سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

با صورت فلکی جدی یا بزغاله بیشتر آشنا شوید + تصاویر

این پیکر آسمانی، مثلث از شکل‌ افتاده‌ای است که ستارگان نسبتاً کم‌نوری دارد، صور مجاور آن به صورت آبریز٬ عقاب٬ کمان٬ میکروسکوپ و ماهی جنوبی است.

به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، صورت فلکی کم نور جدی در منطقه البروج، شاید اولین صورت فلکی است که از دوران ما قبل تاریخ شناخته شده است، تصویر بز یا ترکیب بز ماهی در لوحه‌های به جا مانده از ۳۰۰۰ سال قبل بابلی‌ها کشف گردیده است. زمان رسیدن به نصف النهار ۲۹ شهریور و مساحت آن ۴۱۴ درجه مربع می‌باشد.




صورت فلکی بزغاله یا جدی (Capricornus) یکی از صور فلکی منطقه البروج است. این پیکر آسمانی، مثلث از شکل‌ افتاده‌ای است که ستارگان نسبتا کم‌نوری دارد. این صورت فلکی ستارهٔ بارز و قابل توجهی ندارد لیکن رصدگران و ناظران زمینی آنرا به شکل مثلث بزرگی که اضلاع آن کمی قوس برداشته‌اند می‌بینند.
 
ستاره‌ها
 
این صورت فلکی ستاره قابل توجهی نداشته و درخشنده‌ترین آن‌ها از قدر سوم است. درخشنده‌ترین ستاره این صورت فلکی ستاره دلتای جدی متغیری است که منحنی نوری آن خیلی کم تغییر می‌کند.
 
اجرام عمقی آسمان
 
از اجرام عمقی این صورت فلکی می‌توان از خوشه ستاره‌ای M۳۰ نام برد که در حدود ۴ درجه ی، جنوب شرقی زتای جدی قرار دارد و قدری در حدود ۷+ دارد. بهترین حالت دید را با تلسکوپ می‌توان داشت. از دیگر اجرام عمقی می‌توان خوشه کهکشانی NGC ۷۱۰۳ و کهکشان مارپیچی NGC ۶۹۰۷ را نام برد.
 
در افسانه
 
پیشینیان ما، در منطقه دریای مدیترانه و خاورمیانه علاقه زیادی به موجودات افسانه‌ای داشتند؛ موجوداتی خیالی که از ترکیب اعضای موجودات واقعی و معمولی شکل می‌گرفتند از قبیل «می‌نو تاروس» (هیولای آدم خوار با سر گاومیش) و انسانهای اسب پیکر. عجیب‌تر از آن‌ها بزماهی است، که قبلا» در بابل قدیم نقش مهمی را بازی می‌کرد.



یونانیان باستان بر این باور بودند که «پان» (pan) خدای جنگل در نبردی که خدایان علیه غولهای افسانه‌ای در پیش گرفتند، برای آنکه بتواند از چنگ دشمنان فرار کند، خود را به رودخانه‌ای انداخت. او می‌خواست مانند شماری از دیگر خدایان برای استتار خود را به شکل ماهی در آورد.

چون او دیر به داخل آب پرید، تنها نیمه پایینی او تبدیل به دم ماهی شد و سرشاخدارش به شکل بز در آمد. به این ترتیب موجود عجیب و خیالی بز ماهی خلق شد، که بعد زئوس خدای خدایان او را به آسمان انتقال داد. صورت فلکی بزماهی را امروزه بیشتر جدی می‌خوانند. برای این اسم نیز افسانه‌ای وجود دارد. می‌گویند زمانی که «زئوس» نبرد بر سر قدرت را با پدرش «کرونوس» (cronous) آغاز کرد، آیجیپان «(aigipan)، پسر خدای جنگل به شکل یک بز کوهی در کنار او قرار گرفت و از او حمایت کرد. زئوس خدای پیروزمند، برای قدردانی از کمک» آیجیپان «بعدا او را به یک صورت فلکی تبدیل کرد.



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.