«یحیی محب زاده» معاون موزه ملی افغانستان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل گفت: بیشترین بازدیدکننده موزه ملی این کشور را دانش آموزان و دانشجویان تشکیل میدهند.
وی افزود: روزانه بیش از صدها دانشجو و دانشآموز در قالب یک برنامه منظم از آثار گرانبها و منحصر به فرد موزه ملی افغانستان بازدید میکنند.
معاون موزه ملی افغانستان تصریح کرد: هدف از این برنامه آشنایی بیشتر دانشجویان و دانش آموزان از گذشته تاریخی افغانستان است؛ برنامهای که بر اساس آن روزانه دانشآموزان و دانشجویان در گروههایی خاص و جداگانه از موزه ملی این کشور بازدید میکنند.
محب زاده اظهار داشت: بیش از دهها هزار اثر تاریخی گرانبها و ارزشمند از دوران «عصر حجر» و دوره «اسلامی» در موزه ملی افغانستان موجود است که روزانه صدها تن از شهروندان کشور و توریستهای خارجی از آنها بازدید میکنند.
**عدم امنیت و حفاری غیر قانونی در مناطق باستانی
معاون موزه ملی افغانستان در بخشی دیگری از سخنان خود گفت: عدم امنیت سراسری در این کشور سبب شده که آنان به میزان زیادی به مناطق باستانی دسترسی نداشته باشند.
وی افزود: نبود امنیت سبب شده که افراد قدرتمند در مناطق باستانی ولایتهای ناامن این کشور بدون هیچ ترسی دست به حفاریهای غیر قانونی بزنند.
محب زاده تمام آثار موجود در موزه ملی افغانستان را امانت خواند و ابراز امیدواری کرد: این امانتها به نسلهای بعدی سپرده شود تا آنان نیز از گذشته تاریخی و فرهنگی غنی این کشور آگاهی یابند.
معاون موزه ملی افغانستان از تمامی شهروندان این کشور خواست مانع دست درازی بیگانگان به آثار باستانی کشورشان شده و نگذارند سرمایههای تاریخی و فرهنگی این کشور توسط افراد لاابالی به تاراج برده شود.
این مقام موزه ملی افغانستان تصریح کرد: هنوز هم تعداد زیادی از آثار فرهنگی این کشور توسط قاچاقچیان به خارج از افغانستان منتقل میشود که باید جلو آن گرفته شود.
وی ضمن تأکید بر ضرورت جلوگیری از قاچاق آثار فرهنگی به خارج از افغانستان تصریح کرد: برگرداندن آثار به سرقت رفته از اولویتهای کاری دستاندرکاران موزه ملی افغانستان است.
محب زاده تصریح کرد: از آغاز ناآرامیها در افغانستان بیش از 70 هزار اثر تاریخی و فرهنگی موزه ملی افغانستان به سرقت رفته و به کشورهای دیگر منتقل شده اما طی 13 سال گذشته موفق شدهاند که بیش از 10 هزار اثر گرانبها را از کشورهای مختلف جهان دوباره به موزه ملی افغانستان برگردانند.
وی تصریح کرد: سرقت آثار تاریخی و فرهنگی تنها به موزه ملی افغانستان خلاصه نمیشود بلکه دهها هزار اثر گرانبها و ارزشمند از موزههای دیگری که در ولایتهای این کشور موجود است به سرقت رفته است.
**ساختمان کوچک و غیر استاندارد
معاون موزه ملی افغانستان در ادامه افزود: ساختمان فعلی موزه ملی افغانستان کوچک و غیر استاندارد است که نمیتواند پاسخگوی تمام نیازهای یک موزه باشد.
وی افزود: فضا و سیستم نوردهی ساختمان موزه ملی افغانستان متناسب با یک موزه استاندارد نیست و آنان در تلاش هستند به زودی ساختمان جدیدی را برای نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی این کشور احداث نمایند.
محب زاده تصریح کرد: ساختمان جدید موزه ملی افغانستان در زمینی به مساحت 12 هکتار و برابر با تمام استانداردهای جهانی در کنار ساختمان فعلی موزه ملی در آیندهای نزدیک ساخته خواهد شد.
موزه ملی افغانستان برای نخستین بار در سال 1919 م. در زمان سلطنت «امیر امان الله خان» با مجموعهای از اسناد، نشانها و علائم خاندان سلطنتی، لباسهای دست دوز، مینیاتور و آثاری که از زمان «حبیب الله خان» (1901م.) جمعآوری شده بود گشایش یافت.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930728001154#sthash.QXT1izL5.dpuf