سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پایگاه خبری لوبلاگ گزارش داد

تنگناهای امنیتی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس/ قدرت ایران در منطقه، خاری در چشم اعراب

با توجه به تحولات منطقه و دستاوردهای راهبردی ایران در خاورمیانه، اوضاع برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، هر روز بدتر می‌شود.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری لوبلاگ، "مارک کتز" از اساتید مطرح روابط بین الملل و علوم سیاسی در مقاله ای در سایت لوبلاگ ، به بررسی مشکلات کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس پرداخته است.

او در مقاله خود، ابتدا اعضای این شورا را ناامید می‌خواند. وی خصوصیات مشترک این کشورها را ؛ پادشاهی بودن آنها ، دارا بودن منابع غنی زیر زمینی و وابستگی امنیتی به ایالات متحده می داند.

پروفسور مارک کتز، دلیل ناامیدی و نگرانی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را ، قدرت گرفتن ایران می داند.

او معتقد است ایران به وسیله بازوهای منطقه‌ای خود (به خصوص گروههای شیعه)، در یمن ، لبنان ، سوریه و عراق در حال تقویت نفوذ خود است.

همچنین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، از داعش هراس دارند. زیرا داعش همانقدر که ممکن است به منافع ایران ضربه بزند ، می تواند به عاملی برای براندازی نظامهای پادشاهی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تبدیل شود.

نگرانی مهم تر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، این است که آنها از تامین امنیت خود توسط دولت آمریکا اطمینان گذشته را ندارند زیرا به اعتقاد آنان، آمریکا به دلیل مقابله با رشد فزاینده چین؛ تمرکز خود را به شرق آسیا معطوف نموده است. همچنین در صورت توافق آمریکا با ایران ، ایران فشار تهدید و تحریم را حس نمی کند و قدرتمندتر از گذشته ظاهر می شود. از دلایل دیگر ترس دولتهای عرب منطقه ، این است که آمریکا در دهه گذشته ، با حمله به عراق ؛ این کشور را به متحد ایران تبدیل نمود و آمریکا کماکان از حمله نظامی به سوریه اجتناب می کند.

مارک کتز ، از دلیل نگرانی این کشورها در حوزه انرژی نیز پرده بر می دارد : « انقلاب شیل» ؛ منظور از این واژه ، رسیدن آمریکا به نفت در آمریکای شمالی است که آمریکا به یکی از بزرگترین صادر کنندگان نفت تبدیل می کند. به همین دلیل ممکن است هم قیمت نفت کاهش پیدا کند و هم عامل انرژی ( که پیش از این عامل توجه آمریکا به اعضای شورای همکاری خلیج فارس بود ) از بین برود.

همچنین به باور این استاد برجسته روابط بین الملل ، کشورهای عضو این شورا ، با هم اختلافات مرزی دارند ، اولویت های امنیتی متضادی نیز بر منافع ملی آنها حاکم است. بعنوان مثال در مورد کودتای مصر ، قطر از حامیان سیاست اخوانی مرسی بود ، اما عربستان از سیسی حمایت می کرد. آنها همچنین در پی شریک راهبردی دیگری نظیر چین یا روسیه هستند. اما این کشورها ، به دلیل ملاحضات خود ( نظیر رابطه با ایران و یا اولویت اوکراین برای روسیه ) از شراکت راهبردی با کشورهای پادشاهی خلیج فارس اجتناب می کنند.


انتهای پیام


انتهای پیام./
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.