سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شین هوا:

مشکلات پیش روی مذاکرات هسته‌ای در سال جدید چیست؟

شین هوا در گزارشی نوشت: هر دستاوردی همیشه هزینه‌هایی دارد. شکی نیست که زمانی که مذاکره کنندگان دوباره در سال آینده زیر یک سقف جمع شوند، باید برای دست یابی به توافق نهایی بیشتر تلاش کنند.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگزاری شین هوا در گزارشی به قلم لیو چانگ با عنوان "مشکلات پیش رو،  همزمان با ورود مذاکرات هسته ای ایران به سال جدید" نوشت: ایران و قدرت های جهانی ماه گذشته تصمیم گرفتند بار دیگر ضرب الاجل برای توافقی جامع را در خصوص برنامه مورد مناقشه هسته ای تهران تا ماه ژوئیه سال آینده میلادی برای دومین بار تمدید کنند. این تمدید احتمالا دستاوردی بسیار مهم این مذاکرات،  پس از بیش از یک سال مذاکرات سخت پرفراز و نشیب است.

 در صورت عدم مصالحه قابل توجه در ماه های آتی،  دست یابی به یک توافق نهایی قبل از پایان مدت زمان تعیین شده، رویای دوردستی برای ایران و گروه 1+5 برای یافتن زمینه های مشترک کافی به شمار می‌‌رود.

-  پیشرفت در سال 2014
همزمان با اینکه ایران و  گروه پنج بعلاوه یک ( چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و آمریکا) چندین دور مذاکرات را برگزار کردند، طرفین همچنین اواخر سال گذشته تلاش کردند طرح مشترک اقدام را در ژنو میان طرفین اجرا کنند و آژانس بین المللی انرژی اتمی بازرسی ها و نظارت خود بر برنامه هسته ای ایران برای اطمینان از اینکه تهران واقعا در حال همکاری است آغاز کرد.

بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران غنی سازی بیست درصدی اورانیوم را متوقف کرد. ایران همچنین فعالیت های مهم در راکتور اراک را تعلیق کرده است. ایران همچنین قول داد نیروگاهی که اورانیوم غنی شده پنج درصد را به اکسید تبدیل کند بسازد تا نتوان برای غنی سازی بیشتر در آینده نیز از این اورانیوم استفاده کرد.

آمریکا و اتحادیه اروپا در پاسخ به رویکرد ایران، تعلیق برخی تحریم های اقتصادی علیه ایران را در زمینه هایی همچون بخش خودروسازی، طلا و فلزات گرانبها، قطعات هواپیما و صادرات پتروشیمی آغاز کردند.

همچنین تهران می تواند هفت میلیارد دلار از کاهش تحریم ها دریافت کند که چهار و دو دهم  میلیارد دلار آن  متعلق به درآمد حاصل از فروش نفت این کشور در حساب های مسدود شده است.

-چه چیز میان طرفین جدایی می اندازد؟
بیشترین مشکلات لاینحل که هم اکنون عامل اختلاف میان مذاکره کنندگان به شمار می رود، دو چیز است. یکی این که برای ایران تا چه اندازه می توان ظرفیت هسته ای قائل شد و  دیگری اقدامات برای برداشتن تحریم های اعمالی غرب علیه این کشور .
قدرت های غربی خواهان آنند که ایران فعالیت های غنی سازی اورانیوم را به طور گسترده ای متوقف کند از جمله شمار سانتریفیوژهای خود را به چندهزار عدد کاهش دهد.  رسانه های جهان در تازه ترین گزارش ها اعلام کردند دولت اوباما با فعالیت شش هزار سانتریفیوژ در ایران موافقت کرده است که دو هزار عدد بیشتر از سقف چهار هزار سانتریفیوژی است که چند هفته پیش پیشنهاد شده بود.

ایران 9 هزار و 400 سانتریفیوژ فعال دارد و تقریبا ده هزار سانتریفیوژ دیگر هم در اختیار دارد که غیرفعالند. این کشور بر این موضوع که باید سطح کنونی سانتریفیوژهای خود را با هدف تولید سوخت برای تولید برق و دیگر اهداف صلح آمیز حفظ کند اصرار دارد.
در همین حال، آینده راکتور اراک نیز از موارد نگرانی غرب است. تهران می گوید این مرکز تنها برای تحقیقات پزشکی و کشاورزی دایر شده است.

در خصوص تحریم ها نیز، ایران برچیده شدن فوری آنها را خواستار شده است . این در حالی است که غرب می گوید این تحریم ها باید به تدریج و در صورتی که تهران به وعده های خود عمل کند برداشته شوند.

-یک محصول بی اعتمادی
هر چند اظهار نظر در مورد اینکه آیا  این شکاف ها همزمان با ادامه مذاکرات در ماه های آینده برطرف می شوند یا نه مشکل است اما تنها چیزی که قطعی است آن است که موضوع هسته ای ایران در واقع نتیجه بی اعتمادی است.

آمریکا در سال 1953 برای برای دست یابی به منافع نفتی با کمک انگلیس،کودتایی را در ایران ترتیب داد که به سرنگونی دولت محمد مصدق  و بازگشت محمدرضا پهلوی به قدرت منجر شد.

با این حال، در سال 1979، شاه ایران که به نظر می رسید به شدت به حمایت های واشنگتن وابسته بود با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران سرنگون شد. این امر به گروگانگیری آمریکایی ها منجر شد.

پیش از تماس تلفنی باراک اوباما و  حسن روحانی، رئیس جمهور تازه انتخاب شده ایران در ماه سپتامبرسال گذشته، و موافقت برای شتاب بخشیدن به مذاکرات هسته ای، هیچ نوع تماس مستقیمی میان رهبران دو کشور از زمان بحران گروگانگیری وجود نداشت.

- مشکلات پیش رو
اختلافات معنادار و اعتماد از دست رفته طولانی، این امر را به ذهن متبادر می کند که در مذاکرات آینده، مذاکره کنندگان مجبورند با فشار بین‌المللی بی‌سابقه‌ای دست و پنجه نرم کنند و برای ارائه توافق جامع هسته‌ای از خرد سیاسی استفاده نمایند.

مذاکره کنندگان ایرانی و آمریکایی، همین یک هفته پیش نشست دو روزه‌ای را در شهر ژنو سوئیس برگزار کردند تا برای گفتگوهای گسترده‌تر در خصوص چگونگی پایان این مناقشه طولانی آماده شوند. عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران گفت مذاکرات« بسیار مفید و  سودمند » بودند. در حالی که تیم آمریکایی مذاکره کننده اظهار نظری نکرد.

در صورتی که مذاکرات برای دست یابی به توافقی جامع شکست بخورد، در آمریکا ، میراث دیپلماتیک اوباما ضربه سختی خواهد خورد.

در پایان این گزارش آمده است: هر دستاوردی همیشه هزینه هایی دارد. شکی نیست که زمانی که مذاکره کنندگان دوباره در سال آینده زیر یک سقف جمع شوند، باید هزینه هایی برای دست یابی به توافق نهایی را بپردازند.  چیزی که حتمی است آن است که اگر آنها به اندازه کافی برای توافق های مهم شجاع باشند، شجاعتشان با پاداشی بیش از حد تصوراتشان پاسخ داده خواهد شد.

انتهای پیام./
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ابراهیم
۰۹:۴۶ ۰۳ دی ۱۳۹۳
به نظر من اعتماد به امریکا هر گز نباید صورت بگیرد چون اون تشنه به خون ماست او حاضر نیست ایرانی که برای طرحهای او که در شرف اتمام بود مانع ایجاد کرد ثبات داشته باشد ..در این میان اکر دولت مردان به توان داخلی توجه کنند می توان بدون مذاکره و محدود کردن هسته کارها را پیش برد