سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گلوبال ریسرچ:

بی‌ثبات سازی، سلاح آمریکا در جنگ انرژی اوکراین و خاورمیانه

آمریکا نهایت تلاش خود را برای دور نگه داشتن اتحادیه اروپا از روسیه برای کنترل و کسب منفعت بیشتر در زمینه توافق نامه تجارت آزاد و نیز وا داشتن کشورهای اروپایی به خرید گاز طبیعی نسبتا گران آمریکا به کار گرفته است.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه اینترنتی گلوبال ریسرچ در گزارشی به قلم "مهدی داریوش ناظم رعایا" با عنوان " بی ثبات سازی - سلاح آمریکا در جنگ انرژی اوکراین و خاور میانه" می‌نویسد : آمریکا نهایت تلاش خود را برای دور نگه داشتن اتحادیه اروپا از روسیه برای کنترل و کسب منفعت بیشتر در زمینه توافق نامه تجارت آزاد و نیز وا داشتن کشورهای اروپایی به خرید گاز طبیعی نسبتا گران آمریکا به کار گرفته است. 

مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک (TTIP) یک توافقنامه تجارت آزاد اروپا- آتلانتیک است که موضوع مذاکرات کنونی بین آمریکا و اروپا است. مهلت قانونی برای نهایی کردن توافقنامه تجارت آزاد مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک برای سال 2015 تعیین شده است.

هدف آن ایجاد منطقه تجارت آزاد فرا آتلانتیک (TAFTA) و نیز نزدیک کردن اتحادیه اروپا به آمریکا به عنوان یک اتحادیه تجاری فرا ملی است.

جزییات این مذاکرات تجاری به دلیل آن که به طور محتاطانه پشت درهای بسته برگزار شده است ، از اطلاع عموم بازمانده است. نام "مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک"  با هدف مخفی نگه داشتن اطلاعات و جزییات بیشتر برای این مذاکرات در نظر گرفته شده و این نام از سوی مقامات بلند پایه سیاسی و تجاری به دلیل نگرانی آنها از بازخوردهای عمومی نسبت به این مذاکرات همانند مذاکرات منطقه آزاد تجاری آمریکا (FTAA) در سال 2001 ، انتخاب شده است.

همانند توافق نامه تجاری و اقتصادی جامع (CETA) که 26 دسامبر بین کانادا و اتحادیه اروپا در اوتاوا امضا شد ، نام مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک با هدف مخفی نگه داشتن این حقیقت که این نیز یک توافق نامه تجارت آزاد است ،  انتخاب شد. واشنگتن نهایت تلاش خود را برای مختل کردن روابط تجاری بین شرکای اروپایی خود و فدراسیون روسیه به منظور در دست گرفتن اهرم قدرت بیشتر در مذاکرات " مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک" به کار گرفته است. 

راهبرد این کشور در واقع تضعیف شرکای اروپایی خود از لحاظ اقتصادی با وا داشتن آنها به قطع روابط با مسکو از طریق تحریم های ضد روسی است که مستقیما اقتصاد آنها را نیز هدف قرار خواهد داد.

واشنگتن چنین پیش بینی کرده است که  این موضوع اتحادیه اروپای ضعیف شده را مجبور به واگذاری حداکثر امتیازات اقتصادی ممکن به آمریکا در مذاکرات "  مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک" خواهد کرد. از لحاظ جغرافیای سیاسی این ماجرا کاملا مشابه یکپارچگی اروپا- آتلانتیک در برابر یکپارچگی اروپا - آسیا است. آمریکا در واقع به دنبال کاهش نفوذ روس ها در اتحادیه اروپا و کاهش هر گونه خطر تقویت روابط تجاری بین روسیه و اتحادیه اروپا با تلاش برای در حاشیه قرار دادن روس ها در اروپا است.

بحران اوکراین به طور دقیق همسو با اهداف دوگانه آمریکا برای تضعیف اتحادیه اروپا و روسیه حرکت کرده است. این بحران نه تنها موجب گسترش ناتو و احاطه روسیه شد بلکه همچنین به روابط اتحادیه اروپا و روسیه لطماتی وارد کرد. 

اوکراین در واقع در این میان هدف قرار گرفت و از سوی آمریکا برای ایجاد اختلاف بین مسکو و اتحادیه اروپا و نیز ترسیم وجهه روسیه به عنوان تهدیدی برای امنیت اروپا هدف سوء استفاده قرار گرفت.

آمریکا همچنین جنگ انرژی را در پیش گرفته است که با هدف کنترل ذخایر انرژی ، خط لوله ها و نیز مسیرهای راهبردی که انرژی از طریق آنها منتقل می شود، دنبال می شود. حضور آمریکا، تعهدات و نگرانی هایش در بالکان ، قفقاز ، آسیای میانه ، عراق ، شام ، خلیج فارس و اوکراین بخشی از این جنگ انرژی است.

از سوی دیگر آمریکا از موضوع یکپارچگی آمریکای شمالی برای تقویت کنترل خود بر منابع انرژی کانادا استفاده کرده است.  

کانادا یکی از بزرگترین تولید کنندگان گاز طبیعی است و بزرگترین ذخایر نفتی ثابت شده و بزرگترین ذخایر گاز بستر رسی را در اختیار دارد و به عبارت دیگر یکی از تولید کنندگان بزرگ انرژی در جهان است.

در خصوص صادرات انرژی آمریکا ، واشنگتن خواستار رقابت در برابر روسیه و حتی در کنار این کشور در بازار گاز طبیعی است. برای این منظور آمریکا با اتحادیه اروپا و ترکیه برای متوقف کردن خرید گاز از شرکت انرژی گازپروم روسیه و به جای آن آغاز واردات گاز از آمریکا لابی زیادی کرده است.

هدف دور نگه داشتن روسیه از بازارهای انرژی در واقع بخشی از راهکار بلند مدت آمریکا بوده است که به طور جدی حتی پیش از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 نیز مطرح بوده است.

گاز آمریکا از گاز روسیه به مراتب گرانتر است. گاز طبیعی مایع آمریکا در برابر صادرات گاز روسیه به اروپا تحت شرایط عادلانه از هیچ شانس خوبی برای رقابت برخوردار نیست. بازار آزاد در واقع چندان هم آزاد نیست و همواره اعمال نفوذهای سیاسی برای منفعت شرکت های مورد نظر دولت ها صورت می گیرد. 

به جای رقابت عادلانه در بازار انرژی اتحادیه اروپا ، آمریکا به سختی برای حذف روسیه از میدان به عنوان یک رقیب واقعی با واداشتن بروکسل به قطع روابط انرژی خود با گازپروم و بخش انرژی روسیه ، تلاش کرده است. این موضوع روشن می کند که چرا آمریکا کشورهای عضو اتحادیه اروپا را برای اعمال تحریم ها علیه روسیه و نیز اعمال محدودیت ها و  موانع بر سر راه خرید گاز روسیه سوق داده است.

تحولات در سوریه و اقدام آمریکا در نابودی تعمدی تاسیسات و زیرساخت های انرژی این کشور تحت عنوان مبارزه با " داعش" نیز بخشی دیگری از سیاست های نفتی آمریکا است.

میادین گاز طبیعی ساحلی خاور زمین شامل سوریه، لبنان ، فلسطین اشغالی و غزه از منابع بزرگ ذخایر گاز طبیعی جهان محسوب می شوند. در این زمینه نیز آمریکا تلاش دارد روسیه را از میدان دور نگه دارد و کنترل ذخایر گازی در حوزه شرق دریای مدیترانه را در دست گیرد.

از سال 2000 میلادی شرکت مهندسی " استروی ترنس گاز"Stroytransgaz  روسیه در سوریه فعال بوده است و قرادادهایی برای احداث دو پالایشگاه گازی در منطقه حمص و احداث خط لوله گازی که  لبنان و سوریه را به اردن و مصر مرتبط می کند ، داشته است.

شرکت سیوز نفتا گاز روسیه نیز موفق به کسب مناقصه ای در دمشق برای فعالیت در مرز شرقی این کشور با عراق در سال 2004 شد. در سال 2007 شرکت گاز سوریه (SGC) و شرکت استروی ترنس گاز روسیه درباره همکاری مشترک و بهره برداری ذخایر گاز طبیعی کشف شده در میادین حمص موافقت کردند.

در بحبوحه بحران سوریه، شرکت سیوز نفتا گاز Soyuzneftegaz روسیه توافق نامه اکتشاف ساحلی را با دمشق در تاریخ 25 دسامبر سال 2013 امضا کرد.


از سوی دیگر در حالی که آمریکا به آتش تنش ها در اروپا برای استفاده از آن در مذاکرات مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک با بروکسل ، پنتاگون بار دیگر در خاور میانه حضور یافته است. 

آرایش نظامی تحت رهبری پنتاگون در منطقه درباره همه زمینه ها به جز مبارزه با گروه داعش است. این موضوع می تواند با مذاکرات هسته ای آمریکا با ایران مرتبط باشد و در راس اهدف دیگر این آرایش نظامی می تواند با کسب اهرم قدرت بیشتر واشنگتن علیه تهران در مذاکرات هسته ای باشد.

به نظر می رسد ایجاد بی ثباتی نیز بخشی از این رویکرد است. این موضوع کاملا بدیهی است که در خصوص تنش ها در اوکراین ؛ واشنگتن از این بحران به عنوان اهرم قدرت خود در مذاکرات مشارکت تجاری و سرمایه گذاری فرا آتلانتیک و رساندن گاز مایع خود به اتحادیه اروپا با استفاده از تحریم ها برای متوقف کردن جریان گاز روسیه ، منفعت می برد.



انتهای پیام./
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.