"بهروز کمالوندی" در گفتگو با
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران در پاسخ به سوالی پیرامون آخرین وضعیت راکتور اراک و بازطراحی قلب این راکتور گفت: یکی از نگرانیهای طرف غربی مربوط به تولید پلوتونیوم است و یکی از راههای رفع نگرانی باز طراحی قلب این راکتور بوده که شروع این کار منوط به توافق در همه موضوعات است.
وی افزود: همه این موضوعات در قالب پکیج و بستهای است و در جملهای از برنامه اقدام مشترک گفته شده که اگر بر سر یکی از موضوعات توافق نشود انگار بر روی هیچ کدام از موضوعات توافق صورت نگرفته است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: همه موضوعات باید مشخص شود، اگر همه موضوعات مشخص شود و توافق پیرامون آنها صورت گیرد این کار (بازطراحی قلب راکتور) انجام میشود.
وی با اشاره به تعداد سانتریفیوژهای موجود در تاسیسات هستهای ایران گفت: در حال حاضر حدود 9 هزار و 400 سانتریفیوژ روشن داریم که متوقف نشده است و داوطلبانه پذیرفتهایم که سانتریفیوژها اورانیوم 5 درصد را تولید کنند.
کمالوندی با بیان این که نوع سانتریفیوژهای روشن IR1 است، گفت: سانتریفیوژها از نسل اول هستند و آخرین فناوری سانتریفیوژها IR2 و IR4 و IR6 و IR8 است و فعلا آخرین مدل سانتریفیوژها IR8 است که نسبت به اولین و دومین نسل حدود 18 برابر قدرت بیشتری دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی پیرامون گزارش فصلی آژانس انرژی اتمی پیرامون برنامه هستهای ایران اظهار داشت: گزارشی که آمانو ارائه داده به دنبال مطالبی است که در سخنرانی اخیرشان داشتهاند؛ هم سخنرانی سمپوزیم پادمانها، سخنرانی در سوم نوامبر در شصت و نهمین مجمع عمومی و هم چنین سخنرانی در موسسه بروکینگز.
وی ادامه داد: در سخنرانی آمانو نکتهای که مکرر تکرار میشود این است که جمهوری اسلامی ایران دسترسیها و اطلاعات لازم را ارائه کرده و تمام موسسات و تاسیسات اتمی ایران تحت نظر آژانس است و هیچ انحرافی در فعالیتهای هستهای کشورمان دیده نمیشود و این مهمترین موضوع است که به آن اشاره میکند که در فعالیتهای اعلام شده جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه انحرافی دیده نمیشود.
کمالوندی تاکید کرد: ما فقط به پادمان متعهد هستیم نه پروتکل الحاقی، علی القاعده بیشتر از این هم نیازی نداریم و انتظار نداریم که آژانس بیشتر از این گزارشی را بدهد، اگر چه در دنباله گزارشش اعلام میکند که در موقعیتی نیستیم که تایید کنیم که هیچ گونه فعالیت غیر اعلام شدهای یا موارد غیراعلام شدهای وجود داشته باشد و این جمله مربوط به کشورهایی است که پروتکل را امضا کردهاند و کشوری که پروتکل را اجرا و امضا نکرده به این جمله نیازی ندارد منتهی این جمله بر این اساس که آمانو این تلقی را دارد که جمهوری اسلامی ایران براساس قطعنامههای شورای امنیت و شورای حکام باید پروتکل را اجرا کند اعلام میکند، که ما بارها گفتهایم پروتکل الحاقی اجباری نیست و براساس قواعد و مقررات بینالمللی و کشورها در واقع مختار هستند که بپذیرند یا نپذیرند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه اینگونه اقدامات دستاویزی برای برخی از رسانههای بینالمللی شده و باعث میشود داستان سرایی کنند، تصریح کرد: ما مدام و مرتب با آژانس گفتگو میکنیم و در ملاقاتها، مذاکرات و در یادداشتهای توضیحی که بعد از گزارشات ارائه میدهیم میگوییم که پروتکل الحاقی برای ما اجباری نیست و قطعنامهها غیرقانونی است و میبینیم که آقای آمانو گزارشی که میدهد براساس یک چارچوبی است که خود آژانس طراحی کرده و به نظر ما ضرورتی ندارد براین اساس بخواهد ادامه دهد.
کمالوندی ادامه داد: به طور مثال میگوید ایران هنوز فعالیتهای غنی سازی خودش را تعلیق نکرده در حالی که همه کشورهای بزرگی که خواستار تعلیق غنی سازی ایران شدند الان در مذاکرات پذیرفتهاند و می گویند فقط بخشی از این فعالیتها که 20 درصد است آن هم به صورت داوطلبانه و موقت تعلیق شود و بقیه ادامه پیدا کند این واقعیت روی زمین است اما آمانو و آژانس براساس همان رویهای که در حقیقت بر مبانی غیرقابل قبول ما است یعنی قطعنامهها گزارشات را تهیه میکنند.
وی افزود: گزارش میگویید که جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه انحرافی در فعالیتها نداشته و تمام تعهداتی که با 1+5 داشته به خوبی انجام داده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: این گزارش بیان میکند که ایران فعالیتها را مورد به مورد و جز به جز انجام داده، در صورتی که ما بارها اشاره کردیم که نیاز نداریم مدیر کل آژانس به جزییات بپردازد و در تنظیمش بعضی اوقات بد سلیقگیهایی صورت میگیرد.
کمالوندی اظهار داشت: پرداختن به موضوع ایران در اجلاس پادمانها که یک اجلاس کلی است باعث میشود برخی رسانهها سواستفاده کنند و برمبنای آن داستان سرایی کنند.
انتهای پیام/