سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یادداشت /

دلایل حمایت ترکیه از داعش/ این حمایت‌ها چه تبعاتی خواهد داشت؟

مسئولان حزب جمهوری خلق ترکیه که یکی از رقبای جدی حزب عدالت و توسعه در ترکیه محسوب می‌شود، نخست‌وزیر ترکیه را متهم کرده‌اند که از نیروهای مسلح داعش در سوریه و عراق حمایت می‌کند.

به گزارش خرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، حمایتهای ترکیه از داعش دوره مخفیانه خود را به پایان رسانده، و وارد مرحله آشکارا شده است.

احزاب مختلف در داخل ترکیه هم برای اینکه بتوانند جلوی اقدامات جنون آمیز این دولت را بگیرند، رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور را در تیررس اعتراضات خود قرار داده‌ و عدم حمایت از گروه تروریستی داعش را خواستارند.

البته نکته مهمتر این است، آتشی که ترکیه به بر افروخته شدن آن را می‌دمد، نه تنها ممکن است، دامان خود را بگیرد، بلکه خطراتی را متوجه سایر کشورهای منطقه می‌کند.

بی‌شک این حمایت‌ها، جنون آمیز است و بر عقلا و صاحبان قدرت لازم است تا برای حفظ امنیت ملت‌های منطقه دست حمایت‌های پنهان و آشکار ترکیه را از ریختن بنزین به روی آتش تروریسم قطع کنند.

"محمودرضا امینی" کارشناس مسائل سیاسی دلایل، شواهد وعواقب بد حمایت ترکیه از داعش را طی یادداشتی اختصاصی برای باشگاه خبرنگاران نوشته است، که متن آن به شرح ذیل است:

در تجزیه و تحلیل تحولات اخیر خاورمیانه، حمایت ترکیه از داعش، از جمله‌ای پرسشی، به یک جمله خبری تغییر حالت داده است. به این معنا که دیگر هیچ فردی در مورد حمایت همه جانبه ترکیه از داعش تردید ندارد.

حمایت رسمی یک دولت از گروه‌های تروریستی و علنی کردن این حمایت‌ها در محیط بین الملل امری غیرمعمول است، به گونه‌ای که همواره کشورهای اروپایی، آمریکا، عربستان سعودی و... که حامی گروه‌های تروریستی هستند، این موضوع را کتمان می‌کنند.

اما؛ در اقدامی عجیب، ترکیه نسبت به اظهارات مقامات کشورهای مختلف و مقامات حزب جمهوری خلق ترکیه در مورد حمایت آنکارا از داعش، واکنشی مبنی بر تکذیب این حمایت‌ها بروز نداده است.

مسئولان حزب جمهوری خلق ترکیه که یکی از رقبای جدی حزب عدالت و توسعه در ترکیه محسوب می‌شوند، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه را متهم کرده‌اند که از نیروهای مسلح داعش در سوریه و عراق حمایت می‌کند.

همچنین برخی گزارش‌ها نشان می‌دهند که عناصر داعش از طریق ترکیه به عراق و سوریه می‌روند و دولت این کشور در حال خرید نفت‌های به سرقت رفته توسط داعش است.

اواخر خرداد ماه سال جاری میلادی نیز احمد تورک، شهردار ماردین در نشستی که با حضور نماینده اتحادیه اروپا در ترکیه و گروهی از خبرنگاران در این شهرکردنشین برگزار شد، با ارائه گزارشی مفصل و موثق که همراه با شواهد مستند از جمله تصاویر و فایل ویدیوئی بود، از حمایت رسمی ترکیه از گروه داعش خبر داد.

وی همچنین اعلام کرد که عناصری از گروه داعش در حالی که ملبس به لباس نظامی ترکیه و مجهز به خودروهای نظامی این کشور هستند به داخل (سوریه) عبور می‌کنند، برخی اخبار نیز از دیدار گیلان پینار، از اعضای حزب حاکم عدالت و توسعه با یکی از شورشیان داعش حکایت می‌کنند.

برای حمایت علنی ترکیه از داعش می‌توان به دلایل متفاوتی اشاره کرد، مثلاً؛ برخی فروپاشی سیاست خارجی ترکیه و شکست این کشور در سوریه و سپس مصر، عراق و کل منطقه خاورمیانه را از دلایل مهم حمایت ترکیه از داعش می‌دانند.

دلیل دوم در این امر نهفته است که چون ترکیه در زمینه سرنگونی دولت نوری مالکیدر عراق ناکام مانده به سازمان‌های تروریستی مانند داعش، متوسل شده است.

دلیل سوم اینکه، آنکارا با ایجاد همپیمانی بین داعش و گروه‌های معارض سابق (در عراق) تاسیس دولت سنی و نیز تقسیم عراق را دنبال می‌کند.

دلیل چهارم نیز این است که تقسیم عراق، از دید آنکارا، به تاسیس یک دولت سنی همسایه منجر می‌شود که تا حد زیادی ترکیه در آن نفوذ خواهد داشت.

دلیل پنجم اینکه، تاسیس فدرالی سنی به اعتبار اینکه بر دو استان «الانبار» و «نینوا» حکومت خواهد کرد، از نظر جغرافیایی مرزهای ترکیه و عربستان سعودی را به هم متصل و همچنین هلال شیعی را قطع خواهد کرد.

ششمین دلیل حمایت ترکیه از داعش این است که وضعیت غیر قابل کنترل در عراق و سوریه این امکان را به ترکیه خواهد داد تا در صورت فراهم شدن شرایط مناسب، بار دیگر به موصل بازگردد که بعد از توافق سال ۱۹۲۶ بین انگلیس و عراق از آن خارج شد.

صرف نظر از دلایل حمایت ترکیه از داعش، باید گفت، حمایت آنکارا از گروه‌های افراطی مانند داعش به سود سیاست‌های این کشور نیست.

اگرچه ممکن است ترکیه بتواند با استفاده از گروه‌هایی مانند داعش پیروزی‌های مقطعی در خاورمیانه به دست آورد اما؛ در ‌‌نهایت حمایت از گروه‌های تروریستی به ضرر ترکیه است.

اول اینکه این گونه سیاست‌ها به وجهه ترکیه در خاورمیانه خدشه وارد می‌کند که در این ارتباط می‌توان به تظاهرات مردم داعش در مقابله با حمایت دولت این کشور از گروه‌های تروریستی اشاره کرد.

دومین دلیل سود آور نبودن حمایت از داعش برای آنکار احتمال بازگشت تروریست‌ها به خاک ترکیه است. در این ارتباط، مسئولان سابق ترکیه هشدار داده‌اند که آموزش تروریست‌ها در اراضی ترکیه، اقدامی خطرناک است که می‌تواند این کشور را به عرصه جنگ تبدیل کند.

همچنین در همین ارتباط می‌توان به اظهارات حکمت چتین، وزیر خارجه پیشین ترکیه، مبنی بر خطرناک بودن موافقت دولت عدالت و توسعه ترکیه با آموزش و تجهیز گروه‌های تروریستی تحت عنوان «مخالفان میانه روی سوریه» اشاره کرد.

در ارتباط با خطرناک بودن پرورش تروریست در خاورمیانه افراد مختلف با سمت‌های گوناگون نظامی و سیاسی هشدار داده‌اند، مثلاً؛ ناجی باشتبه، سرلشکر بازنشسته ارتش ترکیه نیز آموزش گروه‌های تروریستی از سوی نیروهای مسلح ترکیه را اقدامی نامناسب خواند و گفت گروه‌های مسلح در سوریه که خود را میانه رو می‌دانند، بعد از آموزش دیدن به عناصری وحشی تبدیل می‌شوند.

سومین ضرر سیاست‌های آنکارا برای این کشور، احتمال کشانده درگیری‌ها به داخل ترکیه و مشکل ساز شدن برای این دولت است.

در این ارتباط می‌توان به سخنان دبیر کل جنبش ملی کرد به ترکیه اشاره کرد که گفت: در صورت تداوم حمایت این کشور از داعش، دامنه درگیری‌های عین العرب را به استانبول و آنکارا خواهیم کشاند.

علاوه بر مواردی که به عنوان مضار حمایت ترکیه از داعش مطرح کردیم، به طور کلی حمایت از تروریسم در خاورمیانه باعث شیوع این پدیده خطرناک در منطقه می‌شود که اول از همه برای کشورهای منطقه مشکل ساز است.

در پایان باید گفت که سیاست‌های آنکارا در خاورمیانه در مرحله‌ای قرار گرفته است که از عقلانیت دور شده است، به نظر می‌رسد به هر اندازه که ترکیه در رسیدن به اهداف خود در خاورمیانه ناکام می‌ماند، از درجه عقلانیت تصمیمات نیز کاسته می‌شود. این موضوع در درازمدت می‌تواند برای کشورهای خاورمیانه مسئله ساز باشد و امنیت منطقه را به خطر بیاندازد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
فیضی نژاد
۲۲:۰۰ ۱۶ آبان ۱۳۹۳
من متاسفانه اردوغان را قبلا آدم خوبی می دانستم که از مظلومین فلسطین حمایت می کند ولی الان می دانم که ذره ای عقل در کله این دیکتاتور وجود ندارد این شده نوچه آمریکا و اسراییل در منطقه آقای اردوغان شما عامل قتل هزاران انسانی هستید که امروزه در سوریه و عراق کشته می شوند؛در صورتی که مردم مسلمان ترکیه مخالف اعمال غیر انسانی شما هستند
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۶ آبان ۱۳۹۳
متاسفانه حکام ترکیه فاقد بینش درستی برای اداره منطقه هستند . نه آنها و نه حکام بی غیرت عربستان از درایت کافی برای وحدت و انسجام منطقه برخوردار نیستند .
اشتباهات بزرگ این کشورها آینده خطرناکی را برای آنها رقم می زند و نتیجه حمایتشان از آمریکایی ها و داعش را خواهند دید .