سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

توسط دبیر ستاد بزرگداشت هفته دولت معاونت علمی اعلام شد

عملکرد یکساله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به مناسبت گرامیداشت هفته دولت، گزارش عملکرد یکساله این معاونت را اعلام کرد.

به گزارش گروه علمی باشگاه خبرنگاران به نقل از  مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پرویز کرمی مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و دبیر ستاد بزرگداشت هفته دولت معاونت علمی درباره گزارش عملکرد یکساله این معاونت اظهار کرد: همزمان با آغاز کار دولت تدبیر و امید، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نسبت به تغییر راهبردهای خود برای ایفای نقش موثرتر به عنوان دستگاه حاکمیتی فرا بخشی و نه صرفاً یک دستگاه اجرایی اقدام کرد. 

وی درباره مأموریت های معاونت علمی و فناوری در احکام رئیس جمهور و نقشه جامع علمی کشور بیان کرد: گسترش ارتباط صنعت و دانشگاه، گسترش ارتباط دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی با نیازهای واقعی کشور، هدایت و حمایت از پروژه های کاربردی ناظر بر رفع مشکلات داخلی، پشتیبانی از نخبگان و فن آوران و تجمیع تلاش‌های علمی کشور بخشی از ماموریت های این معاونت تعیین شده است.

کرمی افزود: همچنین ایجاد بازار فرا بورس موسسات و شرکت های دانش بنیان، کمک به صادرات محصولات فناورانه و دانش بنیان، حمایت از ایجاد مراکز ارائه خدمات پشتیبان ایده تا بازار و نهادهای واسط در موضوعات اولویت دار علم و فناوری، ایجاد فن بازارهای تخصصی در این حوزه ها، از دیگر ماموریت های معاونت علمی به حساب می آید.

دبیر ستاد بزرگداشت هفته دولت معاونت علمی، در توضیح راهبرد اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بیان کرد: دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در دولت یازدهم، راهبرد اصلی معاونت را تاکید بر افزایش تاثیر حوزه علم و فناوری بر توسعه کشور می دانند که این امر از طریق ساماندهی نظام نوآوری در سطوح مختلف ملی، منطقه ای، بخشی و فناورانه میسر است.

وضعیت معاونت علمی و فناوری در ابتدای استقرار دولت یازدهم
کرمی با بیان اینکه حوزه اقتصاد دانش بنیان ذاتاً حوزه متحول شوند ه ای است، ادامه داد: لازم است برخی مأموریت ها مطابق با نیازها و شرایط موجود کشور اصلاح شوند. تثبیت مأموریت ها و شرح وظایفی که با جایگاه فرا بخشی معاونت علمی و فناوری مطابقت داشته باشد و عهده داری نقش هماهنگ کنند گی و پرکردن خلأهای موجود در تطبیق عرضه و تقاضای فناوری و نوآوری، اموری است که در رویکرد جدید معاونت علمی نقش پررنگ تری یافته اند. 

مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری همچنین ابراز کرد: یکی از مهم ترین مسئولیت هایی که بر عهده معاونت علمی و فناوری گذاشته شده است،‌ شناسایی، ارزیابی و حمایت از شرکت های دانش بنیان در چارچوب قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، مصوب سال 1389، بوده است. علی رغم اهمیت قابل توجه اقتصاد دانش بنیان، کار گروه تشخیص شرکت های دانش بنیان در بازه زمانی 1389 تا 1392، صرفاً تعداد انگشت-شماری از شرکت ها را به عنوان دانش بنیان تایید کرده بود. در حالی که تعداد شرکت های دانش بنیان تایید صلاحیت شده در حال حاضر به بیش از 700 شرکت رسیده است. 

وی گفت: توسعه بنگاه های دانش بنیان لزوماً مستلزم حمایت های مستقیم و نظیر آن نیست و با استفاده از ابزارهایی مانند اعطای سهم بازار، برنامه ریزی برای توسعه به کارگیری دانش در بازارهای داخلی و خارجی، ایجاد تقاضا از طرف شرکت های بزرگ و استفاده از فرصت تقاضای دولت، برای کالاهای دانش بنیان می توان حمایت های موثر و پایدار تری ارائه کرد.

 خروجی ها، نتایج و دستاورد ها
کرمی ادامه داد: معاونت علمی در دوره جدید، با نگاه به تجربیات گذشته و درک نیاز اساسی شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان، راهبرد اصلی خود را تحریک و ایجاد تقاضا برای محصولات و خدمات دانش‌بنیان و فناور از یک سو و توانمندسازی بنگاه‌های فناور به منظور مشارکت فعال در اقتصاد دانش‌بنیان از سوی دیگر قرار داده تا از این رهگذر، ارزش افزوده حاصل از فناوری را در برای جامعه ایرانی به ارمغان آورد. 

وی همچنین بیان کرد: از آنجا که نتایج و دستاوردهای فعالیت های سیاست گذارانه معمولا در کوتاه مدت نمایان نمی شوند. از این رو معاونت امیدوار است در افق میان مدت و بلند مدت پیش رو، نتایج و دستاوردهای سیاست های خود را به نظاره بنشیند. چون اقتصاد دانش بنیان موضوعی بدیع در کشور به حساب می آید در بسیاری موارد اکتفاء صرف به سیاستگذاری، منجر به نتیجه مطلوبی نخواهد بود و لازم است از طریق برونسپاری و با استفاده از ظرفیت های موجود کشور به حوزه اجرای سیاست ها نیز ورود پیدا کرد تا اصل موضوع تثبیت شود.

به گفته مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، برخی از مهمترین خروجی های حاصل از فعالیت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال اول دولت یازدهم عبارتند از: حمایت از توانمندسازی بنگاه‌های فناور و دانش‌بنیان. بر همین اساس، حمایت از مراکز ارایه خدمات تجاری سازی ( کریدورهای تجاری سازی فناوری) با انعقاد 5 موافقت نامه با مراکز اصلی ارائه خدمات تجاری سازی و مبلغ 110 میلیارد ریال در راستای ارائه تسهیلات و خدمات تخصصی به شرکت ها، حمایت از طرح‌های نوآورانه و در مرحله تجاری سازی شرکت‌های فناور (با حمایت 142 میلیارد ریال) و تدوین و تصویب «آیین‌نامه اعطای جایزه تجاری‌سازی فناوری به دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی از طریق شرکت‌های دانش‌بنیان تابعه» (با سقف حمایتی سالیانه 5000 میلیون ریال برای هر مورد)، بخشی از خروجی های معاونت محسوب می شود.

وی همچنین درباره حمایت از بازارسازی محصولات و خدمات فناوری و نوآوری توضیح داد: در این بخش برگزاری چهارمین جشنواره ملی علم تا عمل (49 طرح از میان 1136 طرح برگزیده و جمعاً مبلغ 49000 میلیون ریال در قالب تسهیلات اعطا شد) و برگزاری دومین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران (عرضه حدود 3700 مدل محصول از 195 شرکت سازنده تجهیزات و مواد آزمایشگاهی در نمایشگاه در بخش فروشندگان و دریافت حدود 775 میلیارد تومان پیش فاکتور از 3500 محقق و پژوهشگر) انجام شده است.

طرح های کلان ملی
کرمی درباره وضعیت طرح‌های کلان ملی فناوری معاونت علمی نیز بیان کرد: پیگیری، شناسایی و بررسي بیش از 100 طرح جديد پيشنهادي- تصويب و انعقاد قرارداد 23 طرح كلان ملي- ارزیابی و تأیید اولیه 10 طرح جدید به منظور أخذ تأیید نهایی و تهیه پیش نویس قرارداد (تصویب احتمالی)، برنامه ريزي، پیگیری، نظارت مستمر و راهبری، حمایت و پشتیبانی بیش از 80 طرح كلان ملي مصوب و در حال اجرا و همچنین افتتاح و بهره برداری از طرح کلان ملی"طراحي، ساخت و راه اندازي سامانه پرتودهي صنعتي چند منظوره گاما" در سایت بناب (میزان حمایت معاونت: 55 میلیارد ریال) از جمله فعالیت های این مرکرز طرح های کلان ملی فناوری معاونت علمی در یک سال گذشته است. 

وی درباره بخش دیگری از فعالیت های معاونت علمی در بخش طرح های کلان ملی فناوری بیان کرد: بررسي و اعلام اختتام رسمي مرحله ای یا کامل 18 طرح كلان ملي به نتيجه رسيده و پيگيري به منظور تسويه حساب مالي آنها (میزان حمایت معاونت: 350 میلیارد ریال)، پیگیری و آماده افتتاح نتایج برخی از طرح های کلان ملی از قبیل: تولید تخم مرغ SPF، راه اندازی مراکز هوانوردی عمومی، تولید تجهیزات پزشکی، تولید میگوی SPF و طراحی و ساخت هواپیمای دوزیست بخش دیگری از فعالیت های این بخش است.

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی افزود: در دولت تدبیر و امید و طي يكسال گذشته بالغ بر 280 میلیارد ریال به منظور اجرای طرح‌های کلان ملی فناوری مصوب در کشور اعتبار تخصیص داده شده است و روند بررسي، تصویب و اجراي طرح‌ها همچنان ادامه دارد. 

دبیر ستاد بزرگداشت هفته دولت در معاونت علمی در بخش دیگری از ارائه گزارش عملکرد یکساله معاونت علمی بیان کرد: ارائه تعاملات و هماهنگي‌هاي انجام شده در راستاي بهره‌مندي از ظرفيت‌هاي فناورانه دانشگاه‌هاي كشور در رفع نياز‌هاي جامعه و صنعت مانند احصاء طرح‌هاي فناورانه دانشگاه شيراز، دانشگاه فردوسي مشهد، پژوهشگاه رويان و ... و تعاملات بين دستگاهي با وزارت كشور- سازمان مديريت بحران سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی، موزه علوم و فناوري، بخش دیگری از فعالیت های یکساله معاونت علمی و فناوری است.

اهم فعالیت ستادها
مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری درباره اهم عملكرد ستادهاي توسعه فناوري راهبردي معاونت علمی و فناوری گفت: پیگیری تدوین و تصویب سند ملی ستادهای توسعه فناوری در شورای‏عالی انقلاب فرهنگی، ایجاد کنسرسیوم صادراتی با همکاری شرکت‏های ذی نفع و اتاق بازرگانی در زمینه زیست فناوری و حمایت از توسعه زیست بانک‏ها (10 مرکز) و 29 دانشگاه و موسسه پژوهشی در زمینه زیست فناوری، از بخش های مهم عملکرد یکساله ستادهای توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی است. 

وی چاپ اطلس‏های ملی (حوزه‏های آبخیز، ظریف‏های آبی، فرسایش خاک) را از دیگر فعالیت های مهم ستادها عنوان کرد و افزود: حمایت از 3 طرح‏ مهم در حوزه آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست شامل: 1. طرح دستیابی به دانش و فناوری حفظ، پایداری و بهره برداری بهینه از دریاچه‏ها و تالاب‏های داخلی 2. طرح تأثير پرتوهاي كيهاني بر پوشش ابر پايين و توليد باران 3. طرح استحصال رطوبت هوا و شبنم و سامانه ميعاني الياف و ذخيره سازي آن در خاك، بخش دیگری از فعالیت های مهم ستادها را تشکیل می دهد.

کرمی در ادامه گفت: اقدام برای ایجاد شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی در حوزه 13 ستاد توسعه فناوری‌های راهبردی، طرح تشکیل کارگروه محیط زیست در ستادهای 1. توسعه فناوری بهینه سازی انرژی 2. ستاد توسعه فناوری انرژی‏های تجدید پذیر 3. ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست 4. ستاد توسعه زیست فناوری 5. ستاد توسعه فناوری نانو 6. ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان دریایی، فعالیت های قابل ذکر یک سال اخیر معاونت علمی و فناوری است.

فن بازارها
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری در ادامه، به بخش های دیگری از عملکرد یکساله این معاونت پرداخت و گفت: ایجاد و فعال سازی 12 فن بازار منطقه ای در 12 استان کشور و برنامه-ریزی برای راه اندازی 2 فن بازار دانشگاهی (با محوریت دانشگاه ها) و 4 فن بازار تخصصی، راه اندازی بازار فناوری به منظور حمایت از شرکت های دانش بنیان. در اجرای پایلوت این طرح، 12 محصول و 2 فناوری مبادله شده اند که ارزشی بالغ بر 5/4 میلیارد تومان داشته اند و راه اندازی بازار دارایی های فکری که در آن دارایی های فکری و اختراعات از طریق بازار سوم فرا بورس (در حال حاضر به صورت پایلوت) مبادله می شوند؛ در زیرمجموعه های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پیگیری و اجرایی شده است.

وی با اشاره به ثبت نام بیش از 4000 شرکت در سامانه دانش بنیان و‌ تایید صلاحیت بیش از 700 شرکت دانش بنیان از سوی کارگزاران، به دیگر فعالیت های اثرگذار معاونت علمی نیز اشاره کرد و گفت: بررسی و اعلام اختتام رسمی 16طرح کلان ملی به نتیجه رسیده مانند هواپیمای توربوفن 64 نفره،‌ هواپیمای جنگنده نسل 4،‌ بالگرد متوسط و نیمه سنگین و ...؛ تولید 12 نمونه رادیو داروی مورد تحریم، توسعه فناوری شیرین سازی آب بدون پساب تصفیه خانه و سامانه تصفیه فاضلاب روستایی و تجاری سازی قطعات مورد نیاز در بخش هواپیما (200 قطعه)‌ و موتور های هوایی (969 قطعه)، از جمله دستاوردهای قابل اعتنای معاونت علمی محسوب می شود.

توسعه کسب و کار بین‌الملل
پرویز کرمی همچنین درباره دفتر توسعه کسب و کار بین‌المللی نیز به ایجاد پایگاه صادراتی در اربیل – عراق و شن‌زن – چین اشاره کرد و گفت: حمایت از حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در اولین نمایشگاه تخصصی کالاها و خدمات دانش‌بنیان ج.ا. ایران، اربیل – عراق و نمایشگاه بین‌المللی عرب لب – ARABLAB2015، دبی – امارات از حمایت‌های معاونت علمی جهت توسعه کسب و کار در حوزه بین‌الملل به شمار می‌رود.

رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ادامه داد: حمایت مالی برای توسعه صادرات کالاها و خدمات دانش‌بنیان توسط پارک های علم و فناوری، عضویت در "شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی" ، احیای کمیسیون تخصصی "توسعه صادرات محصولات دانش‌بنیان و کسب و کار بین‌الملل"، راه‌اندازی کریدور خدمات صادراتی محصولات دانش‌بنیان با همکاری موسسه خدمات فناوری تا بازار ایرانیان از دیگر فعالیت‌های این معاونت در توسعه کسب و کار بین الملل است.

وی با تاکید براینکه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان با رویکرد انتقال و تبادل فناوری در عملکرد یکساله معاونت علمی و فناوری در سومین نمایشگاه فناوری و نوآوری (INOTEX2014) و نمایشگاه بین‌المللی اینوپروم- (INNOPROM2014) مشهود بوده افزود: حمایت از حضور برندگان جایزه نوبل، حمایت از زنان دانشمند جهان اسلام، پیگیری فرمان مقام معظم رهبری(دامه حفاظاته) و تهیه طرح جدید "توسعه دیپلماسی علم وفناوری"  و تهیه و امضاء برنامه اقدام مشترک معاونت علمی و فناوری و وزارت امور خارجه در راستای دیپلماسی علم وفناوری از اهم فعالیت‌های دفتر دیپلماسی علمی این معاونت محسوب می‌شود.

عملکرد پارک فناوری پردیس معاونت علمی

مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به فعالیت های صورت گرفته توسط پارک فناوری پردیس معاونت علمی نیز اشاره کرد و در این باره گفت: سرمایه‏گذاری در پارک فناوری پردیس در یک سال گذشته شامل: 1578 میلیارد ریال سرمایه‏گذاری که 748 میلیارد ریال آن مربوط به احداث فضاهای پژوهشی و فناوری و 830 میلیارد ریال آن تجهیز فضاها است. 

وی درآمد سال 92 پارک فناوری پردیس معاونت علمی را 17550 میلیارد ریال عنوان کرد که سود سال 92 به مبلغ 1660 میلیارد ریال، تعداد پروژه ها و خدمات به 432 عنوان و ارزش دارایی‏ها به 4350 میلیارد ریال رسید که در مجموع رشد 71 درصدی در آمد در سال 92 را شامل می‌شود. 

کرمی درپایان میزان صادرات محصول در یک سال گذشته پارک فناوری پردیس معاونت علمی را 4/22 میلیون دلار اعلام کرد و افزود: تعداد اعضای صادر کنند 15 شرکت و تعداد محصولات صادراتی 16 عنوان و کشورهای هدف 25 کشور بودند. سال گذشته به مناسبت فراهم شدن امکان همکاری با سازمان‏های خارجی این فرصت برای پارک فناوری پردیس به وجود آمد که با 10 کشور در زمینه تولید و تحقیق همکاری مشترک داشته باشد که ارزش آن به مبلغ یک میلیون دلار و تعداد عناوین آن 16 بود.



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.