سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نکاتی دينی درباره اهميت همراهی زن و شوهر در پيشرفت علمی يکديگر

بعضی افراد با درس خواندن همسرشان مخالف هستند يا حداقل علاقه ای به ادامه تحصيل همسرشان ندارند، در حالی که زن و شوهر بايد براي پيشرفت يکديگر تلاش کنند.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،در بعضی موارد، درس خواندن مرد یک خانه، باعث میشود تا در یک دوره زمانی درآمدش کمتر شود و ادامه تحصیل خانم خانه هم موجب میشود نتواند وظایفش را درزندگی مشترک به خوبی انجام دهد و همینها دلایلی برای مخالفت بعضی افراد با ادامه تحصیل همسرشان میشود و به همین دلا یل مانع پیشرفت علمی همسرشان میشوند.

همان طور که میدانید در دین اسلام به کسب دانش و مطالعه تأکید زیادی شده است و اسلام برای ادامه تحصیل بین مرد و زن تفاوتی نگذاشته است؛ بنابراین همسران میتوانند در کنار رعایت حقوق زناشویی، به همسر خود کمک کنند تا درس هم بخواند. همشهری آیه بعد از این مقدمه، اشارهای به دستورات اسلام درباره پیشرفت علمی در زندگی مشترک کرده است.

زمینه رشد شخصیتی همسرت را فراهم کن

درست است که خدمت به همسر و تأمین نیازهای او یکی از ضرورتها و واجبات زندگی زناشویی به حساب میآید، اما موارد دیگری هم در زندگی شخصی ما انسانها وجود دارد که انجام آنها به عنوان امری واجب باید موردنظر باشد. یکی از این الزامات زندگی، وقت گذاشتن و تلاش برای علم آموزی است. این نکته در کتاب «مصباح الشریعه» نوشته شده است.

پیامبر گرامی اسلام(ص) در این خصوص فرمودند: «طلب دانش بر هر مسلمانی واجب است. خدا جویندگان دانش را دوست دارد». بر اساس این حدیث شریف، زن و شوهر وظیفه دارند در عین انجام مسئولیتهایی که در قبال زندگی مشترک دارند، زمینه مساعد برای علم آموزی یکدیگر را فراهم کنند. نبی مکرم اسلام(ص) در کتاب «بحارالانوار» فرمودند: «خیر دنیا و آخرت با دانش است و شر دنیا و آخرت با نادانی».بنابراین به نظر میرسد مرد هم وظیفه دارد تا حد امکان زمینه هر خیر و برکتی را برای همسر خود فراهم و او را در این راه تشویق کند.

هم شرع تأکید کرده، هم عرف

خدا در آیه ۱۹سوره مبارک نساء در خصوص شیوه معاشرت با زنان فرموده: «و عاشروهن بالمعروف/ با زنان شایسته رفتار کنید». منظور از معروف رفتاری است که شرع و عقل آن را تأیید میکند که شامل تمام آداب و اخلاقهای پسندیده و خوب انسانی میشود.

در چنین شرایطی است که میتوان گفت رفتار مردی که به طور کامل و بدون هیچ دلیل منطقی مانع از درس خواندن و علم آموزی همسر خود میشود، رفتار معروف و شایستهای نیست چرا که زن هم مانند همه انسانها حق دارد برای رشد علمی خودش وقت بگذارد و تلاش کند .خدا در آیه ۲۲۸سوره مبارکه بقره هم فرموده: «وَ لَهُنَّ مِثلُ الَّذی عَلَیهِنَّ بِالمَعرُوف/ برای زنان حقوقی است [ که باید از طرف مردان رعایت شود] همان طور که تکالیفی هم دارند».

طبق این آیه شریفه، زن همان گونه که مسئولیتهایی بر عهده دارد، حقوقی هم دارد که این حقوق باید با معروف مطابقت داشته باشد، معروفی که طبق منطق عقلانی و دینی شایسته و شناخته شده باشد. بنابراین از این دو آیه میتوان نتیجه گرفت که مرد نمیتواند به طور مطلق با خودخواهی مانع پیشرفت علمی زن باشد.هرچند که در هر صورت همسرش وظیفه دارد از همسر خود اطاعت و مطابق میل و خواسته او رفتار کند.

پیشرفت علمی، زندگیتان را بهتر میکند

زن یا مرد فرقی ندارد؛ مهم این است که با همدلی برای یکدیگر شرایطی به وجود آورند که نتیجه آن پیشرفت علمی و تحصیلی باشد. البته این کار، خیر و ثواب زیادی هم برای آنها به همراه دارد. یکی از پاداشهای دنیوی این خدمت آن است که زن یا مرد محبت و همراهی همسر خود را در زمینه پیشرفت علمی از یاد نخواهد برد و اگر بعدها برای همسرش چنین موقعیتی فراهم شود او هم در این زمینه همراه وهمکارش خواهد بود. البته گاهی دیده میشود که بعضی از مردان وقتی شرایط تحصیل و پیشرفت علمی همسرشان ایجاد میشود به سختی راضی میشوند و بعد هم بنای ناسازگاری میگذارند. پای حرفهایشان هم که بنشینید و دلیل مخالفتشان را بپرسید کلی دلیل میآورند که با کمی درایت میتوان آنها را مدیریت کرد.

ایجاد شرایط پیشرفت علمی همسر

حدیثی در کتاب «بحارالانوار» به نقل از پیامبراکرم(ص) آمده است با این مضمون: «جهاد زن این است که به خوبی شوهرداری کند». یکی از زمینههای خوب شوهرداری کردن زن زمانی است که برای همسر او امکان پیشرفت علمی فراهم شده است.

در این شرایط است که زن میتواند با ایجاد آرامش در محیط خانه، امکان درس خواندن همسر خود را به وجود آورد و امیدوار باشد که خودش و فرزندانش از این پیشرفت بهره میبرند. به هر حال این نوع کارها نشانه محبت و دلسوزی زن نسبت به همسر است و این کار مسئولیت مرد را در زمان فراهم شدن امکان رشد علمی زن پررنگتر میکند.

درس خواندن، زن و مرد ندارد

خوشبختانه این روزها در کمتر خانوادهای اتفاق میافتد که خانم یا آقای خانه، بدون رضایت همسرش درس بخواند یا به مکانهای علمی و فرهنگی سر بزند تا معلوماتش بیشتر شود. با این حال باید توجه داشت که جلب رضایت همسر برای درس خواندن تنها به زنها اختصاص ندارد و شامل مردها هم میشود. هرچند که برای مرد واجب نیست برای درس خواندن از همسرش اجازه بگیرد اما از آن جا که به دست آوردن رضایت همسر و دلگرم کردن او به زندگی یکی از وظایف دینی مردان است، خوب است برای پیشرفت علمی خود و بهره مند شدن از خیر و برکت آن، همسر خود را راضی کند.


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.