سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فواید ظروف مسی

استفاده طولانی مدت از ظروف آلومینیومی مثل کتری های آلومینیومی می‌‎تواند به اختلال در جذب روی و سلنیوم منجر شده و خطر عوارضی مثل زخم معده، یبوست، کولیت، کم خونی و حتی آلزایمر را افزایش ‎دهد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ظروف غذا یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است. ظرف غذا در خوش طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارد.

البته از دیدگاه طب جدید ظروف شیشه ای و پیرکس بهترین ظروف هستند چرا که هیچ واکنشی با غذا نمی دهند ولی بقیه ظروف از جمله آلمینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن، ملامین و … عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا می‌شود که خود ممکن است موجب بروز بیماری شود. از دیدگاه طب سنتی نیز ظروف سنگی و سفالی و لعابی و گلی بهترین ظروف هستند.

مدتی است که بسیاری از افراد پخت غذا در ظروف مسی را توصیه می‌کنند اما باید دید که پخت غذا در این ظروف تا چه اندازه فایده و عوارض خواهد داشت.

 

مصرف غذا در ظروف مسی اگر بیش از حد باشد موجب وارد شدن مس به بدن می‌شود و در دراز مدت موجب عوارضی مانند افسردگی، بی خوابی، بیش فعالی در کودکان و عوارض دیگر می‌شود از آن طرف هم کمبود مس در بدن خود بیماری‌هایی ایجاد می‌کنند مانند تهی سازی و تخلیه اکسیژن در سلول ها ، کاهش HDL کلسترول، مشکلات پوستی، التهاب قوزک پا، کم خونی، کم شدن آنسفالین های مغزی و توهم های شنوایی می‌شود.

 

میترا زراتی، متخصص تغذیه در رابطه با پخت غذا در ظروف مسی به خبرنگار سلامت تسنیم، می‌گوید: تفکر غلطی که در این خصوص وجود دارد این است که برخی افراد تصور می‌کنند که از طریق ظروف طبخ غذا مانند ظروف مسی می‌توانند مواد مغذی به بدن برسانند.

 

به گفته وی اگر مس بیش از نیار بدن وارد بدن شود در کبد رسوب کرده و مسمومیت ایجاد می‌کند همچنین تجمع مس در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می‌شود.مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می‌کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست.

 

این متخصص تغذیه می‌افزاید: پوشاندن ظروف مسی با قلع یا سایر مواد خوب است، اما باید مراقب بود که حتی ظروف قلع‌اندود با کوچک‌ترین خراش قلع‌شان از بین می‌رود و موجب آزاد شدن مس در غذا خواهد شد.

 

زراتی یاد آور شد: در نگهداری ظروف مسی باید دقت فراوان شود که هیچ آسیبی نبیند و سبب می‌شود مس طی پخت و پز وارد ماده غذایی شود. به همین دلیل در نگهداری این ظروف باید دقت کرد.

اما بهترین ظروف برای طبخ مواد غذایی ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌های مقاوم به حرارت هستند که هیچ‌وجه مواد سمی را وارد مواد غذایی در حال طبخ نمی‌کنند و در مقابل بدترین ظروف، تفلون‌هایی هستند که دچار خراشیدگی هرچند کوچک شده‌اند. حتی ظروف تفلونی که مجددا تعمیر می‌شوند هم می‌توانند سرطان‌زا باشند.

 

علی کشاورز متخصص تغذیه می‌گوید: «مس با غذاهای اسیدی واکنش می‌دهد. اگر ظروف مسی با لایه‌ای از یک فلز دیگر مثل قلع یا فولاد ضدزنگ یا نیکل پوشانده شود از ورود مس به غذا جلوگیری شده و از عوارض افزایش غلظت مس در خون (تهوع، استفراغ و اسهال) کاسته خواهد شد.»

 

سایت رسمی سازمان غذا و داروی امریکا (FDA)که معتبرترین مرجع برای مواد داروئی و غذائی است نیز استفاده از ظروف مسی را مضر دانسته و استفاده از آن را برای پخت و پز به ویژه غذاهائی که ماهیت اسیدی دارند باعث ایجاد مسمومیت با مس عنوان کرده است.

 


ظروف مسی از دیدگاه طب سنتی

باید بدانیم در کتاب های مرجع طب سنتی استفاده از ظروف مسی به شدت منع شده است! ظروف مسی که تحت عنوان «نحاس» یاد شده، از مضرترین ظروف برای طبخ غذا عنوان شده است.

در کتاب «مفرح القلوب»، که شرح کتاب قانونچه در طب است(قرن هشتم هجری قمری)، حکیم محمد ارزانی، از بزرگترین حکمای طب ایرانی، می گوید: «طبخ طعام در انای نحاس (ظرف مسی) خوب نیست مخصوصا اگر مدت زمان پخت زیاد باشد و نیز غذا چرب و ترش باشد.

 

 

قلع اندود کردن آن اگرچه مضرت آن را کم می‌کند ولی بطور کامل زیان آن را برطرف نمی‌کند. حکیم محمد ارزانی قلع اندود کردن مکرر را توصیه نمی‌کند و نهی شدید کرده از ظرف مسی که قلع آن رفته است. مداومت در مصرف ظرف مسی را موجب ایجاد جذام دانسته اند. بهترین ظروف از دیدگاه ایشان ظروف آبگینه (پیرکس امروزه) و چینی است.

 

در کتاب تغذیه در طب ایرانی ، اسلامی ظروف مسی و روی به دلیل آزاد کردن این عناصر با ارزش به غذا باعث تاثیر بر عملکرد سیستم مغز و اعصاب و غدد درون ریز بدن می شوند یکی از مضرات ظروف مسی اکسید شدن آنهاست که بسیار خطرناک است و باید به موقع قلع اندود شود.

 

در کتاب مخزن الادویه، تألیف حکیم عقیلی خراسانی؛ دانشمند و طبیب بزرگ قرن 12 هجری قمری، که از کاملترین و جامعترین مجموعه دارویی در میراث طب سنتی ایران است، آمده آشامیدن غذاهای ترش، لبنیات، گوشت‌ها، در ظرف مس بی قلع خصوصا آنکه مدتی در آن مانده باشد بسیار مضر است و باعث ایجاد بیماری برص (نوعی لکه های پوستی) می‌شود.

 

در کتاب تحفة المؤمنین، تألیف سید محمد مؤمن تنکابنی؛ طبیب قرن 11، که از منابع معتبر در خصوص دارو و مفردات طبی است، مصرف ظروف مسی خصوصا بی قلع آن بسیار مضر توصیف شده است.

شیخ الرئیس نیز در کتاب قانون گفته است: «واجب است که پرهیز کنید از طبخ آنچه که شور یا چرب و یا شیرین است مانند گوشت و لبنیات و آنچه که ترش است در ظروف مسی و حتی آشامیدن در این ظروف زیرا که بدون تردید زنگار می بندد و زنگار نیز سم قاتل است.»

 

دکتر سلام
برچسب ها: فواید ، ظروف ، مسی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۹
در انتظار بررسی: ۰
عبد
۱۶:۳۰ ۱۲ دی ۱۴۰۰
اصلاً خودتون فهمیدید چی گفتید
ناشناس
۱۷:۱۴ ۲۸ تير ۱۳۹۹
سلام ظروف سنگی هرکاره سنگی کم دوام وزودمیشکندولی شایدبهترین است
مینا
۲۰:۴۱ ۲۰ مهر ۱۳۹۸
خیلی عالیه
جلیل
۱۸:۴۶ ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
اینا میخوان مس نخرید ببرن بفروشن برا خودشون
ناشناس
۲۲:۴۹ ۰۹ بهمن ۱۳۹۷
نه استفادش برا عصاب بهتره
ناشناس
۱۸:۴۳ ۲۴ دی ۱۳۹۷
همش الکی مس عالیه
ناشناس
۰۹:۳۶ ۰۵ آذر ۱۳۹۷
سلام به نظر من گذشتگان ماحتما ی چیزی میدونستن که از ظروف مسی استفاده میکردن و زندگی سلامتری نسبت به ما داشتن مس یکی از عناصر ضروری مورد نیاز بدن هستش وقلع هم فقط صرف این در ظروف مسی استفاده میشه که میزان ورود این عنصر به بدن رو کنترل کنه
البته استفاده از حصوم هم کنار ظروف مسی فوق العاده است
حاج نیازم
۰۳:۱۸ ۲۱ شهريور ۱۳۹۷
سلام منم موافقم خیلی خوبه گذشتگان ما از این ضروف استفاده میگردند منم تازه چند روزه از کرمان رفتم گرفتم واقعا غذا در دیگ و چای در گتری خوشمزه ميشه عالیه توصیه میکنم یک بار تجربه کنید
حاج نیازم
۰۳:۱۸ ۲۱ شهريور ۱۳۹۷
سلام منم موافقم خیلی خوبه گذشتگان ما از این ضروف استفاده میگردند منم تازه چند روزه از کرمان رفتم گرفتم واقعا غذا در دیگ و چای در گتری خوشمزه ميشه عالیه توصیه میکنم یک بار تجربه کنید
حاج نیازم
۰۳:۱۸ ۲۱ شهريور ۱۳۹۷
سلام منم موافقم خیلی خوبه گذشتگان ما از این ضروف استفاده میگردند منم تازه چند روزه از کرمان رفتم گرفتم واقعا غذا در دیگ و چای در گتری خوشمزه ميشه عالیه توصیه میکنم یک بار تجربه کنید
محمد
۱۱:۱۸ ۲۵ خرداد ۱۳۹۷
مس از عناصرضروری بدن هست به شرطی که سولفاته ( سبز و تیره ) نشده باشه که درآن صورت سرطان زاست . پوشش قلع علاوه بر حفظ ظرف در مقابل سولفات شدن میتواند به آهستگی یونهای مس راازخود عبور بده وباعث جلوگیری از کمخونی خواهد شد .
ناشناس
۲۲:۳۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۷
توی سایتها انواع ع مطالب ضد و نقیض هست یه یه سوال اگر مس خوب هست چرا با قله سفیدش می کنند چه نیازی به سفید شدن داره این جوری که دیگه ظرف مسی نیست
ناشناس
۱۳:۵۴ ۲۷ فروردين ۱۳۹۷
با نظر دوستان موافقم.باید سعی کنیم به روش زندگی نیاکانمان توجه داشته باشیم در همه خصوص
ناشناس
۰۱:۲۱ ۱۳ فروردين ۱۳۹۷
منم یه مدتی از قابلمه سنگی ومسی استفاده میکن خیلی هم راضیم تازگی ازمایش دادم کم خونیمم بر طرف شده بود منم با نظر دوستان موافقم
ناشناس
۱۸:۲۲ ۰۱ بهمن ۱۳۹۶
سلام نظر دوستان کاملآ درسته......
ناشناس
۱۵:۳۹ ۲۳ دی ۱۳۹۶
خیلی جالب بود
زری
۲۰:۵۳ ۱۱ دی ۱۳۹۶
منم اس ام اس دادم حالا ماندم نمیدونم چکار کنم ه بیاره در خونه چی بگم الان ماندم بخرم یا نخرم........
ناشناس
۲۲:۰۸ ۲۶ آذر ۱۳۹۶
من تازه ظروف مسی خریدم وخوشبختانه بعد از خرید قصد تحقیق اینترنتی کردم ولی از روزی که خریدم به نظرم واقعا عالیه
باید خودتون بخرید واستفاده کنید و ببینید غذا توش چه طعمی پیدا میکنه و مخصوصا کسانی که کمبود آهن دارند اثرش واضح معلومه
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۶ آذر ۱۳۹۶
سلام من دارم از ظروف مسی استفاده میکنم خیلی هم راضیم
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۶ آذر ۱۳۹۶
سلام من دارم از ظروف مسی استفاده میکنم خیلی هم راضیم
ناشناس
۲۱:۲۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۶
عالیییییییییی
مهدی
۱۴:۰۸ ۰۸ آذر ۱۳۹۶
منم موافقم تازه قابلمه مسی خریدم و میخوام ازش استفاده کنم. ممنون از نظرات تون
علیرضا
۰۳:۳۷ ۰۸ آذر ۱۳۹۶
ددر ظرف مسی پدر. خدا بیمرزم فقط پلو درست میکردند خیلی هم خوشمزه میشد وابگوشت هم داخل دیزی سنگی وچای داخل سماور برنجی وغذا در ظرف لعابی
وچای هم داخل کاسه چینی میخوردند 92سال عمر ککردند.
حسین
۱۳:۵۲ ۲۷ آبان ۱۳۹۶
به نظرم بیشتر کارایی که قدیمیا می کردن درست بوده ، قطعا" ظروف مسی خیلی خوبه .
ناشناس
۱۶:۳۸ ۲۲ آبان ۱۳۹۶
منم تازه خریدم میخام جایگزین کنم بانظر دوستان موافقم
محمد
۱۷:۵۲ ۱۹ آبان ۱۳۹۶
سلام اگر سری واکنش پذیری فلزات رادرشیمی دوره نهم نگاه کنیم کلسیم وحتی روی واکنش پذیری بیشتری از مس دارند پس مس نمی تواند مانع جذب کلسیم وروی شود مزید اطلاع کارشناس این مقاله!!!!!
محمد
۱۷:۵۲ ۱۹ آبان ۱۳۹۶
سلام اگر سری واکنش پذیری فلزات رادرشیمی دوره نهم نگاه کنیم کلسیم وحتی روی واکنش پذیری بیشتری از مس دارند پس مس نمی تواند مانع جذب کلسیم وروی شود مزید اطلاع کارشناس این مقاله!!!!!
Masi
۱۵:۲۲ ۱۸ آبان ۱۳۹۶
منم با نظر دوستان موافقم
ناشناس
۱۵:۲۲ ۱۸ آبان ۱۳۹۶
سپاس
sh
۱۴:۳۲ ۱۸ آبان ۱۳۹۶
ممنون
مهدی
۲۱:۰۰ ۱۱ آبان ۱۳۹۶
با نظر دوستان موافقم
ابوالحسن
۱۸:۳۹ ۰۸ آبان ۱۳۹۶
فقط ظروف مسی
ابوالحسن
۱۸:۳۹ ۰۸ آبان ۱۳۹۶
فقط ظروف مسی
سارینا
۰۸:۴۴ ۰۳ آبان ۱۳۹۶
منم بادوستان موافقم،ظروف مسی نه تنهاضرر نداره،بلکه بسیارمفیده،اتفاقن ظروف تفلون وروحی که ماداریم ازشون استفاده میکنیم مضره
مرضیه
۱۴:۴۱ ۲۲ مهر ۱۳۹۶
سلام خدمت دوستان،،، من با خوندن نظراتتون واقعا از سردرگمی بیرون اومدم، آخه شوهرم میخواست بگیره با این نوشته هایی که خوندم خیلی تعجب کردم،،، ممنونم از نظرات ارزشمندتون
مرضیه
۱۴:۴۱ ۲۲ مهر ۱۳۹۶
سلام خدمت دوستان،،، من با خوندن نظراتتون واقعا از سردرگمی بیرون اومدم، آخه شوهرم میخواست بگیره با این نوشته هایی که خوندم خیلی تعجب کردم،،، ممنونم از نظرات ارزشمندتون
مرضیه
۱۴:۴۱ ۲۲ مهر ۱۳۹۶
سلام خدمت دوستان،،، من با خوندن نظراتتون واقعا از سردرگمی بیرون اومدم، آخه شوهرم میخواست بگیره با این نوشته هایی که خوندم خیلی تعجب کردم،،، ممنونم از نظرات ارزشمندتون
مرضیه
۱۴:۴۱ ۲۲ مهر ۱۳۹۶
سلام خدمت دوستان،،، من با خوندن نظراتتون واقعا از سردرگمی بیرون اومدم، آخه شوهرم میخواست بگیره با این نوشته هایی که خوندم خیلی تعجب کردم،،، ممنونم از نظرات ارزشمندتون
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۵ مهر ۱۳۹۶
بله نیاکان ما خیلی هم استفاده میکردن ازظرپف مسی.
ولی این علم امروزی که میگه ازظروف مسی استفاده نشودراچیکارکنیم؟؟

والا ماموندیم..
منیر
۱۷:۱۶ ۱۴ مهر ۱۳۹۶
من هم به تازگی از کرمان کتری مسی خریدم بسیار چای را لذیذ کرده. این ها رو میگویند تا معادن مس ما رو غارت کنند
عطا
۱۴:۵۳ ۰۲ مهر ۱۳۹۶
من گوش نكردم رفتم يه سري كامل از زنجان خريدم همين كه مال كشور خودمونه وصنعتگراي خودمون ساختن خيلي هم خوبه بهتراز ظروف چين وتركيه است
عطا
۱۴:۵۳ ۰۲ مهر ۱۳۹۶
من گوش نكردم رفتم يه سري كامل از زنجان خريدم همين كه مال كشور خودمونه وصنعتگراي خودمون ساختن خيلي هم خوبه بهتراز ظروف چين وتركيه است
ناشناس
۲۰:۰۵ ۳۰ شهريور ۱۳۹۶
با نظر دوستان موافقم.باید سعی کنیم به روش زندگی نیاکانمان توجه داشته باشیم در همه خصوص
ناشناس
۱۶:۱۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۶
همش دروغه همگی از ظروف مسی استفاده کنید چیزیتون شد با من
ناشناس
۲۳:۴۱ ۲۱ شهريور ۱۳۹۶
منم موافقم با نظرات دوستان
ترنم
۲۳:۱۷ ۱۶ شهريور ۱۳۹۶
ددر ظرف مسی پدر. خدا بیمرزم فقط پلو درست میکردند خیلی هم خوشمزه میشد وابگوشت هم داخل دیزی سنگی وچای داخل سماور برنجی وغذا در ظرف لعابی
وچای هم داخل کاسه چینی میخوردند 92سال عمر ککردند.
ترنم
۲۳:۱۷ ۱۶ شهريور ۱۳۹۶
ددر ظرف مسی پدر. خدا بیمرزم فقط پلو درست میکردند خیلی هم خوشمزه میشد وابگوشت هم داخل دیزی سنگی وچای داخل سماور برنجی وغذا در ظرف لعابی
وچای هم داخل کاسه چینی میخوردند 92سال عمر ککردند.
پیروز
۲۳:۱۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۶
مس رو بردند روی رو اوردن الانم یه سیاسته که سم تفلون رو وارد بدن ما بکنن
وحيد
۰۱:۵۹ ۰۸ شهريور ۱۳۹۶
درود و عرض ادب
از نظرمزه و خوشمزگي، ظروف مسي بهترين هستند.
فقط چهار توصيه را در نظر بگيريد:١. قبل از استفاده براي اولين بار، يه مقدار شير بريزيد توي ظروف تا بمدت ده دقيق بجوشه اينجوري همه سموم ظرف از بين ميرود.٢. هيچموقع ظرف را خالي روي اجاق نيذاريد حتما قبلا اون به روغن آغشتن بكنيد.٣. بعد از استفاده طولاني اگر داخلش قرمز شد اونو ببريد بازار مسگرا تا دوباره سفيدش كنند.و چاوم اينكه قسمت بيرون ظروف را با يخورده سركه و نمك بشوييد.
نوش جونتون بفرمايد غذاي خوشمزه و باطعم
ا دی
۲۲:۱۴ ۲۲ مرداد ۱۳۹۶
منم بانظردوستان کاملاموافق هستم
آمنه
۱۹:۵۲ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
سلام نظر دوستان کاملآ درسته......
ناشناس
۱۳:۵۶ ۱۷ مرداد ۱۳۹۶
به نظر من هیچ مانعی نداره
علی
۰۰:۵۴ ۱۵ مرداد ۱۳۹۶
با نظر دوستان موافق هستم
سینا
۱۹:۰۲ ۰۶ مرداد ۱۳۹۶
حتی یک درصد هم صحت ندارد اگر هم داشته باشد باید بدانیم که استفاده از ظروف مسی به مراتب بهتر از ظروف الومینیوم و تفلون است در قدیم ما ایرانیان که از ظروف مسی استفاده میکردیم جز شادابترین انسانها بوده ام و خبری از رخوت و خواب آلودگی در طول روز نبوده همه سحرخیز و کامروا بوده ایم اما امروز بعد از تبلیغات عدیده ای که در دهه های گذشته برای ظروف سرطانزای تفلون میشود دیگر بویی از آن مردم شاداب و سرزنده به مشام نمیرسد.
آزیتا دواشی
۱۸:۵۹ ۰۳ مرداد ۱۳۹۶
به نظر من هم کاملا اشتباهه نیکان ما همیشه داخل پاتیل و ظروف مسی طبخ میکردند و همیشه سالم و سلامت بودم این عصر جدیده که همه بیماریها رو با خودش به همراه آورده اونوقت دولت همش تبلیغ میکنه از اجناس ایرانی استفاده کنید
الناز
۱۲:۲۸ ۲۵ تير ۱۳۹۶
کاملا اشتباهه از قدیم گفتن ظرفت مس باشه فرشت قالی
نادر
۱۱:۰۷ ۰۷ تير ۱۳۹۶
امین راست می گوید منم موافقم چند سال است که ما از ظروف مسی استفاده می کنیم
پدرنمان و نیاکان ما هم از ظروف مسی استفاده کردند هیچ اتفاقی نیافتاده الان چرا مضر هست ما که الان بیش از 5 سال هست که استفاده م یکنیم
امین
۱۲:۳۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۶
سلام توضیح بدم که این مطلب کاملا اشتباه است در واقع این حیله ی یهودیان از چندین سال پیش بود که علیه ظروف مسی و آهنی تبلیغات سوء کنند تا ایرانیان ضمن از دست دادن این طروف باارزش به سمت ظروفی از جنس روی و آلومینیوم روی بیارن تا ضمن ایجاد بیماری دچار اختلالات پزشکی هم بشن.
توصیه به عدم استفاده از مس توطئه است
عبداله
۱۲:۳۸ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۶
کی گفته طب سنتی ظروف مسی رو منع کرده؟؟؟؟