سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به‌بهانه ۲۴ ذی‌الحجه؛

روز مباهله چه روزی است؟

مباهله در اصل از «بَهل» به‌معنی رها کردن و برداشتن قید و بند از چیزی است، اما مباهله به‌معنای لعنت کردن یکدیگر و نفرین کردن است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، کیفیت مباهله به این گونه است که افرادی که درباره مسئله مذهبی مهمی گفتگو دارند در یک جا جمع شوند و به درگاه خدا تضرّع کنند و از او بخواهند که دروغ گو را رسوا سازد و مجازات کند.

 

شرح مختصر واقعه مباهله

مباهله پیامبر با (ص)مسیحیان نجران، در روز بیست وچهارم ذی الحجّه سال دهم هجری اتفاق افتاد. پیامبر (ص)طی نامه ای ساکنان مسیحی نجران را به آیین اسلام دعوت کرد. مردم نجران که حاضر به پذیرفتن اسلام نبودند نمایندگان خود را به مدینه فرستادند و پیامبر (ص)آنان را به امر خدا به مباهله دعوت کرد.

وقتی هیئت نمایندگان نجران، وارستگی پیامبر (ص) را مشاهده کردند، از مباهله خودداری کردند. ایشان خواستند تا پیامبر (ص)اجازه دهد تحت حکومت اسلامی در آیین خود باقی بمانند.

موقعیت جغرافیایی

بخش با صفای نجران، با هفتاد دهکده تابع خود، در نقطه مرزی حجاز و یمن قرار گرفته است. در آغاز طلوع اسلام این نقطه، تنها نقطه مسیحی نشین حجاز بود که مردم آن به عللی از بت پرستی دست کشیده و به آیین مسیح (ع) گرویده بودند.

دعوت به اسلام

پیامبر اکرم، حضرت محمد مصطفی (ص)برای گزاردن رسالت خویش و ابلاغ پیام الهی، به بسیاری از ممالک و کشورها نامه نوشت یا نماینده فرستاد تا ندای حق پرستی و یکتاپرستی را به گوش جهانیان برساند. هم چنین نامه ای به اسقف نجران، «ابوحارثه»، نوشت و طی آن نامه ساکنان نجران را به آیین اسلام دعوت فرمود.

نامه حضرت محمد (ص)به اسقف نجران

مشروح نامه پیامبر (ص)به اسقف نجران چنین بود: «به نام خدای ابراهیم و اسحاق و یعقوب (ع). [این نامه ایست] از محمد ((صلی الله علیه و آله وسلم))، پیامبر خدا، به اسقف نجران. خدای ابراهیم و اسحاق و یعقوب (ع) را ستایش می کنم و شما را از پرستش بندگان به پرستش خدا فرا می خوانم. شما را دعوت می کنم که از ولایت بندگان خدا خارج شوید و در ولایت خداوند درآیید و اگر دعوت مرا نپذیرفتید باید به حکومت اسلامی مالیات (جزیه) بپردازید تا در برابر این مبلغ، از جان و مال شما دفاع کند] و در غیر این صورت به شما اعلام خطر می شود».

عکس العمل نجرانی ها

نمایندگان پیامبر صلی الله علیه و آله و که حامل نامه دعوت به اسلام از جانب پیامبر (ص)بودند، وارد نجران شدند و نامه را به اسقف نجران دادند. او نیز شورایی تشکیل داد و با آنان به مشورت پرداخت. یکی از آنان که به عقل و درایت مشهور بود گفت: «ما بارها ازپیشوایان خودشنیده ایم که روزی منصب نبوت ازنسل اسحاق (ع)به فرزندان اسماعیل(ع) انتقال خواهد یافت و هیچ بعید نیست که محمد صلی الله علیه و آله وسلم ـ که از اولاد اسماعیل (ع) است ـ همان پیامبر موعود باشد». بنابراین شورا نظر داد که گروهی به عنوان هیئت نمایندگان نجران به مدینه بروند تا از نزدیک با محمد (ص)تماس گرفته، دلایل نبوت او را بررسی کنند.

گفتگوی پیامبر (ص)با هیئت نجرانی

پیامبر اکرم (ص)در مذاکره ای که با هیئت نجرانی در مدینه به انجام رسانید آنان را به پرستش خدای واحد دعوت کرد. امّا آنان بر ادعای خود اصرار داشتند و دلیل الوهیت مسیح را، تولد عیسی(ع) بدون واسطه پدر می دانستند.

در این هنگام فرشته وحی نازل شد و این سخن خدا را بر قلب پیامبر (ص) جاری ساخت: «به درستی که مَثَل عیسی نزد خداوند مانند آدم است که خدا او را از خاک آفرید». در این آیه، خداوند، با بیان شباهت تولد حضرت عیسی (ع) و حضرت آدم (ع)، یادآوری می کند که آدم(ع)  را با قدرت بی پایان خود، بدون این که دارای پدر و مادری باشد، از خاک آفرید و اگر نداشتن پدر گواه این باشد که مسیح(ع) فرزند خداست، پس حضرت آدم(ع)  برای این منصب شایسته تر است؛ زیرا او نه پدر داشت و نه مادر.

اما با وجود گفتن این دلیل، آنان قانع نشدند و خداوند به پیامبر خود، دستور مباهله داد تا حقیقت آشکار و دروغ گو رسوا شود.

مباهله، آخرین حربه

خداوند پیش از نازل کردن آیه مباهله، در آیاتی چند به چگونگی تولد عیسی (ع) می پردازد و مسیحیان را با منطق عقل و استدلال روبرو می کند و از آنان می خواهد که عاقلانه به موضوع بنگرند.

بنابراین پیامبر (ص)، در ابتدا سعی کرد با دلایل روشن و قاطع آنان را آگاه کند، اما چون استدلال موجب تنبّه آنان نشد و با لجاجت و ستیز آنان مواجه گشت، به امر الهی به مباهله پرداخت.

خداوند در آیه 61 سوره آل عمران می فرماید: «هرگاه بعد از دانشی که به تو رسیده، کسانی با تو به محاجّه و ستیز برخیزند، به آنها بگو بیایید فرزندانمان و فرزندانتان و زنانمان و زنانتان، و ما خویشان نزدیک و شما خویشان نزدیک خود را فرا خوانیم؛ سپس مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغ گویان قرار دهیم».

دیدگاه بزرگان نجران درباره مباهله

در روایات اسلامی آمده است که چون موضوع مباهله مطرح شد، نمایندگان مسیحی نجران از پیامبر(ص) مهلت خواستند تا در این کار بیندیشند و با بزرگان خود به شور بپردازند.

نتیجه مشاوره آنان که از ملاحظه ای روان شناسانه سرچشمه می گرفت این بود که به افراد خود دستور دادند اگر مشاهده کردید محمد (ص) با سر و صدا و جمعیت و جار و جنجال به مباهله آمد با او مباهله کنید و نترسید؛ زیرا در آن صورت حقیقتی در کار او نیست که متوسل به جاروجنجال شده است و اگر با نفرات بسیار محدودی از نزدیکان و فرزندان خردسالش به میعادگاه آمد، بدانید که او پیامبر خداست و از مباهله با او بپرهیزید که خطرناک است.

در میعادگاه چه گذشت؟

طبق توافق قبلی، پیامبر(ص)و نمایندگان نجران برای مباهله به محل قرار رفتند. ناگاه نمایندگان نجران دیدند که پیامبر (ص) فرزندش حسین (ع)را در آغوش دارد، دست حسن (ع) را در دست گرفته و علی و زهرا علیهما السلام همراه اویند و به آنها سفارش می کند هرگاه من دعا کردم شما آمین بگویید. مسیحیان، هنگامی که این صحنه را مشاهد کردند، سخت به وحشت افتادند و از این که پیامبر (ص)، عزیزترین و نزدیک ترین کسانِ خود را به میدان مباهله آورده بود، دریافتند که او نسبت به ادعای خود ایمان راسخ دارد؛ زیرا در غیر این صورت، عزیزان خود را در معرض خطر آسمانی و الهی قرار نمی داد.

بنابراین از اقدام به مباهله خودداری کردند و حاضر به مصالحه شدند.

سخنان ابوحارثه درباره مصالحه

هنگامی که هیئت نجرانی پیامبر(ص)را در اجرای مباهله مصمّم دیدند، سخت به وحشت افتادند. ابوحارثه که بزرگ ترین و داناترین آنان و اسقف اعظم نجران بود گفت: «اگر محمد (ص) بر حق نمی بود چنین بر مباهله جرئت نمی کرد.

اگر با ما مباهله کند، پیش از آن که سال بر ما بگذرد یک نصرانی بر روی زمین باقی نخواهد ماند». و به روایت دیگر گفت: «من چهره هایی را می بینم که اگر از خدا درخواست کنند که کوه ها را از جای خود بکند، هر آینه خواهد کَند. پس مباهله نکنید که در آن صورت هلاک می شوید و یک نصرانی بر روی زمین نخواهد ماند».

سرانجام مباهله

ابوحارثه، بزرگ گروه، به خدمت حضرت آمد و گفت: «ای ابوالقاسم  (ص)، از مباهله با ما درگذر و با ما مصالحه کن بر چیزی که قدرت بر ادای آن داشته باشیم».

پس حضرت با ایشان مصالحه نمود که هرسال دوهزار حُلّه بدهند که قیمت هر حلّه چهل درهم باشد و بر آنان که اگر جنگی روی دهد، سی زره و سی نیزه و سی اسب به عاریه بدهند.

مباهله پیامبر (ص) با نصرانیان نجران، از دو جنبه نشان درستی و صداقت اوست. اوّلاً، محض پیشنهاد مباهله از جانب پیامبر اکرم (ص)خود گواه این مدعاست؛ زیرا تا کسی به صداقت و حقانیّت خود ایمان راسخ نداشته باشد پا در این ره نمی نهد.

نتیجه مباهله، بسیار سخت و هولناک است و چه بسا به از بین رفتن و نابودی دروغ گو بینجامد. از طرف دیگر، پیامبر (ص)کسانی را با خود به میدان مباهله آورد که عزیزترین افراد و جگرگوشه های او بودند. این خود، نشان عمق ایمان و اعتقاد پیامبر (ص)به درستی دعوتش می باشد که با جرأت تمام، نه تنها خود، بلکه خانواده اش را در معرض خطر قرار می دهد.

مباهله، سند عظمت اهل بیت(ع)

مفسران و محدثان شیعه و اهل تسنّن تصریح کرده اند که آیه مباهله در حق اهل بیت پیامبر (ع)نازل شده است و پیامبر (ص)تنها کسانی را که همراه خود به میعادگاه برد فرزندانش حسن و حسین و دخترش فاطمه و دامادش علی (ع) بودند. بنابراین منظور از «اَبْنائَنا» در آیه منحصرا حسن و حسین (ع)هستند، همان طور که منظور از «نِساءَنا» فاطمه (س) و منظور از «اَنْفُسَنا» تنها علی (ع) بوده است.

این آیه هم چنین به این نکته لطیف اشاره داردکه علی(ع)در منزلت جان و نفس پیامبر است.

نزول آیه تطهیر در روز مباهله

روزی که پیامبر خدا (ص)قصد مباهله کرد، قبل از آن عبا بر دوش مبارک انداخت و حضرت امیرالمؤمنین و فاطمه و حسن و حسین (ع)را در زیر عبای مبارک جمع کرد و گفت: «پروردگارا، هر پیغمبری را اهل بیتی بوده است که مخصوص ترینِ خلق به او بوده اند. خداوندا، اینها اهل بیت منند. پس شک و گناه را از ایشان برطرف کن و ایشان را پاکِ پاک کن.»

در این هنگام جبرئیل نازل شد و آیه تطهیر را در شأن ایشان فرود آورد: «همانا خداوند اراده فرمود از شما اهل بیت پلیدی را برطرف فرماید و شما را پاکِ پاک کند.

اعمال روز مباهله

روز بیست و چهارم ذی الحجّه، روزمباهله پیامبر (ص) با مسیحیان نجران است که در نزد مسلمانان، اهمیت خاصّی دارد؛ چرا که گواه حقانیت و درستی دعوت پیامبر و عظمت شأن اهل بیت مکرّم اوست.

در کتاب شریف مفاتیح الجنان، اعمال مخصوصی بدین شرح برای این روز ذکر شده است:

اول: غسل، که نشان پالایش ظاهر از هر آلودگی و آمادگی برای آرایش جان و صفای باطن است؛

دوم: روزه، که سبب شادابی درون است؛

سوم: دو رکعت نماز؛

چهارم: دعای مخصوص این روز که به دعای مباهله معروف است و شبیه دعای سحر ماه رمضان می باشد.

هم چنین در این روز خواندن زیارت امیرالمؤمنین(ع) به ویژه زیارت جامعه روایت شده است. احسان به فقرا و محرومان به تأسّی از مولی الموحدین علی (ع)  که در رکوع نمازش به نیازمند احسان فرمود، سفارش شده است.
منبع:سایت هیات
برچسب ها: وبگردی ، مباهله ، روز
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۰۱ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
عالی بود اجرتون با اهل بیت
افشار
۰۵:۱۴ ۲۴ مرداد ۱۳۹۹
خیلی مطالب مهم و مفیدی بود ممنون
محمد
۰۲:۲۱ ۲۴ مرداد ۱۳۹۹
دمتو ن گرم
زکیه
۰۰:۵۹ ۲۴ مرداد ۱۳۹۹
متشکرم یادآوری بسیارخوبی بود.برای دین باید خیلی تلاش کرد
ناشناس
۲۳:۱۷ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
عالی بود اجرتان با خدا
ناشناس
۱۸:۲۵ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
عالی بود
ناشناس
۱۴:۳۰ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
خیلی خوب بودتونستم بااین اطلاعات برای دوستانم توضیح بدم
ناشناس
۰۹:۱۰ ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
خیلی ممنون
Farshid
۲۳:۴۳ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹
عالی بودای کاش به مسائل دیگه هم می پرداخت
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹
بسیار عالی
Niloufar
۱۰:۲۵ ۱۵ مرداد ۱۳۹۹
خیلی خوب بود
علی
۱۸:۳۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
متشکریم واقعا عالی بود
ح.طاهری
۱۷:۳۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
خیلی ممنون عالی بود
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
ممنون
Amir ali
۱۴:۵۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
دستتون درد نکنه عالی بود اجرتون با اقا رسول الله .
ناشناس
۱۴:۴۴ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
ممنونم
ناشناس
۰۹:۱۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
من توعمرم این نه شنیده بودم نه میدونستم از برنامه تلویزیون دیده بودم الان دیگه مطمن شدم ازش
ناشناس
۰۷:۱۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۸
د ستون دردنکنه عالی بود من اصلا در این مورد اطلاعاتی نداشتم خدا خیرتان بدهد
مریم
۲۰:۱۳ ۰۳ شهريور ۱۳۹۸
خیلی عالی بود اجرتان باامام زمان
زهرا
۱۸:۰۳ ۰۳ شهريور ۱۳۹۸
اجرتون با امیرالمومنین
فاطمه
۰۱:۲۰ ۰۳ شهريور ۱۳۹۸
عالی بود
ناشناس
۱۵:۴۶ ۳۰ مرداد ۱۳۹۸
عالی هست اجرتان با خدا
نرگس
۲۱:۴۹ ۲۶ مرداد ۱۳۹۸
عالی بود کاش در مورد همه مسایل به این راحتی توضیح میدادند
ناشناس
۱۵:۱۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
باشه
ناشناس
۱۵:۲۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۸
بسیار عالی بود خداوند متعال نگهدارتان
احدبورنگ
۱۲:۵۵ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸
ممنون از زحمات شما که همه مسلمین جهان مخصوصا شیعه دوازده امامی ها. رو اگاه میسازید.پاینده باد ایران و زنده باد ایرانی
لبیک یا حسین
۰۲:۴۳ ۱۵ شهريور ۱۳۹۷
مطالبتون خیلی خوب بود
یاعلیی
samane
۰۰:۳۲ ۱۵ شهريور ۱۳۹۷
خیلی خوب توضیح داده شده...من اصلا درمورد این روز اطلاع ندلشتم
ناشناس
۱۰:۱۴ ۱۴ شهريور ۱۳۹۷
سلام ممنون از اطلاعاتتون سپااااااااس
زهرا
۱۰:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۷
خدایا دعای اهل بیت و نصیب ما بفرما الهی امین
خدا به حق ولایت اهل بیت مارو از امتحان فقر و تورم تو این دوره بد سربلند بیرون بیاره.همه کسانی رو هم که عامل این قضایا هستند به جزای عمل شون برسونه...الهی آمین
ی ن ز
۰۹:۴۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۷
مختصر مفید بود
ناشناس
۰۰:۱۵ ۱۴ شهريور ۱۳۹۷
خدا خیرتان بدهد
ساسان زارعی
۱۱:۱۰ ۱۲ شهريور ۱۳۹۷
عالی بود ممنون
پژمان
۰۱:۳۷ ۰۹ شهريور ۱۳۹۷
متشکرم... اجرتون با خدا
ناشناس خان
۲۱:۰۳ ۲۰ بهمن ۱۳۹۶
عالی بود دستتون درد نکنه
ناشناس
۲۱:۰۳ ۲۰ بهمن ۱۳۹۶
استفاده کردیم ممنون
مهتاب
۱۲:۵۶ ۲۸ دی ۱۳۹۶
عالی بود واقعا ممنوم من درمورد این روایت هیچ اطلاع نداشتم ولی با پیشنهاد یکی از دوستان ب این مراجعه کردم متشکرم
نادیا
۰۰:۵۲ ۲۷ مهر ۱۳۹۶
بسیار عالی من هیچ اصلاعاتی نداشتم توضیحات بسیار مفید بود
محمد
۲۲:۳۰ ۱۳ مهر ۱۳۹۶
ممنون از مطالبتون
ناشناس
۱۶:۱۶ ۱۱ مهر ۱۳۹۶
خيلي استفاده كردم ... مرسي
ناشناس
۲۲:۳۸ ۲۵ شهريور ۱۳۹۶
خوب بود
Yass
۲۰:۲۲ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
عالی بودممنون
ناشناس
۱۸:۰۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
سلام عالی بود
ناشناس
۱۸:۰۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
سلام عالی بود
جواد
۱۵:۴۱ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
خیلی خوب بود
ممنونم از زحمات شما اجرکم عندالله
ف
۱۴:۰۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
بسیار عالی بود
کلثوم
۱۲:۵۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
ممنون عالی بود
وحید
۱۲:۱۶ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
ازمطلب بسیارجامع وکامل شمامتشکریم.به امیداینکه این روز درس عبرتی باشدبرای مشرکین.
وحید
۱۲:۱۶ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
ازمطلب بسیارجامع وکامل شمامتشکریم.به امیداینکه این روز درس عبرتی باشدبرای مشرکین.
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
عالی بود
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
عالی بود
محمدزاده
۱۱:۱۵ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
عالی بود خداقوت.
محمدزاده
۱۱:۱۵ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
عالی بود خداقوت.
ناشناس
۱۰:۰۹ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
سلام ممنونم عالی بود.
محمدرحمنی
۰۰:۴۲ ۲۴ شهريور ۱۳۹۶
باسلام وعرض ادب وتبریک این روز عزیز ازاطلاعات شما سپاس بیکران
رضا
۲۳:۴۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۶
سلام . تشکر از مطالب ارزشمند و مفید. خدا خیرتان دهد.
ناشناس
۲۲:۱۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۶
سلام ،ساده ، روان و جامع بود ممنون
ناشناس
۱۹:۱۷ ۲۳ شهريور ۱۳۹۶
ممنون اطلاعاتم تکمیل شد در این زمینه
ناشناس
۱۷:۴۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۶
تشکر وسپاس از بابت نشر این مطالب
مهدی
۱۲:۴۴ ۲۳ شهريور ۱۳۹۶
عالی, خدا ازتون راضی باشه
ناشناس
۱۴:۱۲ ۲۰ شهريور ۱۳۹۶
عالی ،استفاده کردم
حمزه
۱۵:۱۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۶
عالی بود با تشکر
ناشناس
۰۲:۳۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۶
.....
محمود
۰۲:۱۹ ۱۵ شهريور ۱۳۹۶
عالي بود
محمود
۰۲:۱۹ ۱۵ شهريور ۱۳۹۶
عالي بود
ناشناس
۱۴:۱۸ ۲۷ مرداد ۱۳۹۶
ممنون از زحمات شما
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۱ مهر ۱۳۹۵
واقعا لذت بردم من اطلاعات کافی نداشتم باخوندن این مطلب اگاه شدم خدا اجرتان دهد
ناشناس
۲۰:۲۶ ۰۵ مهر ۱۳۹۵
عالی
ناشناس
۲۳:۳۲ ۰۴ مهر ۱۳۹۵
سلام.خدا قوت.بسیار جامع وکامل بود.
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۳ مهر ۱۳۹۵
چه یادآوری قشنگی، ممنون
ناشناس
۲۱:۴۴ ۱۶ مهر ۱۳۹۴
عالی بود
ناشناس
۰۱:۳۱ ۱۶ مهر ۱۳۹۴
احسنت
ناشناس
۰۰:۱۵ ۱۵ مهر ۱۳۹۴
عالی بود