سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت بزرگداشت امام زاده شاه چراغ؛

چرا به امام زاده شاهچراغ در شیراز، شاهچراغ می گویند؟

احمد بن موسی بن جعفر(ع)، از فرزندان امام موسی کاظم(ع) معروف به «سید السادات» و «شاه چراغ» است.

به گزارش خبرنگار قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، احمد بن موسی بن جعفر(ع)، از فرزندان امام موسی کاظم(ع) معروف به "سید السادات" و "شاه چراغ" است. وی از شخصیت‏های عالی مقام و جلیل القدر و پرهیزکار بود.

 آگاهی درباره زندگی وی بسیار اندک و برخی از مقاطع زندگی او مبهم و در منابع جز به بعضی از قسمت‏های زندگی او پرداخته نشده است.

در خصوص رابطه احمد با پدرش این اندازه آورده‏اند که امام کاظم(ع) او را دوست داشت و ملکی از خود را بدو بخشید و او را به بخشندگی و دلیری ستود.

مورخان گزارش داده‏ اند که پس از شهادت امام کاظم(ع)، مردم مدینه به لحاظ شخصیتی که احمد داشت، به در خانه او رفته و با وی بیعت کردند و او پیشاپیش جمعیت به مسجد پیغمبر رفت و خطبه‏ای خواند و به مردم گفت: "ا ی کسانی که با من بیعت نموده‏اید!

بدانید که من خودم با برادرم علی (علی بن موسی الرضا(ع)) بیعت کرده ام و او واجب الاطاعة است. بر من و شما است که از او اطاعت کنیم". سپس از منبر پایین آمده و به اتفاق همه مردم به در خانه برادرش رفته و با حضرت بیعت کردند.

درباره آمدن احمد بن موسی(ع) به ایران و انگیزه او گزارش‏های گوناگون وجود دارد و این قسمت از زندگی وی فاقد شفافیت است. برخی عقیده دارند. احمد در بغداد ساکن بود و آن گاه که خبر شهادت و در گذشت ناگهانی امام رضا(ع) را شنید، شدیداً ناراحت شد و گریه نمود. آن گاه با همراهانی بسیار (حدود سه هزار نفر) به خون خواهی و انتقام از مأمون خروج کرد و روی به ایران نهاد. بر پایه این گزارش او در قم و ری با سپاهیان مأمون جنگید و سرانجام به خراسان آمد و در جایی نزدیک اسفراین طی جنگ با لشکریان مأمون کشته شد.

بعضی دیگر باور دارند که احمد پیش از درگذشت امام رضا(ع) و مقارن با ولایت عهدی او همراه جماعتی قصد ایران کرده تا به برادرش ملحق شود. بر اساس این گزارش حرکت او به طرف فارس بود. این گزارش نیز به صورت‏های گوناگون بیان شده است. برخی آورده‏اند که عامل مأمون در نزدیکی شیراز با او جنگید. هنگامی که یاران احمد شنیدند امام رضا(ع) وفات یافته است، متفرق شدند و به سوی شیراز رفتند.

مورّخان در خصوص شهادت و یا وفات و محل دفن احمد نیز اختلاف دارند.
این اختلاف مبتنی بر آن است که وی به اسفراین رفته و در آن جا به شهادت رسیده و یا در شیراز وفات یافته و یا به شهادت رسیده است.

 برخی عقیده دارند وی در اسفراین به شهادت رسید و در همان جا دفن شد و زیارتگاه او همان جا است. بر این اساس قبر احمد در اسفراین و یا مکان‏های دیگر بوده و آرامگاه شیراز مربوط به احمد بن موسی نیست.

برخی دیگر باورد دارند که احمد در شیراز در جنگ با عامل مأمون شهید شد و یا این که در شیراز مخفی شد و بعد وفات نمود و در همان جا دفن گردید.

امین بعد از گزارش آنانی که محل دفن احمد را اسفراین و یا مکان دیگر می داند، می نویسد: "... و هذا غریب مخالف للمشهور من ان مشهده شیراز...".

حقیقت امر آن است که به طور قاطع نمی‏توان گفت قبر وی در کجا است، ولی شواهد و قرائن دیدگاه آنانی را که قایل هستند شیراز محل دفن احمد می باشد، تأیید میکند و مشهور همین است.
محسن امین بعد از بیان عقیده آنانی که محل دفن احمد بن موسی را در اسفراین و یا مکان دیگر می دانند، می نویسد: این عقیده بعید و مخالف با عقیده مشهور است که محل شهادت و قبر او شیراز می باشد.

تاریخ وفات احمد دقیقاً معلوم نیست، ولی برخی تاریخ وفات را حدود 203 که همزمان با شهادت امام هشتم(ع) است ذکر نموده‏اند.

در مورد دلیل نامگذاری احمدبن موسی،به شاهچراغ گفته شده است که:
تا زمان امیر عضدالدوله دیلمی کسی از مدفن حضرت احمد ابن موسی (ع) اطلاعی نداشت و آنچه روی قبر را پوشانده بود تل گلی بیش به نظر نمی رسید که در اطراف آن،خانه های متعدد ساخته و مسکن اهالی بود.

 از جمله پیرزنی در پایین آن تل، خانه ای گلی داشت و در هر شب جمعه، ثلث آخر شب می دید چراغی در نهایت روشنایی در بالای تل خاک می درخشد و تا طلوع صبح روشن است، چند شب جمعه مراقب می بود،روشنایی چراغ به همین کیفیت ادامه داشت با خود اندیشید شاید در این مکان،مقبره یکی از امامزادگان یا اولیاء الله باشد،بهتر آن است که امیر عضدالدوله را بر این امر آگاه نمایم،هنگام روز پیرزن به همین قصد به سرای امیر عضدالدوله دیلمی رفت و کیفیت آنچه را دیده بود به عرض رسانید.امیر و حاضرین از بیانش در تعجب شدند.

درباریان که این موضوع را باور نکرده بودند، هر کدام به سلیقه خود چیزی بیان کردند.اما امیر که مردی روشن ضمیر بود و باطنی پاک و خالی از غرض داشت فرمود:اولین شب جمعه شخصا به خانه پیرزن می روم تا از موضوع آگاه شوم.چون شب جمعه فرا رسید شاه به خانه پیرزن آمده و دور از خدم و حشم آنجا خوابید و پیرزن را فرمود هر وقت چراغ روشن گردید مرا بیدار کن .چون ثلث آخر شب شد پیرزن بر حسب معمول روشنایی پرنوری قوی تر از دیگر شب های جمعه مشاهده کرد و از شدت شعفی که به وی دست داده بود بر بالین امیر عضدالدوله آمده و بی اختیار سه مرتبه فریاد زد: « شاه! چراغ».

امیر بیدار شد و ناگهانی از خواب پریده و چشمش را متوجه سمتی نمود که پیرزن چراغ را به او نشان می داد و چون علنا و آشکارا چشمش نور چراغ را دید در شگفتی عجیب بماند و چون رو به سمت چراغ بر بالای تل برآمد اثری از چراغ ندید و چون به پایین آمد باز نور چراغ با روشنایی زیاد خود نمایی می کرد،خلاصه اینکه امیر شخصی را جهت کاوش در آن منطقه مامور می کند و..... مقبره فرزند ارشد موسی بن جعفر(ع) حضرت شاهچراغ پیدا می گردد و به دستور امیر بر بالای آن جایگاهی ساخته می شود که تا امروز زیارتگاه عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت می باشد.

 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۶
در انتظار بررسی: ۰
مهرداد
۰۸:۰۹ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
نور همواره مظهر حقیقت بوده.. و در عقاید مختلف جلوه گر حق تعالاست..... اینکه آن مکان مدفن اولیا.. خداست شکی نیست.. و روایات متعدد در مدفن احمدبن موسی(ع)دراصل موضوع که جهان جلوه گر نور حق تعالاست تاثیری ندارد. در واقع اصل این است که حق رادریابیم ودر هزار دالان تاریخ و
عقاید گم نشویم وبیراهه نرویم.. کتب الاهی... عقل.. سنت.. پَیامبران واولیا در کنار هم تصویری روَشن از حقیقت به شما می‌دهند..
یاشار
۱۷:۵۵ ۰۵ آبان ۱۴۰۱
بنظر من به اعتقادات یکدیگر بهترهست احترام بگذاریم یک انسان فهمیده سعی میکند به تمام عقاید مردمان اگر به ضرر دیگر انسانها نباشد احترام بگذارد یکی باحرم شاهچراغ انرژی میگیره یکی تو مسجد وحسینیه .یکی تو کافی شاپ وپارک .یکی تو پارتی وشب نشینی .یکی تفریح وطبیعت گردی آفرود .یکی دیگه هم لذتش پول در آوردن وجمع کردن اموال .پس بیاییم به عقاید همدیگه احترام بگذاریم لطفا.ممنون
ناشناس
۰۴:۳۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرا حافط و سعدی شعری در مورد شاهچراغ نقل نکردن؟ لطفا اگر کسی میدونه جواب بده
Roya
۱۳:۵۳ ۱۷ فروردين ۱۴۰۱
عالی هست ممنون ❣❣❣
درود
۲۰:۵۱ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
درود و سلام خدا بر علی بن موسی (ع) و احمد بن موسی (ع)و محمد بن موسی(ع) و حسین بن موسی (ع).
ناشناس
۲۰:۴۴ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
تاریخ این فهرست مال سال 1393 چرا ما اینو حالا میبینیم
ناشناس
۲۰:۴۲ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
یا احمد ابن موسی شاهچراغ
حمید
۲۰:۲۷ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
من شیراز زندگی میکنم
ایشان به صبوری معروف هستند و توو حرمشون آرامش خوبی به آدم دست میده
ناشناس
۲۰:۱۹ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
از روی انگشتری که به دست داشتن و روش نوشته شده بوده العزه لله احمد بن موسی میفهمند که ایشون احمد بن موسی علیه السلام برادر امام رضا علیه السلام هستند و شبهه ای در این مورد نیست و کراماتشون اینو نشون میده سلام بر شاهچراغ علیه السلام
ناشناس
۲۰:۱۲ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
سلام شاهچراغ علیه السلام یا احمدبن موسی علیه السلام را امیر از روی انگشتری که به دستشون بود شناختند که فکر کنم نامشون بر اون بود احمدبن موسی
میثم
۱۶:۴۶ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
سلام از عصر خورشیدپرستی عبادتگاه خورشیدپرستان(شاهچراغ) در این قسمت وجود داشته که وجه تسمیه محل گردیده
حمید
۲۰:۲۵ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
سلام
یه کم بد نوشتید
انشاءالله منظورتون از خورشید پرستان زایران شاهچراغ (ع ) که نیست
ناشناس
۲۰:۴۶ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
از کدوم فرقه ای دروغگو من یه شیرازیم سرملتو کلاه نزار
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۲ مرداد ۱۳۹۹
باسلام تشکر از روشنگری شما
فاطمه سادات میرب
۱۷:۲۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
به نظر من بهترین داستان بود
مهربان
۱۶:۵۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۸
السلام علیک یا امامزاده شاهچراغ (ع)
دنیا
۲۲:۵۱ ۱۷ شهريور ۱۳۹۸
یاشاهچراغ
اسماعیل
۲۳:۳۶ ۲۹ مرداد ۱۳۹۸
یا شاه چراغ اولین باره اومدم پابوست
بیمار اوردم تورو قسم به جدت شفای چشم بیمارم از خدا بخواه
دست رد به سینمون نزن
علی
۱۸:۱۷ ۳۰ تير ۱۳۹۷
بسیار عالی .درود وصلوات خداوند بر حصرت رسول ص وآل طیبینش که هر کدامشان رهبران و امرا وپادشاهان مسیر معرفتند و هرکدام چراغ هدایت. و درود و صلوات بر حصرت عشق امام رصا و خواهر و برادرش حصرت شاهچراع احمدبن موسی ع
علی
۱۸:۱۶ ۳۰ تير ۱۳۹۷
بسیار عالی .درود وصلوات خداوند بر حصرت رسول ص وآل طیبینش که هر کدامشان رهبران و امرا وپادشاهان مسیر معرفتند و هرکدام چراغ هدایت. و درود و صلوات بر حصرت عشق امام رصا و خواهر و برادرش حصرت شاهچراع احمدبن موسی ع
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
خیلی عالی بود
ناشناس
۱۲:۰۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۷
دروود بر مرقد مطهر حضرت شاهچراغ و اجداد پاکش.
حبیب
۱۸:۲۵ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
جالب بود .فقط نگفتید بچه ونوه هم داشته یانه .ایا این سادات درمناطق مختلف مخصوصا بختیاریها منتسب به او صحیح است
جستجوگر
۱۵:۱۵ ۱۲ فروردين ۱۳۹۷
السلام علیک یا امام زاده شاهچراغ
sh
۱۵:۴۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۶
فوق العاده بود
ممنون از شما
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۶
خیلی خیلی عالی بود
sh
۱۵:۴۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۶
فوق العاده بود
ممنون از شما
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۶
خیلی خیلی عالی بود
دکترفرنوش اعظمی بنابی
۰۵:۱۷ ۲۸ مهر ۱۳۹۶
حق جل جلاله همواره نظر لطفی به شیراز داشته که علاوه بر عطای آب و هوای بسیار ملایم و طبیعت سبز و خرم و گل سرخهای معروف و مردمی خوشخو وملایم و صلح جو و پاک فطرت به شیراز همیشه آن دیار کانون علم و دانش و هنر بوده و بزرگانی چون حافظ و سعدی و و خواجو و وصال شیرازی و معماران و کاشی کاران و نجاران و خطاطان و دیگر هنرمندان معتبر در همه سطوح هنر به شیراز بخشیده و شیراز را به شهرت جهانی رسانده نورعلی نور سید علی محمد باب در شیراز تولد یافته و او امری چنان بزرگیرا تأسیس فرموده که زواهر جواهرش بر قرون و اعصار بتابد
ناشناس
۱۷:۲۸ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
فکر نمیکردم در سال ۱۴۰۰ هم هنوز آدمای عقب مانده فکری وجود داشته باشند که محمد باب، اون ملعون دروغگو رو قبول داشته باشند
ناشناس
۲۰:۱۴ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
خوبه
ناشناس
۲۰:۴۴ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
چی گفتی
ناشناس
۲۳:۰۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۶
ممنون عالی بود
مسعود کربلایی
۰۵:۳۶ ۱۵ خرداد ۱۳۹۶
سلام.ان شاء الله نتایج تحقیقات در شیراز صحت داشته باشد.مطلب جالبی بود.
ناشناس
۰۹:۱۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۶
خیلی خوب بود سپاس
ناشناس
۱۸:۰۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۶
خیلی خوب بود این گونه متن ها باعث آموزه های دین میشود
متشکرم
saghar
۲۲:۰۶ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۶
مرسی مطالبش خیلی خوبه برای تحقیق مدرسم خیای به دردم خورد
ناشناس
۱۷:۴۰ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۶
خوب
لیاپ
۲۱:۱۱ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۶
بسیار خوب است
ف
۰۱:۰۶ ۰۷ فروردين ۱۳۹۶
باارزش بود
ناشناس
۰۸:۴۳ ۰۴ مرداد ۱۳۹۵
خیلی خوبه
ناشناس
۱۲:۱۵ ۱۷ تير ۱۳۹۵
ان شاا... که قدرشونو بدونم و شکرگذار باشیم که خداوند همچین هدیه ای گرانبهایی همچون امام رضا ع و حضرت معصومه س و...را ب ما عطا کرده اند
ناشناس
۰۲:۴۸ ۲۳ خرداد ۱۳۹۵
جزاکُمُ الله خیرا. گزارش تاریخی تحقیق خوب بود. البته اگرمنابع فقهی وتاریخی هم ذکرمیگردید,خیلی بهتربود.خداوندسبحان قسمت کندکه به زیارت آن حضرت,مشرف شویم.
(اللهم ارزقنا,زیارت حضرت شاه چراغ-ع)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
عالی بود
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۹ فروردين ۱۳۹۵
عالی بود
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۹ فروردين ۱۳۹۵
بهترین داستانی بود که خانده ام
ناشناس
۱۸:۲۴ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
داستان نیست واقعیته.
ناشناس
۲۲:۲۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۵
عالیییی بود
ناشناس
۲۰:۵۶ ۱۱ فروردين ۱۳۹۵
خیلی بامعرفت شدم حال ادم عوض میشه
ناشناس
۲۳:۵۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۴
عالييي بود
ناشناس
۱۶:۳۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۴
از محقق گرانقدر تشکر مطلب خوبی بود
ناشناس
۱۹:۴۱ ۱۰ اسفند ۱۳۹۴
عالی بود
ناشناس
۱۵:۲۷ ۰۳ اسفند ۱۳۹۴
خخخخخخخخخیلی عالی بود
ناشناس
۰۳:۵۹ ۰۹ بهمن ۱۳۹۴
حضرت احمدابن موسی ودیگربرادرش بغیرازحضرت امام رضا (ع) حضرت سیدعلاالدین حسین دونعمت بزرگ وپربرکتی برای مردم شیراز هستند. خدابرمردم این دیارتوجه خاصی داشته اند.
ناشناس
۲۱:۳۸ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰
حضرت حسين بن موسي الكاظم هم در طبس برادر امام رضا(ع) هستند
ناشناس
۰۹:۲۳ ۲۷ آذر ۱۳۹۴
واقا عالی بود.از خدا وشاه چراغ خیروبرکت دنیا واخرت برایتان ارزو میکنیم
ناشناس
۲۳:۲۷ ۲۱ آذر ۱۳۹۴
جالب بود من الان شیرازم ب زیارت شاه چراغ رفتم
ناشناس
۱۷:۲۵ ۱۴ آذر ۱۳۹۴
عالی بود !!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
۱۸:۳۱ ۰۲ آذر ۱۳۹۴
خیلی قشنگ بود ممنووووووون
ناشناس
۲۰:۵۱ ۰۷ مهر ۱۳۹۴
ما امسال رفتیم خیلی زیارتگاه خوبی بود
فخرالدین
۲۰:۲۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۴
شاهچراغ ب جونا مریضا ب همه نیازمندا و ظهور آقا امام زمان کمک و نزدیک بفرما
فاطمه
۱۸:۳۲ ۳۰ مرداد ۱۳۹۴
بسیار زیبا بود ممنونم
قاسم
۱۳:۱۴ ۳۰ مرداد ۱۳۹۴
با سلام و احترام خیلی خوبه که همه علت نامگذاری جاهای مهم بخصوص مکانهای مذهبی را بدانم ممنون از شما
غریب
۱۲:۴۹ ۰۶ تير ۱۳۹۴
ایرانی باشید .ایران پاینده
مهدیه
۲۰:۲۲ ۳۰ فروردين ۱۳۹۴
داستان زیبایی بود
ناشناس
۱۵:۱۲ ۱۶ فروردين ۱۳۹۶
داستان نه
سرگذشتی زیبا
سلام بر احمد ابن موسی الکاظم
خدا خواست که نورش خاموش نشود