سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشاور کرزی: موافقتنامه امنیتی با آمریکا بهانه ای برای ادامه جنگ" افغانستان "خواهد بود

مشاور 'حامد کرزی' رییس جمهوری پیشین افغانستان تداوم حضور نظامیان آمریکایی را در کشورش، بر اساس موافقتنامه امنیتی کابل – واشنگتن بهانه ای برای تداوم جنگ در افغانستان دانست.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران "محمد یوسف واعظی شهرست" مشاور حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان که روز گذشته قدرت را به محمد اشرف غنی احمد زی واگذار کرد، روز سه شنبه در گفت وگو با ایرنا گفت: اگر رییس جمهوری جدید افغانستان پیمان امنیتی با آمریکا را امضا کند، تروریست ها و طالبان به بهانه حضور خارجی ها در افغانستان به جنگ ادامه خواهند داد و ناامنی ادامه خواهد یافت.

مشاور رییس جمهور پیشین افغانستان افزود: اگر چه اشرف غنی احمد زی و عبدالله عبدالله رییس جمهور و رییس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در پیکارهای انتخاباتی اعلام کردند که در صورت به قدرت رسیدن موافقتنامه امنیتی با آمریکا را امضا خواهند کرد اما باید بدانند امضای این پیمان پیامدهای منفی بسیاری خواهد داشت.

واعظی گفت: با امضای این پیمان امنیتی حاکمیت ملی افغانستان خدشه دار خواهد شد و مشکلات زیادی را برای کشور به دنبال خواهد داشت.

وی مصونیت قضایی نظامیان آمریکایی را در تضاد با قانون اساسی افغانستان دانست و گفت: یکی از نکات اساسی مصونیت قضایی نظامیان آمریکایی است که هیچ محدودیتی برای آنان در خصوص ارتکاب جرم در افغانستان وجود ندارد و دستگاههای قضایی افغانستان نمی توانند آنها را محاکمه کنند.

شهرستانی، محاکمه احتمالی نظامیان آمریکایی مجرم در آمریکا با حضور ناظران افغان را ادعایی گمراه کننده دانست و گفت این ترفندی برای عبور از این خواسته به حق مردم افغانستان است.

وی گفت: حامد کرزی به خوبی درک کرده بود که آمریکاییها با مردم افغانستان صادق نیستند و فقط به منافع خود می اندیشند و در این راستا از هیچ اقدامی نیز فرو گذار نیستند.

واعظی گفت: کرزی بر این موضوع باور داشت که خارجی ها بویژه آمریکایی ها نمی خواهند صلح در افغانستان تحقق یابد زیرا در صورت برقراری صلح، مشروعیت ظاهری حضور آنان در افغانستان خدشه دار می شد.

شهرستانی گفت: کرزی در 13 سال حکومت خود به خوبی دریافته بود که آمریکایی ها و غربی ها نه از سر دلسوزی بلکه به خاطر منافع خود در افغانستان حضور دارند.

گفته می شود امروز (سه شنبه ) پیمان امنیتی کابل - واشنگتن یک روز پس از تحلیف ریاست جمهوری جدید افغانستان امضا خواهد شد،

این در حالی است که آمریکا پیش از این با اعزام پی در پی مقامهای عالی رتبه خود به کابل تلاش کرد این موافقتنامه امضا شود، اما نتوانست حامد کرزی رییس جمهور وقت را به امضای این پیمان وادار کند.

این تلاش ها تا به آنجا کشیده شد که آمریکا تهدید کرد کمک های مالی و تجهیزاتی خود را به افغانستان در صورت امضا نشدن این موافقتنامه، قطع خواهد کرد.

پیمان امنیتی آمریکا و افغانستان که از سال 92 مطرح شد، بحثهای زیادی را در محافل سیاسی و اجتماعی افغانستان به دنبال داشت که در پی آن قرار شد در لویه جرگه (مجلس بزرگان و ریش سفیدان) این کشور به تصویب برسد.

هر چند در گردهمایی بزرگان، ریش سفیدان قبایل، مقامات دولتی و سیاستمداران افغان، در سوم آذر سال 92 توافقنامه امنیتی دوجانبه تصویب شد اما حامد کرزی رییس جمهوری وقت افغانستان این درخواست را به دلیل محقق نشدن صلح و تداوم ناامنی در افغانستان نپذیرفت و امضای آن را به رییس جمهوری بعدی سپرد.

'حامد کرزی در طول زمامداری خود، ˈبرقراری صلح و ثبات، تقویت نیروهای نظامی افغانستان و توسعه اقتصادی این کشور را از مهمترین پیش شرط ها کابل برای امضای پیمان امنیتی با واشنگتن اعلام کرده بود.

کرزی در لویه جرگه افغانستان تاکید کرد آمریکا با افغانستان صادق نیست و اراده ای برای نابودی تروریسم در افغانستان ندارد و به لانه های تروریسم در پاکستان نیز بی توجه است.

شمار پایگاههای نظامی آمریکا در افغانستان، تعداد نظامیان مستقر در این مراکز، هدف و چگونگی عملیات نظامی آنها و نحوه همکاری با افغانستان در صورت بروز تهدید و از همه مهمتر مصونیت قضایی نظامیان آمریکایی، ازجمله دغدغه های مقامهای افغانستان در امضای این پیمان می باشد که سبب طولانی شدن امضای آن شده است.

اشرف غنی احمد زی رییس جمهوری جدید افغانستان پیش از این در کارزار انتخاباتی اعلام کرد که در صورت به قدرت رسیدن، پیمان امنیتی با آمریکا را امضا خواهد کرد.

گروهی از مخالفان این پیمان معتقدند نگرانی حامد کرزی همچنان باقی است و نباید تا حصول تضمین های لازم، برای امضای آن عجله کرد.

گفته می شود بر اساس موافقتنامه امنیتی کابل واشنگتن حدود 10 هزار نظامی آمریکایی بعد از سال 2014 در افغانستان باقی خواهد ماند و آمریکا 9 پایگاه نظامی نیز در این کشور در اختیار خواهد داشت.
/انتهای پیام
منبع:ایرنا
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.