سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تحلیلگر سابق سیا:

جنگ‌طلبان آمریکایی نه تنها "توافق بد"، بلکه هیچ توافقی با ایران را نمی‌پذیرند

کنسرسیوم نیوز در گزارشی به نقل از تحلیلگر سابق سیا نوشت نو محافظه کاران آمریکا بر سر مسئله هسته ای ایران به شدت بی تاب شده اند.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، "پل آر پیلار" تحلیلگر سابق سیا خاطر نشان کرد در حالی که توافقی درباره برنامه هسته ای ایران در دسترس است، نو محافظه کاران واشنگتن به علت نیاز به افزایش خصومتهای جدید در قبال ایران، رویکردی که برای نیازهای امنیتی واقعی آمریکا مفید نیست، عصبانی می شوند.

مذاکرات بین ایران و گروه پنج به علاوه یک درباره آینده برنامه هسته ای ایران پس از آنکه دیگر وظایف دیپلماتیک و رویدادها طی دو ماه گذشته آنرا تحت الشعاع قرار دادند بار دیگر به اخبار باز می گردد.

دو طرف در باقیمانده ماه جاری میلادی کاملا مشغول گفتگو خواهند بود تا پیش از اواخر نوامبر به توافقی دست یابند. ما بار دیگر جزئیاتی فنی و عددی درباره سانتریفیوژها و ظرفیت غنی سازی اورانیوم می شنویم که نشاندهنده بسیاری از آنچه باید برای توافق نهایی حل و فصل شود است.

اما اهمیت یک توافق و در نتیجه آنچه در  دستیابی یا دست نیافتن به آن در خطر است از جزئیات هسته ای فراتر می رود. آنها به توانایی آمریکا در پرداختن کامل و کارآمد به بسیاری از مشکلات در خاور میانه و جنوب آسیا امتداد می یابد.

پل پیلار نوشت: این هفته «پروژه ایران» گروهی که سفیران سابق آمریکا ریاست آنرا بر عهده دارند و به حمایت از منافع آمریکا از طریق دیپلماسی درباره مسائل مرتبط با ایران اختصاص دارد گزارشی درباره پیامدهای منطقه ای احتمالی توافقی هسته ای با ایران منتشر کرد. (من در «پروژه ایران» حضور دارم و در آماده سازی این گزارش شرکت کردم).

حدود سی نفر از جمله مشاوران سابق امنیت ملی و دیگر مسئولان ارشد سابق آمریکا این گزارش را امضا و تایید کرده اند. یکی از فرضیات این گزارش این است که یک توافق هسته ای موفقیت آمیز با حل و فصل مسئله ای که به مدت چندین سال به شدت بر روابط آمریکا و ایران سایه افکنده است احتمالا پیامدهای دیگری در خاور میانه خواهد داشت.

این مسئله تا حدودی به این علت است که فرصتهایی را در روابط آمریکا و ایران ایجاد خواهد کرد تا به دیگر مشکلات مورد علاقه دو طرف بپردازد. این مسئله همچنین به این علت است که با توجه به اهمیت آمریکا برای بسیاری از کشورهای منطقه احتمال می رود آثار جانبی مرتبط با روابط این کشورها با ایران وجود داشته باشد.

در این گزارش آمده است برخی از مخالفان توافق برگهای بیشتری را در چند ماه اخیر بر روی میز گذاشته اند و عملا اعتراف کرده اند آنچه آنها نمی خواهند فقط توافقی "بد" نیست بلکه آنها هر گونه توافقی با ایران را نمی خواهند.

آنها می گویند اگر توافقنامه ای با ایران امضا و شروع به لغو تحریمها کنید ایران نفوذ بیشتری در منطقه اعمال خواهد کرد - انگار که این مسئله فی نفسه بد است. اما اگر این مسئله واقعا بد، خوب یا خنثی باشد بستگی به این دارد که این نفوذ در چه چیزی مورد استفاده قرار گیرد و اینکه اهداف ایران چگونه به منافع آمریکا ارتباط پیدا کند.

در حقیقت منافع موازی آشکاری وجود دارند که آمریکا و ایران در منطقه به اشتراک دارند و با افزایش هشدار درباره داعش این منافع آشکارتر و موازی تر شده اند.

در پایان گزارش آمده است: حرکت به سوی روابط عادی تر بین آمریکا و ایران گامی به سوی ممکن ساختن اجرای دیپلماسی منطقه ای آمریکا خواهد بود بدون آنکه یک دستمان پشتمان بسته شده باشد. این دست به دست خودمان بسته شده است چون ما همه چیزهای دیگر را به نگرانی هسته ای وابسته کرده ایم.



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.