به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه آمریکایی "یو اس ای تودی" در مقالهای به قلم "اورن دورل" مینویسد: تمدید مجدد مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 نشان میدهد که ایران و قدرتهای جهان، هنوز در مورد مسائل کلیدی اختلاف نظر دارند اما با این حال، تمدید مدت زمان مذاکرات، از جهاتی نیز به نفع هر دو طرف مذاکره کننده است.
*** ماهانه 700 میلیون دلار از داراییهای مسدود شده ایران آزاد خواهد شد
سال گذشته، بخشی از تحریمهای غرب علیه ایران، در ازای اعمال برخی از محدودیتها بر برنامه هستهای این کشور برداشته شد. به گفته «فیلیپ هاموند»، وزیر امور خارجه انگلیس، با تمدید مذاکرات تا سال آینده، ماهانه 700 میلیون دلار از داراییهای مسدود شده ایران آزاد خواهد شد.
به علاوه، تمدید مذاکرات این امید را به ایران میدهد که تحریمهای بیشتری را که اقتصاد این کشور را نشانه گرفته، کاهش دهد. این در حالی است که صادرات آلمان به ایران در سال 2014 افزایش پیدا کرده و اقتصاد ایران تا حدودی احیا شده است. ایران همچنین به انجام معاملات تجاری بزرگی با روسیه و چین نیز مشغول است.
*** نتایج طولانی تر شدن مذاکرات
به عقیده نویسنده، تمدید مذاکرات از آن جهت به سود غرب است که امید دارد ایران سرانجام با اعمال محدودیتها بر برنامه هستهای خود موافقت کرده و در جنگ آمریکا علیه داعش در عراق و سوریه، همکاری و مشارکت کند.
«یو اس ای تودی» در ادامه مینویسد، از طرف دیگر، طولانی شدن مذاکرات به ضرر هر دو طرف است. چرا که این احتمال وجود دارد ایران نتواند به توافقی که تحریمها را از میان بر میدارد، دست پیدا کند.
*** تمدید هفت ماهه مذاکرات
در وین، جایی که مذاکره کنندگان تلاش میکردند تا پیش از فرا رسیدن ضرب العجل روز دوشنبه، به یک توافق جامع دست پیدا کنند، جان کری، وزیر ماور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت، دو طرف توافق کردند که در هفت ماه آینده، به یک توافق نهایی برسند. این مذاکرات که تحت یک توافق موقت، به مدت یک سال در جریان بود، قبلا نیز یک بار در ماه ژوئن تمدید شده بود.
تحریمهای غرب علیه ایران، برای وادار کردن این کشور به توقف تولید سوخت هستهای که هم در رآکتورهای هستهای و هم برای تولید سلاح هستهای مورد استفاده قرار میگیرد، و همینطور پاسخ به ابهاماتی در مورد توسعه احتمالی سلاح هستهای که ایران همواره آن را انکار میکند، اعمال شد.
*** دولت اوباما دو انتخاب پیش روی خود دارد
به گفته وی، «دولت اوباما دو انتخاب پیش روی خود دارد، انتخاب بین تسلیم شدن (به ایران) یا اقدام نظامی». اما به عقیده سایرین، این انتخاب یک انتخاب مطلق نیست.
«دیوید آلبرایت»، رئیس «موسسه علوم و امنیت بین المللی»، که بر مسائل مربوط به تکثیر سلاحهای هستهای تمرکز دارد، گفت: «به عقیده من، [تمدید مذاکرات] به سود یا زیان هیچ یک از طرفین نخواهد بود.»
*** خرسندی نتانیاهو از تمدید مذاکرات و عدم توافق
کنگره آمریکا، جایی که اعضای آن از هر دو حزب [جمهوریخواه و دموکرات] برای فشار آوردن به ایران، خواستار افزایش تحریمها بودهاند، به احتمال زیاد به افتادن کنترل مجلس سنا به دست جمهوریخواهان در ماه ژانویه، به ادامه این تهدیدها بپردازد. به عقیده کاخ سفید، چنین حرکتی اتحاد بین المللی علیه تحریمها را برهم زده و موجب فروپاشی مذاکرات خواهد شد.
حتی سرسختترین مخالف ایران، یعنی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز، تمدید مذاکرات را به یک توافق بد ترجیح میدهد.
انتهای پیام/