در گزارش دیلانیان به روشنی به شکاف عمیق در کاخ سفید بر سر حمله به شبکه "دولت اسلامی" یا "داعش" سابق در عراق نیز اشاره شده است. وی در این باره می نویسد: «همچنان کاخ سفید تحت ریاست باراک اوباما درگیر تحرکات و کیفیت تحرکات داعش و تهدید روزافزون آن در عراق است. همچنان عمده بحث بر سر حملات هوایی وزارت دفاع امریکا و تاثیر آن تا کنون بر پیشروی های این شبکه است و مقام های امریکایی بر سر این که باید با این شبکه که بخش عمده ای از خاک سوریه و عراق را تحت کنترل خود دارد، چگونه برخورد کرد، دچار دو دستگی شده اند.»
وی سپس می نویسد: «اجماعی در این باره وجود دارد که شبکه داعش به خطری غیر قابل قبول برای ایالات متحده و هم پیمانانش تبدیل شده و بر اساس اطلاعات امنیتی جدید این شبکه به دنبال گسترش قدرتش است. در این میان عده ای اصرار دارند که باید جنگی علیه شبکه دولت اسلامی در بگیرد تا پیش روی های آن متوقف شود چرا که می تواند امنیت هم پیمانان امریکا در منطقه را متزلزل کند و در نهایت به پایگاهی برای صدور تروریسم به اروپا و امریکا تبدیل شود در حالی که در طرف مقابل عده ای با همان قدرت تاکید دارند که امریکا نباید وارد هیچ جنگی در خاورمیانه شود چرا که نتیجه چند سال دخالت نظامی امریکا در منطقه گریه آور بوده است.»
دیلانیان در همین رابطه به اظهارات چاک هیگل، وزیر دفاع امریکا که بر این اعتقاد است که "شبکه داعش تهدیدی برای جهان مدرن محسوب می شود" و دایان فینشتاین، رئیس کمیته امنیت در مجلس سنای امریکا که "شبکه دولت اسلامی" را "ارتش تروریستی ای که باید شکست بخورد"، توصیف می کند، اشاره می کند و می نویسد: «هزاران نفر از غرب و ده ها نفر از امریکا تلاش کردند به سوریه بروند و به صف جنگ طلبان بپیوندند، بعضی از آنها به عضویت شبکه دولت اسلامی در آمدند. همان طور که اریک هولدر گفت که "پیوستن غربی ها به گروه های تروریستی در سوریه ترسناک ترین چیزی است که در دوران نمایندگی ام دیده ام" خطر گروه دولت اسلامی بسیار بیش از آن چیزی است که عده ای گمان می کنند و آن را دست کم می گیرند. سازمان امنیت امریکا بر این اعتقاد است که برخی از این افراد غربی در حال حاضر در عراق می جنگند.»
وی درباره راهکارهایی که برای مبارزه با داعش در عراق تجویز می شود نیز می نویسد: «بسیاری بر این اعتقادند که حملات مرتب هوایی ارتش امریکا در کنار نبردهای زمینی مورد حمایت از سوی عشایر سنی مشابه همان کاری که سنی ها در عراق در سال 2008 انجام دادند، راهکار موثری است که به کمک آن می توان به جنگ داعش رفت. پیتر منصور، افسر بازنشسته ارتش امریکا که بر نبردهای ارتش عراق در سال 2008 اشراف داشت در این باره می گوید که این نبر بسیار سخت تر از جنگ در یمن با القاعده است. این جا افراد مسلحی هستند که به شدت سازمان یافته اند و بسیار خوب آموزش دیده اند. نبود هم خوانی میان اهدافمان و استراتژی مان در وضعیت فعلی می تواند در آخر باعث پیروزی دولت اسلامی شود در حالی که همچنان رئیس جمهور از استفاده از گزینه نظامی علیه این شبکه خودداری می کند.»
دیالانیان در ادامه به نقل از ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد ارتش امریکا که جلسه امنیتی ای را اخیرا در ایالت کولورادو برگزار کرده بود، نقل قول می کند: «استراتژی ما در حال حاضر برآورد نظریات فرماندهان منتخب ما بر سر چگونگی ناکام گذاشتن فعالیت گروه های تروریستی است بعد از آن بهترین گزینه را انتخاب می کنیم تا به مرور بتوانیم دشمن را شکست بدهیم.»
وی سپس می نویسد: «این در حالی است که مایک بومبیو، افسر سابق ارتش و عضو کمیته امنیت در مجلس نمایندگان امریکا بر این اعتقاد است که نگرانی نزد فرماندهان نظامی به دلیل ناتوانی در تطبیق آن چه می شناسند با حجم تهدیدهای استراتژیک به روشنی نمایان است. رئیس جمهور اوباما کاملا معترف است که تهدیدی علیه امریکا وجود دارد اما شیوه مناسبی برای برخورد با آن انتخاب نمی کند. در حالی که بن رودس، معاون مشاور امنیت ملی در کاخ سفید این نظر را رد می کند و می گوید: "ما کاملا معتقدیم که شبکه دولت اسلامی خطری برای مصالح ایالات متحده و کارکنانش محسوب می شود. ما در حال حاضر در حال تعامل با این تهدید در عراق هستیم تا نگذاریم گروه های تروریستی به سمت اربیل پیشروی کنند. البته باید اعتراف کنم که میزان تهدید دولت اسلامی بر امریکایی ها به عامل شکاف عمیق در کاخ سفید از ابتدای سال 2014 تا کنون تبدیل شده است."»
دیالانیان در پایان می نویسد: «دریک هارفی، مسئول سابق در آژانس امنیت دفاع که مدتی را نیز به عنوان مشاور ارشد فرماندهی نیروهای مرکزی ایالات متحده کار کرد، در این باره می گوید: "دولت اسلامی از شبکه القاعده بعد از یک دور نزاع بر سر این استراتژی که باید به ایالات متحده برای اثبات این که نتوانسته بر گروه های جهادی برتری یابد حمله کرد، جدا شد. حقیقت این است که آنها مدت ها است طرحی را برای حمله به امریکا تدارک دیده اند اما نمی دانیم که این حمله چه زمان انجام خواهد شد."»