به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، سایه شوم آلودگی هوا دست از سر پایتختنشینان برنمیدارد. مسؤولان هر بار راهکارهایی مقطعی مانند زوج و فرد کردن خودروها را ارائه میکردند. این بار خانم رئیس خواست با واردات بنزین یورو ۴ مشکل را برطرف کند و رفع این مشکل را به نام خود ثبت کند ولی به هر دلیل معادلاتش بهم خورد و معلوم شد بنزین موجود «قلابی» است.
آلودگی هوای کلانشهر تهران مدتهاست وجود دارد و به یک دمل چرکین تبدیل شده و به راحتی جان شهروندان را میگیرد و مسؤولان هم تاکنون اقدام اساسیای انجام ندادهاند.
متولی اصلی رفع آلودگی هوا سازمان محیطزیست است ولی تاکنون کاری نکرده است. از سوی دیگر، دکتر محمدباقر قالیباف، شهردار تهران بارها اعلام کرده رفع آلودگی هوا کاری ندارد و اگر این موضوع را به شهرداری - با اختیارات کامل و بودجههای مرتبط - واگذار کنند کار را انجام داده و مشکل را تا حد قابل قبولی کاهش خواهد داد.
شهردار تهران در این باره گفت: «آلودگی هوای تهران قابل رفع است و اگر دولت به خاطر مشغله زیاد کاری رفع معضل آلودگی هوای شهر را به شهرداری واگذار کند، حتماً میتوانیم آلودگی را در شهر کاهش دهیم». قالیباف با بیان این که مشکل آلودگی هوای تهران قابل حل است و برنامه مشخص و مدونی در این زمینه دارد، افزود: «البته همیشه گفتهام شهرداری داوطلب اجرای این کار نیست و تنها به دنبال کمک به دولت در جهت رفع این معضل است».
به گفته شهردار پایتخت، حداقل میتوانیم کاری کنیم در برخی روزها و شبها فرزندان ما احساس کنند آسمان آبی است نه خاکستری!
مسؤولان دولتی در واکنش به سخنان قالیباف گفتند ما حاضریم موضوع آلودگی هوا را واگذار کنیم به شرط اینکه شهرداری تهران از ما پول و امکانات نخواهد(!)
سیدحسین هاشمی، استاندار تهران در این باره گفت: «در صورتی که منابعی را شهرداری نخواهد حاضریم بحث آلودگی هوا را به آن واگذار کنیم».
هاشمی اضافه کرد: «از زمانی که به عنوان استاندار تهران انتخاب شدم موضوع حل معضل آلودگی هوا را در اولویت قرار دادم و نهایتاً منجر به این شد که در دولت کمیسیون خاصی برای رسیدگی به آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها تشکیل شود».
به گفته استاندار تهران در دولت 7 کمیسیون دائمی داریم که هشتمین کمیسیون در دولت یازدهم برای رفع آلودگی تهران و کلانشهرها تشکیل شد.
بعد از پیشنهاد قالیباف مبنی بر دریافت پرونده آلودگی هوا و واکنش مسؤولان دولتی این کار همچنان بلاتکلیف مانده و کارهای انجام شده هم مقطعی است و دردی از شهر تهران در این زمینه دوا نشده است.
***
دانش و فناوری تولید بنزین در کشور وجود دارد و در این زمینه مهندسان صاحبنظری داریم که بنزین استاندارد تولید میکنند اما معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیطزیست این موضوع را نادیده گرفت و بنزین یورو ۴ را - به ادعای خودش - وارد کرد تا آلودگی هوا را برطرف کند که این تیر هم به سنگ خورد و کاری از پیش نرفت و هوای تهران باز هم در مرز هشدار قرار گرفت.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست درباره بنزین یورو ۴ گفت: «براساس تصمیم هیأت دولت تولید و پخش بنزین غیراستاندارد مجتمعهای پتروشیمی متوقف و بنزین یورو ۴ توزیع میشود».
به گفته ابتکار، این تصمیم پس از تاثیر منفی بنزین پتروشیمی تولید داخل بر سلامت شهروندان گرفته شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس سابق کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: «در کنار اجرای اقدامات طرح کاهش آلودگی هوا برخی برنامههای فوری نیز مانند سرعت بخشیدن به تولید بنزین یورو ۴ قرار است انجام شود».
به گفته ابتکار «آلایندههای آلی در هوای تهران مانند بنزن، تولوئین و دیزایلین از بخارات بنزین حاصل میشود». وی اضافه کرد: «به صراحت میگویم تولید و توزیع بنزین پتروشیمی بهطور کامل متوقف شده است، این نوع بنزین سوخت بسیار خطرناکی است که حاوی بنزن است و سرطانزا بودن این ماده نیز محرز شده است».
به گفته ابتکار، دولت در زمینه برطرف کردن مشکلات آلودگی هوا بسیار مصمم است و از سوی دیگر وزارتخانههای نیرو و نفت هم با جدیت در کنار دولت قرار دارند. رئیسجمهوری نیز شخصا پیگیر مسائل زیستمحیطی بویژه آلودگی هواست.
در نیمه اول امسال طبق روال هر ساله میزان آلودگی هوا کم بود و تعداد روزهای سالم و پاک زیاد و بیشترین مشکل شهروندان در نیمه دوم سال به خاطر وارونگی هوا به وجود آمد ولی مسؤولان محیطزیست با افتخار اعلام کردند مشکل آلودگی هوا برطرف شده و در نیمه اول سال هوا پاک بوده این در حالی است که در پاییز دوباره با آلودگی هوا روبهرو شدیم و بسیاری از شهروندان به خاطر این مشکل راهی بیمارستان شدند و مشخص شد بنزین یورو ۴ ادعایی خانم رئیس هم دردی را دوا نکرد. کرمی، یکی از شهروندان تهرانی که راننده تاکسی است، به خبرنگار «وطن امروز» گفت: «آنقدر هوا آلوده است که وقتی بیرون میآیم دچار سردرد شدیدی میشوم. مگر مسؤولان نمیگفتند بنزین جدید دیگر آلوده نیست؟!»
این راننده تاکسی در ادامه گفت: «باور نمیکنید شبها وقتی به خانه میرسم دیگر توانی ندارم و حتما باید مسکن بخورم تا درد سرم کم شود».
حمیدی یکی دیگر از شهروندان گفت: «صبحها وقتی دخترم را به مدرسه میبرم آنقدر هوا آلوده است که به سرفه میافتد و چشمهایش میسوزد».
وی اضافه کرد: «مگر چه گناهی داریم که در این شهر زندگی میکنیم؟ مسؤولان فکری به حال این معضل کنند».
کامکار یکی دیگر از شهروندان تهرانی گفت: «متاسفانه به سرطان ریه مبتلا شدهام و دکترها جوابم کردهاند و برخی پزشکان علت این امر را آلودگی هوا عنوان کردهاند». وی ادامه داد: زندگیام را برای دوا و درمان فروختهام ولی مشکلم همچنان پابرجاست.
بنزین وارداتی یورو ۴ نیست!مصطفی افضلیفرد، دبیر کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: «از سویی آنچه درباره آلوده بودن استحصال بنزین از مواد پتروشیمی گفته میشود، صحت ندارد و از سوی دیگر، براساس بررسیهای آزمایشگاهی که مربوط به منبع خارجی است، بنزینهای وارداتی فاقد شاخصهای یورو ۴ است».
وی ادامه داد: «کیفیت بنزینهای تولیدی و وارداتی در جلسهای با حضور مسؤولان نهادهای ذیربط در کمیسیون اصل ۹۰ بررسی شد. در این جلسه درباره آلاینده بودن بنزینهای وارداتی بحث شد و نتیجه مباحث این بود که آنچه درباره آلوده بودن استحصال بنزین از مواد پتروشیمی یعنی ریفرمیتی که تحویل پالایشگاهها میشود گفته میشود، صحیح نیست زیرا اولا این بنزین 10 درصد بنزین مصرفی کشور را تشکیل میدهد و دوم اینکه همین میزان در تهران مصرف نشده بلکه در شهرهای جنوبی مصرف شده است».
به گفته افضلیفرد «بر این اساس ادعای اینکه حذف این بنزین باعث پاکی هوا شده است نمیتواند صحت داشته باشد. براساس بررسیهای آزمایشگاهی که مربوط به منبع خارجی است، بنزینهای وارداتی فاقد شاخصهای یورو 4 است». دبیر کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «به همین علت اینکه به رغم فقدان شاخصهای یورو 4 این بنزین مصرف شده و معاونت بینالملل وزارت نفت نیز آن را تایید کنترل کیفیت کرده، محل تأمل است».
رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر تهران هم معتقد است بنزین موجود یورو ۴ نیست.
وی در گفتوگو با خبرنگار «وطن امروز» اظهار داشت: «براساس نمونهبرداریهای موجود در مجموع کیفیت سوخت از منظر بنزن و عدد اکتان و گوگرد بهبود یافته است اما سوخت موجود یورو 4 نیست. گوگرد این سوخت بین 21 تا 270 ppm است که متوسط آن 100 ppm و میانگین آن 77/5 ppm است؛ پس در حقیقت در میانگین 8 برابر میزان استاندارد است».
به گزارش «وطن امروز»، نمایندگان مجلس چندی پیش اقدام به تصویب طرحی کردند که براساس آن سن معاینه فنی خودرو افزایش یافت و همین امر هم به آلودگی هوای تهران دامن زد.
حافظی در این باره با اشاره به اینکه از اواخر سال 88 و اوایل سال 89 میزان ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون رشد شدیدی یافت، افزود: «متاسفانه در این زمان قانون الزام معاینه فنی خودروها توسط نمایندگان مجلس، از 2 سال به 5 سال افزایش یافت.
سوال اینجاست که چرا نمایندگان این تصمیم را گرفتند، اگر استاندارد موجود مطلوب نیست، بهتر نبود سازمان استاندارد ملاکهای آن را ارتقا میداد و اگر مراکز معاینه فنی به تعداد کافی وجود نداشت بهتر نبود تعداد آنها را افزایش میدادند و اگر برگه معاینه فنی خرید و فروش میشد بهتر نبود برخورد قانونی صورت میگرفت؟
در مجموع این اقدام مجلس خطای فاحشی بود». از سوی دیگر مسؤولان نفتی مدعیاند بنزین موجود یورو ۴ است. عباس کاظمی، معاون وزیر نفت با اعلام اینکه بنزین وارداتی ۱۰۰ درصد مطابق با استاندارد یورو۴ است، گفت: اسنادی که اثبات کند بنزین وارداتی یورو۴ است وجود دارد و در صورت نیاز میتوان آن را ارائه کرد.
کاظمی درباره حجم تولید و توزیع کنونی بنزین یورو4 در کل کشور گفت: در مجموع بیش از 20 میلیون لیتر بنزین یورو4 توزیع میشود که بخش کمی از آن مربوط به واردات بنزین است. در اینکه خودروها در شهر آلودگی تولید میکنند شکی نیست ولی بهتر است مشکلات را ریشهای حل کنیم نه اینکه اقدام به واردات بنزین کنیم و بعد مشخص شود بنزین وارداتی استانداردهای لازم را نداشته است. آلودگی هوا با سلامت مردم ارتباط مستقیم دارد و نکته قابل توجه این است که مسؤولان نسبت به این امر بیتوجه هستند این در حالی است که سالانه بالغ بر ۴ هزار نفر در تهران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
خانم ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست کشور معتقد است از هر ۷ مرگ، یک مورد به دلیل آلودگی هواست. به گزارش «وطن امروز»، براساس طرح جامع کاهش آلودگی هوا در 8 کلانشهر کشور مقرر شد خودروسازان تا پایان سال 91 تمام محصولات خود را با استاندارد یورو 4 تولید کنند که شرکتهای خودروسازی با بهانههای مختلف به تعهدات خود عمل نکردند و خانم رئیس محیطزیست هم اعلام کرد بنزین یورو ۴ وارد کرده که در حال حاضر براساس اعلام کارشناسان و تأیید نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در این موضوع تقلب شده و این بنزین استانداردهای لازم را ندارد.
موضوع آلودگی هوا به یک معضل اساسی تبدیل شده است و در این باره مجلسیها که وکیل مردم هستند ورود کرده و خواستار حضور ابتکار در مجلس شدهاند. مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس در اینباره گفت: «به منظور بررسی آلودگی هوای تهران و همچنین دیگر مسائل و چالشهای زیستمحیطی در فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی مصوب شد جلساتی مجزا با معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و همچنین محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در خانه ملت برگزار شود».
به اعتقاد عضو فراکسیون محیط زیست مجلس «برای کاهش آلودگی هوا نیازمند طرح و اراده ملی هستیم. هر یک از دستگاهها وظایفی را برعهده دارند که باید دید به چه میزان به تعهدات و وظایف قانونی خود عمل کردهاند». هر روز در اخبار شنیده میشود فلانی بر اثر سرطان جان خود را از دست داد و به گفته برخی پزشکان میزان سرطان در تهران افزایش یافته است و آلودگی هوا برای پایتختنشینان مرگ تدریجی به همراه دارد. مهندس مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار «وطن امروز» گفت: «داشتن هوای ناپاک، عامل مرگ تدریجی است.
کسی هم متوجه آن نشده و حتی شاید بیشتر از زلزله تلفات به بار آورد». رئیس شورایعالی استانها با بیان اینکه هوای پاک نیاز اولیه هر انسانی است، افزود: «دلیل آنکه مردم تهران و دیگر شهرهای بزرگ کشور دارند در هوای ناپاک زندگی میکنند، آن است که عزم جدی برای از بین بردن آلودگی هوا وجود ندارد. بارها عنوان کردهایم این مساله عملی و قابل حل است؛ البته به طور ضربتی نمیتوان عمل کرد اما باید مدت زمان اجرای آن را کوتاه کنیم و مانند کشورهایی که در این راه موفق بودند، آن را پیش ببریم». به گفته رئیس باسابقه شورای شهر «هوای ناپاک بر جسم و روح و حافظه نسل آینده تاثیر منفی میگذارد و ما همه اینها را میدانیم اما آن را رها کرده و اقدامی انجام نمیدهیم».
توسعه حمل و نقل عمومی در تهران یکی از راهکارهای کاهش آلودگی هوای تهران است و شهرداری تهران در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده است ولی کافی نیست چرا که هم دولت سابق و هم دولت فعلی در بسیاری از امور به شهرداری کمک نکرده و این کار به خوبی انجام نشده است. توسعه خطوط مترو و افزایش تعداد اتوبوسها در دستور کار است و باید تمام دستگاههای ذیربط وارد عمل شوند تا بتوانند این مشکل را برطرف کنند؛ در غیر اینصورت کاری انجام نخواهد شد. دکتر احمد دنیامالی، رئیس کمیسیون عمران شورای پایتخت که پیش از این معاون شهردار تهران بود در زمینه آلودگی هوای تهران گفت: «اقدامات خوبی در توسعه مترو، بیآرتی، پلسازی و احداث تونل در تهران انجام شده است».
دنیامالی بیان کرد: «ورود روزافزون خودروها به شهر تهران یکی از دلایل آلودگی هواست». وی ادامه داد: «قرار گرفتن رشتهکوههای البرز و جریان قطبی و همچنین سایر پارامترها از عوامل تعیینکننده دیگر در آلودگی هوای تهران است که باید مورد توجه قرار گیرد». رئیس کمیسیون عمران شورای شهر، از شهروندان درخواست کرد حتیالامکان از خودروهای شخصی کمتر استفاده کنند و تردد در شهر به جای خودروی شخصی با حمل و نقل عمومی صورت گیرد. اتوبوسهای دیزلی یکی دیگر از مشکلات موجود در تهران است.
سیدجعفر تشکریهاشمی، معاون شهردار تهران مطرح کرد: آلودگی هوا نیز همچون تصادفات علاوه بر آثار و عوارض بهداشتی، اثرات سوء اجتماعی و اقتصادی بسیاری بر شهر و شهروندان تحمیل میکند و انسانهای بسیاری را نه تنها در تهران بلکه در سایر کلانشهرهای ایران و جهان نیز قربانی میکند. وی با اعلام اینکه هوای تهران در سالهای گذشته 160 روز ناسالم بود که در مقایسه با وضعیت شاخص کیفیت هوا طی سال 91 در وضعیت نامطلوبتری قرار داشت، تأکید کرد: «مهمترین آلاینده هوای تهران از سال 86 تا 93، ذرات معلق بوده است».
معاون شهردار تهران با اشاره به اینکه عزممان را جزم کرده و تحقیقات فشردهای در زمینه فیلتر دوده انجام دادهایم، اظهار کرد: «استفاده از فیلتر دوده برای اتوبوسهای دیزلی را آغاز کردهایم، ضمن اینکه ماحصل پژوهشها و تحقیقات به عمل آمده در تعامل با مراکز دانشگاهی، به مصوبه هیأت محترم وزیران در فروردینماه سال جاری منجر شد».
وی با تأکید بر اینکه افقهای روشنی در بحث کاهش آلودگی هوا پیش روی مردم تهران گشوده شده، خاطرنشان کرد: «امیدواریم با اقدامات به عمل آمده و با رویکردهای جدیدی که شاهد آنها هستیم، دیگر راهحلهایی را تجربه نکنیم که زمان و سرمایه کشور را هدر دهد، چرا که آلودگی هوا زاییده تکنولوژی است و تنها از راه پرداخت علمی و پژوهشی و با بهرهمندی از راهکارهایی که کشورهای موفق دنیا در زمینه کاهش آن انجام دادهاند، قابل کنترل و کاهش است». یکی دیگر از راههای کاهش آلودگی هوا زوج و فرد کردن خودروها و تعطیلی مدارس و ادارات بود که این اقدامات مقطعی پاسخ نداد و متاسفانه فقط یک مسکن بیش نبود و باز هم مشکلات باقی ماند.
خودرو و سوخت، ۲ متهم اصلی آلودگی هوای تهران بودند. خانم رئیس تصمیم گرفت با واردات سوخت این مشکل را حل کند که نشد و معادلات خانم رئیس به هم خورد و دوباره مشکل آلودگی هوا به قوت خود باقی است. مردم هم تا زمانی که خانم «ابتکار»، سیاستزدگی را بر «کار» ترجیح میدهد، همچنان باید سم تنفس کنند!