سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اراک/

مشروط شدن واگذاری پناهگاه حیات‌وحش به شکارچیان

‌نماینده IUCN (اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت) در ایران بر اجرای طرح واگذاری پناهگاه حیات‌وحش به شکارچیان با رعایت الزامات قانونی و حفاظتی تأکید کرد.

به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران ،حسین ظهوری، دکترای تنوع زیستی، در خصوص طرح واگذاری پناهگاه‌های حیات‌وحش به شکارچیان با اشاره به پیچیده بودن این طرح اظهار کرد: در دنیا واگذاری مناطق و پناهگاه‌های حیات‌وحش به بخش خصوصی امری طبیعی و متداول است اما براساس رعایت اصول و استانداردهایی این امر محقق می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه اجرای این طرح نیازمند این است که افراد از دانش فنی برخوردار باشند و یا از افرادی استفاده کنند که دانش لازم برای حفاظت از مناطق و حیات‌وحش را داشته باشند افزود: لازمه انتقال پناهگاه‌ها به شکارچیان داشتن رزومه‌ای در زمینه حفاظت از حیوانات است در غیر این صورت اجرای این طرح جز ایجاد مشکلات برای محیط زیست کشور چیز دیگری به دنبال نخواهد داشت.

نماینده IUCN در ایران تصریح کرد: متأسفانه شکارچیان در ایران به نوعی جایگزین کارشناسان شده‌اند. در گذشته سازمان برای کنترل شکارچیان طرحی انجام داد و آنها را به عنوان محیط‌بان معرفی کرد و سپس در جایگاه کارشناس مسائل محیط‌زیست برآمدند؛ امروز نیز این روند ادامه دارد اما، صرفاً با تحقق الزامات و ملاک‌های اساسی می‌توان مناطق را به آنها واگذار کرد.

وی اجرای این طرح را نیازمند بررسی بسیار دقیق و کارشناسی شده عنوان کرد و با اشاره به اینکه باید جزئیات قوانین، حتی زیرقوانین و ضمانت اجرایی این طرح از سوی متقاضیان تعیین شود، گفت: سازمان محیط زیست برای اجرای این طرح باید بررسی جدی از مناطق چهارگانه و مورد واگذاری داشته باشد. قبل از تحویل به شکارچیان باید تمام وضعیت مناطق را بررسی کند و همانگونه که تحویل می‌دهد، تحویل بگیرد. چنین نباشد که منطقه در زمان واگذاری شرایط مطلوبی داشته باشند اما، در زمان تحویل از شکارچیان عملاً چیزی از حیات‌وحش در مناطق باقی نمانده باشد.

ظهوری اضافه کرد: اجرای این طرح باید منوط به کنترل نامحسوس بوده و طبق زمانبندی از سوی سازمان محیط زیست صورت بگیرد. بدون نگاه کارشناسی و مونیتورینگ، اجرای این طرح مسلماً عواقب نامطلوبی برای محیط زیست و حیات‌وحش خواهد داشت.

وی لازمه این طرح را وجود سیستمی تعریف شده، تنظیم قراردادی محکم و اخذ ضمانت اجرایی دانست و گفت: در دنیا مشکلات زیست‌محیطی به شکلی دیگر است اما، در ایران شرایط کاملاً متفاوت است. ما در کشورمان محیط‌بان مورد نیاز را به اندازه کافی در اختیار نداریم، همین تعداد نیز توان کافی برای رصد همه مناطق ندارند و از طرفی برخورد محیط‌بان با متخلفان و شکارچیان قطعاً به ضرر محیط‌بان تمام می‌شود اما، اجرای این طرح فقط و فقط با رعایت استانداردها و تحقق الزامات مؤثر خواهد بود.

این فعال محیط زیست عنوان کرد: ما در حال حاضر توان حفاظت مناطق خود را نداریم و ارائه‌ چنین طرحی نیز تنها نشان‌دهنده ضغف سیستم و سازمان محیط زیست کشور در رفع این مشکل است. این کار عملاً نشان می‌دهد که در واقع صورت‌مسئله را پاک می‌کنیم در صورتی که در کشورهای دیگر سازمان‌های محیط زیست سازمان‌های قدرتمندی هستند و اجرای این طرح‌ها صرفاً به جهت کارآفرینی، فرهنگ‌سازی و حتی ایجاد شکارگاه‌های خصوصی انجام می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه اجرای طرح‌ها بدون داشتن سیستمی سازمان‌یافته و توجه به جزئیات، قطعاً منتج به شکست و بروز مشکلات دیگر خواهد بود، اظهار کرد: اگر این طرح با رعایت الزامات قانونی و با پیگیری و نظارت جدی و نامحسوس سازمان به انجام برسد می‌تواند طرح قابل قبولی باشد اما در صورتی که صرفاً به دنبال واگذاری و کسب درآمد باشیم اتفاقی در حیات‌وحش و مناطق خواهد افتاد که جبران آن امکانپذیر نخواهد بود.

ظهوری تأکید کرد: در وهله اول و در صورت تحقق شرایط قانونی این طرح باید از مناطق حفاظت‌شده رده پایین اقدام شود چراکه کلید خوردن این طرح از مناطق حفاظت شده رده بالا آن را با شکست مواجه خواهد کرد.

انتهای پیام/م

منبع: ایسنا
برچسب ها: اراک ، حیات وحش ، شکار
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.