بینی شده است. اگرچه خطرپذیری‌های مثبت بالقوه در اقتصاد جهانی در شرایط کنونی تا حدود زیادی ناشی از محرک‌های رشد اقتصادی آمریکاست، اما از سوی دیگر، خطرپذیری‌های منفی نیز وجود دارد که عمدتا ناشی از افزایش زود‌تر از موعد نرخ‌های بهره در آمریکا، تضعیف بیشتر اقتصاد منطقه یورو و افزایش چالش‌های ژاپن در خروج بحران و احیای اقتصادی است. این به معنای حرکت آرام روند رشد اقتصادی جهان در سال‌های آینده است. 

به پیش بینی کار‌شناسان اقتصادی روند نزولی کنونی قیمت‌های نفت تا سال آینده به صورت پیوسته ادامه خواهد یافت. کاهش شدید قیمت نفت که از تابستان ۲۰۱۴ آغاز شده است، نشان دهنده تغییرات مهم ساختاری بازار جهانی نفت است. میزان عرضه در فصل دوم سال جاری برابر با ۹۲/۷۷ میلیون بشکه در روز و در فصل سوم معادل ۹۳/۶۲ میلیون بشکه در روز بوده است. در راستای این تغییرات میزان عرضه نفت نسبت به تقاضای آن به سرعت در حال افزایش است. این در حالی است که میزان تقاضای جهانی نفت در فصل دوم و سوم سال ۲۰۱۴ به ترتیب ۹۱/۵ و ۹۳/۱ میلیون بشکه در روز بوده است. در شرایطی که نفت از ماه ژوئن تاکنون در حدود ۴۰ درصد ارزش خود را از دست داده است تمام فعالان بازار و کار‌شناسان معتقدند که دوران تازه‌ای در بازار نفت شروع شده است. 

اکنون که قیمت نفت ایران از ۱۰۱ دلار تابستان سال ۲۰۱۴ با نزولی قابل توجه به کمتر از ۷۰ دلار رسیده است و این سیر نزولی نیز همچنان ادامه دارد و با توجه به این روند دولت باید بودجه سال آینده را بر خلاف سال‌های گذشته با نگاه بسیار محتاطانه تری تدوین کند و کف قیمت‌ها را با توجه به شرایط کنونی کل بازار جهانی نفت و روند کند رشد اقتصادی در نظر بگیرد. همچنین برای کاهش ریسک و با احتساب شرایط کنونی دنیا و اعمال برخی شرایط ناخواسته علیه ایران، قیمت نفت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ کل کشور را با ملاحظات دقیق تری پیش بینی کند.

بنابراین اگرقیمت نفت خام ایران در لایحه بودجه سال ۱۳۹۴، ۷۰ دلار در نظر گرفته شود، حد بالای قیمت نفت در بودجه محسوب می‌شود زیرا قیمت نفت مصوب در بودجه کشورهای صادرکننده نفت در سال ۲۰۱۴ بین ۶۰ الی ۱۰۰ دلار در هر بشکه تعیین شده، لکن اکثر کشور‌ها قیمت بین ۷۰ الی ۹۰ دلار در هر بشکه را برای بودجه خود پیش بینی کرده‌اند. کمترین قیمت نفت مصوب در سال ۲۰۱۴ متعلق به ونزوئلا با ۶۰ دلار برای هر بشکه و بالا‌ترین قیمت یعنی ۱۰۰ دلار در هر بشکه به کشور ایران تعلق داشت. کف قیمت نفت در بودجه سال آینده ایران با توجه به تمام نوسانات بیان شده می‌بایست حدود ۶۰ دلار در نظر گرفته شود تا از بروز مشکلاتی نظیر کسری بودجه ممانعت به عمل آید.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.