سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

صدای آمریکا بررسی کرد

دست نیافتن به توافق هسته‌ای آسیبی به ایران نمی‌رساند/ ایران تاکنون در برابر بدترین رژیم تحریم‌ها بخوبی مقاومت کرده است

پایگاه اینترنتی صدای آمریکا نوشت: اگر توافق هسته ای با ایران حاصل نشود، باز هم تجارت ایران با اروپا و روسیه و نیز "راه حل مثلث" که شامل واسطه های طرف ثالث مانند عمان و عراق است افزایش می یابد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، صدای آمریکا در تحلیلی به قلم "باربارا اسلاوین" نوشت: هنوز نزدیک به دو ماه تا پایان مهلت برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران باقی مانده است اما در حال حاضر هر دو طرف در حال آماده شدن برای این احتمال هستند که مذاکرات ممکن است شکست بخورد. در واشنگتن، دیوید آلبرایت رئیس موسسه علوم و امنیت بین المللی و از افراد تأثیر گذار در دولت باراک اوباما و کنگره آمریکا، روز سه شنبه در یک رویداد در مورد مذاکرات هسته ای گفت: "هر دو طرف انگیزه هایی دارند که اگر نتوانند به توافقی بلند مدت برسند ، اوضاع را بدتر نکنند."

در حالی که اوضاع خاورمیانه به دلیل درگیری با داعش متشنج است ، تنش ها با ایران از زمان از سرگیری مذاکرات هسته ای در یک سال پیش به طور قابل توجهی کاهش یافته است. شاهد و دلیل بهبود موقعیت بین المللی ایران ، دیدارهای امسال روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل با فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه و دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس بود. دیدار روحانی و کامرون اولین دیدار در این سطح بین ایران و انگلیس از زمان انقلاب سال 1979 ایران بود. این پیشرفت های دیپلماتیک نه تنها ناشی از بحران با داعش بلکه ناشی از این واقعیت است که ایران به تعهدات خود بر اساس توافق هسته ای موقت بدست آمده در  نوامبر گذشته که ماه ژوئیه به مدت شش ماه دیگر تمدید شد عمل کرده است. 

بیژن خواجه پور کارشناس اقتصاد ایران گفت تجارت با اتحادیه اروپا در شش ماهه نخست امسال 11 درصد افزایش یافته است.

او روز دوشنبه در مرکز بین المللی وودرو ویلسون گفت: حتی اگر سطح فعلی تحریم ها ادامه یابد، تجارت با اروپا و روسیه و نیز "راه حل مثلث" که شامل واسطه های طرف ثالث مانند عمان و عراق است افزایش می یابد.

اگر تمام تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای متوقف شود به ویژه آنهایی که  بخش های بانکی و انرژی را محدود می کنند، بدیهی است اقتصاد ایران وضعیت بهتری خواهد داشت. اما ایران از عهده مدیریت اوضاع بر می آید و احتمالا  تاکنون در برابر بدترین رژیم تحریم ها به رهبری آمریکا مقاومت کرده است. حتی اگر تا بیست و چهار نوامبر توافقی حاصل نشود و آمریکا مجازات های تازه ای را در مورد ایران اعمال کند، بعید است کشورهای دیگر از این اقدام تبعیت کنند به خصوص اگر این تلقی وجود داشته باشد که ایران راه حل منطقی برای بحران هسته ای ارائه کرده است. 

باربارا اسلاوین ادامه داد: بدیهی است دستیابی به یک توافق هسته ای دراز مدت دستاورد سیاسی مهمی برای هر دو دولت روحانی و اوباما خواهد بود. با این وجود، شکست نیز عواقبی به همراه خواهد داشت. اگر هیچ توافقی بدست نیاید ایران و آمریکا می توانند استدلال کنند بر مواضع خود پافشاری کرده اند. هر دو می‌توانند بگویند از نظر آنها دست نیافتن به هیچ توافقی ، بهتر از توافق بد است.  

مسایل زیادی به چگونگی شکست مذاکرات بستگی دارد. در حال حاضر، ایران هنوز هم بر حفظ حدود ده هزار دستگاه سانتریفیوژ در حال چرخش اصرار دارد. ایران همچنین پیشنهاد می کند ارتباط نه هزار سانتریفیوژ دیگر می تواند قطع شود و آنهایی که هنوز هم فعالیت می کنند ، چرخش کمتری داشته باشند یا گاز اورانیوم کمتری به آنها تزریق می شود. بنا به گزارش های رسیده ، تازه ترین موضع آمریکا از 1500 سانتریفیوژ تا 4500 سانتریفیوژ متغیر است.

نویسنده مقاله نوشت: منبعی ایرانی به وی گفته است اگر ایران موافقت خود را با کاهش این تعداد به هفت هزار دستگاه سانتریفیوژ اعلام کند، این تعداد ممکن است برای متقاعد کردن روسیه و چین و نیز کشورهای در حال توسعه و کشورهای همسایه ایران برای از سرگیری تجارت عادی با ایران کافی باشد. 

یکی دیگر از موارد اختلاف ، بر سر شش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است  که  از سال 2006 بر ضد ایران اعمال شده است. ایران می خواهد این  قطعنامه ها که کشورها از آنها به عنوان مبنایی برای اعمال تحریم ها استفاده می کنند پیش از هر گونه توافقی لغو شود. 

کن لوئیس سفیر سابق کانادا در ایران یکشنبه در کنفرانسی در واشنگتن در شورای ملی ایرانی های آمریکا گفت: ایران در حال حاضر جزو  20 کشور نخست جهان از نظر سرانه قدرت خرید قرار دارد. ایران بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان و دومین منابع معادن کمیاب زمین پس از چین را در اختیار دارد. ایران همچنین از نظر تعداد افراد باسواد در جهان مقام پنجم را دارد.

لوئیس گفت ایرانی که تحریم های بین المللی دیگر موجب محدودیت آن نشود می تواند هر کشوری را در اطراف آن ثروتمند کند همانطور که چین موجب رونق در شرق و جنوب شرقی آسیا شد. اروپا نیز یک منبع جایگزین انرژی به جای روسیه در اختیار خواهد داشت.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.