سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جدیدترین واکنش ها به فروش خدمت سربازی

برنامه مناظره تلویزیونی این هفته با موضوع خرید خدمت سربازی بدون حضور فرماندهان نیروی انتظامی و ستاد مشترک نیروهای مسلح برگزار شد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،برنامه زنده تلویزیونی مناظره عصر جمعه با موضوع خرید خدمت سربازی ساعت 16:32 دقیقه و با حضور خبرنگاران در استودیوی شبکه یک سیما برگزار شد. در ابتدای این برنامه حسین‌علی حاجی‌دلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که به عنوان یکی از مهمانان در برنامه حضور داشت، با اشاره به بحث درنظر گرفتن جریمه‌های نقدی برای مشمولان غایب اظهار داشت: باید تأکید کنم که من با موضوع حل مشکل غیبت مشمولان وظیفه عمومی مشکلی ندارم ولی باید پیش از هر چیز به ابهامات بسیاری که در این بند از بودجه وجود دارد، پاسخ داد.

وی ادامه داد: در متن این لایحه به دولت اجازه داده شده که در ازای حل مشکل سربازی مشمولانی که بیش از 10 سال غیبت داشته‌اند مبالغی را به عنوان جریمه دریافت و درآمدهای حاصل از آن را به خزانه واریز کندو یک هزار میلیارد ریال از این مبالغ را به بنیه دفاعی کشور اختصاص دهد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه این بحث با طرح چند سئوال برخی از ابهامات پیش روی این تبصره را مطرح کرد و گفت: باید پیش از هر چیز به این پرسش پاسخ داد که هدف از در نظرگرفتن چنین جرایمی چیست؟ آیا هدف درآمدزایی و کسب درآمد برای کشور است یا حل مشکل بخشی از افراد جامعه؟ مشمولین و جامعه هدف این طرح چند نفر هستند؟ و آیا هدف از این تبصره حل مشکل سربازی آقازاده‌ها و خارج نشینان نیست؟

فروش سربازی موجب تضعیف دفاعی کشور می شود

در ادامه مناظره، کامران صداقت استادیار جهاد دانشگاهی در فرصت 4 دقیقه‌ای خود طی سخنانی اظهار داشت: بزرگترین دغدغه جمهوری اسلامی ایران جنگ نرم است و یکی از مسائلی که توسط مقام معظم رهبری نیز اعلام شده، ایجاد فرهنگ ایثار و شهادت است. یکی از پایه‌های ایثار و شهادت به نظام مقدس سربازی بازمی‌گردد و سرباز کسی است که سرمی‌بازد و تا پای جان در میدان رزم می‌ماند.

وی ادامه داد: این میدان رزم ضرورتا میدان جنگ نیست چرا که دشمن می‌تواند جنگ سخت و نرم را در بربگیرد. ما همیشه با این جمله نظام استکبار جهانی روبرو هستیم که می‌گوید هنوز گزینه نظامی روی میز است و مقابله ما با آنها در گرو تقویت فرهنگ ایثار و شهادت است اما خرید سربازی به این شکل به فرار عده‌ای از سربازی مشروعیت می‌بخشد سوال این است که پیامدهای اجتماعی این طرح چیست؟ اگر بتوانیم از درآمد فروش سربازی به بخش اقتصادی کمک کنیم این کمک نیست و در واقع تضعیف بنیه دفاعی کشور است.

می خواهیم از غایبان جریمه بگیریم

مهدی کوچک‌زاده نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون آموزش مجلس در برنامه مناظره این هفته با بیان اینکه شایسته بود یکی از عزیزان ستاد کل نیروهای مسلح در این جلسه حضور می‌یافت، تصریح کرد: بحث درباره خرید خدمت سربازی نیست بلکه دریافت جریمه از غایبان سربازی است.

وی با اشاره به بند ط تبصره 16 لایحه بودجه 94 اظهار داشت: ما موظف به درنظر گرفتن مصلحت کشور و ملت هستیم. بار اصلی انقلاب و حفظ نظام بر دوش محرومان و مستضعفان بوده است.

نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: در ماده 10 قانون نظام وظیفه محرومیت‌های حال حاضر غایبان از خدمت سربازی بیان شده است که مهمترین آنها محرومیت از اخذ گواهینامه رانندگی، دریافت وام از بانک‌ها و موسسات دولتی، کاندیدا شدن در انتخابات مجلس و شوراها، صدور پروانه کسب و اجازه اشتغال، ثبت هرگونه نقل و انتقال و همچنین استخدام رسمی و غیررسمی دولتی است.

کوچک‌زاده تصریح کرد: بنده موافقم کسانی که این مشکل را دارند مشکلشان رفع شود اما نباید با کسانی که به خدمت سربازی‌رفته‌اند مساوی باشند. کسی که از خدمت فرار کرده نباید بتواند همچون افراد دیگر در انتخابات مجلس به عنوان کاندیدا شرکت کند.

موافق ارتش حرفه ای هستم

در ادامه عباسعلی منصوری نماینده و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه این طرح بسیار می‌تواند موفق باشد،  اظهار داشت: من موافق ارتش حرفه‌ای هستم و نباید به اجبار افراد را به سربازی برد. این اتفاق می‌تواند مانند کشورهای دیگر صورت گیرد.

وی با اشاره به دلایل موافقتش نسبت به این طرح تصریح کرد: اول اینکه زمان غیبت بسیار بالاست یعنی افراد در حال حاضر با هشت تا 10 سال غیبت به سن 28 سال به بالا رسیده‌اند لذا نمی‌توانند به سربازی بروند همچنین تعداد غایبین نیز مهم است به طوری که در حال حاضر دو میلیون غایب سربازی داریم.

منصوری ادامه داد: این نکته را باید درنظر داشت که حتی یک درصد از این افراد نیز در سنوات گذشته به خدمت برنگشتند و منتظر ماندند تا عفو بخورند یا اینکه 50 سالشان بشود و از محرومیت‌ها رهایی یابند. در عین حال 300 هزار نفر در خارج از کشور که معمولاً مدرک دکتری دارند دوست دارند به ایران بازگردند که به این دلیل نمی‌توانند.

عضو کمیسیون امنیت ملی خاطرنشان کرد: در مجازات اسلامی این امکان وجود دارد که حبس به مجازات نقدی تبدیل شود لذا ما زمانی که این امکان را نداریم که دو میلیون نفر را در زندان جای دهیم باید امکان آن را فراهم کنیم که پول آن را پرداخت کنند و خلاص شوند.

دو میلیون غایت خدمت سربازی داریم

در ادامه این برنامه ایرج ندیمی به ارائه نقطه نظرات خود در خصوص تبصره گنجانده شده در لایحه بودجه پرداخت و گفت: در ابتدا باید توجه داشت که تمامی مشمولین سربازی پس از گذر سن 50 سالگی دیگر مشمول به حساب نمی‌آیند. از سوی دیگر باید این نکته را نیز روشن کرد که این ادعای برخی افراد مبنی بر گنجاندن این تبصره در لایحه بودجه برای حل مشکل اقتصادی دولت بوده و دولت این مبحث را به تنهایی در لایحه گنجانده عنوان کرد که مصاحبه‌ها و اظهار نظرهای مقامات مسئول در روزهای اخیر در رسانه‌ها این موضوع را رد می‌کند.

وی ادامه داد: این موضوع نکته مهمی است که در حال حاضر یک و نیم تا دو میلیون نفر دارای غیبت بیش از 10 سال از خدمت سربازی هستند و در حال حاضر با انواع جریمه‌ها و محدودیت‌های اجتماعی مواجه اند. لذا قانون باید هر چه سریعتر فکری به حال این قشر کرده و وضعیت آنها را تعیین کنیم.

منصوری در ادامه با تایید سخنان ندیمی و خوشبینانه خواندن آمار ارائه شده از سوی مسئولان گفت: طبق آماری که به دست من رسیده بیش از 2 میلیون و 400 هزار نفر مشمول این تبصره از لایحه بودجه می‌شوند و ستاد کل نیروهای مسلح در حالتی خوشبینانه این آمار را یک و نیم میلیون نفر عنوان کرد ولی در مجموع این تبصره یک جامعه آماری بزرگ را شامل می‌شود.

وی ادامه داد: این بدان معناست که به طور متوسط در حال حاضر دو میلیون نفر از دریافت گذرنامه، گواهینامه رانندگی و بسیاری از حقوق اجتماعی دیگر محرومند و باید هر چه سریعتر تکلیف آنها تعیین شود. لذا به نظر من هدف اصلی از این لایحه به هیچ وجه درآمدزایی نیست و تنها برای روشن شدن تکلیف این جامعه آماری بزرگ مطرح شده است.

در این بخش از مناظره ندیمی با مبارک خواندن گنجانده شدن این تبصره در لایحه بودجه از برخی انتقادات که برمبنای بی‌عدالتی و تبعیض‌آمیز دانستن این تبصره مطرح می‌شود انتقاد کرد و گفت: باید توجه داشت که این یک قانون است و برای عموم مردم در نظر گرفته شده است نه یک قشر خاص و آقازاده.

این نماینده مجلس افزود: غیرقابل پذیرش و باور است که در کشور ما یک و نیم تا 2 میلیون آقازاده‌ای که به خدمت نرفته و از خدمت سربازی غایب شدند وجود دارد از سوی دیگر در مباحث مطرح شده نباید چهره ثروتمندان را در حالتی افراطی چهره‌های مشمئز کننده نشان داد. لذا باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشت که مخاطب این تبصره عموم مردم بوده و حتی بسیاری از قشر پایین جامعه نیز با استقبال این تبصره از نمایندگان خواستار ایجاد امکان پرداخت اقساطی این جرائم را دارند.

در ادامه کامران صداقت اظهار داشت: شما می‌گویید اینجا خطا شده بعید می‌دانم یک نماینده مجلس اسم این را خطا بگذارد درحالی که قانون‌گریزی اتفاق افتاده است. وقتی این اتفاق می‌افتد راه حل آن نباید به افکار عمومی آسیب بیشتری بزند.

استادیار جهاد دانشگاهی همچنین گفت: در جریمه‌هایی که ما در نظر گرفتیم محرومیت‌های اجتماعی مطرح می‌شود وقتی کسی سربازی نرفته و می‌تواند 20 تا 50 میلیون به عنوان جریمه پرداخت کند یعنی اصلا محرومیت نکشیده است.

عباسعلی منصوری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به اظهارات کامران صداقت تصریح کرد: این لایحه می‌گوید کسانی که 10 سال غیبت کردند یعنی اگر سن مشمولیت را از 19 سال محاسبه کنیم 10 سال بعد از آن یعنی تا 28 سالگی این فرد امکان گرفتن پاسپورت و گواهینامه را ندارد همچنین نمی‌تواند در کشور استخدام یا از کشور خارج شود.

مهدی کوچک زاده در ادامه برنامه مناظره این هفته با تأکید براینکه با شکل فعلی بند ط تبصره 16 لایحه بودجه 94 مخالفم اظهار داشت: ضمن اعتقاد و ابراز دین به کسانی که در حال خدمت در شرایط سخت هستند، حاضرم به خاطر مصالح کشور به نحوی که موجب بی عدالتی نشود مسئله سربازی غایبان حل شود.

وی افزود: ما در اجرای این قانون نباید به گونه‌ای عمل کنیم که کسانی که با نرفتن به خدمت، منافع نامشروعی بدست آورده‌اند از دیگران جلو بیفتند.

نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به فرمایشات حضرت امام(ره) در رابطه با خدمت سربازی خاطرنشان کرد: هم اکنون محرومیت‌هایی وجود دارد و افراد زیادی هستند که از خدمت فرار کرده‌اند. کسی که سربازی نرفته باید بتواند پس از پرداخت جریمه غیبت، گذرنامه و گواهینامه بگیرد اما آیا می‌تواند عضو شوراها، نماینده مجلس و وزیر شود؟ یا وام سنگین از بانک‌ها بگیرد؟ بهتر است از هشت محرومیت فعلی چهار محرومیت که لوازم اصلی زندگی است رفع شود اما بنده با شکل فعلی بند ط تبصره 16 مخالف هستم.

طرح موجود موجب قانون گریزی می شود

در ادامه مناظره، صداقت با بیان اینکه مسائل فرهنگی و اجتماعی در این طرح دیده نشده است تصریح کرد: ما طرفدار ارتش حرفه‌ای هستیم اما ارتش حرفه‌ای زمانی اتفاق می‌افتد که اشتغال و ضریب بیکاری تک رقمی باشد اما وقتی نرخ بیکاری، تضاد طبقاتی و حساسیت روی این موضوع بالا است نمی‌توان از خرید خدمت افرادی که قانون گریزی کرده‌اند صحبت کرد.

وی اضافه کرد: در خرید خدمت سال 79 متوجه شدیم که فقط 360 هزار نفر از افرادی که استطاعت مالی داشتند توانستند خرید خدمت کنند و مابقی آنها با روحیه‌ای بسیار پایین خدمت کردند به طوری که در پاسخ به سوال چه کسی خسته است می‌گفتند فقیر با بی‌پول متأسفانه شعارها عوض می‌شد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: با این طرح این راه را باز می‌کنیم که کسی که 5 سال غیبت کرده است سه سال دیگر بایستد و بعد دوباره آن را بخرد.

ندیمی در ادامه با بیان اینکه گفته می‌شود دولت چون بی پول شده است به دنبال این طرح رفته است، اظهار داشت: با این وجود می‌توانیم بگوییم کل این پول صرف بهتر شدن سربازان فعلی شود در عین حال دولت هم جزئی از کشور ما است و باید دولت را کمک کنیم.

وی اضافه کرد: در مورد قانون گریزی حق با مخالفان است اما باید این نکته را درنظر داشت که مابرای قانون گریزی جریمه گذاشته‌ایم لذا باید بپذیریم که به این مسئله ورود داشته باشیم.

حاجی دلیگانی در ادامه این مناظره با انتقاد از این طرح گفت: باید توجه داشت که معیار ما در هر قانونی مطابقت با قانون اساسی و شرع مقدس است و با توجه به تأکید قانون اساسی بر رفع تبعیضات ناروا چگونه می‌توانیم در برابر قانون وظیفه عمومی که همه را موظف به گذراندن دوره خدمت سربازی کرده امروز برای متخلفان از این قانون یک تبصره و راه فرار بگذاریم.

وی گفت: باید تکلیف خود را مشخص کنیم که اگر در حال حاضر با تعداد زیاد سربازان مواجهیم و می‌بایست دولت سرفرصت لایحه‌ای برای حل دائمی این مشکل پیشنهاد دهد و اگر سربازان حال حاضر کمتر از حد نیاز هستند این تبصره به چه معناست؟

عضو کمیسیون برنامه و بودجه  با بیان اینکه باید روشن شود که گنجاندن این تبصره در لایحه بودجه امسال قرار است در سالهای آینده نیز گنجانده شود یا خیر گفت: آیا بهتر نیست به جای اینگونه اقدامات مدت سربازی را برای تمامی مشمولین کم کنیم؟آیا بهتر نیست تسهیلات بهتری برای نخبگان، متأهلین و مشمولان دارای فرزند در نظر بگیریم تا از زمان خدمت آنها کسر شود.

وی خاطرنشان کرد: من یقین دارم در صورت بررسی این طرح مشخص خواهد شد که تعدادی آقازاده وجود دارند که مشمول این تبصره می‌شوند و این تبصره تنها برای حل مشکل این آقازاده‌ها مطرح شده است.

زندان برای گنجاندن 2 میلیون نفر نداریم

در ادامه برنامه مناظره عباسعلی منصوری اظهار داشت: به عنوان کسی که در این زمینه تجربه دارم و صدها هزار سرباز را تحت پوشش داشتم باید بگویم اولا بحث سرباز حرفه‌ای بحث علمی است که در ارتش‌های پیشرفته دنیا نیز اجرا می‌شود و بعد اینکه باید بررسی کنیم از دغدغه سربازی چه آسیب‌هایی به جامعه می‌رسد.

وی ادامه داد: باید سربازی به گونه‌ای باشد وقتی افراد به 18 سال رسیدند آموزش مقدماتی ببینند و در مرحله بعد به ازای داوطلب شدن برای سربازی حقوق بگیرند. این درصورتی است که در حال حاضر سربازان متأهل و صاحب فرزند مزایای خاصی ندارند. اجباری بودن سربازی باعث می‌شود افرادی که نمی‌توانند، از آن فرار کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین گفت: سن سربازی در تمام دنیا 18 سال است و تا سن 28 سالگی افراد می‌توانند فشار سربازی را تحمل کنند زیرا انگیزه، حماسه و شور دارند. اما همه فرماندهان احساس می‌کنند که یک سرباز 38 ساله گروهان را بهم می‌ریزد و من این را به عنوان یک کارشناس می‌گویم.

وی با اشاره به اینکه از دو میلیون نفری که مشمولان غایب سربازی هستند تا به حال یک درصد هم به خدمت سربازی نیامده‌اند گفت: اینها باید محروم شوند اما قبلا با این موارد چه می‌کردیم افراد این چنین یا مشمول عفو می‌شدند یا از سن 50 سالگی می‌گذشتند تا دیگر به سربازی نمی‌رفتند.

منصوری مشاور سابق فرماندهی کل ارتش در ادامه گفت: از تعداد دو میلیون نفر چند نفر از آنها آقازاده هستند اتفاقا آقازاده‌ها به دلیل اینکه قصد تجارت و خروج از کشور را دارند به سرعت به دنبال کارت پایان خدمت هستند. بنده همچنان پیشنهاد ارتش حرفه‌ای را مطرح می‌کنم چرا که نمی‌توانیم زندان دو میلیون نفری راه بیاندازیم.

ایرج ندیمی نماینده مردم لاهیجان در مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامه مناظره این هفته با بیان اینکه نظر ما هم این است که برای متأهلین و نخبگان فکری کنیم، اظهار داشت: اگر کسی مطلقا بگوید مخالفم باید پیشنهاد اصلاحی ارائه کند. سوال ما این است که شما به کجا می‌خواهید بروید. آیا درست است که به کسانی که محرومیت کشیده‌اند عناوین پس از معافیت را بدهیم.

وی با بیان اینکه ما باید برای افراد قانون گریز تدبیر کنیم، تصریح کرد: کسی که به سربازی می‌رود احساس خفت نمی‌کند این طرح عقبه‌ای دارد و کارشناسی شده است. ما هم موافقیم که ارتش حرفه‌ای شود.

ندیمی خطاب به حاجی دلیگانی گفت: شما می‌گویید این لایحه به خاطر آقازاده‌ها تدوین و ارائه شده و باید آدرس بدهید در غیر این صورت این کار نوعی ابهام‌افکنی است.

مناظره

خدمت نکرده ها باید پول بدهند

در ادامه این برنامه مهدی کوچک‌زاده نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به بخشی از بند ط تبصره 16 تصریح کرد: براین اساس باید 10 هزار میلیارد ریال برای تقویت بنیه دفاعی کشور هزینه شود و صحبت‌های سردار کمالی نیز بیانگر همین مسئله است. اگر به طور متوسط 35 میلیون تومان از هر غایب به عنوان جریمه اخذ شود 30 هزار نفر این جریمه را پرداخت می‌کنند.

وی افزود: کسانی که خدمت نکرده‌اند باید مابه ازای خدمتی که باید انجام می‌دادند جریمه پرداخت کنند.در حال حاضر رقم 10 هزار میلیارد برای ما مبنا است؛ حال کسی می‌تواند با جانش به مملکت خدمت کند و کسی با مالش.

کوچک زاده با اشاره به هزینه خدماتی که سرباز ارائه می‌کند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر مدت خدمت سربازی 24 ماه است اگر مبلغ جریمه را 50 میلیون تومان حساب کنیم در واقع به ازای هر ماه دو میلیون تومان جریمه اخذ شده است. اما آیا کسی حاضر است در قبال دریافت دو میلیون تومان به ارتفاعات کردستان یا مرزهای سیستان و بلوچستان برود و در ارتش حرفه‌ای خدمت کند؟

وی با بیان اینکه شاید بتوان براساس اصل 144 قانون اساسی در خدمت سربازی خدشه وارد کرد، گفت: ماده 16 قانون خدمت وظیفه عمومی می‌گوید کلیه افرادی که وارد خدمت سربازی می‌شوند نسبت به قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی و رهبری سوگند یاد می‌کنند.

وی با تأکید براینکه این راهکار مناسبی نیست اضافه کرد: بنده قبول دارم که بخشی از دلیل انباشته شدن مشمولان غایب اجباری بودن خدمت سربازی است. اما این دلیل نمی‌شود که مسئله ارتش حرفه‌ای را مطرح کنیم.

قصد تعطیلی خدمت سربازی را نداریم

در ادامه مناظره منصوری با بیان اینکه وقتی فناوری توسعه می‌یابد و سلاح‌ها پیشرفته می‌شود با دو ماه نمی‌شود یک نفر را آموزش داد تصریح کرد: با وجود ارتش حرفه‌ای شش ماه تا یک سال یک فرد را آموزش می‌دهند و از بین افرادی که داوطلب هستند بهترین را انتخاب می‌کنند و در عین حال یک حقوق مکفی برای 5 سال قرارداد، به وی می‌پردازند.

صداقت در ادامه گفت: ممکن است فردی که غیبت کرده است در خانواده متمول باشد یا اینکه در مقابل یک تصمیم‌گیری موسمی و مطالعه نشده مسئولان قرار بگیرد و که 5 سال اجرا شود و دو سال اجرا نشود. اگر این شرایط را داشته باشد باید بگویم که مسئولیت‌پذیری خود را زیر پا می‌گذارد.

وی اضافه کرد: یکی از شیرین‌ترین خاطرات افراد دوران سربازی است همچنین بٌعد بعدی توانمندسازی نیروهای جوان است لذا در عین حال باید سوال کرد چطور است که بعد از 27 سالگی افراد در سربازی کارایی ندارند نتیجه این حرف این است که ما به دنبال سربازانی هستیم که برای ما مشکل ایجاد نکنند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه مالزی، چین و ا ندونزی در مقابل افرادی که غیبت کرده‌اند طرح خدمات اجتماعی به صورت انتخابی را اجرا می‌کند، گفت: از کجا تضمین می‌دهیم همه کسانی که غیبت کرده‌اند بتوانند سربازی را بخرند.

ندیمی در ادامه یادآور شد: ما نمی‌خواهیم سربازی را تعطیل کنیم مردم انتظار دارند این موضوع را به عنوان یک پدیده اجتماعی تعیین تکلیف کنیم از طرفی باید در نظر داشت که همه این افراد فرصت اشتغال را از دست داده‌اند.

منصوری در ادامه در پاسخ به سوال حاجی دلیگانی که از دلیل مطرح شدن زمان 10 سال غیبت برای تبصره لایحه بودجه در خصوص جریمه سربازان جویا شده بود گفت: این زمان طبق ر مبنای فیزیکی بدنی و فیزیولوژی سربازان درنظر گرفته شده و همانطور که سن مشمولین سربازی در تمامی کشورهای دنیا 18 سال است و این عدد نیز برمبنای فیزیولوژی بدنی و تحقیقات علمی تعیین شده است، لذا زمان 10 ساله غیبت نیز با توجه  و براساس همین فاکتور درنظر گرفته شده است.

در ادامه این برنامه نمایندگان مردم و مهمانان برنامه مناظره به پرسش‌های مردمی پاسخ دادند و صداقت در پاسخ به سوالی مبنی براینکه چرا ما از تجربیات موفق کشورهای دیگر استفاده نمی‌کنیم و در حوزه 10 درصد کشورهایی قرار داریم که سربازی اجباری دارند گفت: در حال حاضر حدود 22 کشور در دنیا وجود دارند که قانون سربازی اجباری را دارند و این کشورها این قوانین را براساس وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود انتخاب می‌کنند. لذا اجباری یا غیراجباری بودن خدمت سربازی و حتی میزان زمان خدمت براساس فاکتورهای مختلف همچون ضریب اشتغال، حرم جنسی و شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تعیین می‌شود.

در ادامه کوچک‌زاده در پاسخ به این پرسش که چرا کسی که 10 سال از تحصیل و خدمت فرار کرده می‌تواند خدمت خود را بخرد و فردی که 10 سال درس خوانده از این امکان برخوردار نیست گفت: به نظر من باید نوع نگاه به موضوع سربازی را تغییر داد چرا که براساس اصل 144 قانون اساسی تنها نیروهای متعهد و پایبند به اصول نظام باید در ارتش جمهوری اسلامی ایران خدمت کنند. ارتش باید در برابر افرادی که چند سال از رفتن به خدمت طفره رفته و غایب بودند هزینه خدمات امنیتی را دریافت کند.

همچنین منصوری درپاسخ به این سوال که چند درصد از فرزندان صاحب منصبان و پولدارها به سربازی می‌روند و در شرایط سخت خدمت می‌کنند، گفت: من با توجه به تجربه‌ای که در ارتش داشتم و از زاویه نگاه موجود در ارتش به این سوال پاسخ می‌دهم که عموماً در ارتش جمهوری اسلامی ایران اصلاً این بحث‌ها مطرح نیست و تمامی سربازان مشابه همدیگر در یک گردان خدمت می‌کنند.

ندیمی درپاسخ به این پرسش که چرا پولدارها حتی خدمت سربازی را نیز می‌توانند بخرند گفت: من بار دیگر تأکید می‌کنم که مشمولان این تبصره حتما افراد پولدار و آقازاده‌ها نیستند و لذا ما در برابر یک جرم واحد، جزای واحد را برای تمامی مشمولین این تبصره اتخاذ کرده‌ایم ولی من قول می‌دهم که در زمان تصویب این بند تفاوت‌هایی برای افراد فرودست و در طبقات پایین‌تر جامعه درنظر بگیریم.

باید تکلیف دو میلیون شهروند را که هم‌اکنون بلاتکلیفند، مشخص کنیم

در ادامه برنامه نوبت به سئوال حضار رسید که یکی از آنها از ندیمی پرسید آیا با قراردادی شدن سربازی موافقید یا خیر، که وی پاسخ داد: اول اینکه بنده با این موضوع که هر چه در بیاوریم خرج سرباز کنیم موافقم به طور کلی در مورد این سوال با قراردادی شدن مشروط موافق هستم.

خبرنگار مهر از سه نماینده موافق این طرح سئوال کرد که بر اساس ماده 59 قانون مجازات اسلامی که هنوز مهر ابلاغش خشک نشده در زمان صلح اگر سربازی 15 روز غیبت کند باید 3 تا یک سال زندان شود و فقط قاضی می تواند این حکم را به مجازات نقدی تبدیل کند. شما باید پاسخ دهید که چرا از 1 میلیون و 500 هزار مجرم حمایت می کنید؟ چرا در کار قضایی دخالت می کنید؟ چرا فکری برای جایگزین کردن مجازات به جای زندانیکردن این افراد نمی کنید؟ و منصوری در پاسخ گفت: در قوانین 66، 67 و 68 قانون مجازات اسلامی حبس را نیز می‌توان خرید ما در حال حاضر با دو میلیون نفری مواجه هستیم که باید تعیین تکلیف شوند. چون راهی به جز این نداریم. این افراد یا باید به زندان بروند که هیچ فردی با آن موافق نیست یا رها شوند و یا در مورد آنها تعیین تکلیف شود. در حال حاضر می‌خواهیم برای آنها تعیین تکلیف کنیم چرا که دچار مشکلات و رها در جامعه هستند. که خبرنگار مهر گفت: این پاسخ سئوال من نبود.

منصوری همچنین در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه برای خانواده‌های سربازان شهید و سربازانی که در راه ایستادگی در مقابل فتنه سال 88 شهید شدند، چه جوابی دارید، اظهار داشت: بنده خودم از خانواده‌های شهدا هستم و این خانواده‌ها نیز می‌خواهند نظم و قانون در جامعه وجود داشته باشد اجرای این طرح موجب مجازات بیشتر می‌شود مجازاتی مانند محرومیت اجتماعی و مجازات فعلی که برای آنها در نظر گرفته شده است. این قانون باید به گونه‌ای اجرا شود که مشمولان را به خدمت سربازی بفرستد.

در ادامه برنامه مناظره این هفته عباس علی منصوری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به این سئوال که آیا این شائبه پیش نمی‌آید که افراد مشمول از رفتن به سربازی امتناع می‌کنند تا در زمان مقرر با پرداخت جریمه معافیت خود را دریافت کنند، اظهار داشت: اتفاقاً از نظر من عکس این قضیه صادق است ما در قانون محرومیت‌هایی داریم و کسی که به سربازی نمی‌رود علاوه بر استرس و اضطراب شخصی اعضای خانواده او نیز درگیر سربازی نرفتن او می‌شود.

وی افزود: افراد بسیاری به من مراجعه می‌کنند و مشکلات خود را در این زمینه بیان می‌کنند جوانان بسیاری هستند که بار خانواده بردوش آنها است و مشکلات متعددی در این زمینه دارند. ما پیشنهاداتی همچون تعیین قیمت،نحوه پرداخت و ... در این رابطه داریم که در جلسات مجلس مطرح خواهیم کرد.

منصوری با اشاره به بند مورد اشاره حاجی دلیگانی تصریح کرد: آقای ندیمی به خوبی به سئوال ایشان پاسخ دادند قانون برای همه اجتماع برابر است و ما سربازی را یک افتخار می‌دانیم اما نوع نگرشمان فرق می‌کند. ما باید سربازانی با انگیزه و توانمند داشته باشیم و اگر نیروی انسانی را به خوبی آموزش بدهیم به نتیجه‌ای مضاعف خواهیم رسید.

حسینعلی حاجی دلیگانی در پاسخ به این سوال که چه برنامه‌ای برای مواجهه با کسانی که به سربازی نرفته‌اند، تدوین خواهد شد، خاطرنشان کرد: دوستان گفتند که شرایط جسمی و فیزیکی افراد برای خدمت وظیفه ملاک است اما سوال من این است که کسی که به تحصیلات خود ادامه داده و از معافیت استفاده کرده چگونه می‌تواند در سن بالا به خدمت سربازی برود.

وی با تأکید براینکه ما مشکلی با اصل حل این مشکل نداریم اضافه کرد: حرف ما این است که چرا این مسئله در لایحه بودجه مطرح شده است. آیا هدف درآمدزایی است اگر هدف درآمدزایی نیست و به سند مالی کشور ربطی ندارد چرا آن را در لایحه بودجه گنجانده‌اند. اگر مبنا رأفت اسلامی است چرا با افرادی که کمتر قانون گریزی کرده‌اند مهربانی نمی‌کنیم.

منصوری درپاسخ به اظهارات حاجی دلیگانی گفت: ما بیش از دو میلیون نفر غایب داریم که اگر یک میلیون نفر از اینها 20 میلیون تومان پرداخت کنند حدود 10 هزار میلیارد تومان حاصل می‌شود و اگر همه مشمولان غایب بیایند 40 هزار میلیارد تومان پرداخت خواهد شد. با توجه به اینکه امروز در زمان تدوین و بررسی بودجه قرار داریم طرح این مسئله مناسب‌تر است.

ندیمی نیز اظهار داشت: مخاطب ما غایبان هستند، تحصیل‌کرده و تحصیل نکرده تفاوتی ندارند.

در ادامه صداقت با بیان اینکه بحث ما یک بحث جمعیت شناختی است، گفت: کسانی که بیش از 10 سال غیبت کردند شامل متولدین سالهای 64 تا 72 هستند. ما حدود 4 میلیون و 300 هزار نفر در این بازه جمعیتی، افراد ذکور داریم. اما یک دوم آنها دانشجو هستند.
برچسب ها: وبگردی ، جریمه ، سربازی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
فرشید
۱۴:۱۱ ۲۴ اسفند ۱۳۹۳
ممنون از لطف شما...بهترین کار همین فروش هست .من با سن 30 سال ویک بچه 2 ساله نمیتونم برم خدمت...زمانی هم که باید میرفتم من بچه بزرگ خانواده بودم بخاطر مشکلات داشتم کار میکردم..وگرنه من و همسال من قانون شکن نیست.
مهدی
۰۸:۰۵ ۲۳ اسفند ۱۳۹۳
باسلام فروش خدمت سربازی منصفانه نیست واین طرح خدمتی به افرادی است که از قانون فراری بوده اند
ناشناس
۲۱:۱۳ ۰۳ اسفند ۱۳۹۳
اگر سربازی را عده ای بخرند دیگر هیچ کس انگیزه ی خدمت ندارد